Last news in Fakti

30 Октомври, 2021 10:00 7 372 126

"Озлобление към всичко и всички": що за хора са българите

  • починали-
  • озлобление-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • политика-
  • българия-
  • българи-
  • марин паунов-
  • болни-
  • индивидуализъм-
  • антиваксъри-
  • доверие

Индивидуалисти, които не понасят чуждия успех, не държат особено на независимото мислене и вечно се смятат за излъгани и ощетени: това ли са ценностните особености на българите? Разговор с проф. Марин Паунов:

"Озлобление към всичко и всички": що за хора са българите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДВ: Проф. Паунов, по няколко актуални повода (пандемията и изборите) сега ще си говорим за Вашето изследване „Българското (не)доверие: ценности и социално доверие на българите в европейски контекст“. Нека първо уточним един терминологичен въпрос. Вие използвате категориите „народ“ и „национална култура“, но могат ли те да се възприемат съвсем безкритично? Съществуват ли наистина или са само въобразени?

Паунов: Не харесвам думите народопсихология и манталитет, предпочитам национална култура и национални ценностни особености и използвам предимно тези понятия. Въпросът Ви всъщност е интересен и предполага дълъг и сложен отговор, защото няма една общоприета дефиниция за нация, а и терминът се родее с други две категории - етнос и народ. За да не затъваме в тези дебри, нека да се ограничим в разбирането, че изследването се занимава с национални особености - тоест, с нацията като голяма общност с общо съзнание за историческа и културна принадлежност, обща територия и общ език, организирана в държава.

ДВ: България се намира в четвъртата вълна на пандемията, предстоят избори за парламент и президент. Дали в тази ситуация се задълбочават нагласите, които описвате - негативизъм, песимизъм, озлобление.

Паунов: Поредна вълна и поредни избори. Ситуацията, която визирате, потвърждава за пореден път изводите от изследването. Не може да не сме се питали защо България е на последно място в Европа по толкова много параметри: от процента ваксинирани до изпитвано щастие или доходи. Задавали сме си въпроса защо сме затънали в толкова проблеми, които започваме да виждаме особено ясно, когато попаднем в други страни. И защо отношенията ни са такива, каквито са. Чудили сме се как е възможно да сме свидетели, участници и потърпевши в толкова много абсурди - от политиката до движението по пътищата. И сега сме във вихъра на поредния абсурд: рекордната смъртност и антиваксърството. Всъщност отговорите на всички тези и много други мъчителни въпроси се коренят предимно в нас самите, в нашите собствени български ценностни особености и национална култура.

ДВ: Наричате ги много предпазливо „ценностни особености". Искате ли да ги конкретизирате?

Паунов: Ето само някои важни характеристики:

- Индивидуализъм, съчетан с непонасяне на чуждия успех, на авторитети и на всеки, който ни превъзхожда. Стара и утвърдена социална практика е не импулсът към единение, а разделението и „поединичното спасяване“ при всяка кризисна или неблагоприятна ситуация.

- Искаме да успяваме, но все ни преследва горчивото съмнение, че сме излъгани, несправедливо третирани, че незаслужено сме останали на долните стъпала на стълбичката на социалния престиж. А успехът определено е интерпретиран като осъществяване предимно в материален смисъл.

- В сравнение с останалите европейци българинът най-малко държи на независимостта на мисленето и действието, свободата на избора и съзидателността. Неслучайно мнозина българисти ни описват с почуда като особено „търпелив народ“. Налице е специфично цинично безразличие към великата европейска ценност на гражданската свобода и достойнство. Търпението обаче, както и въпросното безразличие, са привидни. Просто българинът усеща и дефинира свободата по различен начин, който има повече общо с поединичното спасяване.

- Декларираме средни за Европа нива на религиозност. Но тук, както при всяко духовно измерение, нас по-скоро ни интересува ритуалният или показен аспект, а не дълбоката същност.

- Болезненото усещане за непостигане и неудачност, съчетано с индивидуалистичния ни уклон, ни води до озлобление към всичко общо и към другия. Затова успяваме да „постигнем" конфронтация по абсолютно всеки въпрос от обществена значимост и да се разделим на враждебни лагери по всяка тема. Мисля, че сега, в тази обстановка на здравна и политическа криза, всички тези особености са все по-очевидни.

ДВ: Току-що описахте „българина“ като човек недоверчив към институциите (тук веднага се сещаме за недоверието към ваксините), като неособено религиозен, като прекалено търпелив и загрижен за сигурността си, като човек, който се чувства вечно излъган, който е общо неудовлетворен и се спасява индивидуално. Не сгъстявате ли боите?

Паунов: Не. Българинът е подчертано най-недоверчив в Европа и на едно от последните места по доверие в целия свят. Има един показател, наречен общо социално доверие, който измерва нагласата ни в междуличностен план да се доверяваме на други. А на основата на това общо доверие израстват и серия по-конкретни доверия към различните институции на обществото и държавността. Равнището на общо социално доверие в България е най-ниско в Европа и даже едно от най-ниските в света. Нещо повече: почти 8 от 10 човека в България са на мнение, че честността и справедливостта не са ориентири в обществените отношения и че индивидуализмът и егоцентризмът са доминиращи ценностни приоритети.

ДВ: Можете ли да дадете примери?

Паунов: Общото социално недоверие има своите конкретни проявления, показващи съответно рекордното за Европа недоверие на българите към парламента, съдебната система, полицията и политиците. Това недоверие често е до 8 пъти по-ниско в сравнение със страните, намиращи се на другия полюс - най-вече скандинавските държави и Швейцария. Към тази картина бихме могли да добавим и потискащия щрих с българския песимизъм, по който на по-предни позиции са само меланхоличните португалци и традиционните лидери по песимизъм в Европа - унгарците. Освен това сънародниците ни имат рекордно високи субективни притеснения за здравословното си състояние, българинът се чувства най-самотен в Европа и най-често изпитва тревожност в сравнение с всички останали обитатели на Стария континент, обхванати от изследването.

ДВ: До какво води липсата на социално доверие в България?

