Отидете към основна версия

6 928 70

Гладът за снаряди

  • бесарабски фронт-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • боеприпаси-
  • снаряди-
  • оръжия-
  • сащ-
  • пейтриът-
  • артилерия

Помощта за Украйна с боеприпаси и гладът за снаряди

Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Помощта за Украйна с боеприпаси и гладът за снаряди
©️Александър Коваленко

У партньорите на Украйна се изчерпват боеприпасите, с които могат да снабдяват ВСУ. Вероятно не чувате това за първи път. Слушам го вече от половин година, но въпреки това, като изключим някои подводни камъни, не забелязвам наличието на криза по този въпрос.

А неотдавнашният пакет от помощ за Украйна по линия на USAI, в своята открита част, трябваше да постави всички точки по местата им по този въпрос, но кой знае защо, не успя, затова ще се опитам да го направя аз… От неотдавнашния пакет от помощ от САЩ в размер на 1,85 милиарда долара, всички обърнаха внимание предимно на доставките за Украйна на зенитни ракетни комплекси Patriot. Разбира се, трудно е да не се обърне внимание на тази доставка, но на практика се пренебрегва втората част от пакета.

Втората част от пакета, в размер на 850 милиона долара, включва:
45 хиляди 152 мм артилерийски снаряда
20 хиляди 122 мм артилерийски снаряда
50 хиляди 122 мм реактивни снаряди за РСЗО БМ-21 "Град".
100 хиляди 125 мм танкови боеприпаси

На първо място, отбелязвам, че Въоръжените сили на Украйна сега използват комбинирани образци артилерия и от натовски, и от постсъветски калибър. Тоест страната има нужда от боеприпаси както от съветски образец, така и от западен, не пропорционално, но достатъчно.

На второ място напомням, че през февруари-март-април артилерията на армейската групировка на Русия произвеждаше средно над 70 хиляди изстрела на денонощие. В момента средният показател е 20 хиляди изстрела на денонощие, което показва изчерпване на запасите от боеприпаси и предстоящ глад за снаряди. На свой ред Въоръжените сили на Украйна имат среден дневен темп от 4-5 хиляди изстрела на денонощие, с пикови показатели от 7 хиляди и повече. Но като цяло показателят за изстреляни боеприпаси е стабилен, различава се само в случаи на интензивност и концентрацията на артилерията на определени участъци.

Сега нека разгледаме пакета от помощ от САЩ от друг ъгъл. Сумарно САЩ ще предаде на Украйна 115 000 снаряда за стволна и реактивна артилерия, което при 5000 изстрела на ден ще позволи на ВСУ да води огън с тях в продължение на 23 дни.

Напомням, че огневите задачи в зоната на бойните действия се изпълняват не само от въоръжение от съветски образец, но и от натовски. Тоест, грубо казано, тези боеприпаси са достатъчни, за да задоволят нуждите на артилерията за повече от 23 дни. Например, условно, за около месец. Освен тях, помощта включва и 100 хиляди 125-мм танкови боеприпаси. Много ли е или малко? На този въпрос отговаряме въз основа на показателя за среден ресурс на 125-мм цев 2А26 - 600 изстрела. Тоест това количество боеприпаси ще позволи на 165 танка да произведат 600 изстрела. Тук искам да вмъкна забележка, че в условията на пълномащабна война с висока интензивност на бойните действия, рядко танково оръдие успява да отработи средзния си ресурс от изстрели, по съвсем обективни причини.

И така, какво имаме?

Имаме, само от САЩ, обезпечаване на Украйна с боеприпаси за последователно интензивно потушаване на огъня на руските окупатори, както с артилерия, така и с други средства за поразяване, фактически за месец, а може би и повече. Периодичността на разпределяне на пакетите с помощ е средно на 2 седмици. Тоест след 2 седмици ще видим нова номенклатура от поддръжка, сред която ще има и определени видове боеприпаси, както от постсъветски, така и от натовски калибри.

Основният извод от всичко изложено по-горе е, че подкрепата за Украйна се осъществяваше на стабилно ниво през цялата година, с очевиден ръст в проценти, и с разширяване на обхвата на доставките. В същото време средният показател за артилерийски изстрели на руската армия пада. По този начин, не намаляващият, а очевидно постепенно нарастващи потенциал на огневото превъзходство на Въоръжените сили на Украйна силно контрастира с намаляващия потенциал на руската групировка войски, които и досега трудно удържаха натиска на украинските контранастъпления, а в период на глад за снаряди ...

Е, разбирате идеята.

Източник: site ua

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 92 гласа.

Свързани новини