Last news in Fakti

10 Юли, 2023 08:54 6 882 129

Решението за България – президентска република с 60 депутати? Николай Ников пред ФАКТИ

  • николай-
  • ников-
  • президент-
  • радев-
  • депутати-
  • българия

Европа ни даде много пари през последните години, но ги крадяха една шепа хора, казва икономистът

Решението за България – президентска република с 60 депутати? Николай Ников пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Визитата на украинския президент Володимир Зеленски, който за кратко време посети четири държави, започвайки от България, предизвика многополюсни коментари. От „колко е добре за България“, до „какво прави тук зеленото човече“. В същото време в парламента наблюдаваме сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, която е пак „в името на България“. Какви процеси текат… Пред ФАКТИ говори икономистът Николай Ников.

- Г-н Ников, помощта за Украйна продължава да е разделителна линия между партиите. Защо…
- Ползата за България по отношения на своята геополитическа ориентация е крайно променяща в момента. Активната подкрепа на Украйна във войната и налагане на джендър идеологиите водят до отлив на обществото от евроатлантическата ориентация. Проваленият парламентаризъм доведе до създаване на нефелни управленски конструкции. Изходът е промяна на парламентарната република с президентска. Следва да се проведат референдуми именно по тези въпроси, за да надделее демократичният избор и народната воля. Трябва да останем в Европа!

- Европа е силно обединена по тази тема. Реално нашата помощ е част от общата на ЕС?
- Въоръжавайки Украйна, това ни прави явни противници на Русия, което не мисля, че е волята на българският народ. Нашите възрожденци, апостоли на свободата, светци и исторически икони са жертвали себе си за свободата на България от османското иго. Истината е, че Русия ни е освободила от зверствата на турците и това до голяма степен е било поради християнски сантимент. Свободата на България е постигната с помощта на Русия. Никой няма право да ни поставя в положение на конфронтация с този народ. Хората не го искат! Българският народ е против това да става особено по този начин.

- Но ние сме част от обединена Европа?
- Войната в Украйна не е наша и ние следва да запазим пълен неутралитет. Освен това сме на кръстопът. Всеки ни иска, защото България е райска градина. Имаме плодородна земя, природни ресурси, образовано и красиво население. Какво ще стане, ако в бъдеще някоя наша съседна страна, която е членка на НАТО, прояви нездрав интерес към нас? Кой ще ни защити? А ако се окаже, че пак се наложи да искаме помощ от Русия? Нашият път е Европа и НАТО, но обществото се чувства тревожно да заставаме явно срещу Русия.

- Може ли да сме част от НАТО и да пазим неутралитет?
- Да не говорим, че ние, бъдейки част от НАТО, ставаме съпричастни на стратегическа грешка на алианса за разрешаване на конфликта в Украйна. Очевидно, давайки оръжие на украинската армия, това води единствено до загуба на човешки животи. Военното противопоставяне не е решение, войната продължава вече близо година и половина. Крайно време е за активни преговори за мир. Не се направиха достатъчно усилия от западните лидери в тази насока. В случай, че не можем да повлияем на взимане на такова решение, да вземем поне нашето си решение. Вместо да даваме оръжие да отправим призив за мир и да работим в тази насока.

- Смятате ли, че има риск за България?
- Рискът за българското бъдеще е голям в момента. Ако един наш сънародник загине в Украйна, изпратен на мисия като санитар, готвач, войник или каквото и да е друго, целият народ ще въстане. Ще свали това правителство и ще избере някое с крайни възгледи, може да излезем от Европейския съюз, което ще е пагубно за нас. Нашата икономика е изцяло свързана с този съюз и ще изпаднем в крайна бедност и нищета, ако не сме част от него.

- Звучите малко крайно…
- Нека не забравяме, че членството ни в Европейския съюз и НАТО е "брак по сметка", това не е провокирано от любов и близост. По език, вяра, нрав и култура сме много по-близки до сърби, руснаци, украинци, македонци и гърци, ако щете, от колкото, до която и да е друга част от така наречения колективен запад. Ние сме в Европа и НАТО, за да получаваме блага, достъп до развития свят и най-вече инвестиции. Да ни бранят и пазят като перла, все пак няма по-хубаво място на света от България. В момента усещането сред българския народ е, че малко или много ни ползват като пешки в шахматната игра между НАТО и Русия. На всичкото отгоре, в следствие на членството в НАТО, ние сме силно разоръжени. Платихме самолети авансово на Америка и ще ги чакаме години. Не следва ли като страна член на НАТО да ни ги дадат без пари и то по-бързо?! Заслужаваме съвсем друго и привилегировано отношение. Платихме много за такова отношение, унищожихме си армията, разградихме активи, лишихме се от това да имаме собствена монетарна политика и много други.

