Тема: Украйна

28 Февруари, 2022 12:52 37 064 140

Защо Владимир Путин вече загуби тази война

  • ювал ноа харари-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • руска империя-
  • кремъл

Руснаците все още могат да завладеят Украйна. Но украинците показаха, че няма да им позволят да я задържат

Защо Владимир Путин вече загуби тази война - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ювал Ноа Харари, The Guardian

Още новини от Украйна

След седмица война, изглежда все по-вероятно Владимир Путин да върви към историческо поражение. Той може да спечели всички битки, но да загуби войната. Мечтата на Путин за възстановяване на Руската империя винаги се е основавала на лъжата, че Украйна не е истинска нация, че украинците не са истински народ и че жителите на Киев, Харков и Лвов копнеят за управлението на Москва. Това е пълна лъжа – Украйна е нация с повече от хиляда години история, а Киев вече е голям град, когато Москва дори не е била село. Но руският деспот е казвал лъжата си толкова много пъти, че очевидно сам си вярва.

Когато планираше инвазията в Украйна, Путин можеше да разчита на много известни факти. Той знаеше, че във военно отношение Русия превъзхожда Украйна. Той знаеше, че НАТО няма да изпрати войски в помощ на Украйна. Той знаеше, че европейската зависимост от руския петрол и газ ще накара страни като Германия да се поколебаят относно налагането на строги санкции. Въз основа на тези известни факти, планът му беше да удари Украйна силно и бързо, да обезглави правителството ѝ, да установи марионетен режим в Киев и да преодолее безсилния гняв на западните санкции.

Но имаше една голяма неизвестност за този план. Както американците научиха в Ирак, а съветските в Афганистан, е много по-лесно да завладееш държава, отколкото да я задържиш. Путин знаеше, че има силата да завладее Украйна. Но дали украинският народ просто ще приеме марионетния режим на Москва? Путин залага, че ще го направят. В крайна сметка, както той многократно обясняваше на всеки, който желае да слуша, Украйна не е истинска нация, а украинците не са истински народ. През 2014 г. хората в Крим почти не се възпротивиха на руските нашественици. Защо 2022 г. трябва да е различна?

С всеки изминал ден става все по-ясно, че хазартът на Путин се проваля. Украинският народ се съпротивлява с цялото си сърце, печели възхищението на целия свят – и печели войната. Предстоят много тъмни дни. Руснаците все още могат да завладеят цяла Украйна. Но за да спечелят войната, руснаците ще трябва да държат Украйна и те могат да направят това само ако украинският народ им позволи. Това изглежда все по-малко вероятно да се случи.

Всеки унищожен руски танк и всеки убит руски войник увеличава смелостта на украинците да се съпротивляват. И всеки убит украинец задълбочава омразата на украинците. Омразата е най-грозната от всички емоции. Но за потиснатите нации омразата е скрито съкровище. Погребана дълбоко в сърцето, тя може да поддържа съпротива за поколения. За да възстанови Руската империя, Путин се нуждае от относително безкръвна победа, която ще доведе до относително безомразен мир. Проливайки все повече украинска кръв, Путин гарантира, че мечтата му никога няма да се сбъдне. В смъртния акт на Руската империя ня ма да бъде изписано името на Михаил Горбачов, а това на Путин. Горбачов остави руснаци и украинци да се чувстват като братя и сестри; Путин ги превърна във врагове и предопредели гарантирано, че украинската нация отсега нататък ще се определя в опозиция на Русия.

В крайна сметка нациите са изградени върху истории. Всеки изминал ден добавя още истории, които украинците ще разказват не само в мрачните дни, които предстоят, но и през следващите десетилетия и поколения. Президентът, който отказа да избяга от столицата, казвайки на САЩ, че се нуждае от боеприпаси, а не от превоз; войниците от Змийския остров, които казаха на руски военен кораб да „върви на майната си“; цивилните, които се опитаха да спрат руски танкове, като седнаха на пътя им. Това е материалът, от който са изградени нациите. В дългосрочен план тези истории са нещо повече от танкове.

Руският деспот трябва да знае това, както всеки друг. Като дете той израства на с истории за руската храброст по време на обсадата на Ленинград. Сега той създава още такива истории, но се представя в ролята на Хитлер.

Историите за украинската храброст дават решимост не само на украинците, но и на целия свят. Те дават смелост на правителствата на европейските нации, на администрацията на САЩ и дори на потиснатите граждани на Русия. Ако украинците се осмелят да спрат танк с голи ръце, германското правителство може да посмее да им достави противотанкови ракети, правителството на САЩ може да се осмели да отреже Русия от SWIFT, а руските граждани могат да се осмелят да демонстрират противопоставянето си на тази безсмислена война.