Паунов: Първо, общото социално доверие е доказано свързано с редица параметри на икономическото развитие и благосъстоянието. И обратно: социалното недоверие влошава качеството и производителността на труда на индивидуално равнище и производителността на националната икономика. То влияе върху предприемаческите нагласи, подоходната диференциация, „философиите“ на данъчната система и бюджетирането, спестяванията, склонността към притежаване на дом вместо наемането на такъв, отношението към застрахователни инструменти, нагласата към законите и спазването им и т.н. В крайна сметка доверието или недоверието и ценностите ни в значителна степен обуславят икономическия ни успех или неуспех.

И още: в общества с по-високи равнища на доверие по правило има по-малко агресия и повече политическа стабилност и социална отговорност. По данни на Евростат България е устойчиво на първо място в Европа и по индекса „усещане за корупция“. Този показател не измерва обективните равнища на корупция, а усещането на населението за наличие на такава. Разликата между едното и другото може да е значителна по принцип, но в случая тя няма никакво значение, защото съществени са именно индивидуалните убеждения и нагласи спрямо наличието на корупционни практики в социалната действителност. Убедеността, че те съществуват е направо разрушителна. Тази убеденост дава удобна обосновка за собствените ни корупционни практики и ще има като следствие забележителни подозрителност и недоверчивост, привиждане на всякакви конспирации, в това число разцвет на антиваксърството и негативното отношение към противоепидемичните мерки и т.н.

ДВ: Какви източници сте използвали, за да стигнете до своите заключения? Например за това, че българите са на последно място в Европа не само по доходи, но и по усещане за щастие.

Паунов: Суровите данни, обработени и анализирани за целите на изследването, идват по линия на Европейските социални изследвания, European Social Survey - формат, реализиран в европейските държави по доста строга методика и обхващащ не по-малко от 50 000 респонденти. И още: данни от Световното изследване на ценностите (World Values Survey) и от Евростат.

По-конкретно за втората част на въпроса Ви: българите са на последна позиция в Европа по отношение на преживяваното щастие. Два независими източника - Европейските социални изследвания и Евростат - единодушно констатират рекордно ниската в Европа българска обща неудовлетвореност от живота. Вижда се, че българите са около 12 пъти по-неудовлетворени от холандците и над три пъти по-нещастни от средното в Европа.

Марин Паунов е български икономист с приноси в областите на мениджмънта и човешките ресурси, професор в УНСС, където преподава управление на човешките ресурси, организационно поведение, стратегии на бизнеса, корпоративна култура и др. Консултант е и по бизнес администрация и автор на редица публикации в български и международни издания.

Автор: Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 истина е

    119 22 Отговор
    Долните мръсни и крадливи политици ,на на4ело с тиквата направиха народа ни такъв !!!

    Коментиран от #9, #14

  • 3 Аз конкретно съм озлобен

    131 11 Отговор
    щото народецът от 30 години си мре като за Световно, а "професорите" също от 30 г. само преливат от пусто в празно,без никакъв положителен за България ефект!

    Коментиран от #118

  • 4 Хах

    108 11 Отговор
    Българите пак провалят КОФИД политиката на ЕУ Зелките.

    Коментиран от #111

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 В страната

    76 8 Отговор
    има много добри хора , а завист има навдякъде. Ние сме мазохисти , само негативни новини и реклама на всеки глупак. Но доброто , което прави обществото не получава лице - и ето на все сме най-лошите на света. Кочовска го каза много добре - повечето са добри , но има и черни овце. Аз бих добавил на черните овце им се прави много реклама. Дерзайте и напредвайте в мъдростта и доброто! Бъдете здрави.
  • 7 Асен

    69 10 Отговор
    Пауна да не би да е от дсссс или от 2 милионите души закрепени към Държавна работа.Докато Пауна си е добре има хора работят за 600лв и гледат деца.Пауна е тъпо същество да оценява българите.
  • 8 КОТарАК

    66 14 Отговор
    ми да му бръмнеш 2 шамара на професорчето да му се понамести акъла.
  • 9 сила

    33 10 Отговор

    До коментар #2 от "истина е":

    А КОЙ НАРОД ГИ ИЗБИРА И ПОДКРЕПЯ ТИЯ........ФИНЛАНДСКИЯ ЛИ
  • 10 САНДОКАН

    61 5 Отговор
    Гледам много професори и генерали и все умни акъл постоянно ръст, та чак се чудя как все сме последни
  • 11 Ние сме

    50 13 Отговор
    НАЙ-ВЕЛИКАТА НАЦИЯ! Просто политиците ни са гола вода! Мразим всичко защото отвсякъде ни правят номера, другите ни завиждат, затова мразим всички!
  • 12 Без бай Ганьо

    26 5 Отговор

    До коментар #5 от "Антимилиционер":

    Още ще се да си черен като катран! Да благодариш на Ганьо че си по бял от прадедите ти!
  • 13 Орки,

    43 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бай ганю":

    Пръснете се от яд, че ни има!
  • 14 Жоро

    17 4 Отговор

    До коментар #2 от "истина е":

    Народа що ги търпи тогава ? Че и пак си гласува за тях ?
  • 15 Въй

    23 2 Отговор
    Изморени от лъжите!
  • 16 Този психически добре ли е ?

    65 9 Отговор
    Каква Европейска демокрация :
    1. Вечерен час ?
    2. Задължителна ваксинация ?
    3. Зелени сертификати ?

    Този психически добре ли е ?

