Отидете към основна версия

8 334 101

Империята на Путин се разпада

  • бесарабски фронт-
  • виталий портников-
  • украйна-
  • империя-
  • русия-
  • владимир путин-
  • путин-
  • война

Представите за мощта на Русия са силно преувеличени

Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Империята на Путин вече се разпада

© Віталій Портников

Русия все още продължава кървавата война в Украйна и изглежда, че Путин няма намерение да спира

Четири украински области, след Крим, са обявени за част от Руската федерация. Путин заплашва Украйна и Запада. Но в същото време империята му се разпада пред очите ни.

Войната на Путин срещу Украйна не само постави под съмнение влиянието на Русия в постсъветското пространство. Тя унищожи това влияние, от него остана само привидност. Да, лидерите на бившите съветски републики все пак се събраха на неформалната среща на върха на лидерите на ОНД в Санкт Петербург - и дори тогава не всички. Но нека погледнем поне участниците в тази среща. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиерът на Армения Никол Пашинян се договориха за мирен договор в Прага преди пътуването си до Русия, но Путин и Лукашенко просто не бяха поканени там на срещата на върха на Европейската политическа общност. Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев в същия Санкт Петербург на икономическия форум отказа да признае „народните републики“ на Донбас и говори за „квазидържавите“, създадени от Русия. А президентът на Киргизстан Садир Джапаров отказа да участва в срещата на върха заради конфликта между страната му и Таджикистан. Освен това прави впечатление, че Русия по никакъв начин не може да повлияе на този конфликт между двете държави от ОДКБ. И в резултат на това Киргизстан отмени военните учения на ОБКБ на своя територия и Русия трябваше да го преглътне.

Дори най-закоравелите шовинисти в Москва са принудени да признаят, че бившите съветски републики следят отблизо войната в Украйна и са убедени, че представите за мощта на Русия са силно преувеличени. Руснаците винаги са били готови да унижават слабите, но когато бъдат отблъснати, губят цялото си измислено величие пред очите им. Ето защо поражението на Путин у нас ще доведе не само до окончателна загуба на контрол над Украйна.

Това ще доведе и до окончателна загуба на контрол върху цялото постсъветско пространство.

Империята окончателно ще умре.

Източник: espreso tv

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 125 гласа.

Свързани новини