- И какво трябва да направим…
- Най-голямата жертва, която България даде, е потенциалът, който избяга в Западна Европа и Америка. Лекари, инженери, учени, компютърни специалисти, шофьори, всякакви кадри, създадени и отгледани от България заминаха на запад. Още по-голяма болка е, че много от тях се оказаха предатели и родоотстъпници. Хулят България и работят срещу нейните интереси. Разбира се, основната причина за емиграцията е следствие на разликата в стандарта на живот. Не можем да очакваме от всички да обичат безмерно България, но сигурният начин да ги задържим и върнем е като направим България по-привлекателна. Това става с инвестиции от Америка и Европа. Критикуват ни за лоша съдебна система и корупция, но как да бъде друго, след като сме бедни?! Да инвестират в заводи, индустрии, да отварят работни места, за да влизат добри практики и да се вдигне стандартът на живот, за да спрат хората да бягат. След като се вдигане стандартът на живот и сигурността за утрешния ден, ще дойде и самосъзнанието за елиминиране на корупцията.

- Виждате ли възможности за инвестиции у нас?
- Европа ни даде много пари през последните години! Крадяха ги една шепа хора, пенсионерите пак умираха от глад и народът страдаше, но все пак членството даде съвсем различен облик на България. Хората свикнаха да пътуват свободно, тези, които могат, работят от където си искат. Да не говорим, че в момента търговският обмен между България и Германия е рекордно висок в полза на България, статистически от 40-те години на миналия век насам. Нашето място е в Европа, категорично! Също така и в НАТО, но следва да поставим някои изисквания по отношение на членството в двата съюза. Основното е да не ни поставят в позиция на активен противник на Русия, да ни въоръжават по- активно и да засилят инвестициите в България.

- Вече споменахте джендър идеологията, а в последно време отново се заговори за Истанбулската конвенция. Тя се обсъжда и в европарламента, където се лансира идеята ЕК да задължи страните-членки да я приемат…
- Освен подкрепата за Украйна има и друго, което отблъсква хората от цялостната евроатлантическа ориентация - това е точно джендър идеология, която се насажда. Идеята за еднополови бракове създава ужас в обществото, изглежда много страшно и антибиблейско. Това не е за България и освен крайната неприемливост към тази идеология, това е в остър разрез със стратегията за борба с демографската криза. Ценностите, свързани с християнското семейство, са основният стожер на надежда в българското общество. Именно това ни е съхранило през вековното османско робство.
Не на последно място, България може би взима неправилни решения поради тотално разрушената парламентарна система. Тя не работи и ражда някакви уродливи и хлъзгави съглашения за управление. Гласуват изключително малко хора, а тези, които гласуват, са излъгани. Гласуваш за някой, после ти казват, че не си гласувал за него, а за друг. Хиляди участници има в политическия процес, но никой не носи отговорност. Правят нещо, което били длъжни, защото това е решение на Народното събрание, а там предложението го бил внесъл друг. Появяват се вече всякакви деца, внуци, роднини на комунисти и то от висшия ешелон, обясняват какви яростни евроатлантици и демократи били. Това е много цинично и грозно, как да очакваме, че тези хора ще служат вярно за интересите на България?!

- Не веднъж сте казвал, че е редно да се замислим за друга форма на управление. Но някак това звучи утопично…
- Нашата парламентарна система, ако трябва да я сравним с притчата за трите гарги, е следната: „Три гарги летели. Едната попитала другите колко е часът? Втората извадила термометъра, а третата казала, че е сряда“. Според мен трябва да преминем към президентска република с парламент от 60 души, но мажоритарно избрани депутати. Така ще знаем кой носи отговорност и ако народът не харесва политиката на президента, да може да го свали във всеки момент. Освен това, по-лесно ще се намерят 60 депутата и един президент, които да обичат България и да ѝ служат вярно, отколкото всички тези участници в политическата система.