    Коментиран от #121

  • 17 ХАХАХАХА

    44 6 Отговор
    НА ВИ НАГЛОСАКСОНСКА ДЕМОКРАЦИЯ!
  • 18 123

    38 10 Отговор
    Българите са си добре, о виж академиците, професорите и всяка друга паплач с купените дипломи и титли май никак не са добре :)
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Алфа Вълкът

    15 9 Отговор
    Нещата почват от училище, оттам ни идват проблемите днес! Закостенели методи на преподаване, които днес не вършат работа защото учителите практически нямат никакъв контрол над учениците! Има много примати сред тях, които пречат на образованието на умните деца, нямаме поне паралелки за напредналите! Общо взето нещата в училище са на естествен подбор, a не на селекция. И затова умните ни хора непременно са лъжци и мошеници, защото така са се научили да оцеляват в даскалото!
  • 21 българка

    37 10 Отговор
    Българската душевност е загадка за господин професора! Четете Йордан Радичков - и той осмива някои черти на народопсихологията, но го прави с любов !!!
    Не приемам коментарите на господин професора! Всъщност допринасят ли с нещо или просто има потребност да ни хули!
  • 22 Hess

    32 9 Отговор
    Моля не се заблуждавайте и не си изграждайте негативно мнение за немския народ!DW е едно юдео-глобалистко творение,нямащо общо с нормалните медии,създадено с цел пропаганда и системна ерозия на нормалните човешки ценности и морални устои!Поздрави от мен и от нормалните немски хора,ваш Hess! P.S. аз лично се срамувам,че това издание е немско...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 НЕРЕЗ

    21 2 Отговор
    Ние сме на дъното на ЕС, а този се опитва да ни внуши, че не е така...
  • 25 статия

    13 3 Отговор
    Едвам се опивате да пипнете по-дълбоко за проблемите довели до сегашната сотуация на разпад. Трябва да се тръгне от изследване на режимите на управление, през които е минала самата държава и народа. Да се изследва защо българите не остават единни? Има групи в обществото, които с лекота се лутат от една идеология към друга, всичките антибългарски (славяно-съвецка, евро-либерастска, и т.н.), чрез които налагайки ги чрез сила се опитват да съсредоточават власт и пари. Също и вменяването на чуства като това, че винаги има някакъв враг, който трябва да преследваме и трябва масово да следим дори и съседа от седния апартамент, къща, улица. И задължително се вменява и чуството, че има лидер, който трябва да решава и да живее вместо теб самия. И от там забравяме за истинските проблеми - целенасоченото поддържане на ниски доходи, благодарение на което после някои си строят хотели и други имения. Масовото чувство, че на всяка цел трябва по-бързо да стигнеш до милиона, по анцуг. Проблема с масовата корупция. Неправедливите и ставащи все по-малки присъди за сериозни престъпления. Както и целенасочено се прокарват лобистки и популистки законопроекти, чрез които се влошават условията на живот и се държат масите в подчинение. Е да, но пък несъгласните напускат държавата. От което печелят чуждите икономики на западните колонизатори. Познат ли ви е въпроса - "Ако ти си на негово място, няма ли да го направиш?". Еми не, няма. Но този, който вече е влезнал в модела, ще отгово
  • 26 Hess

    26 6 Отговор
    И още нещо-българския народ е прекрасен народ,не оставяйте разни псевдоучени и журналисти да ви насаждат чувство за малоценност,така както го насадиха на хората от бивше ФРГ поради немското историческо минало!!!
  • 27 Немцен

    10 5 Отговор
    Не знаят от къде е лафа изпаднал германец,забравили са.Може ли да определяш нещо,което не разбираш?

    Коментиран от #85

  • 28 Трифонов

    23 5 Отговор
    За разлика от твърдяното от Паунов, повечето от казаното се отнася за абсолютно всички общества, принадлежащи към т.нар. "западен тип" демокрации. Да се твърди, че алчността само в България е проблем, показва крайна теоретична неподготвеност и липса дори на елементарен житейски опит. Алчността се описва поне от десетилетие главно в английски и американски икономически изследвания, като фактор, който трябва да се стимулира, за да се гарантира икономически растеж. Което, по същество, е страшна тъпотия, защото дори и глупакът знае, че алчността не е градивна сила, а деструктивна. Защото алчният желае забогатяване веднага, сега, ако може даже по-скоро. А забогатяване "веднага" се постига само чрез едно - чрез някакъв вид измама. И тъкмо, защото чрез вятъра от запад, алчността нахлу и по нашите земи, като властващ над емоциите и поведението на индивида, фактор, навсякъде около нас виждаме само измамници и престъпни заговори с цел - бързо забогатяване. Корупцията в България не е по-голяма, отколкото в Европа, просто българите са сред народите, чието субективно усещане за корупция е по-изострено - по този въпрос авторът е прав. Но не намирам, че това е нещо лошо...
  • 29 Трифонов

    26 4 Отговор
    ...Тъко поради това, Европа не обърна никакво внимание на протестите на българите от миналата година и на безспорните данни за сериозни корупционни схеми с евросредства, които бяха предоставени на европейските институции. Някак няма как последните да се впечатлят от схема за няколко десетки милиона евро при положение, че в Германия, Италия, Франция, Гърция и т.н. злоупотребите с евросредства са за десетки милиарди. Аман от пишман учени, които носят от девет дерета вода, за да ни стимулират... ДА СЕ ВАКСИНИРАМЕ. И пак ще кажа - антиваксърството е най-малко застъпено в България. Българите сме една от най-ваксинираните нации в света. Не сме антиваксъри, а сме скептично настроени само срещу тази ваксина. Защото целия процес, на който сме свидетели през последната година, противоречи на принципите на житейската логика, а това обикновено е най-силното доказателство, че отново е налице ИЗМАМА. И тя не се е родила в България.

    Коментиран от #59

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Раданч Татлъту

    14 4 Отговор
    А професуръ който е написал тва пасквилче не е българин,и стои мноо над българите!🤡🐵👍
  • 32 Искариотец

    15 4 Отговор
    Бре! И тоя се е продал! ДВ..все такива ги подбира...Юди и кандидат-Юди...
  • 33 Продай България

    10 4 Отговор
    Проблема е в гънките повечето живеят в измислен свят в който тъпаците спасяват Бг.
    Костов,Симеон,Бойко,Радев,Кирчо
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Механик

    17 3 Отговор
    Записвайте си имената на хората, като "професор"! Ще дойде време и ще трябва да можем да ги издирим. Народният Съд ще трябва да произнесе присъди над предателите.

    Коментиран от #42

  • 36 Дада

    13 7 Отговор
    Циганите на Европа.

    Коментиран от #43

  • 37 Прав е професорът

    10 9 Отговор
    Коментарите го доказват
  • 38 статия

    4 2 Отговор
    Вие ограничени на размера на текста ли имате. Пишете го някъде. Или, като ви пристигне голям размер, цепете си текста в отделни мнения едно след друго.

