Last news in Fakti

25 Август, 2022 13:28 9 605 55

Кристина Петкова пред ФАКТИ: Борисов играе двойна игра по темата за газа

  • кристина-
  • петкова-
  • дсб-
  • газ-
  • герб-
  • борисов-
  • газпром

Назначеният служебен кабинет се държи сякаш са дошли, за да останат, казва зам.-председателят на ДСБ

Кристина Петкова пред ФАКТИ: Борисов играе двойна игра по темата за газа - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като служебният кабинет започна работа, се заговори за евентуално подновяване на разговори с „Газпром“, за да имаме газ през зимата. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави „Демократична Българя“ за твърдата им позиция „не“ на нови разговори с руската фирма и от своя страна също се обяви да няма нови преговори. Как се възприемат тези думи на Борисов… Пред ФАКТИ говори Кристина Петкова от „Демократична България“, която е и зам.-председател на ДСБ.

- Г-жо Петкова, изведнъж от „Демократична България“ получихте поздравление от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че двете политически формации мислите еднакво и сте твърдо против нови разговори с „Газпром“. Кога ви се уеднаквиха възгледите и как гледате на това?
- Несериозно е да се смята, че позициите ни с Борисов са уеднаквени. ГЕРБ и Борисов знаят, че са в изолация. Те ще продължат да бъдат в изолация и в следващия парламент. В този смисъл аз намирам техния ход за елементарна провокация от тяхна страна. Просто се опитват да намерят партньор, с когото да работят. Това при нас няма как да стане, защото ние познаваме подхода и на Борисов, и на ГЕРБ. Нито го възприемаме, нито го приемаме. Енергийната криза, в която се намираме в момента, е следствие на 12-те години управление на Борисов. Той хвърляше прах в очите на хората за диверсификация и енергийна независимост, а не направи нищо.

- Борисов припомни също, че той още на 31 юли е заявил, че ГЕРБ ще управляват само с партии, които са за 100% диверсификация на доставките от „Газпром“...
- Това е негово право да говори каквото си иска. Всеки има право, включително и Борисов, да играе двойна игра по темата за газа.

- От „Демократична България“ призовавате всички политически партии да се определят спрямо исканията на служебния кабинет за стартиране на нови преговори с "Газпром", но още преди изборите. Защо?
- За мен лично действията на служебния кабинет са много опасни. Дали ви прави впечатление цялостният подход на служебното правителство от ден първи на тяхното, напишете го с големи букви, НАЗНАЧАВАНЕ. Назначеният, подчертавам, служебен кабинет вместо да работи за организирането и провеждането на честни и прозрачни избори, вътрешният министър да направи необходимите постъпки да се пресече купения вот и т.н., обявява приоритети, държи се сякаш са дошли, за да останат. Маниерът на поведението им за мен е много стряскащ. Да си позволяват те да възобновяват и изобщо да започнат дебат за нови разговори с „Газпром“, които са неизправна страна, които спряха газа на България… Простете, но това е изключително опасно поведение и тенденция.

- Защо искате партиите да се произнесат…
- Защото това е червена линия.

- Партиите да се покажат кой от коя страна е…
- Да, разбира се. Това е червена линия, за която обществото трябва да знае преди изборите кой на каква позиция е. А не да се залъгваме един месец, а след това да се свалят маските.

- Служебният кабинет взе един американски танкер с газ и обвини предишното правителство, че е не договорило слотове. Какво им оставихте… Бяхте част от управлението?
- В детайли какво е оставено от бившия кабинет не мога да говоря, защото не съм била нито в законодателната, нито в изпълнителната власт. Но смятам, че бившият премиер Петков и бившият енергиен министър ясно обясниха, скоро и гръцкият премиер потвърди думите им, че е имало слотове за разтоварване на кораби с американски газ и просто е изпуснато времето. Така излиза, че твърденията на служебният кабинет не отговарят на истината. Просто назначеното служебно правителство се опита да манипулира българското общество. Вижте, газ ще има. Въпросът е цената… Обезпокоена съм от това, че България се намира в четири паралелни кризи. За мен най-притеснителната е парламентарно-институционалната криза. Не знам хората как го възприемат, но мен ме тревожи фактът, че обществото започва с лекота да възприема това, че сме в цикъл от непрекъснати предсрочни парламентарни избори. Доста често, за съжаление, чувам изречението, че, да, сега сме на избори и после пак ще отидем на избори. И това хората го възприемат като нещо нормално, а то не е.

