Отидете към основна версия

6 912 41

Ядреното оръжие на Украйна /част втора/

  • украйна-
  • русия-
  • ядрено оръжие

Появата му би променило всичко

Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По отношение на ядреното оръжие, като че ли никой не взема темата на сериозно. Появата му веднага би променило разпределението - Украйна би могла с лекота да спечели всички териториални конфликти с руската федерация и да диктува условията на Москва. Всички руски проекти биха се сблъскали с украинските и съюзниците ѝ.

Пълна победа! Украйна взема Донбас. После Крим. Диктува условията за тръбопроводите като компенсация на бойните действия. Това е доста умен и печеливш ход. Нещо подобно направи Великобритания с бившата си колония - Индия, когато я раздели на две държави - индуска и мюсюлманска. И на двете помогна да се "обзаведат" с ядрено оръжие. Така и двете държави достигнаха до конфликт, който продължи години. При това, ако Индия просто помогна при разработването на ядрено оръжие, то на Пакистан просто бяха предадени документите за производството, които по официалната версия са били откраднати.

Украйна разполага и със собствени научни ресурси - специализираните научни институти в Харков и Киев. Върху атомните електроцентрали на Украйна, които се използваха за производствен процес, специалистите на "Росатом" постепенно губеха достъп - Украйна заяви пълен преход към американското специално гориво. Наскоро говорих с бившия енергиен министър на Украйна и попитах колко това е опасно. Той отговори кратко: "Прецакано е!" Технически неграмотен човек съм и не мога да ви кажа какво точно означава това.

Но още тогава трябваше да се замисля, защо той и неговите колеги изведнъж започнаха да се консултират с Москва. Започна и акумулирането на всички човешки ресурси. След това изведнъж започна изненадваща решителна чистка на тила – В Казахстан, Азия и самата Русия. Спешна подготовка за операция.

Дали украинците започваха нещо да произвеждат или британците донесоха компоненти – не знам. Защо информацията не дойде от висшите кръгове близки до Путин? Явно, за да не изглежда като Колин Пауъл в ООН. Видимо бяха нужни по-сериозни доказателства, ако могат да бъдат намерени. Но само тази версия е достатъчна да обясни всичките странности на руско-украинската война. От тази седмица и аз мога да кажа това.

Игор Димитриев
политолог

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 45 гласа.

Свързани новини