За съжаление тази война вероятно ще бъде дълготрайна. Но най-важният въпрос вече е решен. Последните няколко дни доказаха на целия свят, че Украйна е истинска нация, че украинците са истински народ и че определено не искат да живеят в нова руска империя. Основният въпрос, който остава отворен, е колко време ще отнеме това съобщение да проникне през дебелите стени на Кремъл.

Превод: ФАКТИ

Ювал Ноа Харари е историк и автор на Sapiens: Кратка история на човечеството


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 248 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 НКВД

    257 139 Отговор
    Нищо не е загубил Путин,ние загубихме

    Коментиран от #76, #83, #91, #93, #97

  • 3 Дооълнение

    108 20 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И Биолабораториите
  • 4 Пич

    217 80 Отговор
    Нали знаете , малките деца , когато им се привиди мечка под леглото , се завиват през глава , и повтарят : " няма мечка , няма мечка ..." ! И англичаните така !!!
  • 5 124

    271 154 Отговор
    Русия не иска Украйна, а неофашистите ГЛАВОРЕЗИ, подкрепяни от американския ВОЕННОПРОМИШЛЕН капитал! Да живее Русия!

    Коментиран от #20, #133

  • 6 НАТО ВЕЦ

    173 70 Отговор
    Този много кратка "история" е чел и още по-кратка написал.
  • 7 бацо

    158 104 Отговор
    путин да загубе.......това никога не може да се случи
  • 8 Факт

    142 192 Отговор
    Цял свят мрази Русия и се надявам да не забележат местните путофили , че тогава ще видите какво е да ви спрат Swift банкирането.

    Коментиран от #14, #30

  • 9 Факти, кравари

    204 103 Отговор
    Колко ви платиха за тази статия. След 10 дни да не пишете нещо друго?
  • 10 Истината-винаги

    171 184 Отговор
    Путин е болен човек. Самите руснаци трябва да го разберат и да го махнат. Няма ли един нормален руски генерал който да вземе властта от този сатрап

    Коментиран от #79, #100

  • 11 пламен

    43 18 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    много бързо обръщаш палачинката.
    всички ли сте такива фурнаджийски лопати
  • 12 Руснаци те ли?

    146 116 Отговор
    Руснаците и сега да си тръгнат са победители. Войната беше на украинска територия. В Русия няма нищо разрушено а краварите и ЕС санкциите(измислените) да си ги връх където си искат
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ШАЛТЕТО

    35 22 Отговор

    До коментар #8 от "Факт":

    На тебе да ти спрат тоалетната хартия!
  • 15 Мисирки

    80 19 Отговор
    Мисирките са доста активни!
  • 16 Испански

    194 64 Отговор
    Писна ми от западна пропаганда, Русия та Русия ,а не си видите вашите проблеми, че демокрацията при вас умря, че човешките права ги няма никъде, че се готови за един грош и майките си да продадете. Медия и журналистика се превърнаха в синоним на лъжа и долна пропаганда.

    Коментиран от #80

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 mi6osp

    145 96 Отговор
    Ако това е загубена за Путин война, каква ли ще е спечелената?
    Войната на Русия срещу неонацистите в Украйна бе неминуема и може да завърши само с победа, защото Русия не може да позволи САЩ да я вкарат в световна термоядрена война .
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 бъркаш

    130 105 Отговор
    Ами четете бре манипулатори и лъжци, четете. Никога Путин и Русия не са искали да завоюват Украйна. Искат само да се разправят с бандера хунтата и да осъдят бандера фашистите. Ново правителство, което няма да иска да воюва с брата си руснак.

    Коментиран от #36, #107, #110

  • 23 Абсурдистан

    118 61 Отговор
    Навремето коментирах анексията на Крим така: Русия спечели Крим, но загуби Украйна! Настоящата война затвърди убеждението ми, че съм бил прав.

    Коментиран от #26

  • 24 Иванушка

    78 46 Отговор
    Хубава статия и за съжаление Вярна.
    Фейса, Туита, Инста мрежите промиха мозъците на руския етнос в Украйна и той не подкрепи Русия.
    След ДеНацификацията ще се проведе ДеУкранизация и Русификация и Кирилизация на забравилото Родината си население.
  • 25 Гост

    120 45 Отговор
    Много точен коментар. С действията си Путин направи невъзможното- успя да обедини целия свят срещу Русия. Той дори успя да обедини бюрократите от ЕС и постигна немислимото- обща позиция, общи, твърди санкции, та дори и изпращане на оръжие. Това беше най-голямата грешка в управлението му. Грешка, която коства повече от 10 години тежък труд на Лавров да разедини нациите и да изгради отношения с всяка държава индивидуално, при това доста успешно.

