Отидете към основна версия

19 554 136

Отец Дионисий за ФАКТИ: Герджиков трябва да отговори какво правим с мафията, която съвсем видимо го подкрепя

  • отец дионисий-
  • агора българия-
  • митинг-
  • шествие-
  • президентски избори-
  • анастас герджиков-
  • избори-
  • турция-
  • намеса

"Тази вечер бихме искали да зададем на кандидат-президента Анастас Герджиков въпроса как приема подкрепата на членове и симпатизанти на ДПС и същото време - и подкрепата на една партия, която има за лидер човек, участвал във Възродителния процес. Имам предвид Бойко Методиев Борисов", посочи той

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Митинг-шествие организира тази вечер “Агора България”.

Шествието, което ще започне да се събира около фонтана пред Президентството в 17:00 часа днес, ще тръгне оттам, ще мине през Турското посолство и ще стигне до сградата на Българската национална телевизия, където в 20:00 часа днес ще започне дебат между Румен Радев и Анастас Герджиков.

Относно шествието и причините за него, от ФАКТИ разговаряхме с отец Дионисий от “Агора България”.

Разговорът започна от агитацията, която ДПС провежда в подкрепа на кандидат-президентската двойка Атанас Герджиков и Невяна Митева, включително в Турция, включително на турски език. “Това е изключително тревожно и е една от основните причини за митинга. Наблюдавахме същия този процес и миналата неделя, когато се проведоха извънредни парламентарни избори, но и първият тур на президентските избори - една изключителна активност на водещите фигури от българските изселнически организации в Турция, но и от хора, свързани в бизнес отношения с България и конкретно със сериозното икономическо присъствие на Турция в нашата държава. Нямам никаква представа докога нашите служби ще позволяват турските служби тук да имат такова влияние, каквото имат само в собствената си страна. Това е нещо, което заплашва сигурността дори на Европейския съюз и е крайно необходимо да се вземат едни по-строги мерки”, коментира отец Дионисий.

“Не зная защо Министерството на външните работи мълчи, не зная защо новият ни посланик в Анкара мълчи, защо консулите в Истанбул и в Одрин не взимат отношение. Това, което наблюдавахме в големите телевизии от град Чорлу на 14 ноември, е нещо, което не е наблюдавано в Чорлу никога досега по време на избори. Това не е Бурса. Познавам изборния процес там в последните няколко десетилетия. За първи път се случва такъв процес и за първи път той е толкова демонстративно извършван от всички. Повтарям - от всички до една формации в Република Турция. Това е нещо, което би трябвало да събуди службите ни за сигурност”, каза още той.

“Тази вечер бихме искали да зададем на кандидат-президента Анастас Герджиков въпроса как приема подкрепата на членове и симпатизанти на ДПС и в същото време - и подкрепата на една партия, която има за лидер човек, участвал във Възродителния процес. Имам предвид Бойко Методиев Борисов. Така ли ще прави обединението той - между палачи и жертви? Ще ги свърза, без значение какво означава това за отношенията между две държави? Президентът Ердоган иска да си отмъсти заради това, че някогашният му проект ДОСТ не беше реализиран. ДПС тогава имаше съвсем друга роля. Винаги, когато Русия и Турция са в едни по-близки отношения, това е твърде тревожно за нас”, категоричен беше той.

“От вота ни в неделя зависи това какво ще направят политиците от понеделник нататък, като конфигурация в Народното събрание. Всички могат да бъдат манипулирани, няма такива, които да са абсолютно независими. В това Народно събрание има много хора, които досега сме наблюдавали как действат и дори не само от партиите ГЕРБ и ДПС. Това не създава ли опасността по един задкулисен начин симбиозата между бившия министър-председател Борисов и президентът на Турция да назначи следващо служебно правителство? Това е огромна опасност за българската държава и аз разчитам, че българският народ най-накрая ще вземе собствените си съдбини в собствените си ръце и ще излезе да гласува. Нашето присъствие днес е защото и медиите го отразявате. Ние искаме да кажем нещата, които са от огромно значение - българи излезте и гласувайте масово! Българите в страната трябва да излязат и да гласуват масово, българите в чужбина, не само в Република Турция, трябва да излязат и да гласуват масово. В Турция не гласуват за президент на България, виждате, че се говори за турския кандидат за президент на България. Нямам нищо против президент на Турция да е който си избере турската държава. Нека обаче българската държава, със собствения си народ, да изкове своята съдбина. Държавният глава на една страна гарантира сигурността - и на населението, и на територията, и на държавата. Ние сме в патова ситуация - след една толкова дълга криза да позволим външна сила, която има конкретни интереси, да ги постигне като използва тукашното мюсюлманско население.

Познавам изключително добре мюсюлманите в страната. Познавам много добре какво представлява Главно мюфтийство - колкото и да има взаимоотношения с турската Дирекция по религиозните въпроси “Дианет”, няма да си позволят това, което една шайка в нашата страна подготвя с подкрепата на някой, който ще обслужи интерес, неосъществен преди 5 години. Помним, че Ердоган преди 5 години беше зад Цецка Цачева”, каза още отец Дионисий.

Той поясни и защо шествието довечера ще започне от фонтана пред Президентството: “Протестът на 9 юли миналата година се случи именно на това място след действията на Гешев. Гешев, който е наследник на една прокуратура, която в последните 10-тина години изцяло е обслужвала турския интерес. Ако някой влезеше в кабинета на Сотир Цацаров от времето, когато беше действащ главен прокурор, щеше да види изключително много награди от Република Турция за извършеното от българската прокуратура - да връща хора в Турция, независимо от техните базови човешки права и търсене на убежище. Обикновено се събираме пред Президентството в четвъртък, единствено по време на кампанията не искахме да го правим, защото всеки е свободен да упражни своя вот така, както преценява демократично. Днес ще се съберем там, след това със сигурност ще минем покрай Посолството на Република Турция, за да разбере и Нейно Превъзходителство г-жа посланик Секизкьок, че в България има яснота за онова, което се върши в Турция, независимо дали някой ще ни обяви, че е с протекцията на турската държава. Така или иначе ние наблюдаваме кои са силите, които извършат тази агитация. Много добре зная с кои политически сили са свързани конкретни хора в Турция. Това са отношения, които Българската църква разбира. Може в някои кафяви сайтове да ме пишат като разпопен, но аз зная какво се случва в Турция, зная кой кой е и какви са отношенията му директно с властта”, посочи отецът и граждански активист.

В края на разговора отец Дионисий подчерта, че участниците в митинга довечера ще потърсят контакт с Анастас Герджиков, за да получат отговор на своите въпроси. “Не можахме да видим Анастас Герджиков никъде, той никъде не се произнесе по отношение на протестите, които бяха в своя апогей през лятото на 2020 година. Герджиков трябва да вземе отношение по изключително наболели въпроси. Най-наболелият от тях е какво правим с тази мафия, която съвсем видимо го подкрепя. Тя е много ясна - симбиозата между политико-олигархичния кръг, който някои наричат сарайско-библиотекарски, а други го наричат ГЕРБ-ДПС-Пеевски-Борисов. Герджиков не знае ли за закона “Магнитски”? Той не може да говори, че в България няма зло. Той говори за обединение, казва едни благи приказки. Съжалявам много, но няма да избираме ръководител на ТПК “Блага дума”, завърши отец Дионисий.


Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по избирателна активност.
Ние, българите.
Наистина ли не ни пука как ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от съседна страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме масово!

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 132 гласа.

Свързани новини