    Но този, който вече е влезнал в модела, ще отговори положително. Самият въпрос очаква положителен отговор. Вместо да бъдем единни. Като китайците. Въпреки идеологиите на великите сили, чрез които си преследват техните интереси. Да си сътрудничим, когато целите ни съвпадат с техните. Да имаме българска доктрина, да стъпим здраво на нея. Да имаме правилно и честно разпределние на парите и богатсвата. И заедно да дърпаме държавата напред. Да работим, да правим крайни изделия и да завладяваме чуждите пазари, не само те нашите. Но през толкова време на окупации, в които са били държавата и народа, дали пък това не е пречупило духа ѝм на развитие. Частичното обединение на земите на България, също може да оказва влияние. Но трябва да продължим напред.
  • 39 Фашистите

    5 1 Отговор
    Се обАдиха...
  • 40 Стоичков

    4 3 Отговор
    Айн,цу цвайн,цу фрайн,цу дрън....

    Коментиран от #68

  • 41 шопендар

    24 2 Отговор
    поредният поръчков анализ,някой много усилено се стреми да ни убеди че БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД е отпадъка на европа.АБЕ ГАДИНО,КОЙ НАРОД Е ОЦЕЛЯЛ СЛЕД 500 ГОДИНИ РОБСКИ ТОРМОЗ,И ВЪПРЕКИ УСИЛИЯТА НА СОБСТВЕНИТЕ СИ ПОЛИТИЦИ И ПРОФЕСОРИ ДА ГО ДОКАРАТ ДО СКОТСКО НИВО.
  • 42 Историк

    11 2 Отговор

    До коментар #35 от "Механик":

    Да бе,вчера ви писах че маниакално и систематически ги водя на списък в един голям тефтер,убеден съм,че ще дойде време да се употреби в един локален нов Нюрнбергски процес като доказателство за престъпление срещу човечеството..те и нацистите не предполагаха,че някой ден ще бъдат съдени!
  • 43 да, да

    7 2 Отговор

    До коментар #36 от "Дада":

    А на вас ви казват циганите на ислямския свят.
  • 44 Абе

    21 4 Отговор
    От бедността идва всичко.България е най-бедната държава в Европа.Ако българите имаха по висок стандарт на живот.Нещата щяха да са различни.Народа се бори с бедността,а не със Ковид.Има толкова много хора,които едвам свързват двата края и изобщо не им е до пандемия.Няма държавно подпомагане.Няма социално.Нямаме нищо.Докато директори и административни работници взимат по3000 - 10000 лева месечна заплата ...народа взима от 400- 600 лева.За пенсиите да не говорим.там нещата са трагични.Със смешните 35 лева детски давате на дете.Е как да се промени българинът? Богатите стават все по богати,а бедните все по бедни.

    Коментиран от #50, #83

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Шаран БГ

    12 5 Отговор
    Интересно е все пак, как един умен и знаеш човек се прави на "тапа".
    Нима не знае, че родните ни политици, под диктовка на САЩ , разпиляха държавата, прогониха 1/4 от младото, знаещото и можещо население извън пределите и. Нима не днае, че всички мошеници и хайдути във властта са недосегаеми и няма един виновен за нищичко.За 31 /тридесет и една/ години държавата ни върви уверено към разпад - такива са инструкциите и мераците още от времето на Н.В. Уинстън Чърчил !! Някой да е помислил / мислят всичките властници/ и направил нещо положително за възкръсването на страната ни. Приказки - с кош да ги ринеш. !!! Нещо реално за прекратяване на демографската криза, за възпроизводство на работната сила - че на кого ли пък е нужна тази работна сила ? Вижте стряскащите резултати от "Преброяване 2021" Аджеба това на какво Ви прилича, ако не на унищожение на народ и държава ???
    И тъй като всичко бе " народно и за народа" , сега мъдрите учени не смеят да произнесат даже тази думичка !? Колко са смешни - всичко било не на народа , а на нецията !? Но и като нация ...пак ще ни затрият !!
  • 49 Съседа

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Антимилиционер":

    Е ! Ти затова си изключение и преливаш от ум та чак и от задните ти част излиза ! Защо нескочиш от 9 етаж и да направиш добро на човечеството
  • 50 минус

    7 3 Отговор

    До коментар #44 от "Абе":

    Тези, които слагат минуси, са същите като онези МАЙМУНИ, които тропаха по масите в парламента, когато Мика Зайкова говореше за доходите ли беше. ГРОЗНО!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 НАМУСЕНИ

    9 6 Отговор
    ХОРА. ГЛАВИТЕ ВСЕ НА ДОЛУ. ИЛИ ГЛЕДА НА СТРАНА. С ЧЕНГЕЛ МУ ВАДИШ ДУМИТЕ. СЪРДИТ ЗА ВСИЧКО И ВСИЧКИ. РЕШИШ ДА СЕ УСМИХНЕШ ДА КАЖЕШ НЕЩО ПОЗИТИВНО ТОЙ СУМТИ И ГЛЕДА НА ТЕБ КАТО НА БОЛЕН. МЪКА, МЪКА. ЖИВЕЙ СИ ЖИВОТА НАРОДЕ ЖИВОТА Е ДАР ОТ БОГА. СЕГА СИ ТУК УТРЕ ТЕ НЯМА.

    Коментиран от #58

  • 56 Госあ

    18 3 Отговор
    Аз смятам, че българина трябва да започне да гледа по обстойно в паничката на другия, и освен да мрази, да започне най накрая и да действа. Всъщност, проблема е неговата доброта, а трябва до бъде безкомпромисен. Някой, който умишлено ви е излъгал и взел от вашата паничка, за да сложи повече в неговата, ще го направи пак ! Факт.

    Коментиран от #60

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 И защо

    2 5 Отговор

    До коментар #29 от "Трифонов":

    сте скептично настроени спрямо тази ваксина?
    Кой и защо ви настрои?
  • 60 И силно

    4 6 Отговор

    До коментар #56 от "Госあ":

    да люби и мрази! Силно да люби руска ваксина и силно да мрази американска?