    Коментиран от #41, #135

  • 26 Сатана

    57 28 Отговор

    До коментар #23 от "Абсурдистан":

    Помниш ли ,как през 2008 година Обама,Меркел,и всички главатари в НАТО поскачаха и крещяха
    Който не скача е Москал.Има снимки и видео народи момент
  • 27 !!!?

    59 41 Отговор
    Фюрера в Кремъл заплаши да ДЕНАЦИФИЦИРА украинците !!!?

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бг история

    93 83 Отговор
    Веднага трябва да му се повдигне обвинение от трибунала в Хага за престъпление срещу човечеството. Веднага на съд , този изверг заслужава възможно най тежкото наказание за погубените невинни животи.
  • 30 Някой

    45 54 Отговор

    До коментар #8 от "Факт":

    Когато ти се стовари ядрена бомба върху ку.ата кратуна искам отново да си мислиш за банкиране и санкции

    Коментиран от #33

  • 31 селянин

    70 27 Отговор
    До сега не съм прочел един разумен и убедителен анализ за какво е тази война. Теорията с която ни зарибяват че е заради кефа на Путин с всичките възможни негативни прилагателни пред името му. "Банално чичо Манчо"

    Коментиран от #49

  • 32 ШЗО

    92 44 Отговор
    Загубил войната!А бе хора,то тепърва не се знае какво ще стане.Третата световна чука на вратата.Слепи ли сте?Германия изпраща оръжие,Турски дронове за Украйна.Америка изпраща оръжие за 350млн.Сега и Япония претендира за Курилите.Лошото е че ядреното оръжие на Русия от вчера е в пълна бойна готовност.Когато дърпаш куче за опашката рано или късно ще те ухапе.

    Коментиран от #43

  • 33 Истината-винаги

    71 55 Отговор

    До коментар #30 от "Някой":

    Е много си страхлив. Няма как да стоиме със скръстени ръце, когато един луд човек иска да прави каквото си иска
  • 34 Понеделник

    59 33 Отговор
    Събота и неделя бяха почивни дни за руските тролове

    Коментиран от #78

  • 35 БГ0000

    50 16 Отговор
    След няколко дни,ще се питаш,какво пишех аз а тя каква стана,губещите ще сме ние,запомни,пишещият!!!
  • 36 Перко

    69 32 Отговор

    До коментар #22 от "бъркаш":

    Като не са искали да воюват ,чий го търсят в Украйна?!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 РУСИЯ Е ГУБЕЛА ВСИЧКИ ВОЙНИ

    44 54 Отговор
    ГОЛЕМ ПРАЗ ЧЕ ЩЕ ЗАГУБИ И ТАЗИ !
  • 39 Пропаганда

    13 8 Отговор
    А дали?
  • 40 ЧУДЯ СА ОЩЕ ЩО ИМАТ ПАРНО

    83 23 Отговор
    ТОК ВОДА.....В УКРИЯ...ЯВНО НАШЕСТВЕНИЦИТЕ МИСЛЯТ ЗА НАРОДА ЩОТ ИНО ВРЕМЕ В СЪРБИЯ ПЪРВО ТОКА И ВОДАТА УДАРИХА ДОБРИТЕ АХМЕРИКАНЦИ И БОЛНИЦИТЕ И УЧИЛИЩАТА ПОД МЪДРИТЕ ЗАПОВЕДИ НА МЛАДИЯ ТОГАВА БАЙ БАЙ ДРЪН....
  • 41 Иванушка

    34 40 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    "..Това беше най-голямата грешка в управлението му..." - това ще прецени Времето и Историята. Путин иска да върне потъналите в Мета "вселената" руснаци на Земята. Докато укро-фашистите стягат ядрени бомби и оръжие, руската младеж витае в "Облачните услуги" на Ънкъл Сам. Одобрявам Специалната Операция, но неодобрявам това че се изроди в кръвопролитна война.
    Някой лошо си е направил сметката и единствения печеливш уви е Западния свят, който след войната хем ще си продава оръжията, хем и ще дава "щедри" заеми на простите славянски племена.

