Last news in Fakti

2 Март, 2022 15:42 9 185 51

Украински учен от Харков: От руския стратегически бомбардировач ТУ-22М3 получихме "честитка" по случай Баба Марта

  • харков-
  • български учен-
  • украйна-
  • руска агресия

Става дума не за избора между Русия и Украйна, а между един народ, който пред очите на целия свят се бори за Свобода, и вселенското Зло, което представлява путин и неговият престъпен мафиозно-фашистски режим

Украински учен от Харков: От руския стратегически бомбардировач ТУ-22М3 получихме "честитка" по случай  Баба Марта - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Писмо на украински учен, българист, от Харков, който на този етап няма да разкрие самоличността си, изпратено до български учени в България:

Харков, 02.03.2022, 7.40 ч.

Драги колеги!

Информирам Ви, че все още съм жив. Много се притеснявам за съдбата на проф. Михаил Станчев. Вчера вечерта от руския стратегически бомбардировач ТУ-22М3 получихме "честитка" по случай Баба Марта - най-малко 16 ракети "въздух-земя", една от които улучи във Висше танково училище на "Холодна гора" - съвсем е наблизо от неговото жилище (гл. долу). Лошото е, че се детонира складът с боеприпаси. Затова взривът беше много по-голям, отколкото след атаката на Висше училище за военни летци, което е близо до моя блок. В момента нямам връзка с Михаил. Нямам вече парно и топла вода. Обаче газ, електричество и, най-важното, връзка със Вас имам.

Искам да Ви уведомя, че вчера към 160 Нобелови лауреати подписаха обръщане за прекъсване на войната, развързана от Русия. Разбира се, в списъка липсваха фамилии на българските учени, но по съвсем по други причини, отколкото онези, които обсъждахме вчера. В този контекст искам да привлека Вашето внимание към една публикация в руското издание "Медуза", което още не е затворено, като "Дождь" и "Эхо Москвы": "Наш протест поможет спасти жизни". Студенты Сколтеха выступили против войны с Украиной // Meduza. - 2022. - 01. 03.

Не знам, по какъв начин тази информация е свързана с другата, за която вече писах: Масачузетският технологически институт, който е бил основен партньор при създаване на тази руска "Силиконова долина", е скъсал с нея всички проекти. Гл.: Да, публично протестират не само студенти, но и много учени от Сколково. Руски учени! А БАН като институция не може?!

Вчера бях страшно разочарован, че от всички академически структури на БАН ни подкрепи само Институтът за исторически изследвания на БАН (още веднъж искрено благодаря на неговото ръководство и научни сътрудници, които бяха "за"). Но не мога да повярвам, че ако не Президиумът на БАН, то поне няколко академици не могат да кажат своята дума по основната тема на световните медии? Попитайте за това нашия добър приятел и одески възпитаник академик Ячко Иванов. Вярвам, че поне той ще подкрепи украинците, а може би и ще инициира колективно обръщане на няколко авторитетни български учени. Или академик Иван Юхновски, много е уважаем от нас, харковските българисти, който по време на двете посещения в Харков, доколкото знам, търсеше някакви архивни или визуални следи на своите роднини тук, в града на Марин Дринов. Още веднъж повтарям: става дума не за избора между Русия и Украйна, а между един народ, който пред очите на целия свят се бори за Свобода, и вселенското Зло, което представлява путин и неговият престъпен мафиозно-фашистски режим и което е погълнало голямата част на руския народ. Това е толкова очевидно, че не изисква никакви допълнителни аргументи.

Моля този "крик на душата" ми да бъде предаден на двамата академици, а също така на академик Юлиан Ревалски, който, според мен, би могъл да подпише едно такова обръщане като гражданин на България, а не Председател на БАН.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалиста

    73 10 Отговор
    Изпратете , защо чакате но това е пълна измислица на болен мозък! Вече сте неадекватни, публикувате неща от войни извършвани от амереканците в арабските трани!

    Коментиран от #40

  • 2 ТаУмВзе

    69 12 Отговор
    Тоя пък, пак знае бомбардировач ТУ-22М3, който го е бомбил! Те това са Учени бейби! Хич не е ПРОПАГАНДА!

