Отидете към основна версия

2 756 25

Руският паспорт като инструмент за анексиране

  • руски паспорт-
  • руски паспорти-
  • русия-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • ес-
  • война-
  • визи-
  • руски туристи-
  • анексиране-
  • сигурност-
  • нато

Русия използва всякакъв претекст за териториална експанзия в Европа

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализ на Джеймс Уилсън за EU Political Report:

Русия в окупираните територии на Украйна тества нова форма на „легитимно“ анексиране – доброволна и принудителна паспортизация на украинци. Путин изкуствено създава прецедент, за да оправдае намесата в делата на една суверенна държава под предлог, че защитава интересите на „руския народ“. Руският президент многократно е заявявал, че руснаци са всички, които говорят руски и че Русия не свършва никъде. По този начин Русия си създава предпоставки за евентуална военна намеса и по-нататъшно анексиране на териториите на съседните страни. Класически пример е украинският полуостров Крим, където Русия от дълги години масово раздава паспорти. През 2014 г. притежаването на руски паспорти от много жители на Крим беше една от ключовите причини за руската военна инвазия и последвалото анексиране на част от суверенна Украйна.

В контекста на обсъжданата забрана за шенгенски визи и влизане в Европа за руски граждани, руските паспорти могат да играят зловеща роля в контекста на дестабилизирането на Европа. Съвременното руско общество е тотално засегнато от пропагандата, то е набор от хора с променено съзнание, които не само са имунизирани срещу западните ценности и демокрация, но са готови да допринесат за социално-политически хаос и дестабилизация. Руснаците търсят възможности да проникнат в страните от ЕС и Съединените щати, често през трети страни, които са запазили въздушни връзки с Русия, и в този момент се намират свободно в Европа, следвайки, наред с други неща, инструкциите на руските служби за сигурност. След 24 февруари руснаците масово пренасят през границата на ЕС в Русия стоки, които са обект на търговско ембарго: микрочипове, квадрокоптери и др., които впоследствие са използвани за военни цели във войната срещу Украйна.

Забраната за издаване на шенгенски визи на руснаци има ясна защитна функция. Точно както държава с епидемии трябва да бъде изолирана от останалия свят, Русия, страна на тотално зомбирана пропаганда, трябва да бъде изолирана от останалия свят. Западът трябва сам да се погрижи за сигурността си и да изгради защитен кордон на границата с Русия. Вторият компонент е сигурността на Европа. Въпреки че в момента Путин не обмисля военна конфронтация с НАТО, в Европа се проектират широка гама от хибридни заплахи. В този смисъл основният фокус е върху руските „туристи“, които могат да станат източници на дестабилизация, след като пристигнат в ЕС. Путин залага именно на скрити агенти на влияние, действащи имплицитно, а опасността от тях става още по-голяма.

В много източноевропейски страни, особено в Латвия, има много руснаци. Например в Латвия руснаците съставляват около 25 процента от населението. Факторът руска етническа принадлежност може да допринесе за опростена процедура за получаване на руски паспорт, като по този начин рискува Кремъл да се намеси в суверенните дела на Рига. Путин може да използва руски граждани, живеещи на територията на ЕС, за социално-политическа дестабилизация в страните на тяхното пребиваване.

Русия използва всякакъв претекст за териториална експанзия в Европа и потискане на суверенитета на независими държави. Само цялостен единен отговор и пълна международна изолация на Кремъл може да отслаби неговата агресия и да създаде пояс за сигурност по източните граници на ЕС. В този смисъл забраната на шенгенските визи за руснаците е първата и най-необходима стъпка.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 31 гласа.

Свързани новини