    Коментиран от #108

  • 42 Роза

    74 8 Отговор
    Понятието "Русофил" или "русофоб" е много неизяснено.Човек може да харесва някои неща в Русия,а други да не харесва.Аз например харесвам руското културно наследство и руския народ като близък,славянски народ,имала съм приятели руснаци и говоря добре руски език.Но аз никога не съм харесвала режима на Путин,който е в полза на руските олигарси,не одобрявам и войната ,която сега Путин започна срещу Украйна.В съвременния свят е архаизъм една страна да напада друга,суверенна държава.Но това,че не харесвам режима на Путин, не значи,че харесвам американската глобалистична политика.Американците също в много държави са били агресори.

    Коментиран от #82, #111

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ТУК МНОГО СА СЕДНАЛИ И СМЯТАТ С КАЛЕМА

    43 13 Отговор
    КОГА НА ПУТИН ЩЕ МУ СВЪРШАТ ПАРИТЕ , МУНИЦИИТЕ , КЮЛЧЕТАТА И ............. АТОМИТЕ ! НАПАЛЬОН И ХИТЛЕР СЪЩО СМЯТАХА - НАКРАЯ ШЕФА ИМ ОШУШКА КАСИЧКИТЕ !СМЕТКИ БЕЗ КРЪЧМАР !
  • 45 ТаУмВзе

    15 7 Отговор
    Харари и неговият трансхуманизъм. Въпросната книга е интересна, за да се види, че скоро ще има 2 раси. Едните генномодифицирани и свързани с Машинината и останалите Роби, които да я хранят. Не си измислям грам. Пише си го. Оставяме настрана, че е модерно палав.
  • 46 ТУКА ПООООООВЕЧЕТО НЕ ВДЯВАТ

    12 16 Отговор
    ЧЕ ТОЙ СМЕНИ НЯКОЛКО ПРЕЗИДЕНТА НА УСА ВИДЯ ИМ СХЕМИТЕ ОТ ЧЕТИРИЙСЕ ГОДИНИ И СИ МИСЛЯТ ЧЕ НЕ Е РАЗБРАЛ УНИЯ КО ИСКАТ......ИСКАТ ПРИМЕРНО КРАСИ РАДКОВ ДА Е ПРЕЗИДЕНТ НА ТАЗИ ОГРООООИИМНА ТЕРИТОРИЯ И ДА ВЪРНЕ КРИМ НА ТУРЦИЯ КУРИЛИТЕ НА ЖАПОНИЯ ПОЛОВИН СИБИР НА ПОЛША....
  • 47 смех

    21 24 Отговор
    Крайно примитивно разбиране за Путин и неговата политика.От каква ли народносте този англичанин?
  • 48 ТРЪМП РУСОФИЛ ЛИ Е ТА ИЗТЪРСИ ЧЕ ,

    31 17 Отговор
    ,,НА ПУТИН ПЛАНА Е БРИЛЯНТЕН" ЗАТОВА ИМАЙТЕ УВАЖЕНИЕ КЪМ ВРАГА СИ ЧЕ ТАМ ВСИЧКИ СЕ БЪРКАТ !
  • 49 Гост

    43 7 Отговор

    До коментар #31 от "селянин":

    Това е другата грешка на Путин. Когато аметиканците влизат по същия начин в други държави се грижат да подготвят световната общественост и да го изкарат така, че те са "освободители". Руснаците от друга страна 2 месеца трупаха войски и лъгаха, че са за учение и не си мръднаха пръста да обяснят защо трябва да се нападне Украйна. В днешно време, а и не само в днешно, войната не е само на бойното поле.

    Коментиран от #52

  • 50 no name no face no number

    9 11 Отговор
    бла бла бла глупости
  • 51 КОМЧООО ...... ТУК ИЛИ ПИШЕШ ИСТИНАТА

    13 1 Отговор

    До коментар #43 от "Ком":

    ИЛИ МИСЛИШ ЗА ,,ЦИРКОНЯ" - ТИ СИ ОТ ВТОРИТЕ АМА СМЕ ЗАЕДНО В АДА !
  • 52 ПУТИН НЕ Е СЛЪНЦЕ НАВСЯКЪДЕ ДА ОБЯСНИ

    18 11 Отговор

    До коментар #49 от "Гост":

    ДА БЕШЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАЛ И СЕГА ДА НЕ ПИШЕШ ТИЯ ГЛУПОСТИ ЧЕ ТОЙ ТОВА И ОНОВА НЕ НАПРАВИЛ ....................
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Пезевенк

    34 30 Отговор
    Ще му накривите шапката на Путин.Каквото е негово ще си го вземе.Врескайте колкото искате.

