Отидете към основна версия

3 972 27

Йордан Терзийски пред ФАКТИ: Политици, маскирани като евроантлантици, пак ни плашат с тикви и се борят за лакомства

  • йордан-
  • терзийски-
  • продължаваме промяната-
  • депутат-
  • радев

На БСП им трябваше доста време и усилия, за да скъсат със сянката на статуквото, но благодарение на „Продължаваме промяната“ бяха легитимирани като партия на промяната, казва депутатът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът Румен Радев покани в понеделник втората политическа сила - "Продължаваме промяната", на консултации и обяви, че цикълът "избори след избори", не е най-доброто решение. Като цяло партиите в парламента са на мнение, че страната се нуждае не от избори, а от редовна власт. Каква е политическата обстановка… Пред ФАКТИ говори Йордан Терзийски, депутат от „Продължаваме промяната“.

- Г-н Терзийски, защо твърдите, че мнозинството, избрало Вежди Рашидов за председател на парламента, се превърна в мнозинството "Капитан Андреево"…
- Това са фактите. Факт е, че хората, които избраха Рашидов за председател на Народното събрание, сега и то без никакви доводи отхвърлиха номинацията на Иван Христанов за председател на Комисията по земеделие в парламента. Говорим за човека, който разкри схемата „Капитан Андреево“. Сега, вероятно, ще си гласуват и хартиената бюлетина. Такива безпринципни коалиции превърнаха парламента в един Хелоуин карнавал. Политици, маскирани като евроантлантици и патриоти, пак ни плашат с едни и същи тикви и се борят за едни и същи лакомства.

- Определено не очаквахте, че БСП ще внесат и гласуват кандидатурата на Рашидов…
- Изненадани сме, че БСП подкрепи кандидатурата на Рашидов - един човек, един символ на прехода. А в същото време не подкрепиха Иван Христанов, въпреки че казаха от трибуната, че той е човек, с когото са работили много добре заедно. Христанов стана символ на борбата за връщането на държавността на граничния пункт „Капитан Андреево“. На БСП им трябваше доста време и усилия, за да скъсат със сянката на статуквото, но благодарение на „Продължаваме промяната“ бяха легитимирани като партия на промяната. От тях зависи дали те ще продължат по този път, или ще се хлъзнат обратно по наклонената плоскост към практиките и принципите на статуквото.

- БСП казват, че кабинет на ГЕРБ и ДПС няма как да подкрепят… Вашата врата, на „Продължаваме промяната“, към социалистите остава ли отворена…
- Нашата врата остава отворена към всеки, който е готов да застане зад принципите и политиките, които изповядваме в „Продължаваме промяната“.

- В борбата за комисиите вашите желания не бяха отчетени. Как си го обяснявате? Оставате ли някак сами…
- Това бе една явна проява на сила и власт от страна на тази нова коалиция. Така те си свалиха диалогичните маски, които демонстрираха последните седмици. Ние продължаваме да си следваме политиките и в ролята на опозиция.

- Споменахте и искането за връщане на хартиената бюлетина. В този смисъл тази тема превръща ли се в основна линия на политическо говорене?
- Самият факт, че това е първият внесен законопроект от БСП, че около това се гради коалиция, показва колко е важно това за определени партии. Защо искат да ни върнат към времето на чувалите, опашките, невалидните бюлетини, сгрешените протоколи? Мисля, че на този въпрос всеки сам може да си отговори. Но за мен това би било огромна крачка назад в битката за честни избори. Вместо да се борим с купуването на гласове, сега има риск да създадем предпоставки именно за това и да разбием един почти изцяло дигитализиран процес в името на нечии тясно партийни интереси.

- Обяснението е просто. А именно, че има хора, основно възрастни, които не се справят с машините… Респективно така се губят избиратели?
- Не съм съгласен. По моите наблюдения възрастните хора се справят доста добре. Лично съм бил свидетел на това в секциите. Имам възрастни роднини и не съм видял никой от тях да има проблеми.

- Изненада ли ви Министерството на финансите, след като обяви, че няма да внесе проект за бюджет, а предложи да се продължи работата по стария…
- Министерството на финансите имат това задължение и е редно да го спазят. Ясно е, че харесват бюджета, който сме оставили, но има политики, които могат за бъдат заложени, но само в един нов бюджет. Какъв бе смисълът да се разработват три варианта на бюджет, ако не мислят да внасят нито един от тях.

- Как ще се управлява по бюджета от 2022-а при високата инфлация у нас, която официално надвишава 14%... Това би ли било проблем за държавата. Удължаването на бюджета означава, че държавата през всеки месец от 2023-а ще разполага месечно с 1/12 от бюджета за 2022-а…
- Проблемът е, че в момента ситуацията е различна. Ние искаме в бюджета да имплементираме нови политики като вдигане на минималната работна заплата, увеличение на пенсиите, данъчни облекчения за семействата. Да се подпомогне бизнесът и гражданите с компенсации на цените на енергоносителите. Това са все мерки, които могат да минат само през един нов бюджет.

- Значи реално няма как да се реализират подобни мерки…
- След като няма нов бюджет, няма как. Продължаването на този означава продължаване на политиките, които са заложени в него. Няма да има ново увеличение на пенсии, на минимална работна заплата и т.н.

- Виждате ли опция за съставяне на кабинет?
- Опция за съставяне на кабинет има и с трите мандата, но ще е трудно. Ние, от „Продължаваме промяната“, имаме 16 приоритетни политики. Ще ги предложим и ще седим зад тях. Трябва да видим и другите партии как ще се позиционират. Към момента обаче виждаме една безпринципна коалиция, която започва да се сформира. Очаквам да я оправдаят като „спасително“ или „експертно“ правителство, но предстои да видим.

- Готови ли сте да управлявате с кабинет на малцинството…
- Стабилно правителство може да има само със стабилно мнозинство в парламента, за да могат да се реализират политики и да се правят реформи.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 23 гласа.

Свързани новини