- Вярвате ли, че подобно нещо изобщо може да се случи?
- Всичко от гореизложеното е споделено от любов към България, няма никаква пропагандна или провокативна цел. Възможно е моят морален компас, прочит на Българска история и преценка за правилните стратегически ходове да не са съвсем точни. Това, в което съм категоричен, е, че всичко, което изброих, е изключително важно за България и следва да се чуе гласът на народа. Не знам дали трябва да е референдум, или друго легитимно допитване до българския граждани, но обществото следва да реши по трите теми както следва:
1) да подкрепяме ли Украйна военно?
2) следва ли да допускаме цялата джендър идеология?
3) парламентарна или президентска република трябва да е България?
Нужно е да съхраним нашето членство в Европа. И нека Бог да пази България!
-------------------
Николай Ников е роден през 1977г. Учил е „Международен бизнес“ в лондонския филиал на Американския международен университет в Ричмънд (American International University) и „Застрахователен и Риск мениджмънт“ в Сити Юнивърсити (City University Business School) в Лондон. Има също и докторантура по Икономика и Управление от ЮЗУ Благоевград.
След динамична кариера в лондонското сити се завръща в България и до 2012 г. е развивал кариера в сферата на финансите. Също така е бил главен координатор в направление „Управление на мултинационални застрахователни програми“ към AIG, Европа (Великобритания), Лондон.
В момента разработва теории и преподава в областа на икономическите и бизнес науки. Също така, развива бизнес в областта на индустриалното предприемачество.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 95 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    38 70 Отговор
    Та да излезете по-евтини на Посолството. Като ви турят Плевньо 2 и мекеретата ПП/ДБ и приключихте.

    Коментиран от #6

  • 2 Кремълски мечти

    67 49 Отговор
    Адио!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Решението е във

    53 84 Отговор
    Възраждане

    Коментиран от #13

  • 5 Бай Знай

    28 42 Отговор
    Защо да се чака някой да бъде убит в Украйна? вместо да си мерят силиконките на брега на отровното Черно Море малките джендърчета с епилираните бицепси да взимат тоягите.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бегай легай!

    91 65 Отговор
    Нали 3 години бяхме п..Резидентса реПублика под "мъдрото" ръководство, на русороба Мунчо!!! Цените пет пъти нагоре, и излагане пред цял свят!!!!

    Коментиран от #28

  • 8 Мнение

    71 28 Отговор
    Президентская Республика няма да аботи в БГ. Това означава да се даде властта в ръцете на идин човек и дефакто ще си имаме диктатура. Ние не сме Франция и не сме дораснали за такива ходове. Личното ми мнение е че един министър трябва за може да управлява един мандат и след това да няма такава възможност.

    Коментиран от #12, #44

  • 9 бай Иван

    62 11 Отговор
    Свестните у нас ги считат за луди,всички знаем кой го е казал и все още важи.Тук у нас е така
  • 10 разбира се

    70 35 Отговор
    президентска държава, значи диктатура,никой българин не иска да се покорява на български Кимчо

    Коментиран от #14

  • 11 един

    52 19 Отговор
    Aко може и хич без депутати,сал един Радев и сал една Русия,и ши им прайм кисели краставички...

    Коментиран от #17, #46

  • 12 Бай Знай

    48 44 Отговор

    До коментар #8 от "Мнение":

    А бе момко, 45 години ни управляваше един човек и бяхме супер.

    Коментиран от #24, #99, #126

  • 13 Банален си вече

    53 28 Отговор

    До коментар #4 от "Решението е във":

    с това израждане, на костя копейкин!!!! Или и ти взимаш някоя копейка??!!

    Коментиран от #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ха ха ха а хаха

    57 32 Отговор
    Това комунягско отроче се накичило с титли като коледно дръвче, но не от москва ми разтяга путлерастка пропаганда АЙ бегай при Путя и там ги разтягай ластиците.

    Коментиран от #23

  • 16 Правилно

    52 16 Отговор
    240 депутати на 6 млн.души
    Като участници в комисии взимат по 8000 лв освен заплатата и огромна пенсия
    Кой ще ви храни?
    Президентските републики, начело със САЩ и Русия бързо взимат решения.
    Нашите плямпала лъжат че имаме традиции в парламентарната демокрация, но през 1933 г.Цар Борис ликвидира всякакви партии и България тръгва.
    1913 г.Цянкое същи ликвидира партиите
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Скъсан ви е

    11 9 Отговор

    До коментар #13 от "Банален си вече":

    Чорапогашника
  • 19 Българин

    53 20 Отговор
    Още един червен другар, който е отишъл в "гадния Запад" да се учи, вместо в прекрасния руЗки "рай". Като всички другаре с малко повече възможности. Като синчетата на Нинова, Песков, Соловьов и т.н.

    Как пък веднъж не се объркаха да отидат в любимите им диктатури да учат и да живеят.