    Коментиран от #58

  • 55 Веспучи

    32 15 Отговор
    Американците нещо се умълчаха.Защо ли така?

    Коментиран от #59, #65

  • 56 Ханзър

    29 31 Отговор
    Путин ще говори и се смее последен.
  • 57 Куката

    15 8 Отговор
    Като видех"гардиани пропускам тАя тъпотия
  • 58 Хахаха

    32 25 Отговор

    До коментар #54 от "Пезевенк":

    Очевидно нищо не може да вземе, но му взеха над 450 милиарда долара за една нощ, като блокираха руските резерви на централната банка!
    Руснаците за една нощ станаха от бедняци в просяци.
    1 долар вече се разменя за 800 рубли.
    С руската икономика е свършено, сега идват гладът и мизерията!

    Видя се че и руската армия е пасмина, а не армия.

    Коментиран от #114, #134

  • 59 Сър Пичук

    14 4 Отговор

    До коментар #55 от "Веспучи":

    Защото там е нощ и по това време нормалните хора спят!
  • 60 журнал

    11 5 Отговор
    хаха ясно, какво да напишат друго от "The Guardian"
  • 61 Този

    20 7 Отговор
    ....ще да е някой палячо, колега на Зеленски.Единия се прави на Президент,другият на историк-аналлизатор
  • 62 Поредният словесен бълвоч...

    23 23 Отговор
    ....срещу Велика Русия...!!!
  • 63 Вики Нелеандрос

    3 18 Отговор
    Ние искахме точно това. Една продължителна война, която да изтощава постепенно Русия. Да се тепат. Ние гледаме и се радваме. М...нан...та му на Ес.
  • 64 Слава на саш и нато

    11 20 Отговор
    Късокракия обесен на райхстага
  • 65 Защото...

    16 9 Отговор

    До коментар #55 от "Веспучи":

    ...сменят поредният памперс на Бай-Памперсън...!
  • 66 Торанага

    13 6 Отговор
    Какво звучно английско име -Юнал Харр...ракири. Сигур е от самурайски произход
  • 67 Радон Керанов

    25 9 Отговор
    Имало едно време един силен лидер на народа си, велик фюрер, който върнал достойнството на немския народ и създал най-силната европейска армия- Вермахта, който смазвал всичко по пътя си...Къде са сега великият фюрер и неговия Вермахта? В ПОМИЙНАТА ЯМА!
  • 68 Радон Керанов

    32 15 Отговор
    Хитлер вика Путин от отвъдното: И аз бях като теб, ама ми се случи случка...!
  • 69 rusofil

    21 16 Отговор
    кой ли подмолен гъзолиз е писал тази статия незнам, явно е че гледате само западните медии ама чак пък толкова.

    Коментиран от #81

  • 70 Слава на Украйна

    22 20 Отговор
    Така е! Кирливите ушанки вече загубиха войната!

    Коментиран от #73

  • 71 Шмекер

    19 14 Отговор
    Руската пропагандна кампания в България от 2014 г. е обърнала българското обществено мнение в "путиноманско, а не русофилско".
  • 72 сороснерес

    10 7 Отговор
    приказки за лека нощ..да гледаме реално на нещата...
  • 73 kiko

    19 13 Отговор

    До коментар #70 от "Слава на Украйна":

    Украйна мина в контра атака и завладя Русия , в един фантастичен филм !
  • 74 МалкоЛогика

    19 11 Отговор
    Щом като Русия вече е загубила, очакваме Зеленски да обяви победата от Лвов всеки момент. Затаете дъх !
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Консерватор

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "НКВД":

    И ,кои сте вие
  • 77 Гларус

    19 10 Отговор
    Няма да изразя привързаност към който и да е в конфликта, но ми е ясно, че Руснаците ще победят във схватката, но в крайна сметка ще загуби битката. Първо губи украинците за поне следващите 50 години защото омразата ще бъде дълга. Второ отвързва ръцете на ЕС, НАТО и САЩ да наливат пари и оръжие. Трето руснаците ще бъдат докарани до пълна мизерия. БВП на глава от населението е малко по- висок от нашия, а на гърба им ще легнат и Беларус и ЛНР и ДНР и разходите за войната. Европа ще ги отреже от към търговия, а тя е 60% от износа на руснаците. Руснаците ще бъдат с блокирани средствата в чуждестраннна валута и системата за разплащане. Китайците също се ослушват защото ако руснаците търгуват чрез тях ще застраши тяхната платежна система, а това значи негативи за китайската международна търговия. Инфлацията ще изяде и без това малката стойност на рублата. Изходът е предрешен! Руснаците ще търпят санкции в следващите поне 15 години и то тежки!
  • 78 Консерватор

