Отидете към основна версия

2 641 88

След опита за метеж: отива ли си Путин?

  • преврат-
  • владимир путин-
  • русия-
  • война-
  • пуч-
  • украйна-
  • вагнер-
  • евгений пригожин-
  • путин-
  • кремъл

Ставаме ли свидетели на началото на края на руския президент?

Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Путин определено е отслабен след краткия опит за метеж на частната военна компания "Вагнер". "Царят е гол" - така най-кратко можем да обобщим повечето международни анализи на събитията в Русия. Но отвъд тази констатация цари голямо недоумение по въпроса какви ще са последиците от бунта на Пригожин.

"Най-важното, което можем да констатираме, е, че авторитетът на Путин несъмнено пострада", казва в интервю за ДВ германският експерт по Русия Фабиан Буркхард. Според него тепърва ще се водят пазарлъци за надмощие в пирамидата на руската власт. "Много от политическите играчи в Русия с голяма вероятност са изненадани от възникналото положение", казва още Буркхард.

Началото на края?

"За мен това е началото на сриването на системата", добавя Ирина Шчербакова, съоснователка на руската правозащитна организация "Мемориал", която беше забранена от Кремъл. Известният историк и професор в Йейл Тимъти Снайдър пише в първия си анализ на събитията: "В нито един руски град не се появиха хора, които спонтанно да изразяват подкрепата си за Путин, камо ли пък да поемат някакви лични рискове в защита на неговия режим."

Снайдър, който добре познава Източна Европа и Русия, пише още, че целият свят е видял как една относително малочислена армия може почти без проблеми да стигне до Москва. "Това нямаше да случи, ако по-голямата част от руските въоръжени сили не беше изпратена в Украйна - тези подразделения липсват в самата Русия", обяснява историкът.

Според тази логика със своята нападателна война срещу Украйна, която е грубо нарушение на международното право, Путин сам се е лишил от неограничената си власт в Русия, защото е изгубил част от военната си сила в собствената си страна. Дали последните събития действително бележат началото на края на Путин, както твърдят редица наблюдатели? Подобна мнение споделя и Ирина Шчербакова, която живее в изгнание в Берлин. "Но колко дълго ще продължи още, това не знаем", признава тя.

Руснаците са апатични към случващото се

Тимъти Снайдър установява, че Русия е изпаднала в апатия, защото хората навярно са убедени, че тъй или инак ще ги управлява бандитът с най-много оръжие в ръцете си. И че трябва да продължат с всекидневния си живот, независимо от това кой точно е този бандит. Професор Снайдер обаче е убеден, че Путин ще успее да се спаси, ако бъде притиснат до стената.

Тук закономерно се появява темата за сраженията в Южна и Източна Украйна. Дали Путин може допълнително да ескалира войната там, за да укрепи властта си в Кремъл? И още: Дали пък бунтът на Пригожин и неговите наемници ще се окаже началото на края на войната? Тимъти Снайдър смята, че в общия случай войните приключват тогава, "когато чувствително нарасне налягането вътре в политическата система". Той припомня, че над 50 държави, начело със САЩ, подкрепят Украйна и обобщава: "Онези, които искат тази война да свърши, би трябвало да помогнат на украинците да увеличат още това налягане."

Ще помогне ли опитът за бунт на Украйна?

Засега не е ясно дали на фронтовете украинците могат да извлекат предимство от така развилите се събития в Русия. Не е ясно най-вече дали боеспособността на руската войска действително е отслабена. Трудно може да се прецени какво точно са научили за метежа руските войници по украинските фронтове, казва в интервю за ДВ германският експерт по сигурността Нико Ланге. "На тях им взимат мобилните телефони, войниците са изцяло откъснати от реалността", казва Ланге.

Според него трябва да е нараснало напрежението сред руските военноначалници. Освен това на фронта сигурно липсва твърдото ядро на армията на Пригожин. Засега никой не може да прецени дали и колко бързо 25-те хиляди наемници ще могат да се влеят в редовната руска армия. Както е известно, в събота те превзеха командия щаб на южните руски армии в Ростов на Дон. Този милионен град е една от невралгичните точки в снабдяването на руските войски по така наречения сухопътен коридор между Русия и Крим. Другият канал към Крим, който използват руските войски, е Кримският мост.

Една от главните цели на украинската контраофанзива в момента е именно да бъдат прекъснати тези два канала. Защото без доставки на боеприпаси и гориво руските окупационни войски на Крим бързо ще закъсат. Такова нещо Путин не може да позволи, защото то ще разклати военните му позици в Украйна. Тъкмо от тази ситуация се възползва Пригожин при своя опит за преврат.

Както е известно, той вече от месеци напада министъра на отбраната Шойгу с обвинения, че не е снабдявал с достатъчно боеприпаси наемниците от "Вагнер" по време на битките за Бахмут. В този смисъл превземането на командния щаб в Ростов на Дон беше логична стъпка. Тъкмо тя навярно помогна на Пригожин да сключи с Кремъл възможно най-изгодната сделка, след като се видя, че никой от важните играчи в Русия няма да се присъедини към метежа.

Автор: Франк Хофман

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 28 гласа.

Свързани новини