Last news in Fakti

23 Август, 2021 19:00 9 892 53

Цветовете на България: "Етническата палитра" на българския народ

  • помаци-
  • малцинства-
  • българия-
  • палитра-
  • етническа палитра-
  • роми-
  • фолклор-
  • османска империя-
  • възродителен процес-
  • турци

Различията, които пораждат близост

Цветовете на България: "Етническата палитра" на българския народ - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“В България има хора, за които много от нас дори не знаят. А всеки един от тях е важна частица от пъзела, който прави страната ни каквато е”. Така младата сценаристка Виктория Димитрова обяснява защо решава да се срещне с представители на седем от етносите, населяващи България и да разкаже историите им. Това начинание в началото не ѝ се струва толкова трудно, колкото впоследствие се оказва, когато се запознава от първо лице със съдбите на хора като помаците, гагаузите и каракачаните.

Това обаче са само част от етносите, за които Виктория разказва в “Етническа палитра” - серия от кратки документални филми, които ще намерят своето място в уебсайт, достъпен за широката публика. Той трябва да стартира най-късно в началото на октомври и ще представя историите на арменци, евреи, бесарабски българи и роми. По-късно Виктория се надява да надгради етническата палитра и с още от малцинствените групи в страната. В сайта всеки ще може да чуе и по една традиционна за тези общности песен, записана с автентични музикални инструменти.

“Разбира се, имах повече информация за общностите на евреите, арменците, ромите, бесарабските българи. Това се отрази и на подбора ми на хора, с които да говоря - някои от тях са познати личности, например фолк певицата Роксана, която е от ромски произход, или актьорът Ованес Торосян, който е арменец. За помаците, каракачаните, гагаузите имах повърхностни познания. Да станеш за кратко част от техния свят е нещо съвсем различно.” Това Виктория установява още при първата си среща с представител на помашката общност - възрастна жена, която ѝ отваря вратите към непознатия свят на тези хора.

Различията, които пораждат близост

Да си жена в помашки род не е лесно. Първо си част от семейството на баща си, а после - от това на съпруга си. Строят се къщи, които да останат за мъжките наследници. За момичетата във фамилията не става и дума - от тях се очаква да се омъжат. А сватбите се правят по стар обичай и завършват с очакването на цялата фамилия да бъде потвърдено, че невястата се е пазила за жениха. Помакините обаче не роптаят срещу нищо от това, което би възмутило много жени през 2021 година.

“Трудно ми беше да изляза от себе си и да погледна на историята на тази жена през нейната призма, а не през своята. Тя живее живот, който аз не можех да си представя,” споделя Виктория. Моментът, в който успява да погледне на пътя на тази жена от друга страна, придава изцяло нов смисъл на “Етническа палитра”. Тогава тя осъзнава, че да разбереш различния от теб е най-трудно, но е и най-ценно. Подобен е опитът на Виктория и с общността на гагаузите. Те говорят помежду си на турски език, но са ревностни християни - даже да не разбират молитвите на български език, те са горди от легендата, че по време на Османската империя са жертвали езика, но не и вярата си.

“Случваше ми се да се чудя защо, когато светът предлага възможности животът на тези хора да бъде по-лесен, те продължават да живеят по този начин,” разказва сценаристката. Въпроси като тези тя решава да предаде и на хората, които ще могат да се докоснат до историите, които тя е чула. Според Виктория, именно от питането и разсъждаването по въпроси като този може да се роди идея за посоката, в която трябва да се направи следващата крачка по пътя към това да се познаваме по-добре и съответно, може би - да се разбираме.

Сборът от традициите е равен на нация

Българският фолклор и традиции са двигател на много голяма част от творческия път на Виктория. “Човешки истории са преплетени в традициите на всеки народ, а други съдби се влияят от тези традиции. Това е взаимовръзка, която винаги ме е вълнувала,” споделя сценаристката. По подобен път тръгва и с проекта “Етническа палитра,” но скоро разбира, че има още много зад първоначалната ѝ идея за него. “За кратко станах част от животите на хора, които не съм предполагала, че е възможно да имат подобно ежедневие през 21-ви век. Някои от тях живеят изцяло под влиянието на обичаи, които пазят от стотици години. За много хора това е непонятно, за мен също беше на моменти. Но в крайна сметка го направи още по-интересно,” разказва Виктория за пътя, който е изминала, разказвайки историите на тези хора. Най-интригуващото за нея се оказва онова, което остава неясно - какво свързва всички тези хора и ги кара да се наричат българи и да живеят именно на тези 111 хиляди квадратни километра.

