Отидете към основна версия

9 643 55

Кристина Петкова пред ФАКТИ: Борисов играе двойна игра по темата за газа

  • кристина-
  • петкова-
  • дсб-
  • газ-
  • герб-
  • борисов-
  • газпром

Назначеният служебен кабинет се държи сякаш са дошли, за да останат, казва зам.-председателят на ДСБ

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като служебният кабинет започна работа, се заговори за евентуално подновяване на разговори с „Газпром“, за да имаме газ през зимата. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави „Демократична Българя“ за твърдата им позиция „не“ на нови разговори с руската фирма и от своя страна също се обяви да няма нови преговори. Как се възприемат тези думи на Борисов… Пред ФАКТИ говори Кристина Петкова от „Демократична България“, която е и зам.-председател на ДСБ.

- Г-жо Петкова, изведнъж от „Демократична България“ получихте поздравление от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че двете политически формации мислите еднакво и сте твърдо против нови разговори с „Газпром“. Кога ви се уеднаквиха възгледите и как гледате на това?
- Несериозно е да се смята, че позициите ни с Борисов са уеднаквени. ГЕРБ и Борисов знаят, че са в изолация. Те ще продължат да бъдат в изолация и в следващия парламент. В този смисъл аз намирам техния ход за елементарна провокация от тяхна страна. Просто се опитват да намерят партньор, с когото да работят. Това при нас няма как да стане, защото ние познаваме подхода и на Борисов, и на ГЕРБ. Нито го възприемаме, нито го приемаме. Енергийната криза, в която се намираме в момента, е следствие на 12-те години управление на Борисов. Той хвърляше прах в очите на хората за диверсификация и енергийна независимост, а не направи нищо.

- Борисов припомни също, че той още на 31 юли е заявил, че ГЕРБ ще управляват само с партии, които са за 100% диверсификация на доставките от „Газпром“...
- Това е негово право да говори каквото си иска. Всеки има право, включително и Борисов, да играе двойна игра по темата за газа.

- От „Демократична България“ призовавате всички политически партии да се определят спрямо исканията на служебния кабинет за стартиране на нови преговори с "Газпром", но още преди изборите. Защо?
- За мен лично действията на служебния кабинет са много опасни. Дали ви прави впечатление цялостният подход на служебното правителство от ден първи на тяхното, напишете го с големи букви, НАЗНАЧАВАНЕ. Назначеният, подчертавам, служебен кабинет вместо да работи за организирането и провеждането на честни и прозрачни избори, вътрешният министър да направи необходимите постъпки да се пресече купения вот и т.н., обявява приоритети, държи се сякаш са дошли, за да останат. Маниерът на поведението им за мен е много стряскащ. Да си позволяват те да възобновяват и изобщо да започнат дебат за нови разговори с „Газпром“, които са неизправна страна, които спряха газа на България… Простете, но това е изключително опасно поведение и тенденция.

- Защо искате партиите да се произнесат…
- Защото това е червена линия.

- Партиите да се покажат кой от коя страна е…
- Да, разбира се. Това е червена линия, за която обществото трябва да знае преди изборите кой на каква позиция е. А не да се залъгваме един месец, а след това да се свалят маските.

- Служебният кабинет взе един американски танкер с газ и обвини предишното правителство, че е не договорило слотове. Какво им оставихте… Бяхте част от управлението?
- В детайли какво е оставено от бившия кабинет не мога да говоря, защото не съм била нито в законодателната, нито в изпълнителната власт. Но смятам, че бившият премиер Петков и бившият енергиен министър ясно обясниха, скоро и гръцкият премиер потвърди думите им, че е имало слотове за разтоварване на кораби с американски газ и просто е изпуснато времето. Така излиза, че твърденията на служебният кабинет не отговарят на истината. Просто назначеното служебно правителство се опита да манипулира българското общество. Вижте, газ ще има. Въпросът е цената… Обезпокоена съм от това, че България се намира в четири паралелни кризи. За мен най-притеснителната е парламентарно-институционалната криза. Не знам хората как го възприемат, но мен ме тревожи фактът, че обществото започва с лекота да възприема това, че сме в цикъл от непрекъснати предсрочни парламентарни избори. Доста често, за съжаление, чувам изречението, че, да, сега сме на избори и после пак ще отидем на избори. И това хората го възприемат като нещо нормално, а то не е.

- Защо не е…
- Просто не е нормално да ходим през 3, 5, 7 месеца на избори. Не е нормално служебно правителство да се държи по този начин. Тези действия в съвкупност просто подкопават принципите на правовата държава и парламентаризма. А това е чудовищно.

- От „Продължаваме промяната“ не приеха поканата за съвместно участие на вота. Анализът за вас какъв е?
- Подадохме ръка на „Продължаваме промяната“. Те направиха своя избор. Пожелаваме им успех. Ние си действаме по нашата програма, по нашите послания. Имаме какво да правим. Нашият анализ показва обективната реалност. А именно, че ние сме единствената дясна политическа формация, единствената дясна коалиция, която се явява на предстоящия вот.

- В този смисъл СДС, като част от коалицията с ГЕРБ, какво е?
- Ако трябва да бъда честна, ми е много тъжно да коментирам в какво се превърна СДС и то от години наред. Позволете ми да си спестя автентичния коментар от чисто уважение към някогашното СДС. От мига, в който те пристанаха на Борисов, коментарите за тях са излишни.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 50 гласа.

Свързани новини