    18 14 Отговор

    До коментар #34 от "Понеделник":

    А днеска ,са бедни и са беснипобеснели защото ще си загубят надниците.Денег нет.СБЕРБАНК фалира в цяла Европа.Очаква се същата съдба и за ВТБ в България.
    Финансовия директор на ГАЗПРОМ се обесил ,а преди него и един от борда на компанията.В цяла Русия протестират хора,а Путин ги арестува и праща в затвора.И това ме само началото.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Outfielder

    11 11 Отговор

    До коментар #16 от "Испански":

    Това , не е пропаганда,а чистата истина ,за който може да я приеме.
  • 81 Наблюдател

    20 15 Отговор

    До коментар #69 от "rusofil":

    Русфилче,нещо не ти харесва май....Известен факт е,че русфилите не обичат истината.
    Путин усеща жегата и се хваща за ядрения спусък,като всеки провален диктатор.
  • 82 Наблюдател

    7 10 Отговор

    До коментар #42 от "Роза":

    Напишете нещо срещу Путин,ама по така......примерно,че е диктатор,сатрап,или кагебист престъпник,и гледайте какво ще последва.

    Коментиран от #84, #85

  • 83 Вие от НКВД..

    5 5 Отговор

    До коментар #2 от "НКВД":

    .., или ФСБ, определено губите
  • 84 Иван

    22 17 Отговор

    До коментар #82 от "Наблюдател":

    Ето пиша"
    путлер е диктатор, сатрап, кагебист, военно престъпник, видиотил се от злоба към нормалния свят,
    крадец - откраднал милиарди от народа си, мегаломан и фашист като Хитлер с мерак да завладее целия сват.

    Коментиран от #89, #104

  • 85 Иван

    5 1 Отговор

    До коментар #82 от "Наблюдател":

    До кога да чакам ?
  • 86 До 2 седмици

    17 18 Отговор
    На политическата карта на света дефакто няма да съществува държава Украина. Територията е необходима на Русия да защити западните си граници от НАТО. Няма какво да я спре.

    Коментиран от #139

  • 87 Ваща

    10 4 Отговор
    .....м@м@ и прод@жните журн@ля.
  • 88 ФАЛШИВИ НОВИНИ

    10 10 Отговор
    Долна нацистка пропаганда
  • 89 Да си

    3 2 Отговор

    До коментар #84 от "Иван":

    Го сложиш в г@з@
  • 90 KLM

    14 2 Отговор
    Браво Пич! тези "територии", дето сега нападат столицата на Киевска РУС, ги е нямало на картата на света! Но явно не си и знаят историята, дори вкарват мюслита в конфликта, защото не им стиска вече задника!

    Коментиран от #140

  • 91 Нормално

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "НКВД":

    С нашите умни политици,ами то историята го е показала и доказвала.
  • 92 Антикомунист

    20 12 Отговор
    Ненормалния късак, примитив с огромно его и минимален мозък, тотално неук исторически с тъпи изцепки, срам за човешкият род си позволи да нападне суверенна, славянска и християнска държава. Силата на народ усетил свободата няма да падне на колене и ще победи укопатора. Както и да ги нарича руската пропаганда, са истински герои. СЛАВА НА УКРАЙНА!!!!!!!!!!
  • 93 Антикомунист

    10 8 Отговор

    До коментар #2 от "НКВД":

    Украински герои губят живота си, а ти драги какво загуби , някой петтак, жалко за такъв мироглед и за мислещи като теб..........
  • 94 КГБългарим

    16 9 Отговор

    До коментар #19 от "Кирил Зеленски":

    РУСИЯ Е ЕДНА БЕНЗИНОСТАНЦИЯ С РАКЕТИ- Туй го беше казал Обама!
    Днес - Кирил Петков!!!
    Направете си извода кой е учителя и кой ученика!
    Но както винаги пак избрахме страната на губещите. До месец това ще се разбере...по джоба.
    Боже пази България!
    Дай мир в Украйна, ако я има!
  • 95 Да ама не

    10 3 Отговор
    Да трудно се вижда истината когато пред очите ти има 100$ банкноти. Само, че такива слепци не виждат как се заражда неофашизъм, неонацизъм, расизъм и всякаква друга човешка мерзост!
  • 96 Запознат

