Отидете към основна версия

9 198 51

Украински учен от Харков: От руския стратегически бомбардировач ТУ-22М3 получихме "честитка" по случай Баба Марта

  • харков-
  • български учен-
  • украйна-
  • руска агресия

Става дума не за избора между Русия и Украйна, а между един народ, който пред очите на целия свят се бори за Свобода, и вселенското Зло, което представлява путин и неговият престъпен мафиозно-фашистски режим

Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Писмо на украински учен, българист, от Харков, който на този етап няма да разкрие самоличността си, изпратено до български учени в България:

Харков, 02.03.2022, 7.40 ч.

Драги колеги!

Информирам Ви, че все още съм жив. Много се притеснявам за съдбата на проф. Михаил Станчев. Вчера вечерта от руския стратегически бомбардировач ТУ-22М3 получихме "честитка" по случай Баба Марта - най-малко 16 ракети "въздух-земя", една от които улучи във Висше танково училище на "Холодна гора" - съвсем е наблизо от неговото жилище (гл. долу). Лошото е, че се детонира складът с боеприпаси. Затова взривът беше много по-голям, отколкото след атаката на Висше училище за военни летци, което е близо до моя блок. В момента нямам връзка с Михаил. Нямам вече парно и топла вода. Обаче газ, електричество и, най-важното, връзка със Вас имам.

Искам да Ви уведомя, че вчера към 160 Нобелови лауреати подписаха обръщане за прекъсване на войната, развързана от Русия. Разбира се, в списъка липсваха фамилии на българските учени, но по съвсем по други причини, отколкото онези, които обсъждахме вчера. В този контекст искам да привлека Вашето внимание към една публикация в руското издание "Медуза", което още не е затворено, като "Дождь" и "Эхо Москвы": "Наш протест поможет спасти жизни". Студенты Сколтеха выступили против войны с Украиной // Meduza. - 2022. - 01. 03.

Не знам, по какъв начин тази информация е свързана с другата, за която вече писах: Масачузетският технологически институт, който е бил основен партньор при създаване на тази руска "Силиконова долина", е скъсал с нея всички проекти. Гл.: Да, публично протестират не само студенти, но и много учени от Сколково. Руски учени! А БАН като институция не може?!

Вчера бях страшно разочарован, че от всички академически структури на БАН ни подкрепи само Институтът за исторически изследвания на БАН (още веднъж искрено благодаря на неговото ръководство и научни сътрудници, които бяха "за"). Но не мога да повярвам, че ако не Президиумът на БАН, то поне няколко академици не могат да кажат своята дума по основната тема на световните медии? Попитайте за това нашия добър приятел и одески възпитаник академик Ячко Иванов. Вярвам, че поне той ще подкрепи украинците, а може би и ще инициира колективно обръщане на няколко авторитетни български учени. Или академик Иван Юхновски, много е уважаем от нас, харковските българисти, който по време на двете посещения в Харков, доколкото знам, търсеше някакви архивни или визуални следи на своите роднини тук, в града на Марин Дринов. Още веднъж повтарям: става дума не за избора между Русия и Украйна, а между един народ, който пред очите на целия свят се бори за Свобода, и вселенското Зло, което представлява путин и неговият престъпен мафиозно-фашистски режим и което е погълнало голямата част на руския народ. Това е толкова очевидно, че не изисква никакви допълнителни аргументи.

Моля този "крик на душата" ми да бъде предаден на двамата академици, а също така на академик Юлиан Ревалски, който, според мен, би могъл да подпише едно такова обръщане като гражданин на България, а не Председател на БАН.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 60 гласа.

Свързани новини