Last news in Fakti

24 Февруари, 2022 14:05 11 473 82

Ответна реакция! НАТО активира отбранителни планове, мести войски

  • нато-
  • русия-
  • йенс столтенберг-
  • владимир путин-
  • украйна

Столтенберг изрично напомни член 5 от договора, който казва, че нападението срещу една страна членка на НАТО е нападение срещу Алианса

Ответна реакция! НАТО активира отбранителни планове, мести войски - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

НАТО ще активира своите отбранителни планове, които ще включват преместване на войски. Това обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в изявлението си от тази сутрин, съобщава Der Standart.

Утре ще се проведе специална виртуална среща.

Русия нападна Украйна, това е акт на война, каза Столтенберг.

"Имаме война в Европа в мащаби и по начин, който смятахме, че е нещо от миналото. Това е "драматичен момент за сигурността на Европа". "Това е преднамерена, хладнокръвна и дълго планирана операция".

Столтенберг изрично напомни член 5 от договора, който казва, че нападението срещу една страна членка на Алианса, е нападение срещу Алианса.

Освен това Столтенберг настоя, че е време да се сформира анти-Путин пакт.

Той обясни, че присъствието на НАТО се разширява, но това са отбранителни мерки за избягване на конфликт или атака срещу държава членка. "Атака срещу една страна от НАТО е атака срещу всички тях", подчертава Столтенберг.

Трябва да засилим колективната си защита по море, въздух и земя. Последните седмици нашите съюзници оставиха много войски в Европа, имаме над 100 самолета и над 120 кораба от Северно до Средиземно море - нашият ангажимент по чл. 5 е несъмнен, каза шефът на НАТО.

"Последните месеци значително увеличихме присъствието НАТО в източните територии на ЕС, ще увеличим и увеличаваме в момента нашето присъствие в Източните територии на Алианса. Днес актуализирахме плановете, което ще даде повече правомощия на командващите".

Русия никога не е приемала сериозно предложенията за диалог, като същевременно планира все повече и повече инвазия. Русия затвори вратата за политическо решение. Това е тъжната реалност, която има драматични последици за украинското население, но и за цяла Европа, посочи той.

Тази нощ руският президент обяви започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас".

Впоследствие украинският президент Володимир Зеленски обяви, че въвежда военно положение в цяла Украйна. Той настоя светът да застави Русия да спазва мира.

От Белия дом излязоха с изявление, в което се посочва, че Путин е избрал преднамерена война, която ще доведе до катастрофални загуби на живот и човешки страдания.

Германският канцлер Олаф Шолц определи настоящите събития като "ужасен ден за Украйна и мрачен ден за Европа".

От своя страна ООН пък призова руския президент да изтегли войските си от Украйна в името на човечеството, а британският премиер Борис Джонсън упрекна Путин, че е избрал пътя на кръвопролитието и унищожението със започването на непредизвикана атака срещу Украйна.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен също увери, че ЕС ще държи Москва отговорна за "неоправданата" ѝ атака срещу Украйна.

От своя страна, Китай призова всички страни, замесени в конфликта в Украйна, да проявят сдържаност и отказа да нарече "инвазия" руските действия спрямо Украйна.

По-късно беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че е съгласен с позицията на Китай относно ситуацията в Украйна и че все още може да бъде предотвратен пълномащабен конфликт.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сс3мпа

    212 22 Отговор
    Ъъъ само аз ли пропускам кога Украйна е станала членка на НАТО?

    Коментиран от #4, #9, #31

  • 2 Мхм

    143 22 Отговор
    Запада нито имат войска нито гориво да ги местят освен ако не минат на Столипиновски впрягове.

    Коментиран от #23, #78

  • 3 гост

    136 15 Отговор
    Да ама украйна не е член на нато бе глу.акооооо!!!
  • 4 Читател

    106 16 Отговор

    До коментар #1 от "Сс3мпа":

    Не.... ама палачовците в НАТО си търсят повод да бомбят руснаците... и ще направят изключение за Украйна. Уж член.... ама не, по-скоро е членка.
  • 5 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    77 10 Отговор
    Ами хайде , какво чакате! "Украински самолет е навлязъл в румънското въздушно пространство ! Същият е принуден да кацне !" ‼️
  • 6 Лошо

    88 9 Отговор
    Отиваме към война , А ние сме по средата. Лошо много лошо
  • 7 гост

    22 81 Отговор
    добре , че сме в НАТО и Ес но доста закъсняла реакция ....досега можеше и да ни няма
  • 8 смерш

    76 6 Отговор
    Вероятноста всъщност да има известни предварителни договорености с чичо сам е твърде голяма!
    В близките 48 ч.ще се разбере!
  • 9 1234

    101 13 Отговор

    До коментар #1 от "Сс3мпа":

    Те брюкселски боклици въобще не ги интересува. Искаха да има война,точка! Това се ценности от евро-атлантика.
  • 10 Мдам

    80 7 Отговор
    Нато да си седи на своя територия, и никой няма да ги закача.

    Коментиран от #42

  • 11 Alooo

    66 8 Отговор
    Без да чета статията ви ФАКТИ само по заглавието и почвам да се смея ХАХАХАХА

    Коментиран от #38

  • 12 Майор Деянов

    83 6 Отговор
    Значи война в Европа= трагедия и много невиннижертви, деца, жени и прочие, а война в С Африка, Бл и Ср Изток= на смърт само на терористи, и там войти може с десетилетия да се водят, само чат пат страните се менят. НАТО и САЩ са терористи и УБИИЦИ N1.
  • 13 евлампи

    84 8 Отговор
    А това в Югославия как му викахте бе?! А това с Косово какво беше?! Та аз амерички крадци у татковината си не сакам!!!! Амерчката армия е съставена 99% от криминални типове ,наркомани и джендъри!!! В къщата ,моя петел кукурига и ако дойде твоя може да напълни тенджерата!!!!!

    Коментиран от #80

  • 14 НАТО

    42 10 Отговор
    е импотент!
  • 15 Точен

    63 6 Отговор
    Агресиите на САЩ, НАТО, коалиции на желаещите и прочие западни гарнитури в Югославия, Ирак, Афганистан, Либия, Сирия, не бяха ли войни? Защото западняците си ги кръщаваха като операции - Пустинна буря, Шок и Ужас и т.н. Сега ще си сърбат каквото дробиха 30 години.
  • 16 Alooo

    72 17 Отговор
    Референдум за незабавно излизане на България от НАТО , веднага

    Коментиран от #67, #79

  • 17 поправка

    46 7 Отговор
    " мести войски" да се чете - бегаме до кенефа барабар с памперсите
  • 18 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    48 7 Отговор
    Румънското министерство на отбраната съобщи днес, че изтребители Ф-16 на румънските военновъздушни сили са прехванали украински военен самолет и са го ескортирали за незабавно кацане във военновъздушната база в Бакъу, Североизточна Румъния, съобщава сайтът Зиаре.‼️ Айде , чл 5 ‼️ Украйна напада НАТО ‼️
  • 19 само

    53 7 Отговор
    да им е ясно на наще управници да не разчитат на тея дето сме били в казарма и сме се клели пред българското снаме да не разчитат на нас....

    Коментиран от #47, #75

  • 20 БЪЛГАРИЯ

    61 8 Отговор
    Гледайте в youtube, има новина Live и ще видите как руски хеликоптери летят над Киев, като на парад! Хора, научете се да се информирате сами, не да гледате само една медия и да вярвате! Украйна приключи!
  • 21 кpaвeшкaфъшкия

    28 6 Отговор
    днec миcиpкитe от fuсkti.бг ca изцяло в peжим тpъц нacpaxмe ce! и yтpe пaк тaкa. a кaквo cтaнa c кopoнaтa бe дeмбeли пpoпaгaндиcтки?!
  • 22 Gen Gurko

    29 9 Отговор
    А ние стискаме палци за Русия и също си ги местим.
  • 23 РусоРобе

    11 42 Отговор

    До коментар #2 от "Мхм":

    ако си слушал внимателно, ама явно не си, путин си го призна, НАТО е много по силно от русия, затова комплексарина си го изкарва на украйна !!
  • 24 Петьо Петров

    51 7 Отговор
    Интерсно кой ще ви напада вас,вие сте голяма сила/ .Светът отдавна не същия. САЩ със своите натовски сателити подържа илюзията,че е първа сила. Забравихте ли БРИКС? Който не знае,да се осведоми. НАТО искаше да се настанят до бърлогата на мечката,но видяха и самата мечка. Путин им предлагаше буферна зона като гаранции за мир,но те бяха глухи и слепи. Е,той сам си я направи.
    Бъгария е в Нато,но аз не съм натовец,нито съм и руснак.Аз съм на първо място българин и европеец,доколкото България е в Европа.Никой не ме е питал дали искам НАТО и ЕС. Най-мъдри се оказаха молдовците,заявиха неутралитет, и сега могат да гледат на която страна искат.Но сигурно си имат държавници,които не са продажници.
    Сега да видим натовци,ще нарамят ли пушките или ще драскат санкции,нетрогващи никой.
  • 25 От вратен

