Отидете към основна версия

6 979 142

Юлия Дандолова, "Шалом", пред ФАКТИ: Речта на омразата и ксенофобията се подценяват

  • организация на българските евреи шалом-
  • шалом-
  • адв. елена гунчева-
  • елена гунчева-
  • изказване

Повод за разговора ни с представител на организацията на българските евреи "Шалом" даде крайно неприемливо изказване на кандидата за вицепрезидент от "Възраждане" адв. Елена Гунчева

Г-жа Юлия Дандолова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От няколко дни в общественото пространство, макар и недостатъчно активно, се обсъжда едно крайно неприемливо изказване на кандидата за вицепрезидент на партия "Възраждане" - адв. Елена Гунчева. Изказването ѝ е такова от гледна точка на цивилизованото ни общество и от гледна точка на заветите на българския революционер и възрожденец Васил Иванов Кунчев - Левски, който е искал ние, българските граждани, независимо от нашия етнос и религия, да живеем в равноправие и хармония. И това отбелязвам не само защото е прекрасен завет, а и защото адв. Гунчева се счита за патриот.

А какво е от гледна точка, ще реши Прокуратурата ни.

Сега Ви предлагаме, публикувайки без редакторска намеса Фейсбук поста на адв. Гунчева, сами да прецените дали тя е патриот, следващ заветите на Васил Левски:

"В политиката ни днес активно се включват Карадайъ, Лорер, Паси, Моасе.....някак си ми липсват българите в българската политика, на българска земя, в българската държава. Нищо лично, всеки има права, НО! Не забравяйте, ЧЕ ТУК Е ЗЕМЯТА НА БЪЛГАРИТЕ И ВИЕ СТЕ САМО ГОСТИ!"

Елена Гунчева

На тези оскърбителни думи за патриотите, водещи се от заветите на Левски, и за хората, обичащи и работещи за българското добруване, своевременно реагира организацията на българските евреи "Шалом" - с подаване на сигнали за ксенофобия и реч на омразата до Прокуратурата на Република България, Централната избирателна комисия (ЦИК) и председателя на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) - Анн Линде.

От сигнализираните по темата позиция до момента имат само от ЦИК. Държавният орган, организиращ всички български избори, излезе с декларация, в която осъди думите на адв. Гунчева, като за жалост това е максимумът на правомощията му по подобни проблеми.

От Прокуратурата и ОССЕ обратна връзка "Шалом" все още нямат.

Същевременно от ФАКТИ потърсихме коментар по темата от организацията на българските евреи, включително отвъд конкретното изказване на кандидатката за вицепрезидент на партия "Възраждане", и го получихме от г-жа Юлия Дандолова, която е изпълнителен директор на "Шалом".

Интервюто ни с г-жа Дандолова четете в следващите редове:

- Г-жа Дандолова, здравейте. Да започнем с това, какво очаквате като действия от българската Прокуратура и като съдействие от председателя на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) - Анн Линде, относно сигнала Ви срещу крайно неприемливите думи на адв. Елена Гунчева, кандидат за вицепрезидент на партия "Възраждане"?

- Ние очакваме реакция от споменатите от Вас институции, като се надяваме тя да е извън декларация на съчувствие по повод тези думи и да се предприемат законови санкции срещу тези думи. Защото това е не просто изказване в интернет пространството от случаен, анонимен човек, това е кандидат за вицепрезидент, а президентската институция има за цел да бъде обединителна институция, а не разединителна. Дълбоко се надяваме тези институции да вземат отношение по така свободно леещата се реч на омраза от кандидати за толкова високи постове.

За съжаление българското законодателство не третира по никакъв начин Фейсбук пространството като такова, в което речта там може да бъде санкционирана по някакъв начин. Основното ни притеснение е, че това пространство всъщност е едно от пространствата, което влияе най-много и на най-много хора.

- Споменавайки това, че хората, които използват език на омразата в социалните мрежи не попадат под ударите на закона, в годините имали ли сте идеи за промяна на законодателството, комуникирали ли сте с български институции в посока на това ксенофобията, където и да се бълва тя, да бъде санкционирана по-сериозно?

- Многократно са водени разговори между организацията ни и Министерство на правосъдието, и Народното събрание, различни представители на политически партии, депутати, министри. Дискусията ни е била по-скоро по отношение на това, че много често престъпленията от омраза биват квалифицирани (не говорим само за реч, но и за действия) като хулигански прояви, а не като прояви на ксенофобия, антисемитизъм или престъпления от омраза. Това е проблем и може би е необходимо да бъдат предприети някакви промени в закона - да бъде по-ясно обяснено какво е престъпление от омраза, тъй като досега в "Шалом" не сме чули някой да е осъден по тази точка от закона, която съществува. Да, тя не е пълна, не е достатъчно ясна, но нея я има и досега, както казах, ние не сме ставали свидетели някой да е осъден по тази точка.

- Явно липсва воля. Надяваме се, че в бъдеще време с повече съвместна работа, включително с медиите, това да бъде променено.

