Отидете към основна версия

1 524 33

Пукнатини в системата "Путин". Как се опитват да ги замажат

  • преврат-
  • вагнер-
  • евгений пригожин-
  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • война

Въоръженият метеж на Пригожин бе прекратен, но нанесе тежки щети на Кремъл

Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Държавната телевизия на Русия отново и отново излъчва речи на руския президент: той благодари ту на силите за сигурност, ту на народа – за солидарността, издръжливостта и патриотизма, отбелязва АРД. „Обществените организации, религиозните общности и водещите политически партии заеха ясна и еднозначна позиция, базирана на конституцията. Това фактически се отнася за цялото общество“, заяви Путин.

Неговите думи звучат така, като че ли хиляди граждани са се изправили на съпротива срещу бойците на „Вагнер“, рамо до рамо с руските военни и силите за сигурност – и водени от правителството, както подчерта министър-председателят Михаил Мишустин: „Всички членове на кабинета бяха на работните си места. Те действаха ясно и съгласувано под ръководството на президента“.

Пропагандни кадри изместват парливите въпроси

Съобщенията от Кремъл се стремят да прикрият това, което действително можеше да се види: снимките от Ростов на Дон, на които млади хора разговарят с видим интерес с бойците от „Вагнер“, завзели военните обекти в града. Снимките на багери, които разбиват магистралите, за да спрат напредъка на метежниците. Мълчанието на политическото ръководство на страната, чиито кризисни заседания обикновено се предават по телевизията в пълния им размер.

На недоумението и на острите въпроси как се получи така, че въоръжените бойци на довереник на Путин стигнаха почти безпрепятствено до Москва, започнаха да се противопоставят пропагандни кадри и самоуверени слова. Путин се появява на Катедралния площад в Москва, на който някога са били коронясване царете, за да поздрави представителите на своя военен апарат за проявените от тях храброст и геройство. Сред тях е и военният министър Шойгу, от когото по уикенда нито се видя, нито се чу нещо. „Всички вие защитихте нашия конституционен ред, живота, сигурността и свободата на нашите граждани, опазихте страната ни от сътресения. Де факто – предотвратихте гражданска война“, цитира думите на президента АРД.

Всичко е максимално напрегнато и драматично. Така се отклонява вниманието от въпросите, които се натрапват: защо руският президент, смятан за незаменим балансьор между враждуващите властови кръгове, не сложи край на ескалиращия спор между шефа на „Вагнер“ и военния министър. Защо той, гарантът за стабилност и сигурност, опрости прегрешенията на бунтовника, когото първоначално заплаши със сериозни наказания, пита АРД.

Критиките са "празни приказки"

Тези въпроси не се поставят нито в телевизионните шоу програми, нито по близките до Кремъл телевизионни канали. Те намират място само в социалните медии, поддържани от критици на Кремъл в изгнание, изтъква германската медия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарича тези критици „хиперемоционални псевдоексперти“, а думите им определя като „празни приказки“.

Единственото, което има значение, обобщава АРД, е линията, начертана от Кремъл, която сега се повтаря и повтаря. Наслагват се пласт по пласт от съответните изказвания, интервюта и репортажи – с цел да се запълнят пукнатините, лъснали във властовия апарат. Колкото по-дълбоки са, толкова по-усърдно се замазват, коментира кореспондентката на АРД в Москва Кристина Нагел.

Автор: Кристина Нагел АРД

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.

Свързани новини