    25 5 Отговор
    Краят на тумора наречен на панГерманизъм е дадено
  • 26 😄😄😄

    37 9 Отговор
    За тези които не разбират руски превеждам думите да Путин:
    Ние превъзхождаме тези които ни ненавиждат във военно-техническо отношение с 10 години! Ако не се спрете сега, може да остане нашето превъзходство и за винаги! 😄😄😄
  • 27 Празнодумец

    36 7 Отговор
    Сравнете направеното от Путин, добро или лошо, с направено от Столтенберг. Може ли последният да направи една стотна от това, което може да направи Путин? Празнодумец, който плаши "гаргите". Нека има куража да каже "Ще видите, това, което не сте виждали (не претендирам за цитиране) ако застрашите, народа на Русия?". През вековете са се изредили Хуни, Авари, Татари, Шведи, Поляци, Французи, Германци и сателити срещу Православните Християни във великата Рус й ... Защо да не се прибави ЕС и САЩ.
  • 28 Българка

    13 39 Отговор
    Диктаторите никога не са водили диалог, а единствено монолог! Долу Путин и путинизма! Искам да живея свободно, без кръвопролития, падащи бомби и снаряди и свръх инфлация като резултат на един луд с картечница и ордите му убийци!

    Коментиран от #40, #77

  • 29 интересно

    5 35 Отговор
    "Столтенберг изрично напомни член 5 от договора, който казва, че нападението срещу една страна членка на Алианса, е нападение срещу Алианса."
    Очаквам да видя следващите ходове на Путлер.

    Коментиран от #57

  • 30 Пусин

    7 18 Отговор
    Ще взема под внимание мнението на всеки русороб под тази статия! Това ще ми помогне в местенето от крачол в крачол! Много е важно, пишете колко сте удовлетворени от военната акция в Малорусия.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 kjl

    22 2 Отговор
    За сега само объркани украински пилоти навлизат в чужди въздушни пространства. Гледайте някой от страх да не стигне до Берлин!!
  • 33 НТД

    19 2 Отговор
    Дилърът на американско оръжие се активира.
    Нали са му давали комисионни за "добре свършената работа".
    И нали ще се увеличат поръчките на американско оръжие ...
  • 34 истината

    35 4 Отговор
    Отдавна е ясно , че НАТО не е отбранителна а престъпна организация.Ние ,пък и цяла Европа какво дирим там?Никой не ни е питал.Защо не направят референдум,а? Виновни за жертвите в Украйна са САЩ и НАТО.Даваха оръжие и пари, подкупваха политици,пращаха съветници,насъскваха бандеровците да избиват мирни жители с цел да въвлекат Украйна и Русия в братоубийствена война и сега гледат сеир.Виновни са и руснаците ,че ги търпяха 8 години.
  • 35 Гласът на юга

    27 2 Отговор
    Руссия предотвретява Армагедон,защото лицемерите от НАТО ако разположат ядрени оръжия до границите и,даже няма да има време за компютърни грешки.
  • 36 Сатана

    22 3 Отговор
    А НАТО клон България какво мести? Тия ни погребаха живи.Руснаците бият по инфраструктурата на НАТО до пълно унищожение.Видов ден дойде ако не сте разбрали ,кръвопийци
  • 37 Смех

    26 2 Отговор
    Украйна не е член на НАТО така, че стига острих зъби и нокти.. Знаем че ви треперят ръцете за война особено на САЩ на тяхна земя до сега война не е имала то за това са и толкова смели...
  • 38 ААА СМЯХ

    16 3 Отговор

    До коментар #11 от "Alooo":

    И аз добавям... НАЙ -накрая ще има трохи за мисиркикоидите да кълват и съчиняват на воля
    От кога чакаха този момент,... а и разни нафталирани субекти да дават мнения
  • 39 НАТО може само

    20 2 Отговор
    Да стои отстрани и да гледа.В противен случай, Путин им каза какво ще последва.Така че плашат гаргите
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Мдааа....

    26 6 Отговор
    Ако НАТО се намеси третата световна е вкърпа вързана.Нахлуят ли американците в Украйна.Нахлува и Беларус .Следващи са Китай.Путин не е сам.Гответе се за война.Господарите на света ще бъдат Русия и Китай.

