Отидете към основна версия

3 698 49

ООН ще изследва морската флора и фауна около Крим

  • крим-
  • украйна-
  • море-
  • замърсяване-
  • оон-
  • доклад

Състоянието е повече от плачевно

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Експертите на „ARC” обръщат постоянно внимание на проблемите на морската флора и фауна и информират авторитетните международни екологични съюзи за ситуацията във водите на Черно и Азовско море, включително Керченския пролив и заливите, прилежащи към полуостров Крим. Информацията е изпратена на специалния докладчик на ООН за токсичните вещества и правата на човека, който реши да анализира въздействието върху Международната морска организация.

„ARC“ информира докладчика, че официалните руски „власти“ нямат адекватно организационно ниво на предотвратяване и предпазване от замърсяване на морето, включително замърсяването с нефт в пристанищните води и морските пространства в съседство с Крим, особено в Керченския пролив, Феодосийския залив и заливите на Севастопол.

Локалното замърсяване на морските води бележи откъм Крим. Основните източници на това замърсяване са градските отпадъчни води на населените места в района на Крим, а най-опасна е ситуацията в Севастопол. Градът в качеството си на основна руска военна база увеличи населението си поради продължаващата милитаризация, от 350 000 през 2013 г. на 550 000 през 2020 г. Основната пречиствателна станция на отпадъчни води „Южна“ блокира през 2015-2016 г. и отпадъците идват директно до Черно море.

Подобна ситуация беше описана от докладчика на „ARC“ към ООН за Евпатория, Ялта, Коктебел и Феодосия. В него представителя на ООН обръща специално внимание върху плановете на официалните „власти“ на Русия в Крим, които включват разполагането на две станции за обезсоляване във Фрунзе, област Сакски и град Ялта за пречистването на 20 000 кубически метра на ден, изхвърляйки отпадъци от токсична сол директно към Черно море.

„ARC“ информира докладчика, че руската военноморска база в Севастопол и свързаните с нея местоположения на руския Черноморски флот са основните източници на замърсяване в морето, включително петролни продукти, неконтролиран обмен на баласт и химикали с ракетни горива. Шелфовите платформи на „Черноморнафтогаз“, контролирани от Русия и добиващи газ и кондензат в северната част на Черно море, са източникът на съответното морско замърсяване. Черноморските течения пренасят тези замърсявания в целия басейн.

Също така „ARC“ даде на докладчика няколко примера за опасни инциденти с кораби, които се случиха в морските води около Крим в периода 2015-2021 г., без съответни разследвания относно основните международни изисквания. Беше споменато отрицателното въздействие на газа, изкопан от Русия незаконно от континенталния шелф на Украйна в Черно море (находища на петролен шелф Архангелское, Голицинское, Одеское, Щтормовое) върху емисиите на парникови газове и изменението на климата.

„ARC“ информира специалния докладчик, че зоната на товарни кораби в Черно море на юг от Керченския пролив е районът на интензивно замърсяване от страна на корабите, включително руда, сяра и петролни продукти. Такова замърсяване се случва, както при обичайно претоварване, така и от чести инциденти, а през 2017-2020 г. поне три танкера потънаха след пожар на борда в тези води, както е отразено в становището на Асоциацията.

Също така в доклада се споменават и химическите заводи „Титан“ и „Красноперекопския содов завод“, разположени в Северен Крим, които замърсяват атмосферата с широк набор от химикали и причиняват киселинните дъждове в Черноморския залив Каркинит и други части на басейна. Описан е и инцидентът с изхвърляне на опасни отпадъци, който се случи с кораб „Април” в Керченския проток през февруари 2021 г.

И така, както „ARC“ обобщава в споменатото представяне, пространствата на Черно и Азовско море около Крим се превръщат в „сива зона“, където изискванията на IMO не се изпълняват. Руското незаконно въоръжено присъствие на високорисковите обекти - платформи за изкопни газове в северната част на Черно море, постоянни обучения на руския флот, включително използване на автоматични морски безпилотни летателни апарати и плаващи мини също установи системните заплахи за морската екология в регионът.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 14 гласа.

Свързани новини