- Защо не е…
- Просто не е нормално да ходим през 3, 5, 7 месеца на избори. Не е нормално служебно правителство да се държи по този начин. Тези действия в съвкупност просто подкопават принципите на правовата държава и парламентаризма. А това е чудовищно.

- От „Продължаваме промяната“ не приеха поканата за съвместно участие на вота. Анализът за вас какъв е?
- Подадохме ръка на „Продължаваме промяната“. Те направиха своя избор. Пожелаваме им успех. Ние си действаме по нашата програма, по нашите послания. Имаме какво да правим. Нашият анализ показва обективната реалност. А именно, че ние сме единствената дясна политическа формация, единствената дясна коалиция, която се явява на предстоящия вот.

- В този смисъл СДС, като част от коалицията с ГЕРБ, какво е?
- Ако трябва да бъда честна, ми е много тъжно да коментирам в какво се превърна СДС и то от години наред. Позволете ми да си спестя автентичния коментар от чисто уважение към някогашното СДС. От мига, в който те пристанаха на Борисов, коментарите за тях са излишни.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 50 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факти

    49 13 Отговор
    Бокича хем да го играе десен евроатлантик хем да не ядоса Путин че още има да връща едни пари.И неговата не е лесна.
  • 2 Че кога

    48 14 Отговор
    е играл честно ?
  • 3 Е вие кво искате

    20 7 Отговор
    Толкова време са се хранили заедно, сега да пуснат друг, дето не е сигурно че ще плаща!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Възпитание

    28 19 Отговор
    Най-после партия ГЕРБ си намери кауза - да спасява кожата на един мутрак.
  • 9 Българин

    25 26 Отговор
    И Баце и Радев обслужват яко руският интерес но за пред публиката го играят доброто и лошото ченге, или евронатовеца и русофила. Защото Баце беше този, който изигра решаващата роля за избирането на фигуранта за президент. Като не издигна Плевнелиев за втори мандат, като бавеше до последно избора на кандидат на ГЕРБ и накрая като посочи неизбираемата Цецка Цачева.
  • 10 Българка

    23 38 Отговор
    Истината е, че не служебният кабинет наследи от правителството Петков хаос и криза в сектор енергетика, а напротив кабинетът Радев саботира диверсификацията като отказа договорени 6 танкера втечнен газ и създаде умишлена криза с газа, за да я използва за завой към Газпром. Сектор енергетика е част от националната ни сигурност. А това значи, че служебният кабинет с отказа за втечнен газ, извърши национално предателство.

    Коментиран от #19

  • 11 Тома

    40 28 Отговор
    Бате бойко не играе нищо.Просто е болен и страда от раздвоение ва личността.Всичко е отражение от празното чекмедже

    Коментиран от #24, #55

  • 12 Истината

    36 18 Отговор
    Никой от явните русофили не е направил толкова много за руските интереси, колкото е направил Борисов. Той беше този, който наложи мораториум на проучванията за газови находища, 12 години не направи нищо за интерконектора с Гърция. След анексията на Крим искаше "лодки и платноходки в Черно море" и саботира формирането на обединена натовска флотилия, която да се противопостави на руснаците. Ходи в Русия да се мазни на Путин и накрая му построи 490 километра газопровод за пренос на руска газ за Сърбия и Унгария, с 3.5 милиарда български пари, които ще се изплатят след 20 години от транзитните такси. Радев, Нинова и Копейкин са русофоби в сравнение Баце!

    Коментиран от #16, #31, #46

  • 13 Хаджигенов

    30 24 Отговор
    Борисов приключи. Нищо не играе вече.
  • 14 Леле

    26 17 Отговор
    "Борисов играе двойна игра по темата за газа"...А, добро утро. Борисов винаги играе двойна игра. Говори едно, а прави точно обратното. Говори против руснаците, а им построи с наши пари 3 милиарда лева газопровод до Сърбия и Унгария и то без нито едно отклонение за нас. Подкрепя на думи изгонването на посланиците, но ако дойде на власт първата му работа ще е да сключи дългосрочен договор с Газпром.

