Отидете към основна версия

4 355 58

Докато пазим доброто настроение на кръчмарските компании, хора умират

  • д-р аспарух илиев-
  • аспарух илиев-
  • коронавирус-
  • здравна система-
  • доктор-
  • лекари-
  • пандемия-
  • починали

Реално здравната система е в срив

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар във Фейсбук на д-р Аспарух Илиев, експерт по безопасност на ваксините, ръководител на лаборатория в Берн:

Случи се това, което се опасявахме от месеци. Болниците са претоварени, лекари ще бъдат командировани, за да се запълват дупки. Поетапно се обсъжда прекъсване на планов прием - това вече става от седмици, опитайте се да се "шмугнете" някъде планово. Това са отчаяни мерки. Броят болни надмина последните вълни, с 10-дневно забавяне ще последва и смъртността. В момента от COVID умират по 130-150/ден. Както ми написа един господин "Доставя Ви удоволствие да ни плашите". Не, не ми доставя, ужасява ме колко не се плашите, господине. Реално здравната система е в срив.

Какво може да се направи? Помислете за бустър, ако сте около/след 6-и месец след ваксинация. Носете FFP2/N95 маски. Избягвайте големи струпвания на хора, особено ако сте неваксинирани и неболедували. За децата би било добре на този етап да не се събират на групи и класове. Опитайте се да не боледувате в следващия месец от сериозни болести, изискващи болничен престой. Такъв призив звучи не особено умно от моя страна, но и ситуацията не е особено умна. Дано иронията се усеща.

Моята молба към журналисти и директори на болници - практиката да не се допускат журналистически екипи в COVID отделенията има определена логика. На фона на ужасно поляризираните и конспиративни позиции, обаче, е необходимо да се покаже реалността - тук не става с думи. Човешкият мозък възприема визуални стимули. На аргументи на политически лица, че в болниците имало изплашени хора, които нямат нужда от лечение, е добре да се покаже какво става. Докато пазим доброто настроение на кръчмарските компании, хора умират. Молбата ми към колегите-лекари - бъдете отговорни, ситуацията е много сериозна, внимавайте какво и как казвате пред медиите, сдържайте си нервите, спазвайте препоръките на ECDC, EMA и европейските научни дружества, не си измисляйте собствени правила и наука.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 60 гласа.

Свързани новини