Отидете към основна версия

11 029 218

Цецка Бачкова за ФАКТИ: Спешно трябва да потърсим подкрепа от НАТО

  • цецка бачкова-
  • нато-
  • русия-
  • украйна-
  • стефан янев-
  • оставка

"Има безпокойство министър на отбраната да е човек, който не гледа сериозно на случващото се и не иска да покаже, че гледа сериозно на случващото се. Това застрашава сигурността и чувството за сигурност на всеки от нас", посочи д-р Бачкова

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Протест, организиран от Сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна" в подкрепа на Украйна и украинския народ ще се проведе днес в 17:00 часа пред руското посолство. Със същото послание, но и с искане демонтирането на МОЧА, граждани ще протестират от 18:00 часа при Монумента на окупационната червена армия (познат и като Паметник на Съветската армия, като е редно да започнем да го наричаме по същество), като инициативата е на историка и общественик Кирил Чуканов. Протест имаше по обяд и пред руското консулство във Варна.

“Ако дотогава - 18:00 часа, оставката на Стефан Янев не е факт, ще подкрепя и всеки протест пред сградата на Министерски съвет и ще настоявам това да се случи незабавно”, написа във Facebook д-р Цецка Бачкова, политик и икономист, както и организатор на вече провелия се на 22 февруари протест пред руското посолство под надслов “Путин, спри се!” в деня след признаването на Донецката и Луганската народни републики от властта в Кремъл.

По-рано, след първоначалното изявление на министъра на отбраната Стефан Янев, че не е редно да прибързваме с охарактеризирането на започнатата от Русия война в Украйна като война, д-р Цецка Бачкова поиска оставката на Янев. По темата от ФАКТИ разговаряхме с нея.

“Няколко пъти призовахме парламентарната група на “Демократична България” да бъде поискана оставката на Стефан Янев. В хората има едно безпокойство министър на отбраната да е човек, който не гледа сериозно на случващото се и не иска да покаже, че гледа сериозно на случващото се. Това застрашава сигурността и чувството за сигурност на всеки от нас. Ще изчакаме реакции още малко. Виждам, че много хора настояват за тази оставка. Предполагам, че може да се стигне до протести с това искане”, посочи д-р Бачкова.

“Стефан Янев излезе с позиция, но отново не назовава нещата с истинските им имена. Не е достатъчно ясен и категоричен. Очакваме да видим дали в Народното събрание ще има консенсус за приемане на обща декларация. Може би след това ще предприемем по-категорични действия. Има очакване и министър-председателят да гарантира сигурността на всеки един от нас, а това се случва, когато имаме доверие на министъра на отбраната в случая”, допълни тя.

Попитана дали декларираната воля за приемане на украински бежанци е положителна стъпка, тя отговори така: “Това е неизбежна стъпка, когато са застрашени човешки животи. Би следвало България да помогне с каквото може. Не знам какви капацитети да реагира има България - доброто намерение е едно, но от друга страна има нужда от сериозни капацитети, от анализ какъв брой бежанци бихме могли да приемем. Със сигурност обаче заявката за това е добър знак, за разлика от информацията, която излезе от украинския посланик у нас - че сме отказали бронежилетки. Това е напълно неразбираемо - не става въпрос за оръжия, става въпрос за нещо, с което гражданите в Украйна да се защитят. Изчакваме да видим дали ще бъдат предприети адекватни действия. Като че ли парламентът реагира бавно. Премиерът Петков реагира доста по-бързо. До момента обаче виждаме заявки, въпросът е да видим конкретни действия”.

“Редно е Съветът по сигурността при Премиера да работи. Ситуацията е динамична. Отразява се и икономически - санкциите, които предстои да предприемем, трябва да бъдат подготвени. Тоест предстоят предизвикателства и пред министъра на икономиката. Това е огромно предизвикателство пред новото правителство и трябва да сме нащрек. Тревожно е ако само президентът говори по тази тема и се разчита само на Консултативния съвет по национална сигурност към президента. Би следвало, след като има Съвет по сигурността към Министерския съвет, той да се свика и да работи непрекъснато, за да се отговори на всички предизвикателства, които съм сигурна, че са в много сфери.

Ние сме част от НАТО. Би следвало да се помисли за засилване на присъствието на НАТО. Българският батальон, за който се говореше, е ясно за всички, че нито имам как да гарантира сигурността на България, нито може да бъде сформиран толкова бързо. Спешно трябва да потърсим подкрепа от НАТО”, посочи още д-р Цецка Бачкова.

По въпроса дали е редно да бъдат взети мерки и срещу хибридните пропагандни атаки у нас, тя посочи следното: “Уж водим тази борба срещу троловете и срещу хибридните атаки на Русия много отдавна. Надявам се, че вече имаме ясен сигнал, че тя трябва да се приема сериозно и от политиците. Имаме и ново министерство - на електронното управление, така че може би има как да се реагира и със звено от страна на службите, така че вниманието да бъде изострено. Намираме се в най-острата фаза - всичко, което виждахме през годините резултира в това сега да сме във време на война”.

“В настоящата ситуация всяка една държава трябва да бъде подготвена. Най-важното нещо е да има разговори с нашите съюзници в НАТО, така че да може да се гарантира сигурността на страната. Виждаме, че насреща ни стои един абсолютно непредвидим човек, който оспорва всичко, което казва, с действията си в рамките на часове. Има опасност. Ние се намираме в географска близост, освен това има заявени интереси на Русия към България. Днес дори се заговори и за територията на комплекса “Камчия” - нейният статут в момента е на руска територия. Въпросът с този статут спешно трябва да бъде решен, за да могат да бъдат пресечени отсега евентуални претенции, които да дадат повод на руски действия в България. Защитата е много важна. Каквото и да се случи, изобщо не бива да подценяваме ситуацията. България трябва да е в готовност да се защити”, категорична беше тя.

Д-р Цецка Бачкова обясни и какви са посланията на днешните протести. “Искаме да кажем, че България е на страната на свободния свят, на страната на Украйна. Действията на Путин са агресия. Вече не става въпрос само за нарушаване на международното право, а за загубени човешки животи. Цял ден сърцето ми се къса, гледайки в медиите хората в Украйна - цивилните граждани вече са застрашени. Това е знак за нашата подкрепа и за това, че България трябва да има твърда позиция. Българските граждани са на страната на свободата, на цивилизования свят, а не на решаване на конфликти по пътя на войната, по пътя на налагането на имперски интереси десетки години след установяването на мирния ред в Европа”.

“От 18:00 часа ще протестираме и пред Паметника на Съветската армия. Сега е моментът бъдещето на този паметник да се реши. Виждаме какво прави руската армия в свободни държави. Мястото на този паметник не е в центъра на столицата на една европейска държава. Ще бъдем пред паметника, за да покажем, че този паметник няма място там. Именно сега е най-наболелият момент да го премахнем”, категорична беше тя.

“Украйна е в тежката ситуация да бъде държава-буфер между Русия и Западния свят. Твърдо мисля, че трябва да сме солидарни с Украйна и да помогнем да защитят и живота на гражданите си, и отстояването на своята независимост и правото да избират как и къде искат да живеят. Аз съм твърдо “за” подкрепа на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 153 гласа.

Свързани новини