    Коментиран от #50

  • 15 2456

    16 8 Отговор
    ".....всички политически партии да се определят спрямо исканията на служебния кабинет за стартиране на нови преговори с "Газпром",...:
    Ние пък искаме:
    "всички политически партии да се определят спрямо исканията на ХОРАТА и БИЗНЕСА за стартиране на нови преговори с "Газпром","
  • 16 хихи

    24 9 Отговор

    До коментар #12 от "Истината":

    Най-много за Руските интереси в България направи ПП ППодмяната за 6 месеца удвои русофилите в България...
  • 17 Другарко Петкова

    25 16 Отговор
    Поне вие би трябвало да знаете,че Борисов не е управлявал 12 години.През тези 12 г имаше две служебни и едно правителство на Орешарски за една година. А,колкото за опорката, че водил двойна игра ,важното е газта да е 70 ст вместо сегашните 1,60.И не трябва да се вълнувате дали ГЕРБ е в изолация. По скоро се тревожете за вашата партия,че може и да не влезете в парламента.
  • 18 Мое мнение

    28 9 Отговор
    Не ме интересува откъде ще дойде газа. Само да е евтин. Защото кофичка кисело мляко от 400 грама вече отива към 2 лева. Сиренето минава 20 лева килограм, прясно мляко един литър вече не се намира под 3 лева и т.н. Всички които допуснаха това да се случи трябва да отидат в панделата, а парите им офшорките от посредниците за газа да се конфискуват. Един политик поне докато не бъде осъден за действия във вреда на страната ще е така.
  • 19 добър ден

    23 8 Отговор

    До коментар #10 от "Българка":

    Известно ли Ви е, госпожо, какво означава диверсификация ???? Означава многообразие - множественост, а не забрана за един източник на доставка и замяната му с друг източник. Това е смяна на обвързаносттта. Преговаря се с всички доставчици, търсят се оптимални условия и цена, цели се намаляване на зависимост и се избягва загуба при лоша инвестиция в една посока, защото се компенсира с друга инвестиция. Ако се заложи само на танкерите --- отново ставаме зависими, не само от корабите, а от превозвача, от пристанището, от съоръженията за доставка от пристанище до хъб.... Сложно е нали???
  • 20 или

    17 5 Отговор
    Е, или пък играе нашата игра. На нас ни трябва евтин газ. Не ни е важно да е демократичен или западен, а евтин! Иначе ще има много фалити и обикновените хора ще обеднеят още повече. А ДБ чия игра играе? И готови ли са да съсипят народа само за единия инат да ползваме демократичен газ? Или даже няма да ни съсипят за кауза, а за комисионни?
  • 21 БОЙКО КРАДЕЦА НА КТБ !

    20 14 Отговор
    ТОЙ БОКО НЕ ЗНАЕ КАКВО ГОВОРИ - НЕ ЧЕ ИГРАЕ !

    Коментиран от #25

  • 22 Тия дсб за какви

    20 7 Отговор
    Се имат, последна инстанция, приватизирали истината и морала, самообявили се за умни и красиви, аре бегай, бееее
  • 23 12340

    15 2 Отговор
    "....Позволете ми да си спестя автентичния коментар от чисто уважение към някогашното СДС......"
    ....Не позволяваме!
    Напопържай ги,
    как си требе!
  • 24 Болен е про100-то,

    20 5 Отговор

    До коментар #11 от "Тома":

    Което ръчка с лакти хората, посяга им, знаете си го
  • 25 инженер гинеколог

    13 10 Отговор

    До коментар #21 от "БОЙКО КРАДЕЦА НА КТБ !":

    огромното количество алкохол шепите хапчета които пие ежедневно а и 27 броя скъсани менискуса....как да мисли бе с какво.....

    Коментиран от #27

  • 26 Пожар

    18 2 Отговор
    А тази госпожа коя е ?!
  • 27 ефенди

    6 5 Отговор

    До коментар #25 от "инженер гинеколог":

    не са ли малко множко менискусите бе

    Коментиран от #28

  • 28 инженер гинеколог

    9 8 Отговор

    До коментар #27 от "ефенди":

    за теб може да са много но бою има...има и да продава щото той не подарява
  • 29 Продължаваме Парапета

    21 12 Отговор
    Оставка за всички ПП-та. След Вас остана само хаос и разруха !!!
  • 30 Бокича

    9 11 Отговор
    На власта и трябват прости хора !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Българин

    18 6 Отговор
    То и ДБ ще са в изолация след следващите избори, напълно си го заслужиха.
  • 33 Ако ще

    18 5 Отговор
    И тройна да играе.Важното е да е ефтин.Вие какъв го обръснахте.Цени на стоки и услуги до небесата а пенсии и заплати като при Боко.
  • 34 Пламен

    3 9 Отговор
    17 години от убийството на Георги Илиев - Главния. 😔😔😔
  • 35 Пламен

    3 15 Отговор
    Днес е тежък ден за цяла България. Преди 17 години Жоро Илиев, нашият скъп брат, беше убит с подъл изстрел. Мир на праха му!

