Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Септември, 2022 15:23 2 830 30

Почивка в "неприятелски държави": как ще пътуват вече руснаците

  • руски паспорт-
  • руски паспорти-
  • русия-
  • пътуване-
  • война-
  • ес-
  • украйна-
  • неприятелски държави-
  • санкции-
  • турция-
  • чужбина

От днес руските граждани вече няма да могат така лесно да пътуват до страните от Западна Европа

Почивка в "неприятелски държави": как ще пътуват вече руснаците - 1
Снимка: Shutterstock

На 24 февруари светът сякаш замря. Руските ракети заваляха над Украйна, а руснаците не знаеха какво ги очаква в бъдеще. Рублата се срина, банковите сметки в чужбина бяха блокирани, а кредитните им карти се оказаха невалидни. “Мнозина мислеха, че няма да могат да пътуват никъде вече”, казва Олга Смишлаева от московската туристическа агенция “Уондърлъст”. “Интересът към туристически пътувания в края на февруари и началото на март беше практически нулев. Направените вече резервации бяха отменени, а нови почти не се правеха”, казва тя.

Луксозни дестинации: Малдивите, Мавриций, Турция

Още новини от Украйна

Чак през месец май някои “смели” и заможни руснаци решиха да се запътят към чужбина отново - към Малдивите, Мавриций и Турция. Търсенето на луксозни почивки отново се засили. “Хората започнаха да се адаптират към новата действителност”, обобщава Смишлаева.

През втората половина на май имаше бум на резервации за летни почивки в луксозни хотели, най-вече в Турция. Най-добрите турски хотели и особено онези, които са на брега на Егейско море, се разпродадоха много бързо. Тенденцията за почивка в Турция остава стабилна, потвърждава и Артур Мурадян от друга руска туристическа агенция. Резервации често се правят и за Гърция или Италия. “За богатите руснаци, които разполагат с шенгенски визи, спирането на директните полети до Европейския съюз не представлява голяма пречка”.

Рублата се стабилизира, а пътуванията поевтиняват

Скъпи дестинации като Малдивите също са много популярни. “Тези държави са толерантни към руските туристи”, казва Мурадян. Туристическият агент смята, че Обединените Арабски Емирства ще са най-предпочитаната дестинация за есента и зимата. Югоизточна Азия също е търсена. “За щастие има достатъчно полети до там”, казва Мурадян.

В последно време почивките зад граница дори поевтиняха за руснаците. Мерките на правителството стабилизираха рублата след първоначалния ѝ срив, а в същото време еврото и доларът са по-слаби отколкото бяха в началото на годината, отбелязва Артур Мурадян.

Рисковано, но не и невъзможно - почивка в “неприятелски държави”

Търсенето на почивки в страните от Европейския съюз значително намаля. Причините са две. Няма директни полети, а бяха въведени и политически санкции срещу Русия. Никой не иска да пътува в неприятелски настроени държави, а много руснаци се страхуват, че всеки контакт с “неприятелските държави” може да има и лични последствия за тях.

От гледна точка на руското правителство “неприятелски” са всички държави от Европейския съюз. В отговор на санкциите, наложени от Запада, Кремъл официално постави всички държави, които подкрепят санкциите, в този списък. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни, че това решение е взето, за да се ограничат контактите с тези държави.

Заможните руснаци обаче не искат да се откажат от Западна и Югозападна Европа напълно. Олга Смишлаева казва, че Италия, Франция и Испания все още са популярни дестинации за руските туристи, въпреки че до тях се стига по обиколен път - през Турция, Сърбия или Финландия. Летището в Хелзинки в момента е препълнено с богати руски туристи. Те пътуват с наземен транспорт през руската граница с Финландия и после стигат до която европейска столица пожелаят с директни полети.

Новите правила за визите усложняват ситуацията

Влизането в държавите от Европейския съюз сега става все по-трудно. От днес (12.9.) ЕС отменя изцяло Споразумението за улеснен визов режим за руски граждани. Пътуващите вече ще трябва да са подготвени за дълго чакане и по-високи такси. Молбата за виза вече ще струва 80 евро, вместо досегашните 35. Освен това се въвеждат допълнителни формуляри за попълване, а времето за обработка на молбите се удължава. Издаването на многократни визи за страните от Шенгенското пространство вече ще е ограничено. Към него спадат 22 държави от ЕС, както и Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн.

Анастасия Умовская от туристическия проект “Клучи” казва, че се забелязва нарастващ интерес на руските туристи към Африка и Латинска Америка. “Обясняваме си го с полетите. Полет до Европа през заобиколен маршрут е също толкова скъп, колкото и полет до Южна Африка”, казва тя. Въпреки това Умовская потвърждава, че интересът на руснаците към Европа си остава непроменен.

Проблеми с плащанията в чужбина

А какво се случва с наистина богатите руснаци? Могат ли да си наемат чартърни полети и яхти в Западна Европа? Олга Смишлаева е оптимистична. “Засега няма специални забрани за такива услуги. Поне засега, за щастие”.

Въпросът обаче е как си плащат заможните за този вид луксове. Проблемът е най-вече технически, защото дебитните и кредитни карти на VISA и Mastercard, издадени в Русия, вече не са валидни на Запад. Банковите преводи вече са много по-трудни. Но все пак - не са невъзможни.

Автор: Юрий Решето


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    16 12 Отговор
    Те Знаят - с Танк..

    Коментиран от #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ти па..

    14 16 Отговор

    До коментар #2 от "факти":

    Ми твойте Щати кой ги Обича?
  • 4 Сесесере

    25 13 Отговор
    Целият руски народ е виновен за военните престъпления в Украйна и 100 поколения ще плащат репарации, трябва да им се забрани да пътуват в свободния свят! Нашите русофили ще им финансираме пътуването до там да им помагат!