Мотивацията на Виктория да се захване с този проект е до голяма степен свързана и с процеси, които набират сила по целия свят в последните години - да се даде глас на онези, които често нямат място на никоя обществена платформа; да се оценяват и различните като точно толкова важни, колкото и мнозинството. "Мястото, на което живеем, е пропито с разнообразие от традиции, обичаи, музика и много различни хора, които живеят всеки по своя си начин. Въпреки различията им, обаче, нещо ги свързва в едно и ги кара да се чувстват на мястото си именно тук. Исках да разбера какво е това, което ги прави принадлежни на България,” казва сценаристката.

Свързаност, по-силна от несгодите

Конкретен отговор на въпроса какво кара всички тези толкова различни хора да се наричат българи, Виктория не получава. Дори точно обратното - стига до извода, че има нещо абсолютно противоположно на това, което обединява голяма част от тези хора. “Установих, че много от тях са се чувствали потиснати преди 1989-та година и падането на социалистическия режим в страната.” Помаците и ромите са били подложени на опит за насилствена асимилация, познат ни като "Възродителен процес". Гагаузите са срещали ежедневни проблеми с изповядването на вярата си, която е крайъгълен камък за тяхното общество. Каракачаните пък имат такава дълбока свързаност с природата, че за тях е било непреодолима болка, когато по време на социализма се е наложило да се заселят по села, вместо по високите места на планините, където дотогава са живели, и да предадат животните си на трудово-кооперативните земеделски стопанства.

“Най-много си задавах въпроса какво тогава е задържало всички тези хора тук. Всички те казват, че изпитват свързаност със земята, която обитават. За тях не е имало момент, когато са се замислили да потърсят щастието си на друго място, дори когато България не им е предлагала щастие,” разказва Виктория. Опознавайки тези хора обаче, тя вече е потвърдила онова, което си е представяла в началото на пътя си към разказването на историите им - за тях пътеводна звезда са техните традиции. А всички те са пряко свързани с България. Тази свързаност е по-силна от всички препятствия, през които им се е налагало да преминат. “Осъзнах, че в разговорите си с тях, в опитите си да видя света през техните очи, аз съм стигнала до отговора, който те не могат да дадат,” казва Виктория. “Тогава и разбрах, че това е смисълът на този проект и че вече наистина познавам тези хора. Надявам се още, че ще успея да предам същото на всички, които ще се запознаят с тях през моите очи.”

Автор Мина Киркова


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    82 11 Отговор
    А за българите филм ще направи ли, че вече са си малцинство.
  • 2 оригами

    54 8 Отговор
    Изтеглил си късата клечка да си българин в България.
  • 3 ТаУмВзе

    60 21 Отговор
    Тия от овче зеле, да не ми се обясняват за етноси и религия. Когато Ние Българите, сме имали Писменост и сме бранили със Меч и Щит Християнството, тия не са се къпели.

    Коментиран от #7, #11, #13, #49

  • 4 Грозна

    24 0 Отговор
    алчност и наглост , чувал грехове на гърбината му !
  • 5 Гларуса на Хана

    23 4 Отговор
    А ако новородения ви син или дъщеря не са точно с руси коси и сини очи, си спомнете за оная дискотека в Слънчев Бряг (Албена) , когато заспахте пиян, докато съпругата ви танцуваше.

    Коментиран от #15

  • 6 честен ционист

    35 37 Отговор
    Добре че бяха руснаците, та да направят народ от тоя сбиротък.

    Коментиран от #16, #30, #50

  • 7 честен ционист

    15 15 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Митове и легенди, вероятно деда ти е вардел некое овчо стадо из черкезките села до Налчик.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Абдул от Кабул

    39 3 Отговор
    Като дойдат талибаните, циганите ще са най-добре, не че сега не са се. Днес ги гледам на аерогарата, окъпани, напарфюмирани, златни пръстени и ланци дори и на дечурлигата, а беден Ганьо превит с по една доста отива АйТи сервитьор да бъде из Европата..
  • 10 ТаУмВзе

    15 3 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    Политиката на сайтът, не позволява подобаващ Отговор. Иначе, реалността позволява!
  • 11 русенец

    16 19 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Грешно цитира другаря Георги Димитров. Иначе латиницата е създадена много преди кирилицата. Друг е въпроса, че немците и преди латиницата са имали писменост.

