Отидете към основна версия

7 543 130

Статуквото заслужава силен шамар от гражданите

  • герб-
  • статукво-
  • мерки-
  • разхлабване-
  • фитнеси-
  • ресторанти-
  • избори-
  • ниска избирателна активност

Най-тъжното е, че в изпълнението на предизборните цели на правителството - да има ниска избирателна активност, обусловена от висок брой заразени лица с коронавирус, участват и хора, положили Хипократова клетва. А това поставя петно върху цялата гилдия

Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пъкленият сценарий на нехуманната българска власт, за който много хора говорят още от края на миналата година, e в ход. Отворени фитнеси, отворени ресторанти, въобще почти всичко е отворено и заразените с коронавирус от ден на ден се покачват. В последните дни се забелязва как новите случаи не падат под 1000, а в един от дните минаха дори 2500. И всичко това се случва с оглед на няколко фактора, но се прави само с една цел - възможно най-ниска избирателна активност на редовните парламентарни избори на 4 април, която да възпроизведе сходно на сегашното парламентарно статукво, включително със силата на твърдия електорат, към когото може да причислим клиентелата на властта, купения вот и корпоративния такъв. За властта е важно нормалните хора в България да си останат по домовете в деня на изборите - заразени с COVID-19 или уплашени до краен предел от него.

Познавайки склонността на това правителство да прави откровени глупости, въобще не е изключено към средата на месеца стадионите и залите да бъдат отворени за публика, въпреки очевидното покачване на заразените с COVID-19. А като нищо и някой многохиляден предизборен концерт, гарниран със скара и бира, ще бъде позволен.

Докато разни батки и мутреси си "разцъкват" във фитнеса (ясно е, че не всички във фитнесите влизат в двете определения), а други гуляят безконтролно по кръчмите, вместо да си чакат реда за ваксиниране, от понеделник плановите операции в София и всички други "червени зони" ще бъдат преустановени до не се знае кога. А някои от тези операции може и да са живото спасяващи...

Важна бележка е, че отварянето на ресторантите не може да мине изначално за грешка, но те трябва да работят при много строги противоепидемични мерки, за да не се превръщат в терен за разпространение на заразата.

Освен идиотските непрекъснато повтарящи се отваряния и затваряния, бяха направени и куп други глупости - волни или неволни, които допринасят към общата картина.

Например тотално сбърканата стратегия що се касае до ваксините и ваксинационната кампания. Поръчаните ваксини, освен че са изключително малко, най-много от тях трябва да дойдат от компанията "Aстра Зенека", произвела ваксината около която има най-много спорове - доколко е ефективна, за кои възрасти е пригодна и т.н. Оправданието е, че се е очаквало "Астра Зенека" първа да регистрира ваксината си, но това не отменя факта за грешно взетото решение и това, че не са поръчани повече като цяло и повече от другите две - на "Пфайзър/Бионтех" и "Модерна". Именно с първата спомената бяха ваксинирани тези, които трябваше да послужат като пример за всички останали.

Няма и ефективна про кампания за ваксинацията. Крайно недостатъчно е да кажеш на хората: "Ваксинирайте се, безопасно е". Единствено някои лекари се опитват да правят нещо по въпроса за комуникацията с хората, но това е прекалено общо и недостатъчно, особено когато едни от най-търсените събеседници са Чорбанов и Мангъров, а в същото време някои иначе адекватни хора от гилдията искат да говорят само в мейнстрийм официозите, които не малка част от българите ненавижда заради "дебати" като сутрешния по bTV.

И резултатът от малкото поръчани ваксини, закъсненията в доставките и липсата на комуникация с гражданите е, че твърде малко българи са получили ваксина.

Най-тъжното е, че в изпълнението на предизборните цели на правителството - да има ниска избирателна активност, обусловена от висок брой заразени лица с коронавирус, участват и хора, положили Хипократова клетва. А това поставя петно върху цялата гилдия.

А извън здравния аспект, гласуването по пощата съвсем съзнателно не беше въведено, за да не постави под съмнение реализацията на пъкления план за желаната ниска активност на 4 парил.

Всичко обаче си зависи от хората - от тяхната воля и съвестност. Те са абсолютно способни да забият силен шамар на подмолната управляваща върхушка. Като се започне от това да пазят себе си и близките си от тази напаст COVID, с която скоро трябва да се справим, минем през това да се ваксинират и да мотивират хората около тях също да го направят, и стигнем до това да гласуват и да призоват всеки член от семейството си, приятел, познат и колега също да го направи. Такива действия наистина могат много сериозно да объркат сметките на статуквото.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 96 гласа.

Свързани новини