Отидете към основна версия

8 806 78

Свързано ли е бягството на американците от Украйна с биологични лаборатории

  • сащ-
  • украйна-
  • биологически лаборатории

Темата за военно-биологичните разработки на САЩ в Украйна бавно, но сигурно става достояние на американската общественост

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Андрей ИСМАГАМБЕТОВ

Напоследък руските медии писаха много за това как Пентагонът е участвал във финансирането и провеждането на военни биологични изследвания в Украйна. Западните медии единодушно нарекоха тези съобщения фалшиви. Но днес сме свидетели, че тази тема става достояние на американската общественост. В същото време, ако анализираме стъпките на официален Вашингтон по тази хлъзгава военно-биологична тема, тогава има „объркване в показанията“, което е изключително рядко за САЩ. Ето само хронология на събитията:

9 март 2022 г. Заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нуланд по време на изслушване в Сената под клетва беше принудена да отговори утвърдително на въпроса дали в Украйна има американско биологично или химическо оръжие: „В Украйна има съоръжения за биологични изследвания. Сега сме много загрижени, че руската армия може да се опитва да поеме контрол над тях".

9 юни 2022 г. Пентагонът публикува прессъобщение на официалния си уебсайт, в което призна, че е финансирал и ръководил около 50 украински изследователски института, работещи във военно-биологичната област. Информационен лист на Министерството на отбраната на САЩ гласи: „Съединените щати работиха за укрепване на биосигурността и отбраната на Украйна, подобряване на мониторинга на здравето на хората и животните, предоставяйки подкрепа на 46 украински мирни лаборатории, здравни заведения и центрове за диагностика на заболявания през последните 20 години.” (Нека читателят не се обърква от формулировката на Пентагона за „лаборатории за мир“, американската армия, която донесе смърт и разрушения от Виетнам до Либия през последния половин век е в крак с черния хумор).

19 юни 2022 г. Пенсионираният офицер от американското военно разузнаване Скот Бенет призова ООН да организира трибунал за американските разработчици на биологични оръжия, чиито лаборатории са работили в Украйна. „Вярвам, че Русия е длъжна да представи доказателства на света и след това ООН трябва да организира международен трибунал за тези военнопрестъпници, за да може целият свят да види какъв Франкенщайн са създали Съединените щати“, призова той по телевизията. Според Бенет историята с разполагането на американски биологични лаборатории в Украйна е „най-ужасното военно престъпление, което човечеството някога е познавало в своята история“.

31 август 2022 г. В мрежата се появиха украински документи, че през 2005 г. подразделение на Министерството на отбраната на САЩ - Департаментът за намаляване на военната заплахи (DTRA) подписа споразумение с Black & Veatch Corporation за изпълнение на проекта за намаляване на биозаплахата в Украйна на стойност 173 милиона долара . Тази компания изгради централна диагностична референтна лаборатория за особено опасни инфекции близо до Харков.

6 октомври 2022 г. Британското издание The Exposé публикува сензационен материал, че три месеца преди светът да научи за съществуването на вируса Covid-19, Министерството на отбраната на САЩ вече е изплатило договорите за своите „изследвания“ и дори е определило бонус за работа по това инфекция. Наградата беше присъдена на американската компания Labyrinth Global Health INC на 12 ноември 2019 г., а по официални данни първият случай на заболяването, наречено тогава Covid-19, е регистриран на 12 декември 2019 г.

В същото време разработката се проведе на територията на Украйна!

Може би точно заради разкриването на мрежа от опасни биолаборатории посолството на САЩ в Киев вече няколко пъти призова гражданите си спешно да напуснат Украйна.

Така виждаме, че темата за военно-биологичните разработки на САЩ в Украйна бавно, но сигурно става достояние, преди всичко на американската общественост. И в това отношение виждаме очертаващ се исторически паралел: през втората половина на 20 век обикновените американци, предимно млади хора, които, след като научиха грозната истина за войната на тяхната страна във Виетнам, започнаха масови антивоенни протести, сред които „Походът срещу Пентагона” през 1967 г. В крайна сметка е очевидно, че в случай на неконтролирано освобождаване на смъртоносни инфекции няма да има победители.

И дори Атлантическият океан няма да е спасение.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 147 гласа.

Свързани новини