    Коментиран от #14, #25

  • 12 Горд Българин

    39 6 Отговор
    Всички изброени са или етноси, които са със затихващи функции, помаци и гагаузи, че и каракачани (май останаха някакви в Сливенската Речица, ама намаляват) младите ги е срам от тия традиции, които ги пазят обособени, затова от следващия набор стават все по малко. Дойче веле е подривна медия!
  • 13 Д. Петров

    24 33 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Бранили сме, грънци! 7 века робство! Последното от рушия, продължава и до днес! Робско племе!!!
  • 14 ТаУмВзе

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "русенец":

    Глаголицата е математически Език. За това не е точно език.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Д. Петров

    8 6 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    Ами като ти е добре, нагъ*и им се!!!
  • 17 Общото е, че всички

    21 32 Отговор
    Преди да станат българи, гагаузи, каракачани, помаци, турци и т.н. са били османци и са си живели мирно и задружно от векове с малки изключения когато някой чапкънин или айдук се е опитвал да наруши закона и съответно е бил обесеан, както си му е редът. Та тази историческа памет за общото османско минало крепи всичките тези хора напук на опитите на разни подстрекатели да разтурят етническият мир.

    Коментиран от #24

  • 18 Някой

    33 4 Отговор
    Когато нямаш талант да бъдеш журналист, започваш да пишеш за различните. Не само да пишеш, но да твърдиш, че ги познаваш и разбираш. Всеки търси евтина и бърза сензация. Всяко стадо си има мърша. Няма значение, като какъв се ражда, има значение единствено дали си добър човек и дали искаш да се развиваш. Пишете за действителността и проблемите на всички, родили се в България, защото всички ние сме българи. Така е по Конституция, всичко друго са смешни и пошли публикации.

    Коментиран от #19

  • 19 Д. Петров

    8 8 Отговор

    До коментар #18 от "Някой":

    Конституция-България, майтапиш се нали!?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Католик от Мозамбик

    3 2 Отговор
    И това ли е от ПИК ?! Лош език !
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Друже

    5 10 Отговор

    До коментар #22 от "мдда":

    Аз ти говоря за режиони където са капсулирани.. малки помашки групи..без нас няма накъде+ големи цигански общности и... Малки, чисти капсуловани български общности... А не като в смолянско само помак! Дори и циганина е помак!.. Като не разбираш не се меси!
  • 24 КОЙ

    19 9 Отговор

    До коментар #17 от "Общото е, че всички":

    Пълни глупости добре , че е голямото сърце на българина иначе да са изчезнали отдавна всичките етноси, ще ви търпим още но докога ли ?

    Коментиран от #27

  • 25 Димитров

    10 3 Отговор

    До коментар #11 от "русенец":

    Не е иронизирал немската писменост а немският език и по-точно отказа на немците да говорят

    Коментиран от #26

  • 26 80"s

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Димитров":

    Прав сте!
  • 27 Голямото османско сърце

    9 17 Отговор

    До коментар #24 от "КОЙ":

    Ви е позволило да живеете в мир такива каквито сте си без да се карате с другите. Другото е бош лаф.

    Коментиран от #44

  • 28 Баба Тонка

    22 1 Отговор
    Националните държави в Европа се формират през 19-20 век. Нашите предци са били народ на Римската империя, после - народ на една друга империя, и т.н. В империите живеят представители на много националности. Днешна България включва етносите, които са живели тук преди формирането на съвременна България. Дай боже, представителите на някои етноси да имат повечко желание за развитие! Нека се образоват, нека учат, нека се къпят, нека усвояват полезни за обществото занаяти, е не само крадене, лъгане, песни, танци, кючек.... Защото, както се казва, "аман от тях"!
    Дай боже, тук да дойдат повече европейци. А някои етноси да ги пратим в Европа и САЩ, та и те да опитат от тази хубавина, щом много им лаят устата!
  • 29 В БГ без Негри

    17 0 Отговор
    Да са живи и здрави колкото ги имаме. Повече не ни трябват. Твърде сложно става, вижте какво става на запад.