    Коментиран от #64

  • 61 Радвайте се

    14 4 Отговор
    Вие се радвайте, че хората не са организирали в СЪпротивителни Движения.
    Като им поскъпне тока да ви атакува частните тецове, вецове, фотоволтаици, перки.
    Като им поскъпне водата и парното да не плащат.
    Волско търпение има този народу нито сте го питали за ЕС-излъгахте го, нито за НАТО, нито за ЧСИ-та, нито за парно, Белене-не се съобразихте с 2 Референдума, нито евро.
    Радвайте се, просто се радвайте, 32 г. доведохте хората до скотско оцеляване.
  • 62 Вуте

    12 3 Отговор
    Я не сакам на мен да е добре, я сакам на Вуте да е зле!😂😂😂
    Българинът се страхува най-много да не настине и да не се мине!😂😂😂
    Това са едни истини казани от българите в самоирония, т.е те осъзнават, че са твърдоглави,различни, егоисти и завистчии, но така им харесва.И не е виновна нито демокрацията, нито американците или пашите! Бай Ганьо винаги е търсил келепира, като той винаги си е осигурявал"връзки" за да прави каквото и да е. Никога не вярва в собствените си възможности, защото е препълнен с комплекси!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Госあ

    3 3 Отговор

    До коментар #60 от "И силно":

    Браво ! Много уместен цитат като продължение на коментара ми. Но както казвам, да вземе пример от автора на цитата и най накрая да предприеме действие ! А като се вижда, че българина люби руската ваксина, ами да внесат бе !!! Тея продажници.
  • 65 ЩЕ ДОЙДЕ

    4 1 Отговор

    До коментар #58 от "БИЧ":

    АКО СИ ПРОС И ВЯРВАШ НА ТОЗИ НА КОЙТО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВЯРВА.
    И ЕТО ПРИМЕР. С ДВЕ ВАКСИНИ
    МОЯ ПОЗНАТА ПАК СЕ ЗАРАЗИ И
    СИ ЛЕЖИ КРОТКО У ДОМА. А ТОВА КОЕТО ПИСАХ ПО ДОЛУ. ЕСТЕСТВЕНО НЕ СЕ ОТНАСЯ ЗА ВСИЧКИ. ИМА И ПОЗИТИВНИ ХОРА. НО ТЕ СА МАЛКО.
    ПОЗИТИВНИТЕ БЕДНИ. А ЗАЩО СМЕ БЕДНИ?!?. ЗАЩОТО СУМТИМ И МЪЛЧИМ.
  • 66 ОЧАКВАНЕ

    6 8 Отговор
    Ама вие какво очаквате? В тази територия живея предимно русофили, национални предатели. Преди 30 години, едни политици си мислеха, че тук живеят нормални хора и ни вкараха в ЕС и НАТО.
  • 67 Ха ха ха

    1 8 Отговор
    А кой е казал, че са хора?

    Коментиран от #82

  • 68 Истина е

    10 1 Отговор

    До коментар #40 от "Стоичков":

    Е,само 1994 това ви беше славата . А,сега сте най-скапаната държава в ЕС. Ако не е ЕС ,кой ще ви храни

    Коментиран от #72, #73

  • 69 Нивото ни

    20 1 Отговор
    Щом кифлата на Лудият репортер си купила апартаменти и джипове благодарение на своите последователи в инстаграм, правете си изводите колко ни е интелектуалното ниво.
  • 70 Бойко

    4 3 Отговор
    Много точно и правилно казано! Браво!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Ами да ни пуснат и ще видим

    3 5 Отговор

    До коментар #68 от "Истина е":

    Такова хранене няма.Бих го нарекъл грабене.Не само 94та пич.Изпадналите германци от къде са идвали,а златните левове заем за швабите,които не са върнали?

    Коментиран от #88

  • 73 За мен по-скапана е

    6 4 Отговор

    До коментар #68 от "Истина е":

    Ислямизираната и изджендерастяла Германия,но щом те кефи,седи си там.Само да не ревеш после

    Коментиран от #87

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Турция

    12 6 Отговор

    До коментар #74 от "Госあ":

    Вчера се върнах от Турция. Гроздето там е 1.10 лв в наши пари, а тука е 4-5 лева. СДС отдавна не е на власт. На власт са комунягите. Какво ще кажеш?

    Коментиран от #80

  • 76 Fhxg

    1 2 Отговор
    Паун съединител!
  • 77 Стефан Петров

    10 2 Отговор
    На този човек и титла асистент му е много. В интервюто не казва нищо ново освен последните данни от Евростат. Всички тенденции и изводи за българите са направени още преди 70-80г. от Иван Хаджийски, Марко Семов, или са обобщени в издадената три пъти у нас сборник "Защо сме такива". Да цитирам ли статията на Захари Стоянов от 1880г. "От учените светът ще пропадне". В нея за нас той пише "Нашите преучени синигери са взели от запад само онова, което истинската и положителна наука отдавна е отхвърлила". И малко след това-" ние внасяме и вземаме от запад само онова, що е лошо, що е за нас вредно, що е чуждо и противно на народния дух". Не мога да цитирам цялото изречение, но З. Стоянов заключава,че ако някой ще осмели да внесе у нас нещо ценно за народа ни " наричаме го луд и с болен мозък".
  • 78 верно е

    10 3 Отговор
    Озлобление към всичко и всички- ТОВА ПОСТИГНА СОРОСОИДНАТА ПРОПАГАНДА ЗА НАД 30 ГОДИНИ ОБЛЪЧВАНЕ В ЛЪЖЛИВАТА ДЕМОКРАЦИЯ!!!! ОБЛЪЧВАНЕТО ПРОДЪЛЖАВА ЕЖЕМИНУТНО!!!!
  • 79 Госあ

    5 4 Отговор
    Сега хвърлих един диагонал на това словоупражнение. Всъщност българина винаги е почитал авторитети, но за съжаление те много често са били лъжемесии. Та и това е един от основните проблеми при политическия му избор, надява се на авторитети и нови месии. Колективния успех по време на социализма, показва и способността му за кооперация, защото определено като социалистическа страна България беше на едно съвсем прилично световно ниво.
  • 80 Госあ

    2 5 Отговор

    До коментар #75 от "Турция":