- Аз не искам да отдавам това на липса на воля. Според мен българското общество като цяло има имиджа, дълбоко вярвам, че е така, на по-скоро толерантно общество, по-скоро общество, което дълбоко в себе си няма вкоренени подобни усещания, но смятам, че има незнание по темата. Ако проведем повече съвместни обучения, дори и с магистрати, с държавни служители, с политици по темата, мисля, че това би било от полза и ние от "Шалом" все още възлагаме огромна надежда на съвместната работа с институциите и медиите по тези въпроси, за да се образоваме взаимно по темата.

- В този смисъл, поне до този момент аз не съм видял някоя от конкурентните на Костадин Костадинов и адв. Елена Гунчева кандидат-президентски двойки да е взела отношение по това изказване на адв. Гунчева. Само ЦИК взеха отношения посредством декларация. Това разочарова ли Ви?

- Не сме разочаровани от това, защото в обществен план рядко има реакция. И при предишни изказвания рядко е имало ясно изразена реакция. За мен генезисът на този проблем, е че тези думи се подценяват. Казва се, че това са маргинализирани групи, че използват тези думи, за да привлекат електорат, който вярва в тези думи, и така те се подценяват.

Много сме щастливи, че ЦИК има декларация заради това изказване, но това, което ни разочарова е, че те нямат законов механизъм, по който да санкционират въпросния кандидат за вицепрезидент. Декларацията, изказването на съчувствие и несъгласие е едно, а действията са съвсем друго.

Знаете, че отново кандидат за президент е и Боян Расате, срещу когото нееднократно сме подавали сигнали, както и срещу неговата организация, на която, съвсем явно във всякакви пространства, основната идея е да внуши, че всички малцинства са гости в държавата ни.

- Това е и може би най-скандалният момент от писменото творение на адв. Елена Гунчева. А именно, че според нея неетническите българи са гости в България. Срамно е. Тя след това по никакъв начин не се извини и наблегна на друг аспект от изказването си.

- Предполагам, че адв. Гунчева е образован човек и знае, че ако каже това по национална телевизия, тогава вече може да бъде санкционирана. Всички тези думи съвсем премерено са използвани точно в пространства, в които те не могат да бъдат санкционирани и в това е проблемът.

Важно е да се знае, че над 1000 български евреи са загинали по време на Първата световна война, биейки се за България.

Еврейските ми баба и дядо, техните родители и техните родители - те са родени в България, били са се за България, работили са в България. Нашите деца са в България и ние сме български граждани, тук плащаме данъци, тук даваме всичко от себе си за един по-хубав свят, в който да живеем.

Аз не искам да обвинявам хората, които следват подобни политици, защото основната цел на това ксенофобско говорене е именно в моменти на тежка криза да влияят с подобни внушения на страховете на хората. Когато хората са изпаднали в тежка криза и в нужда, те най-често търсят виновник за нещастието си. Всички знаем, че още през 30-те години на миналия век това е било много ясно използвано от Хитлер, личи от думите му тогава.

- Извън неприятната тема, за да завършим позитивно, какво вълнува "Шалом" в момента, кои каузи са Ваш приоритет?

- Имаме много каузи, в които вярваме. Една от съществените ни каузи е участието на огромна част от членовете на "Шалом" като доброволци в последните почти 2 години в борбата с пандемията. Още в началото имахме много доброволци, които разнасяха храна на лекари, доброволствахме и по ваксинационни центрове и пунктове.

Също така организацията ни се занимава и е партньор в множество инициативи, свързани с безплатни прегледи за деца. Нашият председател доц. Александър Оскар е моторът на цялото това нещо.

Другата кауза, която много ни вълнува в момента и по която ние наистина с голямо вълнение стартираме работа, е свързана с факта, че след около година и половина ще честваме 80-годишнината от спасяването на българските евреи и ние не искаме тази тема да бъде само повърхностно засегната в обществото. Иска ни се да обърнем внимание на тези личности, които са жертвали собствения си живот и собствените си облаги, за да могат да помогнат на съседите си български евреи да не бъдат депортирани. Има много такива хора. Организацията ни даде нещо като малка книжка, в която има над 90 личности и организации, които ние вече сме споменали и почитаме всяка година. За нас е много важно да извадим на преден план факта, че подобни героични процеси няма как да се случат, ако няма лидери и личности, които да ги водят и да бъдат достатъчно смели, за да поведат подобни процеси. Защото в обществото ни главно знаем за Българската православна църква, за Димитър Пешев, но има и изключително много обикновени хора, които са помагали, крили са хора, носили са храна в трудовите лагери и ние искаме тези лица, тези истории да бъдат познати. Вече проведохме няколко срещи в Министерство на образованието, със Столична община също, предполагам, че съвсем скоро ще започнем разговори и с общините на други градове, за да работим в сферата на образованието по този въпрос.

Освен споменатото дотук, съвсем скоро стартирахме и една инициатива за поставяне на паметни плочи на Праведниците на народите - 20 имена, наши сънародници, които са признати от израелския институт "Яд Вашем" заради приноса им по спасяването на българските евреи.

Искаме да поставим паметни плочи и да направим събития в различните градове, за да могат и ученици, и гражданите на тези градове като цяло да знаят, че на местата, където живеят, е имало такива хора, които са постъпили изключително смело. Смятам, че това ни е необходимо.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 50 гласа.

Свързани новини