    Коментиран от #38

  • 36 ДОКО

    10 3 Отговор
    ЕТО ПАК ГРЕШКА..ГЕНЕРАЛА ИГРАЕ ТРОЙНА ИГРА...С ПАШАТА..
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 ЕДГАР КЕЙСИ

    9 11 Отговор
    КАКВА ДВОЙНА ИГРА , ИГРАЕ Б.Б. , СЛЕД КАТО ЕДНА ГОДИНА ВЕЧЕ НЕ Е НА ВЛАСТ ....... ЕДНА ГОДИНА ВЕЧЕ УПРАВЛЯВА ....... РЕЗИДЕНТА ФИГУРАНТ С ....... МАРИОНЕТНИ ПРАВИТЕЛСТВА И...... ПОДСТАВЕНИ ЛИЦА ....... ФАКТ !
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Наско

    14 9 Отговор
    Мутрата е агент на Русия. Има ли още хора, които не са го разбрали?

    Коментиран от #42

  • 42 ЕДГАР КЕЙСИ

    9 5 Отговор

    До коментар #41 от "Наско":

    ЗА РЕЗИДЕНТА ФИГУРАНТ ЛИ СЕ ОТНАСЯ ? ? ?
  • 43 Алито от София

    10 5 Отговор
    Каква двойна игра играе Бойко с Пинокио, дб са никой в момента, дали и ще се класират за изборите, Пинокио и генерала се мъчат да се хванат за ПП като удавници за сламка, тази влашка престилка дб няма никакво място в управата на България, те са най големият враг на народа, освен за власт за нищо друго не се борят, кой какво крадне и чао
  • 44 Поклахонтас

    12 7 Отговор
    Бойко когато не е на власт , все знае как да ни оправи , а когато е на власт , ни оправя , ама яко !
  • 45 НеКъсийВеликихй

    10 9 Отговор
    Ако Б.Х. беше направил нещо за диверсификацията, сега щяхме да имаме избор на по-евтин и по-скъп газ, а не да зависим от Газпром и Путин в какво настроение са днес. Щяхме да имаме алтернативи, а не да ни променят условията по договора и да се опитваме да ги омилостивим, че да ни дадат газ. На мен не ми харесва да се моля на някой да му давам пари. Аз съм добре, ще оцелея, подготвен съм и имам възможности, но вече не съжалявам българите, които си избират мутри, измамници, путинофили, подкупени слуги на Русия. Който не вижда, че сме по-добре с Европа а не с Евразия и го ограбват с цената на газа или построяването на тръбопровод Турски поток и какво ли още не, нека си продължава да се чуди защо е беден.
  • 46 Другата истина

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Истината":

    Добре е да се запознаеш с някои факти и обстоятелства. Тогава говори за ИСТИНАТА.
  • 47 Хахаха

    8 8 Отговор
    Другарко, от толкова некъпане вече смърдиш. Иди до новата обществената баня в Банкя. Лошият Борисов може да ти изтърка гърба.
  • 48 Иванова

    4 4 Отговор
    Само тази игра да му беше двойна!!!! Все така и за всичко го мета "двойния аршин"! Щото така му изнася. Щото боли да влезеш от високата стълба, ако и да синаистина, ама наистина един от тях, от обикновените хора! И щото дълбоко в себе си не знае, а вярва, че си е скрил добре кирливите ризи и току виж - върне се! Засега верните му само решат белия кон....
  • 49 Слава на България

    4 4 Отговор
    Ама ние искаме Газпром. Вие сте наши служители и сте длъжни да се съобразявате с нас
  • 50 Хаха

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Леле":

    А дано си прав
  • 51 Козметик

    9 1 Отговор
    Всички свързани с парапета - вечна оставка за Вас !!!
  • 52 Антикомунист

    5 1 Отговор
    Така наречената" изолация" я съдадохте вие с микроскопичните партийки за да се докопате до властта с безпринципна коалиция а не избирателите. Пред Борисов сте кръгла нула. Тази ненормална ситуация, най харесваната партия да е опозиция трябва да спре и ГЕРБ да управляват. Видяхме ви колко можете...
  • 53 Мухла

    4 1 Отговор
    Пък и не харесвала Борисов, само дето за разлика от Борисов те ще гледат парламента от вън.
  • 54 Лея13

    4 0 Отговор
    Тая пък коя е??
  • 55 Лея13

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тома":

    Нищо не му е празно!Това лято му наринаха една камара пари,от неизползвани отпуски и не знам още от какво.Стотици хиляди взе.Така че тезата ти е въздух под налягане.Има си пари човека.Със сигурност не му липсват.