    Коментиран от #8

  • 5 Русия

    9 3 Отговор
    затвори границата за украинците поискали руски паспорти да гласуват
    на референдума. Направо им би шута.
  • 6 Тапе

    12 12 Отговор
    егаси бал воча. Пука му на света за Йемен, Сирия, Ирак, Либия...лицемерието западно е безгранично
  • 7 Да се върнат

    17 6 Отговор
    всички руснаци от ЕС в родината на топло и хубаво, а пък Европа ще
    направи икономия на газ.

    Коментиран от #25

  • 8 Мона Близа

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "Сесесере":

    посмали малко, ма нго
  • 9 ГОЛЯМ СМЯХ

    14 11 Отговор
    ще пътуват както и до сега, със пари , па ние само ще зяпаме и ще плюем ама ще сме бедни

    а диванните тролове до магазина не смеят да отпътуват щото са бедняци
  • 10 ГОЛЯМ СМЯХ

    11 9 Отговор

    До коментар #2 от "факти":

    кое е тоя целия свят ? питам за един ограничен приятел по география !

    ако е тоя вашия , искам да ви кажа че сте с много малък мироглед
  • 11 Танкът

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":

    сигурно е Т999 - онзи летящият с ядрения двигател
  • 12 Забрави

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "факти":

    Еритрея.
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 14 Отговор

    До коментар #2 от "факти":

    да ти отговоря, да имат много притятелски държава за разлика от ваще колонизатори дето не тука ни се натресоха с 4 колониални бази , без ние да ги обичаме и искаме те ни колонизираха може ли да им кажете да се изнесат със скоростта на битПЕДЕРАС? защото не са желани тука говедарите и да престанат да ни окопират!

    Коментиран от #19, #23

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Абе кво да ти кажа

    10 4 Отговор

    До коментар #2 от "факти":

    Само някакви си пет шести от света като население и три четвърти като територия. Друго си е да си гъст с "коалицията на демократичните" държави.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Рушляк

    11 6 Отговор
    Московските джендъри ,ходят на Почивки в Малдивите, Мавриций, Турция.
    А ушанките от цяла РФ умират в Украйна . Много велико .
    После се чудят защо всички бягат от фронта .
    трябва да използват слогана
    Набираме вече пушечно месо ,да умира в Украйна. А ние Мускалите, за ваше здраве отиваме на море .хахаха
  • 19 Лом

    8 7 Отговор

    До коментар #13 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Стой си в Козлодуй ,окупирания .направи се референдум за получаване на Рушки паспорт .и се присъедини към Раша .със скороста на
    Издухантпеерас
  • 20 Ха - ха

    7 5 Отговор
    И нас това ни чака ако допуснем русофилско правителство. После ще ходим в Сибир и в Тайгата да си правим селфита за фейсбука.
  • 21 Ежко Бежко

    8 9 Отговор

    До коментар #2 от "факти":

    Отвори карта на света, там има една дебела хоризонтална черта, казва се Екватор. Та под тази черта всичко е приятел на Русия. Една Австралия се пъчи за враг и това е всичко. Апък на север от тази черта има една огромна земя, Азия се казва, и те приятели на Русия. Още Мексико и т.н. Да ти обясня от озицията на човек, живял и работил по целия свят: Най-красивите места по света са в южното полушарие и на изток. За вас умните и красивите остават тълпите амбулантни търговци, плъзнали по европейските градове и шарените знамена.

    Коментиран от #22

  • 22 да си го кажем

    10 6 Отговор

    До коментар #21 от "Ежко Бежко":

    Тоя па карти ще отваря.Вярваш ли си на глупостите въобще? Абсолютно никоя държава на юг от екватора не е приятелска на Русия.Може да имат нормални търговски отношения,но не е и приятелски държави.Нещо много си се объркал.Русия е държава,която е отритната от света,а единствените й съюзници са няколко мюсюлмански отцепници същите като Русия.Съюзниците на Русия са Беларус,Сирия,Казахстан,Армения,Азербайджан,Куба и Северна Корея.Виж само за какви държави става въпрос.Нали знаеш приказката."Виж му приятелите,за да разбереш какъв е"

    Коментиран от #24, #26

  • 23 абе ти не беше ли

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    някакъв скот в неравностойно полжение мечтаещ за благинките на комунизма.
    поне така се жалваше преди време.

    още ли си жив?????
  • 24 Альоооо

    6 5 Отговор

    До коментар #22 от "да си го кажем":

    Я изброй две приятелски държави на България.Започни от Западналите Балкани ако искаш,а после се разходи около Екватора.Само не казвай,че ФАЩ са ни приятели,поне докато не ни върнат парите за рисунките и не ни се извинят за бомбардировките над София .
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ежко Бежко

    5 4 Отговор

    До коментар #22 от "да си го кажем":

    Не аз трябва да отвори картата на света, а неинформирани като теб. Вече писах, но за теб ще повторя: работил съм по целия свят, такава ми е работата. В страните от южното полушарие съм живял лично. В момента ти пиша от Панама. Аржентина и Бразилия са приятели на Русия, ако не ми вярваш погледни фотографии от интернета, пък ако можеш ела сам да се убедиш. Отвратителното е, че хора кото освен да идат на море в Гърция и пазар в Одрин, нищо не са видели но имат мнение за целия свят. Ако беше видял, нямаше да дращиш глупости.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Просто човек

    4 1 Отговор
    Да си стоят в блатото...
  • 30 горките ватенки

    1 0 Отговор
    никой не ги иска, ще почиват в сибир при мечките, ха ха ха.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания