Отидете към основна версия

37 065 140

Защо Владимир Путин вече загуби тази война

  • ювал ноа харари-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • руска империя-
  • кремъл

Руснаците все още могат да завладеят Украйна. Но украинците показаха, че няма да им позволят да я задържат

Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ювал Ноа Харари, The Guardian

След седмица война, изглежда все по-вероятно Владимир Путин да върви към историческо поражение. Той може да спечели всички битки, но да загуби войната. Мечтата на Путин за възстановяване на Руската империя винаги се е основавала на лъжата, че Украйна не е истинска нация, че украинците не са истински народ и че жителите на Киев, Харков и Лвов копнеят за управлението на Москва. Това е пълна лъжа – Украйна е нация с повече от хиляда години история, а Киев вече е голям град, когато Москва дори не е била село. Но руският деспот е казвал лъжата си толкова много пъти, че очевидно сам си вярва.

Когато планираше инвазията в Украйна, Путин можеше да разчита на много известни факти. Той знаеше, че във военно отношение Русия превъзхожда Украйна. Той знаеше, че НАТО няма да изпрати войски в помощ на Украйна. Той знаеше, че европейската зависимост от руския петрол и газ ще накара страни като Германия да се поколебаят относно налагането на строги санкции. Въз основа на тези известни факти, планът му беше да удари Украйна силно и бързо, да обезглави правителството ѝ, да установи марионетен режим в Киев и да преодолее безсилния гняв на западните санкции.

Но имаше една голяма неизвестност за този план. Както американците научиха в Ирак, а съветските в Афганистан, е много по-лесно да завладееш държава, отколкото да я задържиш. Путин знаеше, че има силата да завладее Украйна. Но дали украинският народ просто ще приеме марионетния режим на Москва? Путин залага, че ще го направят. В крайна сметка, както той многократно обясняваше на всеки, който желае да слуша, Украйна не е истинска нация, а украинците не са истински народ. През 2014 г. хората в Крим почти не се възпротивиха на руските нашественици. Защо 2022 г. трябва да е различна?

С всеки изминал ден става все по-ясно, че хазартът на Путин се проваля. Украинският народ се съпротивлява с цялото си сърце, печели възхищението на целия свят – и печели войната. Предстоят много тъмни дни. Руснаците все още могат да завладеят цяла Украйна. Но за да спечелят войната, руснаците ще трябва да държат Украйна и те могат да направят това само ако украинският народ им позволи. Това изглежда все по-малко вероятно да се случи.

Всеки унищожен руски танк и всеки убит руски войник увеличава смелостта на украинците да се съпротивляват. И всеки убит украинец задълбочава омразата на украинците. Омразата е най-грозната от всички емоции. Но за потиснатите нации омразата е скрито съкровище. Погребана дълбоко в сърцето, тя може да поддържа съпротива за поколения. За да възстанови Руската империя, Путин се нуждае от относително безкръвна победа, която ще доведе до относително безомразен мир. Проливайки все повече украинска кръв, Путин гарантира, че мечтата му никога няма да се сбъдне. В смъртния акт на Руската империя ня ма да бъде изписано името на Михаил Горбачов, а това на Путин. Горбачов остави руснаци и украинци да се чувстват като братя и сестри; Путин ги превърна във врагове и предопредели гарантирано, че украинската нация отсега нататък ще се определя в опозиция на Русия.

В крайна сметка нациите са изградени върху истории. Всеки изминал ден добавя още истории, които украинците ще разказват не само в мрачните дни, които предстоят, но и през следващите десетилетия и поколения. Президентът, който отказа да избяга от столицата, казвайки на САЩ, че се нуждае от боеприпаси, а не от превоз; войниците от Змийския остров, които казаха на руски военен кораб да „върви на майната си“; цивилните, които се опитаха да спрат руски танкове, като седнаха на пътя им. Това е материалът, от който са изградени нациите. В дългосрочен план тези истории са нещо повече от танкове.

Руският деспот трябва да знае това, както всеки друг. Като дете той израства на с истории за руската храброст по време на обсадата на Ленинград. Сега той създава още такива истории, но се представя в ролята на Хитлер.

Историите за украинската храброст дават решимост не само на украинците, но и на целия свят. Те дават смелост на правителствата на европейските нации, на администрацията на САЩ и дори на потиснатите граждани на Русия. Ако украинците се осмелят да спрат танк с голи ръце, германското правителство може да посмее да им достави противотанкови ракети, правителството на САЩ може да се осмели да отреже Русия от SWIFT, а руските граждани могат да се осмелят да демонстрират противопоставянето си на тази безсмислена война.

За съжаление тази война вероятно ще бъде дълготрайна. Но най-важният въпрос вече е решен. Последните няколко дни доказаха на целия свят, че Украйна е истинска нация, че украинците са истински народ и че определено не искат да живеят в нова руска империя. Основният въпрос, който остава отворен, е колко време ще отнеме това съобщение да проникне през дебелите стени на Кремъл.

Превод: ФАКТИ

Ювал Ноа Харари е историк и автор на Sapiens: Кратка история на човечеството

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 248 гласа.

Свързани новини