Отидете към основна версия

4 629 150

Основният проблем на руската пропаганда

  • руска пропаганда-
  • руски терористи-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • нато-
  • българия-
  • сащ-
  • владимир путин-
  • лъжи-
  • оръжия-
  • ядрена война-
  • зсу

За Русия вече е невъзможно да скрие, че губи войната срещу ЗСУ

Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Основният проблем на руската пропаганда са взаимоизключващите се твърдения.

Наративите на военнопрестъпния режим на Владимир Путин са толкова абсурдни, че дори неговите пропагандисти понякога се объркват, а какво остава за армията му от платени тролове или обикновени симпатизанти.

Нагледен пример за такова несъответствие в логическия строеж на мисълта е позицията на Русия спрямо военните доставки на натовски страни към Украйна. Русия твърди, че в Украйна воюва не срещу Украйна, а срещу НАТО. В същото време умолява НАТО да спре да въоръжава Украйна, за да не се стигне до пряк военен сблъсък.

И така човек се чуди сега Русия във война ли е срещу НАТО или не. Ако руснаците воюват срещу НАТО, нима очакват западните страни да се бият с камъни и голи ръце? Ако пък не воюва срещу НАТО, трябва да признае, че „самая могучая“ армия близо една година вече не може да превземе Киев. Объркването на путинския режим донякъде е разбираемо, защото не е важна истината, а напротив – размиването на истината чрез разпространяването на дезинформация.

Русия във война ли е срещу САЩ

Руската терористична федерация още от първите дни на пълномащабната война предупреждава западните страни, че всякаква военна подкрепа на Украйна срещу тази агресия ще означава и обявяване на война на Русия. Каква обаче е истината?

По данни на Държавния департамент Съединените американски щати през последните две години са предоставили 27,5 милиарда долара финансова военна помощ на Украйна, за да се защити срещу руския агресор (26,8 милиарда след 24 февруари). А от 2014 г., когато започна войната в Украйна, САЩ са предоставили 29,6 милиарда долара на Украйна, за да ѝ помогнат да модернизира своята армия и да защити своята територия.

Също по данни на Държавния департамент близо 50 съюзнически и партньорски страни на САЩ са помогнали на Украйна срещу руския агресор. Военна помощ включва залпови ракетни установки, артилерийски системи с голям обсег, артилерийски боеприпаси, различни по вид боеприпаси, танкове, дронове, бойни машини на пехотата, ракети за противовъздушна отбрана, бранетранспортьори и много други.

И тук идва поредната непосилна задача за руските пропагандатори – те трябва да намерят начин да обяснят как за близо година Русия не е убила нито един натовски войник, при положение че води война срещу Северноатлантическия алианс.

Русия във война ли е срещу България

Германският вестник „Ди Велт“ публикува статия, според която България е оказала жизненоважна помощ на Украйна в първите месеци на войната, предоставяйки ѝ боеприпаси от съветски тип и гориво. Председателят на БСП Корнелия Нинова (икономически министър по това време) побърза да отрече очевидните факти, заявявайки, че статията на „Ди Велт“ е „поръчкова". Тя обаче не отговори защо ако е поръчкова статия, украинският външен министър Дмитро Кулеба и съветникът на украинския президент Михайло Подоляк също потвърдиха огромната военна помощ, която е предоставила България на Украйна.

Макар и с недомлъвки от управляващите (кабинетът на Кирил Петков по това време), България направи исторически избор и се позиционира на правилната страна на историята, помагайки на една държава да защити свободата си.

Логично е да се запитаме България сега във война ли е срещу Русия? Отговорът, разбира се, е отрицателен. България, като член на най-могъщия военен алианс в историята, е защитена и териториалната ѝ цялост е гарантирана. България и другите членки на НАТО не са изпратили нито един свой войник да се бие на украинска земя, а единствено са оказали военна помощ на ЗСУ да се защити срещу агресора.

За беда на путинския режим ядрените заплахи, с които Кремъл се опитва да репресира цивилизованите страни, не вършат работа. Халюцинациите на Медведев и заканите на Соловьов, че руската армия „ще влезе в Берлин и Париж“, будят единствено смях.

За Русия вече е невъзможно да скрие, че губи войната в Украйна. ЗСУ и единствено ЗСУ разгромява руските нашественици. А за военните престъпления, извършени на украинска земя, режимът на Путин ще плати с живота си.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 104 гласа.

Свързани новини