    Впрочем, видите ли някой да е "завършил магистратура" в ЮЗУ, да знаете, че от него НИЩО не става. Там магистратури ходярт да правят хора, които "нямат време" за сериозно учене и изпитите си ги вземат с едно пътуване до Благоевград.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Само питам

    40 16 Отговор
    Защо не застанете на открити пропутински позиции и не поведете кампания за излизане от ЕС и НАТО и за присъединяването към Евразия? Имате достатъчно проруски автори, които ще свършат чудесна работа, не е нужно да ги изброявам. На техният фон дори Радев и Костя Копейкин ще изглеждат като евроатлантици и защитници на джендър идеологията.
  • 22 разбира се

    37 10 Отговор

    До коментар #14 от "оня с големия":

    Имаш свободата, която ти е дадена от демокрацията да живееш не свободно в тоталитарна Северна Корея. Лек път

    Коментиран от #26

  • 23 Франц Кафка

    28 5 Отговор

    До коментар #15 от "ха ха ха а хаха":

    Некадърникът взима отношение по всички въпроси, но умира като некадърен глупак

    Коментиран от #106

  • 24 Българин

    40 12 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Знай":

    "и бяхме супер"

    Ти да не си бил от партийната върхушка, че си "бил супер" при Живков?
  • 25 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    29 9 Отговор

    До коментар #17 от "Бай Знай":

    Ами правете, това е русофилска специалност!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Наблюдател

    44 17 Отговор
    Три години се нагледахме какво означава президентска република. Не искам повече комплексирани човечета, с нисък интелект, голямо его, огромен морален дефицит и силни руски зависимости за задава дневният ред на България!

    Коментиран от #53

  • 28 ежко

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Бегай легай!":

    Не си бил!Време е да бъдеш!
  • 29 Айде бе...

    20 11 Отговор
    А не може ли монархия? Веднъж избираме един цар и после престола се предава по наследство. Така няма да се налага да ходим да гласуваме, защото мандата е безсрочен.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 086

    27 4 Отговор
    Не президентска република, а пряка демокрация.

    Коментиран от #38

  • 32 Времеубежен

    10 3 Отговор
    Бе на кой му пука за тава бе? Важнотой да маами кифтьета и вину да са лей!
  • 33 Чип и Дейл

    26 4 Отговор
    Как се изкарват 4000 за едно интервю
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Чичак

    24 24 Отговор
    президентска република с 60 депутати не е лоша идея но няма да се случи ! Похвално е че някой на глас я изказва
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 разбира се

    26 16 Отговор

    До коментар #26 от "Каква свобода имаш":

    Лек път към Северна Корея,за да оцениш свободата, която имаме българите в Европейска България. Това,че ти си мързелив и ядеш петте лева от пенсията на баба си,истинските българи сме с десетки хиляди лева спечелени с работа. Работи, ако искаш да имаш ,никой не ти е длъжен да те храни

    Коментиран от #40, #41

  • 38 Времеубежен

    13 6 Отговор

    До коментар #31 от "086":

    Това е най-доброто, ама тези по плажовете сега са по-заинтересувани от бъдещия брак на Димитър и Станислава, с орисница Дара Екимова ( които да са тези цифки). Това им "дават" на телевизора - това ги кефи!

    Коментиран от #95

  • 39 Разум да проявява млад човек ?

    18 15 Отговор
    И чудо на чудесата.... ние, бъдейки част от НАТО, ставаме съпричастни на стратегическа грешка на алианса за разрешаване на конфликта в Украйна. Очевидно, давайки оръжие на украинската армия, това води единствено до загуба на човешки животи. Военното противопоставяне не е решение.....
  • 40 Кукуряк-Чо

    5 7 Отговор

    До коментар #37 от "разбира се":

    Бъди рахат-те сегашните управници ще ти ги вземат.

    Коментиран от #52

  • 41 Мдаа

    26 9 Отговор

    До коментар #37 от "разбира се":

    "Лек път към Северна Корея,за да оцениш свободата"

    Сега ще ти обясни, че много иска да отиде в Северна Корея, защото е убеден, че там е най-хубаво, но ... няма желание, защото "няма как, братче". Ако е много нагъл ще ти обясни, че и на другите такива места не може да отиде, защото тези страни "не пускали" незаслужили да се насладят на тамошния "рай".
  • 42 60 депутати

    14 5 Отговор
    И 60 са много ! Спокойно може да са 45

    Коментиран от #43

  • 43 Радев

    19 10 Отговор

    До коментар #42 от "60 депутати":

    Защо да харчим пари за народни представители, и без това знаете, че те няма да представляват никого.
  • 44 Пепи

    5 10 Отговор

    До коментар #8 от "Мнение":

    Костов беше 1 мандат. Хареса ли ви?

