Отидете към основна версия

6 759 94

"Добре сте дошли": германски общини искат да приемат бежанци от Афганистан

  • афганистан-
  • бежанци-
  • талибани

Разходите по настаняването, изхранването и интеграцията на кандидатите за убежище се разпределят между федерацията и провинциите

Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Там бежанците от Афганистан са добре дошли: расте броят на германските градове и общини, които са готови да приемат хора, бягащи от талибаните. Според експерти, до 50 хиляди души могат да пристигнат в Германия.

За да не гледа повече безучастно страданията на хората от Афганистан, кметът на германския град Потсдам Мике Шуберт е написал писмо до германския вътрешен министър Хорст Зеехофер. В него, от името на местните координатори на Сдружението „Градове – сигурни убежища“, в което междувременно членуват над 100 германски града, той изразява готовността на общините да приемат бежанци от Афганистан.

По думите на Шуберт, възможностите на Потсдам в момента са за 50 до 60 човека. Първите семейства градоначалникът очаква да пристигнат до няколко дни.

Готовност за прием на 10 хиляди души

След неочакваното завземане на властта от талибаните, канцлерката Ангела Меркел заяви, че Германия може да приеме около 10 хиляди афганистански бежанци: основно местен персонал – хора, работели за германски обекти в страната или за военните, техните семейства, хората с германска гражданство или такива, които са особено застрашени, трябва да бъдат изведени от Афганистан и разпределени между отделните провинции и общини. Тази сряда Меркел обяви в Бундестага, че дотук Бундесверът е осигурил изтеглянето на 4600 души от страната, от които 3700 човека са граждани на Афганистан (по последни данни Бундесверът е евакуирал от Кабул 5347 души).

Експертът по въпросите на миграцията Давид Кип от берлинската фондация „Наука и политика“ обаче очаква повече хора да дойдат в Германия. Много повече от това те няма са, защото бягството от Афганистан е трудно или дори невъзможно, тъй като границите на страната са затворени и се контролират от талибаните. Но могат да дойдат хора, които вече се намират в бежански лагери в съседни страни, като Пакистан или Иран. Кип и други експерти не изключват организираното им прехвърляне в сигурни трети страни под егидата на ООН. В тази връзка представителят на „Наука и политика“ споменава и конкретна бройка – 50 хиляди души. По думите му, става въпрос за това „да се покаже на съседните на Афганистан страни, че не са сами, и че не се води дипломация само на книга.“

Общините искат повече

Също и в Съюза на германските градове и общини очакват през следващите седмици и месеци в Германия да пристигнат повече хора от Афганистан. Пред ДВ председателят на организацията Герд Ландсберг назова цифра между 10 и 30 хиляди души. Общините могат да се справят с такъв брой бежанци, увери той.

Писмо с подобно съдържание е написал също и кметът на Хайделберг Екарт Вюрцнер. То е адресирано до министър-председателя на провинция Баден-Вюртемберг Вилфрид Кречман. В него безпартийния градоначалник изразява желание Хайделберг да приеме доброволно бежанци от Афганистан. Поради някои свои особености Хайделберг, който се намира в югозападната част на страната, не е задължен да приема бежанци. Но от 2015 година насам общината даде подслон на повече от 500 души. Хайделберг също е член на Сдружението „Градове – сигурни убежища“, и дори е един от основателите му.

В Германия приемът на бежанците всъщност е въпрос от компетенциите на федерацията – за това отговаря федералното министерство на вътрешните работи. Съществува правило, според което кандидатите за убежище се разпределят между отделните федерални провинции, за да бъдат след това разхвърляни по градове и общини. Разходите по настаняването, изхранването и интеграцията на кандидатите за убежище се разпределят между федерацията и провинциите.

Силен знак за солидарност

По информация на координатора на инициативата „Градове – сигурни убежища“ Мике Шуберт, дотук готовност да помогнат са изразили повече от 30 общини. Берлин, Крефелд, Вюрцбург и други искат да направят значително повече, отколкото ги задължават бюрократичните процедури, уверява кметът на Потсдам. “Заедно искаме да изпратим ясен сигнал към федерацията, че съществуват възможности за конкретни действия“, казва още той.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 34 гласа.

Свързани новини