    6 14 Отговор
    Русия провежда тренировка а запада и Украина си мислят че воюва......Ахмаци

    Коментиран от #101, #102

  • 97 КГБългарим

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "НКВД":

    Печелят да, САЩ, Русия, Китай.
    Печели КАПИТАЛА.
    С цената на млада,прясна кръв.
    Губи Европа с нейния Екологизъм и Джендеризъм.Щях да пиша и Тъпизъм, но няма, няма да го пиша.
    Боже пази България!
  • 98 ДОСТ

    9 12 Отговор
    ПУТИН СПЕЧЕЛИ. КРАВАРИТЕ И ЮДЕИТЕ ЗАГУБИ ХА. СЪЩО ТАКА И ЕВРОПА.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Антикомунист

    10 5 Отговор

    До коментар #96 от "Запознат":

    На тренировка губят 5000 убити какво остана да почнат война!
  • 103 Росен Иванов

    9 7 Отговор
    Направи ли сте си труда да преведете мнението на един писател от Израел.Ами много е ясно,че казаното от един израелец няма да е в подкрепа на Русия,а ще е подлога на САЩ.
  • 104 Да ама не

    14 7 Отговор

    До коментар #84 от "Иван":

    Ходи го кажи на хората от домбас! И на 30 000 българи които живеят там! 8 години никой не видя "демократичните" убийства на украинските нацисти!
  • 105 Александрина

    13 0 Отговор
    Киев е първата столица на Русия....Прочетете за света Олга
  • 106 Зара

    6 3 Отговор
    Защо толкова пищите,нали Путин губи?!
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Божеее,

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "Иванушка":

    Личи си,че още си във времето на племената!Цивилизованият свят е вече в космоса!
  • 109 Ми пишат щото...

    6 9 Отговор
    Путин за пореден път им нарита джендърските гъзета!

    Коментиран от #137

  • 110 И аз да кажа

    11 6 Отговор

    До коментар #22 от "бъркаш":

    И откъде-накъде ще ходят с танкове да въздават правосъдие в чужда страна? Абе тук само неадекватници ли пишат?
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Гошко

    9 5 Отговор
    Путин, та Путин, алоооо, коментиращите... Лилипутьо е пътник и го знае, а ватенките ще ядат брезови кори много скоро. Тоя "колос" (Русия) не е на глинени крака, а е без крака, пълна импотенция. И както е традиционно да говорим за руския солдат, да си кажем истината - опиянчен и глуповат човечец, който не знае къде се намира, обикновено за никъф чеп не става. Но пък лежи на стари лаври, колко бил велик едно време, ехеее, с чужда помощ разбира се, ама "велик", пфуу...
  • 113 Равносметка

    8 4 Отговор
    А любимите ти наци бандеровци като избиха с нескрито удоволствие седемдесет невинни дечица от донбас в 2014 , ти и "демократичния свят "къде бяхте?Защо не се възмутихте тогава, защо защитавахте тогава главорезите на Азов, и не сложихте възмутено санкции на фашиста Зеленски? Путин е в правото си да накаже престъпната хунта виновна за осемгодишния геноцид в Донбас над руското население. Който не разбира това или се прави на дръж ми шапката всъщнпст е най долен фашист
  • 114 Равносметка

    8 3 Отговор

    До коментар #58 от "Хахаха":

    Пасмина казваш била руската армия? Защото не стреля по живия щит на демократа фашист, маринист, и бездарен комик ли? И не действа с демократичните похвати на главорезите на Азов обучени от американски консултанти ? Ако беше изравнил Киев със земята както американците изравняваха градовете в Ирак, Либия и където и другаде са разпалвали войни и разнасяли "демокрация" тогава щеше да е по-добре ли? Какви извратеняци се навъдихте, сган фашистка?
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Иван Русков.

    2 2 Отговор
    Глупости пишете
  • 117 До Факти

    3 2 Отговор
    Може би е време да се кръстите Фейкти
  • 118 Как е възможно?