    Коментиран от #51

  • 42 За сега

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Мдам":

    Самоза сега
  • 43 кpaвeшкaфъшкия

    9 1 Отговор
    нaтo мecти... cтoлтeнбepгa cи мecти пocoкaтa нa кocмитe пo вeнepиня хълм
  • 44 До "българка"

    9 3 Отговор
    Ренегати е имало, има и ще има. Винаги са искали да живеят (може и на чужд гръб) спокойно. Има и други и те не са малко. Референдум "ЗА"? Само през крив макарон. Защо. Защото ренегатите просто ще мълчат, от страх.
  • 45 ДОКО

    15 2 Отговор
    ЧЕ УКРАЙНА НЕ Е ЧЛЕНКА НА НАТО..
  • 46 ГАТ

    10 3 Отговор
    Та таки си ги местят и нищо.... А путин си го премести и си взе каквото искаше. Ахаххах
  • 47 Свети Петър

    2 5 Отговор

    До коментар #19 от "само":

    А аа га яде кюфтаци, кат уйник не рева.Сега не щеш да мреш.
    Каквито си пазил преди и сега таквиз ще пазиш
  • 48 нато е агресор

    15 4 Отговор
    Присъствието на НАТО-то се разширявало , били отбранителни мерки ......... но доведоха до война .Що така бе бokлyk , тия ги разправяй на друг.
  • 49 Петкан

    15 2 Отговор
    Къде бяхте в Грузия , Сирия ,Афганистан ?! Нито един натовец няма да умре за Украина
  • 50 За времето до Зеленото ваксане...

    27 3 Отговор
    Българското правителство не трябва да бърза. Необходима е сдържаност, защото Корона кризата ни доказа, че всяка държава спасяваше сама себе си! За мен като Българин ВОЙНА НЕ МИ Е НУЖНА и аз не мисля да се бия за интересите на НАТО. Никой не МЕ Е ПИТАЛ дали искам НАТО, за мен България трябва да е неотрална и да защитава свойте интереси...
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 мислещ

    9 1 Отговор
    Ъъъ, това пак нещо покрай либерастките ценности ли? Украйна се идентифицира като член на НАТО?
  • 53 хихихи

    10 2 Отговор
    чичо столти ще върви на почивка в симитли
  • 54 НАТО ще

    3 4 Отговор
    Дислоцира 200 млн войници на съдбата в източна Европа с ол инклузив и ще си плаща с евро
  • 55 трънчо

    21 3 Отговор
    След като не чуха Путин че няма да разреши разширяване на НАТО на исток и иска гаранции за това-те нагло се държаха и предизвикаха тази война! С лицемирие и цел -война между два народа и разруха на Европа! Некадърни продажни политици които вкарахте ЕС в конфликт! Трабна да ви махнем да не правите повече поразии! Света желае да живее в мир а вие г-да западняци обратно!
  • 56 Type

    10 2 Отговор
    Има само един легален начин да изгориш напечатаните пари....Война.
    Планирана е отдавна с ясни цели.

    Коментиран от #60

  • 57 Кое

    10 2 Отговор

    До коментар #29 от "интересно":

    ти е интересно, бе кратун. Украйна не е член на НАТО. Напомня го заради Полша, Латвия и т.н. Само, че Путин едва ли се цели там...
  • 58 Иван

    11 5 Отговор
    НАТО ще си го премести от единия крачол в другия ха ха!
    Всичко соросоиди да хващат пушките и да отиват в украйна да подкрепят фашиcткия режим на Зеленски.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Иван

    4 2 Отговор

    До коментар #56 от "Type":

    Америка се управлява от Еврей, Русия също, защо им е да се бият, естествено заради парите откраднати от всички нас.
  • 61 НАТО е Измама

    13 1 Отговор
    Нато се е омирисал от страх,да си го местиш о левия в десния крачол е само гимнастика.Хайде сега великите НАТО с многополовата армия да ги видим как купуват милиони памперси и вият на умряло.С виене нищо не става.Трябват действия,но на вас не ви стиска защото сте една измама.
  • 62 Гого

    10 1 Отговор
    Да бяхте прочели внимателно цялото обръщение на Путин, па макар и в превод на български, някои неща щяха да ви се изяснят. Но то е доста дълго и не сте си направили труда.
  • 63 124

    13 1 Отговор
    Путин предупреди тази сутрин Запада, че ако продължават да дрънкат оръжия на руската граница, "ще понесат последствия, каквито не са виждали в цялата си история".
  • 64 468

