Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Юни, 2023 10:12 1 788 24

Путин ще накаже хората, организирали преврата

  • преврат-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • вагнер-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • метеж-
  • евгений пригожин-
  • сергей суровикин

Кремъл иска да накаже хората, които са дали възможност за организирането на метеж

Путин ще накаже хората, организирали преврата - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Русия загатна, че съюзниците на лидера на групата "Вагнер" в правителството и армията ще бъдат наказани, посочва “Ню Йорк таймс”, предаде БТА в прегледа на западния печат.

Според изданието стопанинът на Кремъл иска да накаже хората, които са дали възможност за бунта на шефа на наемниците Евгений Пригожин през уикенда, но дълбоките връзки на шефа на “Вагнер” с управляващия елит усложняват тези усилия.

Още новини от Украйна

Въпросът за това кой ще бъде наказан за бунта е с висок залог за руското ръководство, особено защото се смята, че някои от ключовите съюзници и симпатизанти на Пригожин се намират по върховете на армията и правителството.

В Москва се обръща голямо внимание на съдбата на генерал Сергей Суровикин, когото Пригожин похвали публично и за когото се твърди, че е знаел предварително за бунта; той не е виждан публично от събота. Няколко провоенни руски блога съобщиха, че властите разследват военнослужещи, свързани с Пригожин, но тези съобщения не могат да бъдат независимо потвърдени.

Във вторник вечерта на среща при закрити врата с представители на руските медии в Кремъл Путин подхрани спекулациите за по-широки репресии. По време на срещата той се представи като лидер, който има пълен контрол, и заяви, че проучва бизнес договорите на Пригожин с руското министерство на отбраната.

Изглежда, че Путин се е съсредоточил върху икономическите мотиви, ръководили Пригожин, поради което даде да се разбере, че властите ще търсят "кой какво е подписал и е лобирал за поръчки, за униформи или за оръжия".

В подкрепа на това твърдение вестникът припомня думите на Путин, който посочи, че Пригожин е спечелил около 1 млрд. долара от договори за доставка на продукти за армията през миналата година и че правителството е похарчило още 1 млрд. долара, за да финансира наемниците му.

Но в Москва, където естеството на дългосрочния отговор на Путин на бунта е въпрос на догадки, членовете на руския елит все още се опитват да демонстрират своята лоялност и да се отрекат от миналите си връзки с Пригожин.

“Гардиън” също обръща внимание на отсъствието от публичното пространство от събота насам на руския генерал, който преди това ръководеше силите за нахлуване в Украйна. Изданието припомня твърдението на "Ню Йорк Таймс", че генерал Сергей Суровикин е знаел предварително за бунта, ръководен от Евгений Пригожин, с когото е имал добре известни връзки.

Вестникът отбелязва изненадващото пътуване на Путин до южната руска провинция Дагестан, очевидно целящо съхраняване на имиджа на държавния глава, кадри от което бяха излъчени по държавната телевизия. Путин посочи, че "не се е съмнявал", че е имал подкрепата на руснаците по време на бунта.

Обръща се внимание и на реакциите на водещи световни лидери относно последствията, които метежът ще има върху позицията на Путин и отражението на събитията върху хода на войната в Украйна.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Путин "очевидно губи войната", но че е твърде рано да се каже дали е отслабен от бунта на “Вагнер”. "Той губи войната у дома и се е превърнал в парий по света", добави той.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че неуспешният бунт е отслабил Путин, но последиците за инвазията му в Украйна остават неясни. "Вярвам, че той е отслабен, тъй като това показва, че автократичните структури на властта имат пукнатини и той няма такива стабилни позиции, колкото винаги твърди", каза Шолц в интервю за телевизия А Ер Де.

Посочвайки тревогата на руските власти при първите информации за предприетите в събота от “Вагнер” действия, проличала от взетите мерки от Москва, “Индипендънт” припомня телевизионното обръщение на Путин, в което той каза:”Изправени сме пред предателство”. "Всеки вътрешен бунт е смъртоносна заплаха за нашата държава, за нас като нация. Това е удар срещу Русия, срещу нашия народ. И нашите действия за защита на отечеството от такава заплаха ще бъдат брутални".

Вестникът определя случилото се не като опит за преврат, а по-скоро като усилие от страна на Пригожин да си гарантира сигурност и позиции. “Дали и колко дълго ще остане там (в Беларус), жив и здрав, ще зависи от това какви лостове за влияние е запазил той върху Путин. Малко вероятно е Пригожин, който е човек, обучен в задкулисните действия и с дългогодишен опит в бруталната съветска затворническа система, да не е обмислил това”, допълва медията.

В същото време се отбелязва, че нито една висша фигура в Русия не застана на страната на бунта, не се говореше за необходимостта от промяна, не се изискваха реформи от какъвто и да е вид и никой не пресече червената линия. Което е дало на Путин глътка въздух, посочва “Индипендънт”, подчертавайки, че ключовите дискусии за последствията от бунта се водят извън погледа на обществеността. Вестникът припомня прочутата фраза на Владимир Ленин "Какво да се прави?" , и посочва че този въпрос е на дневен ред за елита в Москва след бурните събития през уикенда.

“Вашингтон пост” стига до извода, че бунтът е застрашил позицията на Путин като световен лидер.