    Ще кажа, че си прекупвач и лъжец. типичен седесар.
  • 81 пешо

    4 3 Отговор
    нито на зеуето им е работа да се ровят в народопсихологията ни, нито на някакви "професори".
    да анализират защо германия е по.дло.га на краваристан.
  • 82 дааа

    0 2 Отговор

    До коментар #67 от "Ха ха ха":

    СВръхчовеци сме, а вие сте под!
  • 83 Въпросът е бедността от къде идва

    3 2 Отговор

    До коментар #44 от "Абе":

    Професорът ти обяснява бедността на какво е следствие

    Коментиран от #84

  • 84 Госあ

    7 3 Отговор

    До коментар #83 от "Въпросът е бедността от къде идва":

    Следствие на разрухата от запада. На това е следствие.
  • 85 Изпаднал

    4 4 Отговор

    До коментар #27 от "Немцен":

    Лафът изпаднал германец е от времето на пленницете при Сталинград,когото ги показваха гордите арийски рицари по кинопрегледите с парцали на краката вместо обувки и парцили на главите вместо шапки.

    Коментиран от #97

  • 86 Ягуар

    12 4 Отговор
    България и българите сме подложени на жестока психическа атака от всички чужди и наши медии! Понеже отказваме да играем по свирката на глобалистите! Съответно последните няколко седмици натискът върху нас стана изключително свиреп! Глобалистите ще си счупят зъбите с нас, поради факта, че нямат изпълнители на терен за тая работа и защото българина има изключително ясна представа за нещата в природата.Това го носим вече хилядолетия и винаги сме просъществували, даже когато всички империи около нас са се разпаднала и са изчезнали! Горе главата, и на тези лихвари не им остана много!
  • 87 Истина е

    6 4 Отговор

    До коментар #73 от "За мен по-скапана е":

    Стой си Ганьо там ,не живея там, и ме опазил господ ,че не съм българин ,не съм и турчин или ром :)

    Коментиран от #92

  • 88 Истина е

    5 10 Отговор

    До коментар #72 от "Ами да ни пуснат и ще видим":

    Учи история ,и виж кой е бил ослабен. Даже вие ,не се освобихте сами, като Гърция, Сърбия ,чакали сте да дойде дядо ви Иван от Русия!!.

    Коментиран от #89, #93, #94, #95, #96

  • 89 Къш

    4 1 Отговор

    До коментар #88 от "Истина е":

    Къш бе неграмотник. И Сърбия,и Гърция,и Румъния са получили независимост след поредна руско-турска война - 1806-1812;1828-1829;1877-1878.
  • 90 Това

    6 2 Отговор
    Това което винаги ме е шокирало и продължава да ме шокира в американските криминални филми е дебилските мотиви на животинска завист,безсърдечие,необоснована от нищо жестокост,головодническа амбиция на едни зомбирани за Американска мечта създания.
  • 91 Весела

    13 2 Отговор
    Щастлива съм и се доверявам …но в Англия където живея вече 10 години.Не заради парите толкова,а за това че си поръчвам лаптоп и Apple часовник плащам ги предварително,получавам ги за един ден и всичко е точно.Нали се сещате ако в територията БГ платите онлайн £1000 какво ще се случи?!?!Ето това е.Не забравяйте че в момента тече дело срещу принц Андрю за сексуален тормоз.А в БГ можеш да си нарушаваш конституцията и да се правиш че всичко е ОК без никакви последствия!
    Ето това е простата истина!
    В БГ всеки лъже и маже,краде се и чистача и политика,всеки се опитва да мине метър и без никакво наказание за това.Ето това е причината.В Англия съдят по еднакъв начин и чистача и министъра.Аз като данъкоплатец знам че даже и да откраднат лаптопа или да ме измамят с парите платени онлайн ще има възмездие и ще ми се върнат до стотинка!
  • 92 Не ми казвай ти какво да правя

    1 1 Отговор

    До коментар #87 от "Истина е":

    Какъвто искаш бъди ,и да те научат там,където си,да не обиждаш.
  • 93 Хахахаха

    3 2 Отговор

    До коментар #88 от "Истина е":

    Абе изтрещел.Не сме чакали никой .Ако знаеше малконистория,щеше да ти е ясно.Изпаднал си
  • 94 Изтрещеняк

    2 3 Отговор

    До коментар #88 от "Истина е":

    Гърция е създадена от Българин бе перко!От Евгенио Булгарис,а сърбите ги бихме от Сливница до Белград, понеже са се освободили сами.Аман от дървени философчета
  • 95 Истината е

    5 1 Отговор

    До коментар #88 от "Истина е":

    Че ние не сме били причинители на 2 световни войни,и не ние напълнихме Европа с араби и джендъри.България я е имало и ще я има,и не е нужно на теб да ти харесва.Аре пали чергата
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Грешна ти е информацията

    1 3 Отговор

    До коментар #85 от "Изпаднал":

    Лафът изпаднал германец е отжвремето,когато швабен са идвали да работятбв България, и пехите също.
  • 98 даадаада

    6 2 Отговор
    Тo чe cмe ,,oкупирaни,, e яcнo и нa дeцaтa a чe нa някoи им e билo дocтa изгoднo cъщo e яcнo и cтигa cтe зaблуждaвaли млaдитe и нeвинни мoзъци чe тoвa ни e дoнecлo прocпeритeт a нe дoceгaшнoтo ни дeрeджe зaщoтo aкo тук бяхa дoшли cъюзницитe a нe тeзи кoитo дoйдoхa уж ,,ocвoбoждaвaйки,, ни нeзнaйнo oт кaквo тo пaк кaктo и прeди вoйнaтa щяхмe дa cмe в дeceткaтa в eврoпa a нe ... виe знaeтe къдe cмe, oтдeлнo чe нямaшe дa имa хиляди убити oт пaртизaнcкитe измeкяри чийтo cинoвe и дъщeри вce oщe взeмaт ключoви пoзиции и кaтo cвoитe прeдшecтвeници ни зaкoпaвaт oщe пo дълбoкo и тoвa щe e тaкa дoкaтo имa oщe ,,умни,, избирaтeли дaвaйки им тoзи шaнc a иминнo coбcтвeнo зaбoгoтявaнe и зaличaвaнe нa иcтинcки мoжeщи и знaeши личнocти нaбутвoйки ги нa низки длъжнocти бeз никaквa пeрcпeктивa зa нищo ocвeн зa пocлушни cлужитeли живeeщи в cтрaх и нeмoтия нo дoвoлни чe и тoвa ca им ,,дaли,, ! Тe eднo врeмe ни ,,дaвaхa,, бaнaни и пoртoкaли пo прaзницитe caмo и тaзи думa мaй им cтaнa любимa, интирecнo caмo дo кoгa щe ги търпим дa ни ,,дaвaт,, и бeз тoвa изрaбoтeнoтo oт нac и тo c нe лeк труд cимвoличнo зaплaтeн! За това сме на тоя хал разни ...! да ни се подиграват дали сме се освободили сами а забравят нашите даблестни войски до къде бяха стигнали в дадени моменти от историята а те великите само се чудаха на това но зависи кой коя история чете и на кой богъ се кланя, мощмороци такива винаги ще има да ни плюят докато ние сега сами се ядем а те протриват ръчички и ни гледат сеи
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Убер Алез

