Отидете към основна версия

6 892 129

Решението за България – президентска република с 60 депутати? Николай Ников пред ФАКТИ

  • николай-
  • ников-
  • президент-
  • радев-
  • депутати-
  • българия

Европа ни даде много пари през последните години, но ги крадяха една шепа хора, казва икономистът

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Визитата на украинския президент Володимир Зеленски, който за кратко време посети четири държави, започвайки от България, предизвика многополюсни коментари. От „колко е добре за България“, до „какво прави тук зеленото човече“. В същото време в парламента наблюдаваме сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, която е пак „в името на България“. Какви процеси текат… Пред ФАКТИ говори икономистът Николай Ников.

- Г-н Ников, помощта за Украйна продължава да е разделителна линия между партиите. Защо…
- Ползата за България по отношения на своята геополитическа ориентация е крайно променяща в момента. Активната подкрепа на Украйна във войната и налагане на джендър идеологиите водят до отлив на обществото от евроатлантическата ориентация. Проваленият парламентаризъм доведе до създаване на нефелни управленски конструкции. Изходът е промяна на парламентарната република с президентска. Следва да се проведат референдуми именно по тези въпроси, за да надделее демократичният избор и народната воля. Трябва да останем в Европа!

- Европа е силно обединена по тази тема. Реално нашата помощ е част от общата на ЕС?
- Въоръжавайки Украйна, това ни прави явни противници на Русия, което не мисля, че е волята на българският народ. Нашите възрожденци, апостоли на свободата, светци и исторически икони са жертвали себе си за свободата на България от османското иго. Истината е, че Русия ни е освободила от зверствата на турците и това до голяма степен е било поради християнски сантимент. Свободата на България е постигната с помощта на Русия. Никой няма право да ни поставя в положение на конфронтация с този народ. Хората не го искат! Българският народ е против това да става особено по този начин.

- Но ние сме част от обединена Европа?
- Войната в Украйна не е наша и ние следва да запазим пълен неутралитет. Освен това сме на кръстопът. Всеки ни иска, защото България е райска градина. Имаме плодородна земя, природни ресурси, образовано и красиво население. Какво ще стане, ако в бъдеще някоя наша съседна страна, която е членка на НАТО, прояви нездрав интерес към нас? Кой ще ни защити? А ако се окаже, че пак се наложи да искаме помощ от Русия? Нашият път е Европа и НАТО, но обществото се чувства тревожно да заставаме явно срещу Русия.

- Може ли да сме част от НАТО и да пазим неутралитет?
- Да не говорим, че ние, бъдейки част от НАТО, ставаме съпричастни на стратегическа грешка на алианса за разрешаване на конфликта в Украйна. Очевидно, давайки оръжие на украинската армия, това води единствено до загуба на човешки животи. Военното противопоставяне не е решение, войната продължава вече близо година и половина. Крайно време е за активни преговори за мир. Не се направиха достатъчно усилия от западните лидери в тази насока. В случай, че не можем да повлияем на взимане на такова решение, да вземем поне нашето си решение. Вместо да даваме оръжие да отправим призив за мир и да работим в тази насока.

- Смятате ли, че има риск за България?
- Рискът за българското бъдеще е голям в момента. Ако един наш сънародник загине в Украйна, изпратен на мисия като санитар, готвач, войник или каквото и да е друго, целият народ ще въстане. Ще свали това правителство и ще избере някое с крайни възгледи, може да излезем от Европейския съюз, което ще е пагубно за нас. Нашата икономика е изцяло свързана с този съюз и ще изпаднем в крайна бедност и нищета, ако не сме част от него.

- Звучите малко крайно…
- Нека не забравяме, че членството ни в Европейския съюз и НАТО е "брак по сметка", това не е провокирано от любов и близост. По език, вяра, нрав и култура сме много по-близки до сърби, руснаци, украинци, македонци и гърци, ако щете, от колкото, до която и да е друга част от така наречения колективен запад. Ние сме в Европа и НАТО, за да получаваме блага, достъп до развития свят и най-вече инвестиции. Да ни бранят и пазят като перла, все пак няма по-хубаво място на света от България. В момента усещането сред българския народ е, че малко или много ни ползват като пешки в шахматната игра между НАТО и Русия. На всичкото отгоре, в следствие на членството в НАТО, ние сме силно разоръжени. Платихме самолети авансово на Америка и ще ги чакаме години. Не следва ли като страна член на НАТО да ни ги дадат без пари и то по-бързо?! Заслужаваме съвсем друго и привилегировано отношение. Платихме много за такова отношение, унищожихме си армията, разградихме активи, лишихме се от това да имаме собствена монетарна политика и много други.