    Коментиран от #12

  • 3 Вова император на Третия Рим

    58 7 Отговор
    БАН да прати един батлак ракия на страдалеца учен от Харков.
  • 4 Майна

    65 9 Отговор
    Ами жив ще си, защото ПУТИН ИЗРИЧНО ЗАЯВИ ,ЧЕ НЯМА ДА БЪДАТ ОБСТРЕЛВАНИ ЖИЛИЩНИ РАЙОНИ...УКРОНАЦИСТИТЕ РАЗПОЛОЖИХА В ЦЕНТРОВЕТЕ НА ГРАДОВЕТЕ ВОЕННА ТЕХНИКА В ,,ГРИЖА,, ЗА ГРАЖДАНИТЕ..
  • 5 Българка

    8 63 Отговор
    "Става дума не за избора между Русия и Украйна, а между един народ, който пред очите на целия свят се бори за Свобода, и вселенското Зло, което представлява путин и неговият престъпен мафиозно-фашистски режим"
    АБСОЛЮТНАТА ГОЛА И УБИЙСТВЕНА ИСТИНА
  • 6 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    38 2 Отговор
    Знае се кой е, от три дни на ден по пет пъти го споменавате тук.....

    Коментиран от #16

  • 7 SH BG

    39 4 Отговор
    Тва да не е писмо от клоуна укрофашист зеленски бе?.... :::)))

    Баш върло мяза да е от него... :::)))

    У бряяяя.... :::)))

    Ха, ха, ха... :::)))
  • 8 Български глупости от Харков!

    55 3 Отговор
    И как го е установил нашият български умник този самолет? Като е мижал докато се е криел в коридора по собствените му думи?...

    Коментиран от #33

  • 9 Бай Георги

    49 4 Отговор
    Този учен как го позна в небето.Аман,от отворковци които коментират.
  • 10 Иванушка

    49 4 Отговор
    " ...Получихме честитка...." - българин не би казал така, защото "честитката" е за укро-фашагите. А за да каже "получихме" значи този "българин" вече не е българин а фашистко мекере.

    Коментиран от #49

  • 11 ААААААААААааааа

    51 2 Отговор
    Така ли смятахте когато бомбиха СЪРБИЯ с обеднен УРАН, когато убиваха деца в ДОНБАС 2014 г., когато палеха БЪЛГАРИ през 2014 г. в ОДЕСА и КИЕВ? БЪЛГАРИ?
  • 12 Мунчо юмручето

    41 2 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Точно така това си е чиста пропаганда да не видял надписа на самолета каква марка е и знае ли тои какво значи бомбардировач и че тоя самолет лети на височина да не бъде прихванат от ПВО то на държавата дето бомбардира

    Коментиран от #19

  • 13 Антитрол

    45 2 Отговор
    Писмо на български учен от Харков, който на този етап няма да разкрие самоличността си, изпратено до български учени в България:

    Аха ясно този български учен да не се е родил току що в едно студио в Полша където измислят фалшиви новини и герои.

    "вселенското Зло, което представлява путин и неговият престъпен мафиозно-фашистски режим"

    Ако е истински учен просто не може да каже такива думи - обаче за соросоидната пропаганда това е съвсем нормално - вече се чудят какви епитети да сложат.

    Бе най-добре официално го откривайте това "министерство на пропагандата" - давайте по един радиоприемник с по една станция, телевизорите с една програма а интернета го забранявайте и всеки който е против го пращайте в Белене - западната "демокрация" си показа зъбките - по-голяма диктатура е и от комунистическата.
  • 14 Бай Иван Бунаков

    23 1 Отговор
    Утре този учен като нищо ще каже че,ракетата в Харков,която вчера бе изстреляна срещу обл.управа е украинска.
  • 15 някой

    25 1 Отговор
    Тоя ще да е с мнооого дебели лупи , понеже този бомбардировач лети с 2 пъти скороста на звука и на височина 20км и повече :)
  • 16 Верно ли

    25 2 Отговор

    До коментар #6 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Този явно е новият Аспарух Илиев! А блокът - все един и същ! Как па не улучиха тези "гадни окупатори" поне два блока, ей тъй, за цвят!
  • 17 Гост

    29 2 Отговор
    Аз съм жив, спокойно, ама няма да си кажа името, за да се чудите кой е жив и кой умрял!
    По голяма тъпотия не бях виждал през живота си! Тъпотията на тая укроевроамериканско-атлантическа пропаганда, както е казвал Айнщайн, се доближава до безкрайност! Чудя се само, дали те са толкова тъпи или мислят нас за такъва, да ни предлагат подобна помия?!
  • 18 гост

    28 2 Отговор
    И защо няма да си разкрие самоличността този фашист . Май го е страх което типично за подлогите или не съществува.

    Коментиран от #24

  • 19 ТаУмВзе

    27 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мунчо юмручето":

    До 2 часа ще знаят и сериините номера на ракетите!
  • 20 Fact check

    28 0 Отговор
    Този професор ( незнайно по какво) явно знае само един руски самолет и затова е решил че ТУ 22М3 ги е бомбардирал . Явно думичката в названието му "стратегически" въобще не го кара да се замисли . Сигурно ако чуе че някъде са пръскали против вредители по реколтата пак ще каже че с този самолет е пръскано . За удар като този който той описва Русия си има фронтова авиация където машините са съвсем други .
  • 21 Грульо

    21 1 Отговор
    Юлиан да фата винтовката и да търси сметка на Зеленски, вместо да си губи времето с резолюции.
  • 22 Българин

    26 1 Отговор
    "Вчера вечерта от руския стратегически бомбардировач ТУ-22М3"

    Ало измисления учен как позна че самолета е точно този а не например Ту-22М1 или пък Су-34 или пък Су-24.

    "български учен от Харков, който на този етап няма да разкрие самоличността си" - направо повярвах на пропагандата че такъв "български учен" съществува.

    Коментиран от #32

  • 23 derewer

    23 0 Отговор
    Чакай бе, ти си в Украйна, не знаеш ли, че Русия нападна ИРАН?
  • 24 Читател

    28 1 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Защото такъв не съществува - не виждаш ли че пак е анонимна статия на някой соросоид който си измисля писма от български учени в Харков - абе пропагандата да върви.
  • 25 Либеро

    18 1 Отговор
    А трябваше само Зеленски да изпълни Минските споразумения. Гарантирани от ЕС и одобрени от Съвета за сигурност на ООН ЕДИНОДУШНО.
    И КОЙ Е ВИНОВЕН СЕГА.
  • 26 Съдията Дред

    18 1 Отговор
    И кой е този български учен, лауреат на Нобелова награда, който да попише каквото и да е обръщение ?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 агент08

    19 1 Отговор
    Вселенското зло са САЩ! А техни маши - Украйна, българия и тъпата Европа!
  • 29 Истински учен

    14 1 Отговор
    Су 34 Патето от Ада прати честитки на бендерите!
  • 30 Тоя па

    12 1 Отговор
    Как па го виде това фърчило че е било то
  • 31 МА И ТОПЛА ВОДА ЛИ СА

    14 1 Отговор
    ИМАЛИ ТИЯ БАНДЕРОВЦИ.........НАИСТИНА ТВА НЕЕ ВОЙНА .......И РАДИАТОРА НА ТОК МУ ВЪРВИ А ТУКА МИНАХМЕ НА ДЪРВА ОТДААААААВНА....
  • 32 МИ ИМА БИНОКОЛ ИЛИ

    17 1 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    УЧИЛА СТО ДИОПТЪРЪ С НОЩНО ВИЖДАНЕ........БАДЕРОВСКА УПАШАТА СХЕМА....
  • 33 Да, да

    14 0 Отговор

    До коментар #8 от "Български глупости от Харков!":

    От клозета е чул шум.
  • 34 Сър Пичук

    5 12 Отговор
    Народ с 80% дебили не може да направи разлика между руския народ и Путин и подкрепя и народа и неговия палач.
    Простотията обаче си е човещинка и ходи по хората, не по животните.
  • 35 Гнида

    14 2 Отговор
    Байдънчо така думкаше сърбите . Инак тоя учен много разбира от руски самолети . Много образован ще да е .
  • 36 Йдльл

    19 3 Отговор
    Ей, мишоци поне не стрелят умишлено по вас, иначе одавна нямаше дави има. И как позна, че е ту 22м3 като между 1, 2, 3 няма външна разлика незнам. Иначе ти беше удобно като палеха живи хора и разтрелваха жени и деца 8 години. Да го ядът азовците
  • 37 Японски учен

    17 0 Отговор
    от Хирошима - американската честитка която получих на 6 явгуст 1945 още ме топли защото съм с лъчева болест, но съм щастлив че поне останах виж, защото половин милион мои съграждани не оцеляха...
  • 38 гошо

    8 1 Отговор
    "който на този етап няма да разкрие самоличността си" ние знаем - "он сам дочь офицера". никога не съм си представял, че пропагандата може да се спусне толкова ниско. агитаторите от времето на соца бяха титани на мисълта в сравнение с днешните... грешки.
  • 39 три танкиста

    13 1 Отговор
    "Лошото е, че се детонира складът с боеприпаси." не виждаме нищо лошо.
  • 40 Пешо

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Реалиста":

    Само да припомня - единствените използвали ядрено оръжие и то срещу цивилни са САЩ!
    Бомбардирали са многократно цивилно население!
    2 пъти са го правили Има мат.закон, ако нещо се случи 1 път може да е случайност, но може и да не е. случи ли се 2 пъти, може да търсим модел. Това е истинското им лице.


    ПОМНЕТЕ ИСТОРИЯТА!