    Коментиран от #52

  • 30 Я па тоя

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    По скоро обратното, ако четнеш историята, разбира се
  • 31 Риналдю

    19 1 Отговор
    Освен тях в България има торлаци,куцовласи,руснаци,украинци,гърци,макета,араби,негри,китайци струва ми се,че някъде мернах и един ескимос.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ДжафДжаф

    21 3 Отговор
    Беше редно тази госпожа преди да прави филм първо да си изясни понятията, с които се опитва да борави! Има много голяма разлика между етническа и религиозна принадлежност. По логиката на тази госпожа, трябва да обявим протестантите, католиците, будистите, дъновистите...за отделни етноси. Имам предвид разбира се помаците. Да не говорим, че ако погледнем данните от последните преброявания, ще видим, че масово помаци, които не знаят думичка турски, се самоопределят като турци. Как се прави филм за помаци, които всъщнос се самоопределят като турци!?? Очевидно в случая някой лъже. Спомням си например, че през 2001-ва Първанов отмени резултатите от изборите в общините Гоце Делчев и Якоруда. Тогава помаците там до един се писаха турци, а като контра на натиска на ДПС, местното християнско население се беше записвало като китайци, японци, виетнамци и прочие.Общо взето дълга и слажна тема, а тая кифла се набутва в материя, която очевидно не разбира.
  • 34 Не се чудете

    11 3 Отговор
    Момичето просто си търси пазарна ниша. А и финансиране може да падне по някой европроект за изследване на етническата толерантност.
  • 35 Прилича на

    20 2 Отговор
    Значииии....,който е живял или има спомени на родители,баби и дядовци от първите години след 09.09.1944г. ще се досети,че лансираните виждания на сценаристката Виктория много приличат на практическата политика на БКП непосредствено след като идва на власт. Сегашните либерални соросоиди имат същите ентоинженерни възгледи. Тогава социал-етническият инженеринг пръкна етноси като мЪкедонци,добруджанци,тракийци,шопи,турци.... Понеже съм торлак,жене ми която е Благоевградско постоянно ме шегува,че тя била етнос,пък аз съм само етнографска група.Ами кои са българските турци го е написал още Мидхат паша - потурчени наследници на бълтарите вДобруджа. Госпожовицата съзнателно или несъзнателно смесва етноси с етнографски групи,както и с етническа асимилация. Помаците етнос ли са различен от българския само защото изповядват ислям? Какъв етнос са гагаузите говорът на които се състои от тюркски,но не турски думи ,както и български заемки като при това словаредът е български?Който е учил илие имал досег с турския език знае ,че турският словоред е обратен и глаголът е
    в края на изречението.Освен това гагаузите изповядват Православие.Тчно социалният инженеринг в СъветскаРусия при Ленин и Троцки създаде гагаузки етнос с речници,учебници,училища. Ами каракачаните? Че те започнаха да научават гръцки чак след 1989г.а до 1944г. бяха планински пастири като куцовлсите в Македония. Уебсайтът и филмчетата на Виктория са част от либерест-глобалистия план за деконструкция на н
  • 36 Анонимен

    13 2 Отговор
    До №28, 33, 35! Колеги, още като видите Deutshe Welle трябва да ви светне червената лампичка и да чуете звуковия сигнал! Статията от гледна точка на етносите е наистина като прокиснала боза, защото затова плащат спонсорите, меценатите..... все тая!
  • 37 Анонимен

    12 1 Отговор
    Знае ли някой каквото и да е за "младата сценаристка" Виктория Димитрова?! Щото ни във фейса, ни в туитито, ни в инстата - нищо! Рових, рових и нищо! Да не би да е някой измислен персонаж като онова момченце на Карло Колоди?! Дето при всяка лъжа му расте носа?!
  • 38 Генерал 🇧🇬

    25 7 Отговор
    Много неуки хора има, па чак им дали и филм да правят. Не знаят, че "помаци и бесарабските българи" са един и същи етнос-български.
    "Помаци" са българите мохамедани-насилствено потурчвани и помохамеданчени българи, които са запазили езика си.
    "Бесарабските българи" са насилствена/принудителна емиграция на българи изгонени или бягали от "хубавото" турско "съжителство".
    *
    Няма ли грантове за филм, които да покаже как в продължение на няколко века поради зверското турско робство, поради желанието на много българи да живеят като свободни хора и безпрепятствено да изповядват правословната си вяра, са били гонени и принудени да напуснат родината си и да се заселят в пределите на Бесарабия и особено в Южна Бесарабия!?
    Или как насилствено са потурчени българите и били принудени да приемат исляма!?
  • 39 Реалист