    6 1 Отговор
    Нато пести войски.Путин също го мести.
  • 65 БПФ

    13 1 Отговор
    Столтенберг, ВИЕ не приехте сериозно предложенията за диалог !!! Отнесохте се с пренебрежение към Русия, която с право се чувства заплашена в ситуацията. Сега украйна плаща заради вашата наглост. Преви са руснаците, че искат да преговарят само с украйна, не и с вас.
  • 66 Дивуй

    12 1 Отговор
    НАТО да си стои на задника.В момента никой не ги закача.Само гледайте как се опитват да се наврат в шамарите.
  • 67 Rado

    1 6 Отговор

    До коментар #16 от "Alooo":

    След излизането от НАТО, Ердоган ще направи като Путин. Ще признае Кърджалийска Република и ще влезне да ги защити.
  • 68 gost

    2 12 Отговор
    Столтенберг изрично напомни член 5 от договора, който казва, че нападението срещу една страна членка на НАТО е нападение срещу Алианса... ЗАРАДИ ТОВА България членува в НАТО- защото русия отдавна доказа, че е държава агресор и че България ТРЯБВА да влезе във военен съюз, който да ни дава солиден гръб срещу руснаците- окупатори и агресори.
  • 69 Иван

    3 3 Отговор
    Колко пъти ще споменавате този л.ай..н..ен член пети?

    Коментиран от #70

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Плановете

    7 2 Отговор
    на Нато само се наричат отбранителни.По цял свят нападат с цел "отбрана"
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 gost

    5 8 Отговор
    Колкото пъти трябва,докато се набие в руските празни тикви какво ВСЪЩНОСТ означава той... И като бил лай99нян, що руснаците ДОСЛОВНО ГО ПРЕПИСАХА в договора си за одкб, а.... Договор за колективна сигурност от 15 май 1992 г. член 4 Ако една от участващите държави е подложена на агресия (въоръжена атака, която застрашава сигурността, стабилността, териториалната цялост и суверенитета), тогава това ще се счита от участващите държави като агресия (въоръжена атака, която застрашава сигурността, стабилността, териториалната цялост и суверенитет) за всички държави - страни по настоящото споразумение.В случай на агресия (въоръжена атака, която застрашава сигурността, стабилността, териториалната цялост и суверенитета) срещу която и да е от участващите държави, всички други държави участнички, по искане на тази участваща държава, незабавно ще й предоставят необходимата помощ, вкл. военни, както и да оказват подкрепа на лицата, които разполагат със средства при упражняване на правото на колективна защита в съответствие с член 51 от Устава на ООН.
    Северноатлантически договор Член 5 Страните по Договора се договарят, че въоръжено нападение, предприето срещу една или повече от тях, в Европа или в Северна Америка, ще се разглежда като нападение срещу всички тях, вследствие на което те се договарят, че в случай на такова въоръжено нападение всяка от тях, упражнявайки правото си на индивидуална или колективна самоотбрана, признато в член 51 от Устава на Организацията
  • 74 gost

    0 0 Отговор
    Коментар 73 е до коментар 69
  • 75 Минчо

    9 5 Отговор

    До коментар #19 от "само":

    Аз не съм се клел във вярност на НАТО и на евроатлантически жендъри.
  • 76 ХАН КРУМ

    7 3 Отговор
    Е ,та нали тези ненормалници война търсят от ,както един старец с деменция води хорото..Когато искаш война винаги повод ще се намери. Не знам дали Путин е добре, но вие от нато сте пълни ненормалници. А българските проксита ,от сутринта здраво захранват по телевизиите.Гледайте ,какво става в Украйна,утре тези откачалници могат да ни набутат в същата ситуация от солидарност с главорезите в Югославия,Ирак Сирия ,Либия , Афганистан.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Гошо

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "Мхм":

    Западът има ВСИЧКО необходимо да смаже остарялата руска армия! Русия е заобиколена от всякаде в буквалния смисъл на думата от изключително мощни военни сили и да се моли да не се наложи да узнае защото тогава втората световна война ще и се стори като карнавал в Рио ! високо технологични оръжия ще се стоварят с чудовищна сила върху нея ама от всякаде и тя просто ще изчезне ! За това не се дървете на NATO ! USA Великобритания Франция Индия Пакистан Израел имат ядрено оръжие !
  • 79 Гошо

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Alooo":

    Не само че няма да излезе от NATO ами и тук ще дойдат достатъчно натовски части ! Така че пийни си водчица за утеха и поспинкай!
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 да да

    1 0 Отговор
    отанчо си го местят члена ххл...
  • 82 учен

    0 0 Отговор
    Като сме в нато и ЕС ,дали някой го боли фара за цените и заплатите в България .тия са пълни боклуци .
Новини по държави: