Отидете към основна версия

5 810 49

На гагаузите с български произход да им бъде позволено българско гражданство, настоява Светлана от Молдова

  • молдова-
  • българия-
  • българско гражданство-
  • гагаузи

“Искам да разкажа моята история на отчаянието и безкрайното чакане с надеждата да получа българско гражданство”, пише Светлана

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Светлана Телпиз е родом от Молдова. Тя обаче се чувства българка. “Искам да разкажа моята история на отчаянието и безкрайното чакане с надеждата да получа българско гражданство”, пише тя в писмо до медиите.

“Ситуацията с разглеждането на издаване на българско гражданство на хора с български произход се проточва до невероятно време. Започнаха и безпочвено да отказват на гагаузите с български произход”, разказва Светлана.

“През ноември 2017 г. подадох документи в българското консулство, за да получа потвърждение за български произход. Година и 2 месеца по-късно (5 януари 2019 г.) получих документално потвърждение. Въз основа на документа за български произход, както и на всички документи, които се изискват за получаване на гражданство, се записах за кандидатстване в Консулството на България, което се намира в Кишинев”, пише тя.

“При подаването на документи имаше интервю, на което се интересуваха от националността ми, роднините ми, които имат българско гражданство (по-голямата сестра получи българско гражданство на база български произход през 2003 г.) и много други въпроси. Днес се навършват точно 3 години от подаването на документите и все още имам окончателен статус на преглед на документите. Средната ми сестра също чака отговор вече 3 години”, разказва Светлана.

“През януари 2022 г. родителите ми подадоха молба за българско гражданство на база български произход. Три месеца по-късно - на 28 март, на сайта на “Дирекция по българско гражданство“ статусът им е променен на:

„Към удостоверението, издадено от Държавната агенция за българите в чужбина, с което е удостоверен българския Ви произход не са представени документите, въз основа на които е направен правния извод, че сте от български произход. В тази връзка и на основание чл. 6, ал. 1, т. 1 от Наредба № 1 от 19 февруари 1999 г. за прилагане на глава пета от Закона за българското гражданство следва в срок до 28.05.2022 г. да представите изисканите документи. При непредставяне на документите в срок, преписката Ви ще бъде разгледана на заседание на Съвета по гражданството с мнение молбата да не бъде уважена. Съобщението е публикувано на 28.03.2022 г."

“Обърнахме се към Българското консулство в Кишинев, Молдова и ни казаха, че поради смяната на правителството, сега те тълкуват по различен начин закона за българското гражданство и вече не признават гагаузите за българи, поради което искат да предоставят допълнителни документи, в които ще се посочи "Българи". На уточняващия въпрос как България по-рано е признавала гагаузите за свои предци, а сега са престанали да бъдат такива, в консулството ми казаха, че правителството в България се е променило и сега тълкуват законите по друг начин”, разказва тя.

“Как тогава да бъдем с хилядите гагаузи, които преди това са получили гражданство и с тези, на които сега неправомерно се отказват и пишат, че документът за български произход, който получихме официално от българските държавни органи, вече не е подходящ. Защо тогава консулствата по принцип приемат нашите документи? Заплащаме държавната такса в консулството и предоставяме документи, които потвърждават наличието на български произход. Как се случва?”, пита момичето.

“Собствената ми сестра успя да стане българска гражданка, защото десетилетия България ни призна, а сега станахме нежелани за държавата?”, възмутена е Светлана.

В края на писмото си Светлана призовата на гагаузите с български произход да им бъде позволено българско гражданство. “Ние се смятаме за българи и искаме да живеем отново в историческата си родина. Искрено обичаме България, почитаме българските традиции, знаем и говорим български език!”, завършва тя.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 45 гласа.

Свързани новини