    15 3 Отговор
    Вики! Колко парички лапна за да снимаш тези глупости?!:) Кое НПО те помпи?! Не че има значение!:) Важното е да си доволна!:)
  • 40 Кой киха

    17 4 Отговор
    Госпожовицата следва да обяви кой киха кинтите за уебсайта и филмчетата. Нещо на шорошови гранДове,както им вика Боко, ми мирише. Това си е ачик финансиране на шорошоидните плановеза деконструкция на нациите и народите на сегменти защото така лесно се манипулират,насъскват и управляват.
  • 41 Анонимен

    24 6 Отговор
    Нищо от написаното не е вярно. Личи си, че тази Виктория е младо неграмотно момиче, чиито амбиции са по-големи от възможностите й. Че помаците не са етнос е ясно на всеки в България. Че гагаузите не говорят на турски език, а на тюркски диалект е ясно главно на специалистите. Но върха на неграмотността е определянето на бесарабските българи като етнос. Че последното не е така би трябвало да е ясно дори на чужденците, включително и неграмотните.
  • 42 аз съм Веска

    4 4 Отговор
    ПРЕДИ ВРЕМЕ МИ РАЗПРАВЯХА , ЧЕ ПОМАЦИТЕ ИГРАЛИ ЗИМАТА КОМАР .ПРЕЗ ЛЯТОТО ЖЕНИТЕ ОТГЛЕЖДАЛИ ТЮТЮН , ПРЕЗ ЗИМАТА МЪЖЕТЕ ГО ПРОИГРАВАЛИ.ТОВА ИДЕ ДА ПОКАЖЕ , ЧЕ ТАМОШНИТЕ МЪЖЕ НЕ СА ТОВА , КОЕТО ЗНАЕМ .
    ТОВА СА МЪЖЕ НА РИСКА ... В ТЯХ ДРЕМЕ НЕОСЪЩЕСТВЕНИЯТ МЪЖ ,МЪЖЪТ ГОТОВ ПО ВСЯКО ВРЕМЕ НА БОЙ.
    БРАВО НА ТЕЗИ МЪЖЕ .
    ТЕА В СОФИЯ СТАНАХА СТУДЕНТИ- ВЕЧНИТЕ СТУДЕНТИ - ПРОПАДНАЛИ ВЪВ ВСИЧКИ СЕСИИ .
    ОПРОПАСТЯВАТ И ПОСЛЕДНИТЕ - Е ТАКА , ПОНЕ ЗА ИСТОРИЯТА ДА ОСТАНАТ ЖИВИ ПАРЛАМЕНТАРИСТИ !
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 КОЙ

    6 10 Отговор

    До коментар #27 от "Голямото османско сърце":

    Знаем го турското сърце 500г. И когато ни се отдаде възможност ще го смажем.

    Коментиран от #45

  • 45 А. Хитлер

    10 2 Отговор

    До коментар #44 от "КОЙ":

    С какво ще го смажеш с голо дупе ли?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 СТАТИЯТА ЗА ВИКТОРИЯ ЛИ БЕШЕ ИЛИ

    4 0 Отговор
    ЗА НЕЩО ДРУГО ЩОТО НИЩО НЕ РАЗБРАХ !
  • 49 Янко

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    Имали са общи бани подобни на сауната точно християнството ги отдалечи от банята
  • 50 Янко

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "честен ционист":

    Затова ли Катерина Велика беше германка ???
  • 51 Wolf

    4 7 Отговор

    До коментар #20 от "Друг Помак":

    Татарско - Помашко - Тсигано -тракийско - Булгаро - Гагаузко - Славянска дтржавица с претенция че е Богопомазана история дала всичко умно на Всете Цивилизацийи ...толкова Акъл сме раздали че сега за нас нищо не остана ...Перестройка на Световната история трагедия ли cме или комедия ???
  • 52 asd

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "В БГ без Негри":

    Ако си си мислил, че циганите са нагли, крадливи и агресивни, просто мини през някой черен квартал във Франция или недай си боже САЩ. Ще станеш донор на БХК след това...
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.