    А на този, това не е война за поробяване , не знам за каква свобода се борят. БОРЯТ се за живота на ЗЕЛЕНСКИ!!!
    ТОВА е истината. Путин не е там срещу хората. но те застват срещу него и сами му стават врагове.

    Коментиран от #42

  • 41 ДА ПИТАМ

    12 0 Отговор
    1.У нас щом имам газ ,имам и топло и топла вода ,а при вас как е?
    2. Неточните Руски ракети как попаднаха точно на склада с поеприпаси?
  • 42 Пешо

    4 2 Отговор

    До коментар #40 от "Пешо":

    Забравих да добавя!

    СПРЕТЕ ВОЙНАТА.

    РУСИТЕ ДА СИ ХОДЯТ.
    ЗАПАДА СЪЩО.

    ОСтавете ХОРАТА да ЖИВЕЯТ!
  • 43 Го60

    12 0 Отговор
    А учения, какво мисли за избитите близо 15 000 етнически руснаци за последните осем години от украинските фашисти?
  • 44 Учо

    14 0 Отговор
    Съгласен НО , къде са били уважаемите НОБЕЛИСТИ когато ОСЕМ години Украйна НАРУШАВАШЕ примирието и ИЗБИ и ИЗГОРИ 14000 невинни граждани и остави без ВОДА милиони граждани . За всичко това Русия уведомяваше и НАТО и САЩ и целия свят но те предпочетоха да се дойде до тази военна ОПЕРАЦИЯ , която е 50 пъти по нищожна от... ОПЕРАЦИЯ пустинна буря която беше жестока ВОЙНА сривайки всичко до основи . Там пак нямаше НОБЕЛИСТИ .
  • 45 Долнифашисти

    10 0 Отговор
    Какво да подкрепя ме бе фашистдолен.8години, къде беше бе маймюняксмотан.Не подкрепям фашисти и терористи и няма да дам стотинка за тях.Такава гнусна пропаганда и лъжи,света не е виждал от съществуването на човеечеството.И всичките тези които бягат от Украйна,не бягат от руснаците а от фашистите бандеровци,които ги използват като жив щит срещу руските войски,но като ги питат,отгопварят по команда,за ракети и бомби,които нито са видяли нито са чули.
  • 46 Военен

    12 0 Отговор
    Тука всякави дилетанти и измамници искат да ни хванат за канарчета.Стратегическите бомандировачи не пускат една бомба а на касетка са по 10,или повече или по малко,в зависимост от модела и капацитета.И след тях остават само дълбоки кратери ,а ако са между сгради ще ги направят на руини.Така че това е поредната гнуснапропаганда.
  • 47 Ханко

    4 0 Отговор
    Ще спра да чета факти.Явно всички са повлияни от санкции и дългата рака на ФАЩ.Има затъмнение на цялата преса. Включително и телевизии. Питам се това ли е демокрацията. Защо не бе такава когато се избиваше мирното население на Сирия.Защо не ги настанихте в хотели с три звезди . Защо трябваше да им пробутвате консерви с изтекъл срок които те изхвърляха . Давахте по телевизийте че изхвърлят храна но не дооточнихте защо. Днес всички пишете против Русия
    Но нали знаете ,народа сам преценява и избира позиция. Народа по цял свят знае кой е агресора кой постоянно води войни. И вие го знаете но не ви стиска да го напишете макар че ви идва да го изкрещите.
  • 48 Банчанин

    3 0 Отговор
    Малки са ни заплатите в БАН и така протестираме като не подписваме нищо. Още повече точно защото сме в БАН не вземаме страната на нацистки наемници в Украина.
  • 49 хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Иванушка":

    хареса ми коментара на Басурин по повод обстрелите на Горловка..."Прилетел вдруг волшебник в голубом вертолете..." и обстрелите на Горловка ненадейно спрели...:)))
  • 50 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    3 0 Отговор
    Лошото е, че се детонира складът с боеприпаси. Затова взривът беше..... Насред града имало склад с боеприпаси, ТАКА Пишете?????!!!!!
  • 51 Мухаа,хаа!

    2 0 Отговор
    Абе - "учения"! Ти мислиш,че българите сме дялани с тъпа тесла.След тази мелодраматична тирада,ще ти кажа нещо: Не знам, какъв учен си,но твърдиш,че ТУ-22 3М ви пуснал" честитка" ? Че той ,ако ви пусне от неговите" Честитки" не само че нямаше да пишеш глупотевини,но там да няма половината град! Това е Стратегически бомбардировач- литне ли,означава Армагедон за противника.Склада е унищожен с " Калибр" .От стотици километри.Нали е военно училище- чии го дирят там стотици тонове боеприпаси- и то от " сериозните".