Отидете към основна версия

4 902 32

Евгений Кънев: ИТН е продължение на българския политически капитализъм

  • слави трифонов-
  • политически капитализъм-
  • корупция

Тази култура на “политически капитализъм”, както го нарича големия икономист Бранко Миланович по повод Китай и Русия, е застъпена у нас от самото начало на Прехода

Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Евгений Кънев във "Фейсбук"

Сблъсък на цивилизации или просто сблъсък на култури от различни цивилизации?
Ако Статуквото - свързано със съветския тип човек, който не може да съществува без да получава от държавата - беше олицетворено от ДПС, БСП и ГЕРБ, то каква партия е ИТН?

Знаем, че това, което има като капитализъм у нас формално-институционално наподобява западния либерален капитализъм, чийто фундамент са пазарът и върховенството на закона. На практика обаче, не пазарът, а политиката на държавата определя кой ще е успешен капиталист като за него върховенството на закона не важи.

Такава политика за поддържане модела на политически капитализъм преследваха повечето правителства на Прехода ( почти винаги с ДПС, БСП и ГЕРБ), с изключение това на ОДС, което под диктовката на МВФ направи дългоотлаганите пазарни реформи и въведе повечето пазарни институции. И така влязохме в ЕС.
На пръв поглед, лицето на партията ИТН е талантлив предприемач в шоу бизнеса, защитаващ пазарните принципи и “дясното”.

Там е работата, че и сред успешните бизнесмени у нас малцина са тези, които са станали такива без политически протекции. Слави е талантлив шоумен, но БТВ и тези, които го крепяха дълго на екран при нисък рейтинг да развива политически сюжети - също имат огромна заслуга. Ето, смени телевизията, направи своя и “магията” му увяхна.

Тази култура на “политически капитализъм”, както го нарича големия икономист Бранко Миланович по повод Китай и Русия е застъпена у нас от самото начало на Прехода. А именно: най-богатите у нас да са свързани с политиката. Разцветът на този модел достигна след 2001 г, когато юпитата доказаха как се правят бързи пари през държавата и за разлика от предходни политици - влияят и до днес чрез натрупания си капитал върху политиката у нас.

Ако се заровим в биографиите на представяните за успешни кадри на ИТН, то ще забележим, че техният трамплин е свързан с лица или капитали на Статуквото: било по линия на академията или бизнеса.

А въпрос на задълбочен антропологично-културен анализ е как успешен мениджър на западна компания, оперираща междуконтинентално с докторска дисертация отива на интервю пред натурел като Слави да търси поприще в политиката.

Та проектът ИТН носи всички белези на достоен продължител на модела на господстващия у нас политически капитализъм, чиято основна черта е просперитет чрез държавата. И чийто политически гвоздей е ДПС.
Този модел се поддържа от все още по-голяма част от избирателите, които по-често разбират политиката като място на софрата и ако не са на нея гласуват, за да седнат. Било лично, било чрез политик или близки около политика.

Ако държавата дава на мен - значи всичко е наред. Това, че няма да има за други - слабо ме интересува.
Тази културна специфика обяснява и разликата между 2/3 от всички избиратели, искащи смяна на ГЕРБ и само 46 мандата в НС, т.е само около 1/5, които условно искат смяна на системата.

*Заглавието е на ФАКТИ


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите

Поставете оценка:
Оценка 4 от 26 гласа.

Свързани новини