През последното десетилетие президентът Владимир Путин спечели приятели и почитатели по целия свят като въплъщение на силния човек, използвайки военни интервенции в Близкия изток и Африка, за да възстанови ролята на Русия като световна сила и да се популяризира като авторитарна алтернатива на Съединените щати и Запада.

Бунтът на групата "Вагнер" през уикенда и хаотичните последици от него застрашиха този имидж, като разклатиха много представи за автократичните качества на Путин, стабилността на Русия и вероятния ход на войната в Украйна.

Анализаторите предупреждават, че с оглед на продължаващото развитие на събитията все още е твърде рано да се каже колко силно е отслабен Путин. Групата "Вагнер" може да бъде разформирована, а нейният лидер Евгений Пригожин, който сега е в изгнание в съседна Беларус, може да се окаже задържан или убит, посочва вестникът. Възможно е Путин да предприеме широки репресии срещу всички негови критици, което да го постави в по-силна позиция, отколкото преди.

Но неуспехът на руския лидер досега да заеме твърда позиция срещу наемниците от “Вагнер” или да накаже участниците в бунта накърнява култивирания имидж, че той винаги контролира събитията - нещо, което Кремъл проектира пред широкия свят, както и в Русия.

Вестникът също така отбелязва факта, че руският президент започна да изглежда по-изолиран, отколкото беше преди бунта. В дните след безредиците само осем световни лидери са разговаряли с него по телефона, включително тези на Турция, Иран и Катар, Саудитска Арабия, Бахрейн и три централноазиатски съседни на Русия държави, според данни от Кремъл и съответните страни. "Многобройни" други лидери са се обадили, за да изразят солидарността си, заяви руският външен министър Сергей Лавров пред руски телевизионен канал - но добави, че те са помолили обажданията им да не бъдат огласявани.

“Вашингтон пост” специално отбелязва отсъствието на китайския лидер Си Цзинпин сред тези, които са се обадили на Путин, за да изразят подкрепата си към него.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    3 6 Отговор
    Не Путин а Лукашенко ще се разправя бре. Бухаххах Краварчето пак е в будна кома! Z
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 кръвожадно КГБ джудже

    4 4 Отговор
    Сега аз ще съм в ролята на готвач и ще ги сготвя, както аз си мога.
  • 4 100

    4 6 Отговор
    Ще накаже, ако може. Ако не слушка, пак ще тръгнат срещу него.
  • 5 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    7 2 Отговор
    Фашистки кре@ен
  • 6 СмЕх в блатото

    6 5 Отговор
    Хихихи. Путлер вече обяви, че няма да наказва никой от войниците на Вагнер. Няма да наказва и Пригожин. Остана да прави циркове със симулирани наказания на Суровикин (наблюдавайте, как ще го прави на Пригожин ии друго подобно "наказание") или да си измисли някой въображаем "помагач".
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 мракобесна росия

    9 6 Отговор
    Адолф путин върна росия един век назад!
  • 11 Хахахаха

    6 2 Отговор
    Ама как така, нали русофилнята твърди, че е била най-добрия план?
  • 12 Реалност

    4 1 Отговор
    Бития си остава бит, no-cp-aния - oc-paн ! Срамът и унижението остава.
  • 13 Димитър Георгиев

    7 2 Отговор
    Путин трябва да бъде заточен в Сибир,по негов модел! Костадинов и копейките също!
  • 14 Да "живее" запада с неговите си ценности

    1 2 Отговор
    На това му се казва добре организиран ку..? капан и хваналите се в него мишки ще останат без сирене!

    Коментиран от #16

  • 15 СВОбсерация

    5 1 Отговор
    Тооо хубаво ще накаже участниците в метежа, нооо... кой ще му воюва на фронта? Дава ли се сметка Путин,че от над година време употребява армията като жертвен агнец по политическа целесъобразност? Както каза Скот Ритър армията от самото начало се бие с една ръка вързана за гърба. Що за политкоректност е тая "специална военна обсерация"? Това само полиционерски мозък може да го измисли но не и кадрови военен. В момента армията е като парен котел и с Пригожин само изпуснаха малко пара ,вместо да гръмне. Хамериканците имат сметка Путин и Шойгу да останат за да продължи тая лигавщинА със "специалната военна обсерация".

    Коментиран от #17

  • 16 СмЕх в блатото

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "Да "живее" запада с неговите си ценности":

    Капан, от който лъсна, че руснаците едва чакат някой да ги освободи, от "рая" на Путлер. Па било то и шайка от убийци и бандити. Смятай.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Голям зор

    3 0 Отговор
    Значе всички и себе си
  • 19 Русофилете

    2 2 Отговор
    В шок.
  • 20 Лукашенко

    3 1 Отговор
    Ще си ми задължен до гроб, пусин.
  • 21 Дяволо

    1 1 Отговор
    Змията когато умира хапе най много Путягата знае че е пътник с еднопосочен билет
  • 22 Гост

    2 0 Отговор
    Е, най-много да изтрепе 10-20k, нищо работа за него
  • 23 АКо седи в бункера

    0 0 Отговор
    що седи в бункера.
    Ако иде някъде, опитва се да съхрани имидж.
  • 24 НЯКОЙ

    1 1 Отговор
    правилно. да им смали ръста с една глава
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания