Отидете към основна версия

6 292 34

Проф. Росен Стоянов пред ФАКТИ: В момента се случва логичното - превъртане на системата

  • росен-
  • стянов-
  • избори-
  • партии-
  • общество

Популизмът се основава на особено ярки политически послания, казва анализаторът  

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Задава ли се пред България възможност за спирала от избори за нов парламент? Ще поемат ли партиите отговорност в този тежък момент, защото наистина ще се получи нагнетяване на избори - идват местните догодина, а след това и европейските… Пред ФАКТИ говори проф. Росен Стоянов, който е преподавател в НБУ по Комуникационни модели и практики, Въведение в политическите комуникации, Политически комуникационни практики, Медии и политика, Управление и организация на спортни събития, Политическа реклама и ПР.

- Проф. Стоянов, защо темата за смяна на формата на управление и т.н. президентска република, лансирана от Слави Трифонов, така превзе обществото?
- Подобни теми винаги привличат общественото внимание поради своята крайност, но и поради своята злободневност. Когато в публичното пространство се заговори за кардинална промяна, за преобръщане на досега валидното, за разправа с всички корумпирани политици, например, това непременно отключва и любопитство, и реакции, и интерес. Но и възможност да си в медийното пространство, да получиш ефирно време, за да защитиш тезата си, т.е. това си е чиста проба част от политическата кампания. Съвсем друг е въпросът дали има основания за подобни промени, дали това е начинът, дали сега е времето и т.н.

- Как да гледаме на това. Като на поредната политическа дъвка или като на нещо по-сериозно?
- Във всеки случай българските граждани имат правото да инициират и да са част от подобни форми на политическо участие. Разбира се, при спазване на законовите изисквания и то такива, каквито са валидни към съответния момент. Така или иначе, обаче, на всички, които са против прокламираната идея, ще им се наложи да участват в кампанията, предхождаща евентуално допитване до народа. Така че считам за елементарно просто с лека ръка да отхвърлим правото за реализиране на подобна инициатива. Само с осмиване и подигравки в социалните мрежи няма да може да се надделее в евентуален вот по темата.

- Реално това е трудно осъществимо, но предизвика разгорещен дебат?
- Засега само привлича внимание и постановява заемане на позици от т.нар. публични говорители. Има време, в което ще се осъществи евентуалната гореща фаза на политическо говорене и дебатиране по темата. Въпросът е кога ще стане това? Все пак предполагаме и втори извънредни избори в началото на следващата година, а в края на 2023-а ни очакват и местни избори, през 2024-а ще има и избори за Европарламент. Календарът се насища...

- Факт е и това, че партиите някак губят интереса на хората, а това води до много политически субекти в парламента. Респективно това води до коалиции, компромиси и т.н. И видяхме какво става накрая…
- В момента се случва логичното - превъртане на системата, предоставящо време и възможност за преконфигуриране на съответните предизборни коалиции, преформулиране на приоритетите на политическите партии, както и появата на нови лица, идеи и политически платформи. Нормално за демократичния процес. От друга страна е въпрос на нарочна интерпретация дали ще тълкуваме този процес като спекулиране, или като нещо закономерно в търсене на по-добрата за обществото ни алтернатива.

- И това идва на фона на всичките ни кризи, които са около нас?
-Да, но все пак има неща, които можем да контролираме, и такива, които не можем. В случая би трябвало да предположим, че нагнетяването на допълнително напрежение в системата е нарочен ход. Дано инициаторите на тази идея да си дават реална представа за последствията от това свое действие в средносрочен и дългосрочен план.

- Има ли разлика между политическите послания и популизма? Вече сме в кампания…
- Всъщност популизмът се основава на особено ярки политически послания - лесни за артикулиране, прости в същността си и лесни за разбиране. Историята показва, че подобни кампании, основани на изцяло националистически или популистки тези, в крайна сметка довеждат или до обществен крах, или до изпадане в забвение на техните автори.

- Ставаме свидетели и на това как малки партии отказаха да участват във вота, очаквайки нови избори. Как гледате на това?
- Лично аз предпочитам подобни интересни, неординарни, оригинални и провокативен ходове, за сметка на споменатите вече популистки техники. Разбира се, заявката на тези политически субекти е това да е само стъпка в продължаване на тяхната бъдеща политическа активност, но времето ще покаже.


Бел.ред.
Цитат на Иво Сиромахов:
Убеден съм, че ако влязат в парламента, депутатите от ИТН ще се борят за президентска република така сърцато и всеотдайно, както в предишните три парламента се бориха за мажоритарна избирателна система.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.

Свързани новини