- И какво трябва да направим…
- Най-голямата жертва, която България даде, е потенциалът, който избяга в Западна Европа и Америка. Лекари, инженери, учени, компютърни специалисти, шофьори, всякакви кадри, създадени и отгледани от България заминаха на запад. Още по-голяма болка е, че много от тях се оказаха предатели и родоотстъпници. Хулят България и работят срещу нейните интереси. Разбира се, основната причина за емиграцията е следствие на разликата в стандарта на живот. Не можем да очакваме от всички да обичат безмерно България, но сигурният начин да ги задържим и върнем е като направим България по-привлекателна. Това става с инвестиции от Америка и Европа. Критикуват ни за лоша съдебна система и корупция, но как да бъде друго, след като сме бедни?! Да инвестират в заводи, индустрии, да отварят работни места, за да влизат добри практики и да се вдигне стандартът на живот, за да спрат хората да бягат. След като се вдигане стандартът на живот и сигурността за утрешния ден, ще дойде и самосъзнанието за елиминиране на корупцията.

- Виждате ли възможности за инвестиции у нас?
- Европа ни даде много пари през последните години! Крадяха ги една шепа хора, пенсионерите пак умираха от глад и народът страдаше, но все пак членството даде съвсем различен облик на България. Хората свикнаха да пътуват свободно, тези, които могат, работят от където си искат. Да не говорим, че в момента търговският обмен между България и Германия е рекордно висок в полза на България, статистически от 40-те години на миналия век насам. Нашето място е в Европа, категорично! Също така и в НАТО, но следва да поставим някои изисквания по отношение на членството в двата съюза. Основното е да не ни поставят в позиция на активен противник на Русия, да ни въоръжават по- активно и да засилят инвестициите в България.

- Вече споменахте джендър идеологията, а в последно време отново се заговори за Истанбулската конвенция. Тя се обсъжда и в европарламента, където се лансира идеята ЕК да задължи страните-членки да я приемат…
- Освен подкрепата за Украйна има и друго, което отблъсква хората от цялостната евроатлантическа ориентация - това е точно джендър идеология, която се насажда. Идеята за еднополови бракове създава ужас в обществото, изглежда много страшно и антибиблейско. Това не е за България и освен крайната неприемливост към тази идеология, това е в остър разрез със стратегията за борба с демографската криза. Ценностите, свързани с християнското семейство, са основният стожер на надежда в българското общество. Именно това ни е съхранило през вековното османско робство.
Не на последно място, България може би взима неправилни решения поради тотално разрушената парламентарна система. Тя не работи и ражда някакви уродливи и хлъзгави съглашения за управление. Гласуват изключително малко хора, а тези, които гласуват, са излъгани. Гласуваш за някой, после ти казват, че не си гласувал за него, а за друг. Хиляди участници има в политическия процес, но никой не носи отговорност. Правят нещо, което били длъжни, защото това е решение на Народното събрание, а там предложението го бил внесъл друг. Появяват се вече всякакви деца, внуци, роднини на комунисти и то от висшия ешелон, обясняват какви яростни евроатлантици и демократи били. Това е много цинично и грозно, как да очакваме, че тези хора ще служат вярно за интересите на България?!

- Не веднъж сте казвал, че е редно да се замислим за друга форма на управление. Но някак това звучи утопично…
- Нашата парламентарна система, ако трябва да я сравним с притчата за трите гарги, е следната: „Три гарги летели. Едната попитала другите колко е часът? Втората извадила термометъра, а третата казала, че е сряда“. Според мен трябва да преминем към президентска република с парламент от 60 души, но мажоритарно избрани депутати. Така ще знаем кой носи отговорност и ако народът не харесва политиката на президента, да може да го свали във всеки момент. Освен това, по-лесно ще се намерят 60 депутата и един президент, които да обичат България и да ѝ служат вярно, отколкото всички тези участници в политическата система.

- Вярвате ли, че подобно нещо изобщо може да се случи?
- Всичко от гореизложеното е споделено от любов към България, няма никаква пропагандна или провокативна цел. Възможно е моят морален компас, прочит на Българска история и преценка за правилните стратегически ходове да не са съвсем точни. Това, в което съм категоричен, е, че всичко, което изброих, е изключително важно за България и следва да се чуе гласът на народа. Не знам дали трябва да е референдум, или друго легитимно допитване до българския граждани, но обществото следва да реши по трите теми както следва:
1) да подкрепяме ли Украйна военно?
2) следва ли да допускаме цялата джендър идеология?
3) парламентарна или президентска република трябва да е България?
Нужно е да съхраним нашето членство в Европа. И нека Бог да пази България!
-------------------
Николай Ников е роден през 1977г. Учил е „Международен бизнес“ в лондонския филиал на Американския международен университет в Ричмънд (American International University) и „Застрахователен и Риск мениджмънт“ в Сити Юнивърсити (City University Business School) в Лондон. Има също и докторантура по Икономика и Управление от ЮЗУ Благоевград.
След динамична кариера в лондонското сити се завръща в България и до 2012 г. е развивал кариера в сферата на финансите. Също така е бил главен координатор в направление „Управление на мултинационални застрахователни програми“ към AIG, Европа (Великобритания), Лондон.
В момента разработва теории и преподава в областа на икономическите и бизнес науки. Също така, развива бизнес в областта на индустриалното предприемачество.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 95 гласа.

Свързани новини