Отидете към основна версия

19 518 141

Тези няма да си отидат демократично

  • протести-
  • власт

Полицаите да се сърдят на собствените си началници и Вселенския пожарникар

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Навремето беше лесно. Революционна ситуация имахме, когато задръстване на "Орлов мост" съвпаднеше с лунната диета на Едвин Сугарев. Сега отново, поне до тази нощ, имахме блокада на същия многострадален мост, но Едвин го няма. Пристанал е удобно на партията, "пазеща ни от комунистите", в консулското кресло в Ниш.

Придворни оракули ни обясняват от първи петли до първия филм за възрастни вечер, че хората са доволни и нямало никакво основание да се бута властта. Още повече месеци преди редовните избори. Нямало и кой да дойде на нейно място. Сиреч, нямаме революционна обстановка.

С други думи тези, които близо два месеца са по площадите и искат оставките на Борисов и Гешев, са идиоти, лумпени, пияници, наркомани. Хора с безкрайно много свободно време, защото са маргинали, аутсайдери, безработни и провалени нули. И в най-добрия случай заблудени души, объркани от "хибридчика-президент", наричан отскоро с пренебрежителното "Фигуранта".

На всичкото отгоре тези същите снощи си позволиха да влязат във физически конфликт с органите на реда.

Когато ни управляват корумпирани престъпници, а съдебната власт е част от кликата им и няма абсолютно никакво намерение да се занимава професионално с тях, не съществува демократичен механизъм, с който такава власт да бъде сменена. Най-малко пък това би станало при демократични избори. Сами по себе си действията, свързани с т.нар. "нерегламентирани" протести, гражданско неподчинение, блокиране на кръстовища, опъване на палатки по шосетата, замеряне на обществени сгради с артикули от гастронома, са нарушение на обществения ред. И това е напълно нормално в рамките на тази наша мини-микро-бонсай-революция.

Общественият ред ще се нарушава от протестиращите, а полицията ще им отговаря като репресивен орган. Колкото и всеки нов МВР-шеф да отрича, че тя е такъв и едва ли не на ул. "6 септември" се занимават с организиране на детски партита.

"Ако не знаеш накъде си тръгнал, ще стигнеш някъде другаде", твърди една популярна сентенция на горчивия опит. Нещо такова се случва с трио "Спешен случай", управляващо в коалиция нещастната ни територия. Абсолютно никаква идея нямат какво да правят оттук-натам, просто не трябва да изпускат властта. Отдавна прекрачили границата на личната си некомпетентност, по-надарените мисловно от тях вече са в паника от предстоящите процедурни "маньовъри".

Валери Симеонов се моли Борисов да не прояви малодушие и да не вземе да подаде оставка. Нали премиерът не обичаше да се пролива българска кръв и веднага освобождаваше властта?!

Е, снощи се проля много повече кръв от първия път, когато народът му показа червен картон. Полицаите да се сърдят на собствените си началници и Вселенския пожарникар. За всеки нормален човек е ясно, че бомбите по униформените бяха хвърлени от "специални" хора, повикани да опорочат протеста. С цената на над сто ранени униформени и безчет пребити мирни граждани, отнесли гнева на МВР. За да може някой умник като Тома "Катарзиса" Биков да каже на сутринта по телевизора, че такива жестоки хора като протестиращите и подстрекателите им няма как да са алтернатива и не бива да се допускат на власт.

Спомнете си как започна вчерашният ден? Поруганата по най-гнусен начин от собствения си партиен лидер председателка на Народното събрание правеше забележки на президента, докато депутатите от управляващото мнозинство се изнизваха от залата, бойкотирайки словото на държавния глава.

"Г-н Радев, дайте им възможност да се върнат". Отдавна не е смешно. Пълен потрес.

А помните ли как се държаха същите, когато народът ги свали първия път? По същия начин. Дори не идваха в парламента. Великите демократи, които нямали алтернатива. Пълен позор.

Знаете как завършват приказките за лека нощ у нас. Малко "аху" и "иху", а накрая се появява Андрей Райчев с ново велурено сако, оформя въздушен овал с ръцете си и всичко започва отначало...

Така ли ще я караме...

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 247 гласа.

Свързани новини