Отидете към основна версия

4 777 58

Милен Керемедчиев пред ФАКТИ: Очаквам да има кабинет, съставен на база коалиция „анти Радев“

  • милен-
  • керемедчиев-
  • избори-
  • кабинет-
  • радев-
  • президент-
  • донев-
  • дипломати-
  • борисов

Може премиерът, който и да е той, да бъде с мандат една или две години, казва анализаторът

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новият парламент ще има ли по-дълъг живот - поне до местните избори наесен. Има ли потенциал за повече мнозинства… Депутатите ще започнат ли да работят бързо и да решават натрупалите се през последните месеци важни обществени проблеми. Как да гледаме на дипломатическите рокади… По темата пред ФАКТИ говори политическият анализатор Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

- Г-н Керемедчиев, развръзка за кабинет ще има ли. Виждаме вече и първи реакции от партиите. „Продължаваме промяната“ обявиха, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ. Това какво означава…
- За мен сега има повече вероятност да се състави правителство, ако сравним ситуацията с тази, която бе в 48-то Народно събрание. Въпреки категоричната позиция на „Продължаваме промяната“ смятам, че е възможно съставяне на кабинет, който да не е партийно оцветен. А това ще се случи, според мен, след като Народното събрание започне работа. А един от първите законопроекти, които очаквам, че ще бъдат внесени, е удължаване на военната помощ за Украйна. Както се видя от изборите, 2/3 от партиите, които влизат в Народното събрание, подкрепят тази политика. И това ще се ползва в началото като спойка.

- Значи очаквате, че темата „Украйна“ ще е обединителна, да е лепилото, да е слепващото звено…
- След като бъде внесен този законопроект, ГЕРБ може би ще изпреварят ПП и ДБ, тогава в Народното събрание пак ще може да се говори за европейската ориентация на България, за европейската интеграция. Тогава за нашите партньори в ЕС и НАТО това ще бъде знак и вече няма да бъдем непредвидим, а ще бъдем предвидим партньор. След като се вземе това решение, очаквам на масата за преговори да се сложи темата за правителство. Очаквам то да е тип програмно, да изпълнява определена програма за определен период от време.

- С хоризонт до местните изброени или повече…
- Според мен хоризонтът ще е за поне една година, а по-скоро и по-резонно да е за две. Защото при такъв времеви хоризонт, може да се отправи предложение, че премиерът, който и да е той, да бъде с мандат една или да изпълни двете години. След двете години вече партиите, подкрепили политиката на това програмно правителство, да се съберат отново и да предложат нов премиер и нов кабинет. По този начин ще се тушира напрежението, а такъв модел се срещна и в европейската практика - когато партии си разделят в рамките на един мандат премиерския пост. Това е европейско решение.

- Да разбирам, че очаквате да има ротация на премиера…
- Това е работещо да се предложи такъв вариант, за да може да се успокоят страстите. Да има ясна програма, да има ясен хоризонт от време, в който да се изпълняват ясно заложени политики. Така че „лепилото“, както вие казвате, по-скоро ще бъде един единен фронт срещу президента – визирам вече след решението за подпомагане на Украйна. След темата за войната, със сигурност ще има конфликт по основата партии срещу служебен кабинет-президент, когато се внесе проектът на бюджет за корекции. Този проект ще бъде внесен от премиера Гълъб Донев и очаквам да се стигне до яростни стълкновения. Така че по-скоро за мен се заформя не „хартиена коалиция“, а фронт коалиция „анти Радев“, защото доста партии си патиха от тази конфронтация по време на предишния парламент.

- Но чухме от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да казва, че той ще е депутат и лично ще води преговорите за съставяне на кабинет…
- Това е знак, че той поема отговорност като лидер на ГЕРБ и може много бързо да се стигне до компромиси. При предишни преговори той е давал указания на екипите си да бъдат максимално отстъпчиви. Видя се и в 47-то НС, когато даже предложи за председател на парламента да бъде избрана Корнелия Нинова. Това е явно в разрез с политиката на спечелилата изборите най-голяма партия. Така че, според мен, неговото лично участие по-скоро е знак, че Борисов е готов на големи компромиси, за да може да бъде сформирано правителство.

- И на още една тема да обърнем внимание, защото в края на миналата седмица се направиха много интересни рокади сред ръководствата на дипломатическите мисии от служебния кабинет. Как приемате това… Факт е, че на много посланици им изтича мандатът през тази година…
- Малко ми се струва, че не трябва да се бърза толкова от страна на служебния кабинет и президента. Но тук добрата новина е, че всички, които са предложени като хора за посланически постове, са дипломати от кариерата. Говорим за успешни хора. Нямаме политически назначения. Няма как служебният кабинет да бъде обвинявам в някакви пристрастия, че слага свои хора. По-скоро това, което президентът се опитва да заобиколи, да избегне е една бъдеща конфронтация с новия Министерски съвет. А това означава, че и президентът явно вярва, че ще има кабинет, който ще бъде съставен. И друго. Винаги в парламента, когато се стигне до такива назначения, се разгаря дебат между Министерски съвет и президента. А сега, по този начин, държавният глава просто прави „байпас“ на проблема, които би имал след известно време. Не смятам, че това е изцяло правилно, но, пак казвам, подкрепям решението да бъдат изпращани само дипломати от кариерата.

- Рокадите засягат 14 мисии зад граница…
- Това не е никак малко не, но е и факт, че наистина на част от тях им изтичат мандатите. Има и друго. От чисто външно-политическа гледна точка, от дипломатическа гледна точка оставането на един и същ посланик за по-дълго време се счита на дипломатически език за несериозно отношение към приемащата страна. В този смисъл рокадите от този тип са нещо нормално. Просто сега президента го прави в удобен момент, за да има минимална съпротива и така той избягва да влезе в обяснителен и конфронтиращ се режим с бъдещия Министерски съвет. Хората, които се предлагат, са професионалисти. Явно държавният глава смята, че е по-добре по-скоро да направи това и да си спести противопоставяне. Но, повтарям се, също е и знак, че той вярва, че ще имаме и нормално правителство.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 22 гласа.

Свързани новини