    5 1 Отговор
    Може ли дедовците им да са били фашаги,а тия днес внучетата да се пример?Не може,те са същите изпращеняци.
  • 101 Защо немците обичат да карат Мерцедес?

    6 1 Отговор
    Защото има мерник....
  • 102 Се вижда

    6 2 Отговор
    Кои,как и къде са най-озлобени се вижда по местата на световните атентати и граждански войни - САЩ,Британия,Франция,Испания,Германия,Русия / Югославия,Чечения,Ирак,Афганистан,Сирия,Украйна,Турция...
  • 103 ГОСТ

    8 4 Отговор
    ДА МУ КАЖА НА ТОЯ НАРОДОПСИХОЛОГ ИЗТРЕЩЯЛ СЛЕДНОТО: ЛЮБИМИЯТ НА ГЛОБАЛСТИТЕ-КОМУНИСТИ МАРКС Е КАЗАЛ, ЧЕ БИТИЕТО ОПРЕДЕЛЯ СЪЗНАНИЕТО, А НАШЕТО БИТИЕ Е ТЕЖКО ОТ МНОГО ДЕСЕТИЛЕТИЯ. И ДРУГО-НЕ НИЕ СМЕ ИЗМИСЛИЛИ ГИЛОТИНАТА, МОСЮ ПСИХОЛОГ! В БЪЛГАРИЯ ЕОТ СЪЗДАВАНЕТО И ДО ДНЕС НЕ Е ИМАЛО РОБСТВО И РОБИ, КАКТО ВЪВ ВЕЛИКИТЕ ЗАПАДНИ ДЕМОКРАЦИИ! НИЕ СМЕ ДОБРИ, РАБОТЛИВИ И НАИВНИ ХОРА, ВЯРВАЩИ В ДОБРОТО И СПРАВЕДЛИВОСТТА, ЗАРАДИ КОЕТО СМЕ НА ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ! ВРЕМЕ ДА СА ПОСЛУШАМЕ ВЕЛИКИЯТ НИ БУДИТЕЛ Н.ХАЙТОВ, КОЙТО КАЗА: В ЕДИН ЗВЕРИЛНИК, ТОЛЕРАНТНОСТ ЗНАЧИ СИГУРНА СМЪРТ! АЙДЕ СБОГОМ!

    Коментиран от #120

  • 104 Анонимен

    6 0 Отговор
    Дс, бсп си живеят старите им родители, децата им над 50 г на добре заплатени служби и егоизма им, ми идва в повече, но свиквайте, от 1944 до днес, те са на софрата. И ще гласуват за тях бсп, дпс.. Герб техните приятели. Нищо не може, лъжат, мамят ви и си живеят с млади любовници. Бабдите, злобни, обиждащи и гледат да те уморят, за да ти купят.. Те си знаят кое, какво, за да го препродадат. Те не са свикнали да се трудят, а виж ги, всеки говори, говори, но бочко ни навря в бг завинаги с неграмотни и БКП старците.
  • 105 Матей

    4 2 Отговор
    Изменената коренно за 32 години социално-икономическа обстановка извика за живот неподозирани качества и черти сред нас.Но никой не и подозирал какви драматични и катастрофални ще бъдат тия промени,затова и личните и обществени нагласи се измениха толкова фрапантно.Българина дори и прекалено доверчив,съотнесено на многобройните измами и институционализиран терор,на които е подложен.Измени се и социалния и етнически състав,свестните хора емигрираха ,а останаха га-до-ве-те,ненаситни и алчни нови чорбаджии и кулаци,дър-ти ху-ли-га-ни и кри-минални ти-пове.Затова са тия констатации,някои са невярно тълкувани и изопачени.

    Коментиран от #109

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 ха ха ха

    7 2 Отговор
    Превключим ли на ниво оцеляващи - ставаме ЗЛИ!

    Още искаш ли да знаеш?
  • 109 ха ха ха

    8 5 Отговор

    До коментар #105 от "Матей":

    Емигрираха некадърниците, които не могат да мислят... не плачи за тях - останахме волевите и си личи!

    Голям им е проблемът, че не приехме отровата - няма да могат да изиграят после цяла Европа!

    Коментиран от #115, #117

  • 110 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    4 2 Отговор
    това професор вече ми звучи като другарю!
  • 111 Ха ха ха

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хах":

    Не само България, и във другите държави много хора отказват да се самоообивват, медиите лъжат, само в България натискат,
  • 112 no name no face no number

    6 2 Отговор
    DW не съм ви чел творението, но няма и смисъл. Ще кажа,че ние си се харесваме такива каквито сме. Да кажа още,че през соца, Българите бяха много добри открити гостоприемни и услужливи хора.НО ВИЕ ЗАПАДНАТА ПАС.......НА ГИ НАПРАВИХТЕ ТОВА,КОЕТО СА ДНЕС
  • 113 Българин

    2 2 Отговор
    Абсолютно точно казано в статията
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Мутри,паразити некадърници...