    10 0 Отговор
    Като ви чета коментарите и не мога да повярвам как с лекота говорите за загубата на човешки животи.. Как говорите за войната все едно за футболен резултат. Бъдете хора, бе! Руснаците и украинците са братя, ние сме братя.. Има само губещи в този момент! Дано намерят разумно решение, за да се спре с тази кръв..
  • 119 ССС

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "Кирил Зеленски":

    България в Европа преди години я показаха като турска тоалетна,вярно ли!?
  • 120 Ббб

    7 1 Отговор
    Путин може да е загубил войната , ноще постигне целта която е да инищожи нацистите в Украйна
  • 121 Ббб

    7 1 Отговор
    Путин може да е загубил войната , но ще постигне целта която е да инищожи нацистите в Украйна
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 1111

    4 0 Отговор
    Нали САЩ са съпричастни към украйнският народ, защо тогава не каже ясно и просто,че няма да приеме Украйна в НАТО и да приемат минските споразумение, Русия иска само да си осигури своята собствена сигурност,нали НАТО е отбранителен съюз, защо тогава причинява това на Украйна да каже САЩ и да отстъпи от собствените си интереси в името на украйнският народ, защото и САЩ са същите, като Русия империи искат власт и това показва,че САЩ не им пука за вас Украйна, а ги интересува да ви заробват с пропагандата наречена ДЕМОКРАЦИЯ
  • 125 Голям прос

    3 0 Отговор
    Да, голям град, ама се е казвало Киевска Рус, а не Киевска Украйна
  • 126 Иван Радоев

    2 0 Отговор
    Така е, но защо за всичко това в света има двоен стандарт. Защо света и ценностите към които принадлежим се базират на нещастието на колониални народи и тяхното завладяване с кръв
  • 127 Вирджиния

    4 0 Отговор
    Хора ,отворете си очите,новините в европа са манипулирани и проукраински,забраниха всички руски телевизии и новини,живеем в лъжа ,скоро европа ще тъне в бедност

    Коментиран от #130

  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Орлин

    1 0 Отговор
    Много е хитро това с лайковете обаче не е никак умно особено срещу кукери .Глупак търси изход ,входа намерил глупак
  • 130 Глупар

    0 1 Отговор

    До коментар #127 от "Вирджиния":

    Ти май си със затворени очи.Вземи накрая прогледни,че си ми смешна и жалка!
  • 131 Гласът на юга

    3 0 Отговор
    Нищо не е загубил,прави услуга на човечеството като отдалечава света от термоядрена война и ционистите начело с еврейна Зеленски от Донбас.

    Коментиран от #138

  • 132 Аз Негодника

    3 0 Отговор
    КОЛКО ПЪТИ АМЕРИКАНЦИТЕ ПРЕДЛАГАХА УКРАЙНА НА РУСНАЦИТЕ.В ЗАМЯНА РУСИЯ ДА НЕ ПОДКРЕПЯ КИТАЙ...можеше всичко случващо се да бъде избегнато...СССР когато се разпадна,нямаше пострадали...Америка се разпада и се опитва да завлече целия свят със себе си.
  • 133 Капка

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "124":

    САМО ДА Копне Русия и ще си счупят краката да купуват.това което се предложи!!??.И Америка и Великобританя Ресурси за които не се чете в публичното пространство В Телеграф пише че Донбас мирното население е дало на съда в Хага украиски войници за варваства ????
  • 134 СМИСЪЛ

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "Хахаха":

    Само да Копне Русия и ще продаде залежи за милиарди И първи ще са Америка и Великобритания Залежи за които никой не пише Има ли кой да поясни
  • 135 Данков

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Гост":

    В кюпа на САЩ са "обединена" Европа, Канада, Япония, Австралия и да не ги забравим някакви острови из Тихи океан. От другата страна Русия, Китай, Индия, Пакистан, Иран, Ирак, почти цяла Южна Америка/Бразилия, Аржентина, Венецуела.../, та дори и Мексико. За Африка не не говорим. Така, че балансът е интересен. 8 години избиваха хора в ДНР и ЛНР, някой от люлката на демокрацията да се е обадил?! Хан Крум го е казал-"Като нещеш мира, на ти секира!". Войната е най-грозното и страшно нещо, не Русия я започна. Русия ще я завърши.
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Kresi

    0 0 Отговор

    До коментар #109 от "Ми пишат щото...":

    Вие наивници ли сте да мислите че при ядрена война само путин и неговия антураж ще оцелее
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Kresi

    0 0 Отговор

    До коментар #86 от "До 2 седмици":

    Простак я погледни картата да видиш че украйна граничи все с натовски държави.След като русия превземе украйна и русия с кого ще граничи.Ние правим разлика между царска русия която ни освободи и червена русия която ни изолира от останалия свят
  • 140 Kresi

    0 0 Отговор

    До коментар #90 от "KLM":

    За инфо украинците пратиха доста брадати чеченци при алах