Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Октомври, 2022 10:00 2 755 9

Новата роля на Крим

  • бесарабски фронт-
  • виталий портников-
  • украйна-
  • крим-
  • владимир путин-
  • русия-
  • война-
  • шантаж

Украинският полуостров става основен инструмент на руския шантаж

Новата роля на Крим - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Виталий Портников: Инструмент за шантаж. Новата роля на Крим

През годините, изминали от окупацията на Крим, анексираният от Русия полуостров беше използван от Владимир Путин като доказателство за ролята му на “обединител на земи“ на загиналата империя, действал като нова руска военна база в Черно море, предназначен да дестабилизира ситуацията в региона, като плацдарм за бъдеща инвазия в Южна Украйна и дори като експериментална територия за окончателно разрушаване на останките от руското правосъдие...

Сега, когато руската армия губи позиции в окупираните територии на континентална Украйна, с тенденция за нови загуби в резултат на възможното поражение на режима на Путин, Крим изглежда поема нова роля. Като основен инструмент на руския шантаж. Като най-важната "територия на Русия".

Може да остане впечатлението, че Кремъл е готов да „търпи” всичко. Може да се взривяват военни съоръжения в Белгородска област на Русия. Руската армия може да напуска градове във вече анексирания Донбас. Но ако внезапно избухне пожар на Кримския мост, тогава Владимир Путин ще седне с шокирано изражение на лицето си, а руската авиация ще започне да нанася удари по инфраструктурата на Украйна буквално ден и половина след пожара.

Най-важното е да не се пресича административната граница на Крим. Важно е да не се пипа Керченския мост! И сега екстравагантният милиардер Илон Мъск предлага „да се остави Крим на Русия“, сякаш изразявайки скритите желания на руския владетел.

Мисля, че най-важното е да не се поддаваме на това изнудване, да не вярваме на тази декорация. Защо руският президент трябва да е по-загрижен за сигурността на Крим, отколкото за сигурността на Белгород? Защо статутът на Крим трябва да се различава по някакъв начин от статута на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области – всички тези украински области бяха анексирани от Русия по един и същи сценарий? Защо трябва да се мисли, че военните поражения не предизвикват емоции у Путин, но пък след пожара на Кримския мост той дава заповед незабавно да започне бомбардировка на Киев или Лвов? Как може да се вярва на подобна мистификация?

Сигурен съм, че във войната, която Русия започна срещу Украйна, няма „червени линии“, които да са свързани с пожара на Керченския мост, преминаването на украинската армия в настъпление на територията, окупирана от Русия, и дори с излаз до административната граница на Крим. В тази война има само една „червена линия“, която отдавна е прекрачена от Путин – държавността, суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Да се убеждаваш, че украинската държава ще може да съществува дълго време в мир и сигурност в настоящата ситуация, без да възстанови международно признатите си граници, означава да повториш грешката от 2014-2022 г., когато много украинци решително отказаха да разберат, че анексията на Крим и войната в Донбас е само първата стъпка към ликвидирането на самата украинска държава. И че, ако ние, украинците, наистина искаме дълъг и траен мир, трябва, според една стара поговорка, да се готвим за дълга и кръвопролитна война, а не да се успокояваме с инфантилни илюзии, че за мир може да се договориш с някой, който отдавна е заложил на война и насилие.

Украйна като държава-инвалид, държава без контрол върху собствените си територии, няма да представлява интерес за никого. Няма да представлява интерес за Русия, защото Кремъл ще бъде сигурен, че ще може да завладее и други територии на тази държава. Няма да представлява интерес за Запада, защото предаването на украинските територии на Русия би означавало пълно поражение на международното право. И няма да представлява интерес и за самите украинци, защото те вече са се убедили, че съдбата на такава държава е война и смърт.

Затова съм сигурен, че Украйна може да има бъдеще само с всичките ѝ земи, откраднати от Русия. С Донецка, Луганска, Херсонска, Запорожка области. И с Крим. Разбира се, и с Крим. Мисля, че Владимир Путин разбира това не по-зле от вас и мен.

Затова той използва анексирания полуостров като инструмент за изнудване.

Източник: Віталій Портников для krymr_com

Бесарабски фронт


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васил

    14 18 Отговор
    Въпрос на време е Крим отново да е на Украйна Рашистите се изчерпаха.
  • 2 Пич

    17 11 Отговор
    Аман от мегаломани !!! И тоя умува , все едно може да промени нещата !!! Крим е руски завинаги вече !!! Вземете бе...!!!

    Коментиран от #5

  • 3 САЩ са заплаха за света

    18 5 Отговор
    САЩ водят марионетките си към предизвикване на глобална катастрофа. Само че този път не могат да се измъкнат безнаказано както от предишните си мръсни войни.
  • 4 Летописец

    22 8 Отговор
    Крим никога не е бил украински . Дори в СССР си беше автономна област . Западът се облизва да го налапа за военна база . Но няма кой да им разреши такива номера !
  • 5 Дика

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Крим никога не е бил "завинаги" на някого.
  • 6 Диамантената ръка

    5 10 Отговор
    Крайно време е украинците да пресекат границата и да влязат към Белгород и околността...
  • 7 Бесарабски фронт лъжи от слугите

    12 2 Отговор
    на краварите - Украйна! Защо ревете по цял ден нали сте победили Русия, сега ще влезете я Москва!
  • 8 Търновец

    4 1 Отговор
    В Крим има хилядолетна история и култура още много преди Киевска Рус и Израел, в цяла Южна Украйна има и многообразна култура и вероизповедания. Полуостровът е бил населен преди около 5000 години от Финикийци - занаятчии корабостроители търговци и неговите богати градове привличат други етноси, дори някои консервативни теолози от Тел Авив твърдят че император Константин изгонил в Украйна Израелтяни. В Крим и Южна Украина идват юдеизирани Хазари а впоследствие и Аспарухово Българи
  • 9 Вирус

    1 0 Отговор
    Зелето и фронта ясно