    5 0 Отговор

    До коментар #109 от "ха ха ха":

    Слуги от Държавна сигурност и най некадърните останаха...Естествено и старите хора,който допренесоха с труда си ,за да има какво да крадат сегашната върхушка от новобогаташи,които трябва да се закачат по стълбове и дървета, за да разкрасят улиците на България!Да светят и да напомнят на другите ,че не трябва да има такива украшения за в бъдеще...
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Разбира се

    1 1 Отговор

    До коментар #109 от "ха ха ха":

    За това сте последни във всичко.
  • 118 Просветен илюминат

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Аз конкретно съм озлобен":

    За това скоро питах къде бяха до сега тези професори и за какво вземаха заплати като нито не сме ги чували и виждали,нито живота на българите се промени?
    Ядене и пиене е основното което си харесва българина и няма да спре да прави,защото то друго и не му остава като удоволствие.
    Като не сме чували тези специалисти и не са се доказали с нищо точно сега намериха да ги ползват за да се получи обратният ефект и това е факт.
    Ето как народа отвърна за всичко до сега,като започна да мисли за себе си и да не вярва на мошеници.
    Само така можем да променим нещата в наша полза и не трябва да се пречупваме и предаваме.
  • 119 Просветен илюминат

    3 0 Отговор
    Приемете,че досега като са ни убивали законно политиците и все сме им вярвали преди изборите,че вече сме си научили уроците и няма да допуснем повече лъжи и злоупотреба с доверието и търпението,народа с това каза,че всичко си има граници и няма да е все така.
  • 120 Просветен илюминат

    3 1 Отговор

    До коментар #103 от "ГОСТ":

    Нещо си в грешка,съзнанието определя битието.
    Представи си, че мозъкът ти е касичка. Всяка мисъл за просперитет, възторг, любов, сполука, здраве, късмет и доверие, която минава през него днес, е равна на един лев. Всяка песимистична мисъл, включваща тъга, самосъжаление, недоверие, разочарование, съмнение и омраза, е равна на минус един лев.

    Вечер, преди да заспиш, удари чертата и пресметни колко лева излезе напред. А колко лева дръпна назад? После се замисли дали уравнението не отговаря на истинския ти живот. И дали сам(а) не си причина за него.
    „Каквото повикало, такова се обадило.” „Каквото посееш, това ще пожънеш”, „Каквото си надробил, това ще сърбаш”. Прави ли впечатление, че в народните поговорки ТИ винаги си причината, а не следствието? Че съзнанието определя битието, а не обратното?

    Естествено, имаш право да не ми вярваш, но и аз имам право да не ти вярвам, защото не искам да деградирам от причина към следствие. А щом не искам, значи няма да деградирам. Толкова е просто. Обратното също е възможно, разбира се. Стига да решиш. Ти си архитектът. Ти решаваш. Ти носиш отговорност. Всичко е за твоя сметка.
  • 121 комунист

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Този психически добре ли е ?":

    Не знам дали може да се нарече точно психическо заболяване, може би е малко пресилено. Все още и психологията, и психиатрията не са излезли от емпиричния си стадий на развитие и нямат достатъчно научно издържани определения, още по-малко имат научно издържани изводи. Но си на прав път, разсъждавай нататък. Този тип есеистични нищонеказващи излияния дават доста информация за психоанализа на този тип "образовани умници" от контингента на Дънинг-Крюгер". Психоанализата не е сложно нещо, тя е присъща на всеки в някаква степен. Много лесно може да се види , че тоя "образец" демонстрира точно качествата, в които обвинява околните си себеподобни.
  • 122 Шофера

    2 1 Отговор
    Първо да бе изказал научните си виждания по въпросите в малко по-тесен кръг от народност и народ. Да бе започнал със Съдебна система и правораздавателни органи ,политици и администрация държавна. Обясни ,Професоре на тези Германци най-после истината за това от къде идват бедите на Народа и в следствие на какво и от кого е побъркан остатъка от ценностна система. Лев , Евро , Долар , хотелче ,апартаментчета 7-8 бр. , милионерче кмет на село за 10 години , къщи за гости и тераси с асансьори , тецове за хиляда лева примерно и все такива нещица . Какво очакваш от Народа - само да ти плаща данъци ли ? Най-малкото е че се чувствал нещастен. Виж да не вземе да става щастлив и весел защото това ще означава ,че е хванал сопата от другия край. Искате беднотия и простотия която лесно да управлявате ? Добре -ето Ви я ,но кому е нужна статийката ти. По-добре помисли кой ще вади заплатите на администрацията след като всички се "Романизираме". Щото с алчна роднинскоклиантелистка върхушка друга оправия няма. Не бойте се от бедността и гледайте как скоро алчните ще се ядът едни други за имоти и пари. Нашите свършиха и мокър от дъжд се не бои. Данъци и съдия изпълнител не може да вземе вече- няма какво.
  • 123 Боряна

    1 2 Отговор
    Чудесна статия! В нашия малък провинциален град Асеновград една фризьорка в блок 4/8 , в кв. Запад клюкарства за съседите си за да изкара 5 лева от червилата на Орифлейм и Ейвън. Толкова низко падна, че няма накъде повече! А съседите си мълчат , за да няма конфликти. Съпругът й се пъчи като паун и вика гръмогласно в стаичката, където мъжете играят карти и си мисли , че е много велик. За това никой не смее да им каже , че е подло да печели от КЛЮКИ.
  • 124 бай Даньо

    1 1 Отговор
    Безпощадни истини има в това интервю и никакви политици няма да поправят тия кривини на Ганчо. Ганчо просто върви и руши по пътя си и крайния резултат е че тая "държава" изчезва при следващия голям световен водовъртеж с тоя дух на "народа " си и с тия "ценности" и все по малко това изглежда като трагедия ...
  • 125 Пукнете

    1 0 Отговор
    Дойчо зеле, мръсни пропагандисти! 🤬Кои сте вие малоумници да съдиите изстрадалия български народ?!?
  • 126 националист

    0 0 Отговор
    Те понеже в германистан имат винаги голямо доверие към управляващите зарад туй ги забъркаха едни при хитлер а и при Меркел с тия емигранти. Не чистият и зловонен къс плат наречен дойчевеле що ни си гледа там свойте си немци доколкото има такива ами нас се гледа да оправя и акъл да ни дава