Отидете към основна версия

7 437 153

"Най-корумпираната страна в ЕС" - Унгария при Орбан

  • виктор орбан-
  • ес-
  • унгария-
  • корупция

Системата на Орбан облагодетелства роднини и приятели

Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Централна Унгария, студена ноемврийска сутрин: журналистка от разследващия портал Direkt36 прави опит да разговаря със собственика на каменна кариера. 80-годишният мъж е крайно недоволен от необявеното посещение на журналистката, предава случката австрийският ежедневник "Ди Пресе". С груб тон мъжът моли репортерката да си тръгне: "Слушайте, известен съм с това, че мога да бъда и много груб. Само защото сте жена ще ви го спестя", казва той. Тъй като жената първоначално не се съгласява, възрастният мъж избухва: "Не си играйте с търпението ми, госпожице, иначе ще стана наистина груб", предупреждава я той.

Мъжът е не друг, а бащата на унгарския премиер Виктор Орбан. От дълги години компанията му Dolomit Kft доставя строителни материали за изграждането на магистрали в Унгария - макар Орбан да твърди, че държавата не прави бизнес с баща му. Състоянието на Орбан, който е от беден произход, сега се оценява на няколко милиарда форинта.

Системата на Орбан облагодетелства роднини и приятели

Бащата на Орбан е от по-скоро от дребните риби в системата, изградена от унгарския премиер. Неговият зет, Ищван Тиборч, се смята за един от най-богатите хора в Унгария. Той е женен за най-голямата дъщеря на премиера - Рахел.

Тиборч попада за първи път в центъра на медийното внимание, когато компанията му спечели обществена поръчка за улично осветление на стойност няколко милиарда. Провеждането на търга за поръчката повдигна въпроси още тогава. Но моделът е същият и до днес: или условията в търга са напаснати за определена компания, която е близка до Орбан, или пък в него участват фирми, които от самото начало нямат никакъв шанс, но поддържат впечатлението за "конкуренция", разказва още "Ди Пресе".

Затова не е изненадващо, че Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) стана подозрителна относно начина, по който се финансират инфраструктурни проекти в Унгария. Това е и една от причините Европейската комисия да задържа милиарди от фондовете за Будапеща.

"Най-корумпираната страна в ЕС"

През 2022 г. Унгария за първи път беше посочена от "Трансперънси интернешънъл" като най-корумпираната страна в ЕС, измествайки от първото място България. А данните на Центъра за изследване на корупцията в Будапеща сочат, че между 2005 и 2021 г. около двайсет процента от стойността на всички обществени поръчки, половината от които се покриват от фондовете на ЕС, са отишли при 12 души, близки до правителството. Сред тях е и бащата на унгарския премиер, както и братята, зетят и приятели на Виктор Орбан.

Принципът е прост, допълва картината швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг": един и същ тесен кръг винаги печели обществените поръчки - дори ако печалбата, заложена в офертите им, е десет пъти по-голям от тази на конкуренцията. Това не е престъпление, казва Орбан, а добре обмислена стратегия. Той я нарича "възраждане на националистическо-капиталистическата класа".

Вероятно най-известният от олигарсите, близки до Орбан, е Лоринц Месарош. В миналото той се е занимавал с газифициране, но само за някакви си 10 години успява да стане един от тримата най-богати унгарци. Месарош е близък приятел на Орбан от детството и е израснал в същото населено място като настоящия премиер - Фелчут. Днес Месарош ръководи огромна бизнес империя без аналог в Унгария.

По върховете е ветровито

Но първата олигархична империя в "системата Орбан" е изградена от друг човек - Лайош Симицка. В продължение на десетилетия съученикът на Орбан е смятан за сив кардинал и стратег зад управляващата партия "Фидес". Именно Симицка разработва сегашната система на Орбан. Говори се, че в една задимена кръчма той е изложил на лист хартия пред изумения Орбан и други партийни лидери плана за изграждане на държава в сянка.

Компанията на Симицка получава всички големи държавни инфраструктурни поръчки в Унгария, пише още австрийският "Ди Пресе" по темата. Разбира се, договорите на стойност милиарди винаги са били възлагани в рамките на "публични търгове", които тайно са били пригодени за Симицка. Така в рамките на няколко години Симицка се превръща в един от най-богатите предприемачи в страната и влиятелен медиен магнат.

Стремителното му издигане обаче е последвано от драматично падение: в опиянението си от властта той се сблъска челно с Орбан. И загуби. Днес Симицка живее в уединение и избягва общественото внимание. Запознати казват, че премиерът го е изнудил да мълчи.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 103 гласа.

Свързани новини