    Коментиран от #103

  • 45 Този джендър

    21 15 Отговор
    си пада по Путлер и Са..Ма... като всички комундели. Свикнали са рашките да ги о нождат ,където ги сварят.
  • 46 жмръц

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "един":

    И компутри и кумпотьи...
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ННН

    24 13 Отговор
    Аз само едно нещо не разбрах. Когато рашките те бомбят отвсякъде и са нахълтали в държавата ти, ти как работиш за мир? А БГ-то пък как точно ще се бори за мир. Що някой от псевдо миролюбците не го обясни ясно.
  • 49 русоробски мечти

    28 10 Отговор
    Таварищ вашата работа няма да стане Дякон Левски е начертал пътя на България който е в противоположна посока от вашия
  • 50 Стеф БГ

    13 15 Отговор
    След тези изборни циркове е най добре да бъде назначен третият секретар или чистачката на американското посолство за управител на колонията България . С това ще бъдат спестени милиони за избори и издръжка на продажни депутати !!!
  • 51 Какъв е тоя

    25 9 Отговор
    Никому неизвестен четирихилядник

    Коментиран от #54

  • 52 разбира се

    18 6 Отговор

    До коментар #40 от "Кукуряк-Чо":

    Рахат съм, защото единствено крадат комунистите,а тези не са. Спомни си как комунистите откраднали всичко от българския народ,от нивите до животинчетата от обора му. Няма по голямо Зло от комунизма
  • 53 факуса

    9 9 Отговор

    До коментар #27 от "Наблюдател":

    и кво направиха тез с високия интелект,закусваха в посолството,по добре си свали превръзката или иди на доктор да ти изпише очила,щот или не виждаш или цоцаш,та ги плещиш такива
  • 54 ДС събира вересии

    21 7 Отговор

    До коментар #51 от "Какъв е тоя":

    Вадят напазаруваните на амбразурата, защото положението на шефчето им в Кремъл е плачевно.
  • 55 Просто човек

    26 7 Отговор
    Фейк.бг традиционно дава думата на всякакви путински слуги...
  • 56 Nехиs

    24 10 Отговор
    Престанете да слугувате на Мунчо и да лобирате за руските му идеи! Катастрофа е за страната, когато такъв предател и подлога получи власт! Само си спомнете колко хора измряха от собствената си простотия, следвайки мунчовите призиви за метеж при пандемията! И дали на него му пука за собствените му избиратели, пращайки ги на смърт!
  • 57 Припомка

    18 11 Отговор
    Епицентър 18.08.2022


    Николай Ников: България ще стане президентска република с възобновени отношения с Русия


    Парламентаризмът си отива, на вратата чукат много сериозни проблеми. Служебният кабинет ще управлява поне една година, след което България ще стане президентска република със силно възобновени връзки с Русия. Европа не може без руския газ, светът не може без него и ние ще сме първите, които ще използват славянското братство с Русия, за да получим право да ползваме евтина газ, както и да препродаваме на други страни. Държа да отбележа, че настоящата статия дава прогноза базирана основно на икономически обстоятелства и не отразява каквато и да е идеологическа нагласа......................В последствие, след като България преодолее тежката зима чрез възобновяване на доставки на руски газ, народът съвсем няма да иска повече парламентаризъм. Следващата година ще се проведе референдум и ще станем президентска република.



    Явно от Лондон ни ги връщат съвсем повредени и продължават да приемат индийци и пакистанци!

    Коментиран от #60

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 АУУУУУ

    17 5 Отговор
    РАДЕВ .....НЯМА ДА ТЕ ОГРЕЕ ......🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #104

  • 60 СмЕх в блатото

    19 3 Отговор

    До коментар #57 от "Припомка":

    Аууу, това, което си цитирал беше преди рузките могилници да се изтеглят от големи части на Украйна.

    Гледам сега е започнал повече да се прикрива, но не чак толкова, че да не му личи.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Идеално

    19 12 Отговор
    Пример за президентска република - Русия.Този юнак като иска това да заминава при Путин. След като задава въпрос дали да се помага на Украйна, човекът си е путинороб. Всеки нормален човек помага на жертвата ,за да бъде спасена, само озверели и освирепели хора не искат, под прикритието на грижа за България.
  • 64 Браво на този човек

    13 23 Отговор
    Един мислещ , не продал се и с достойнство и морал българин!
  • 65 Само питам

    26 10 Отговор
    Вие ли му давате заплата на автора или е директно към Мутрафонова?
  • 66 Малееее

    16 10 Отговор
    Направо сме за мустака. С президент, като Радев, Катюшите за час ще са тук. Пак руски ботуш и Белене. А може и Баце да е. Тогава мафията ще вилнее. Бой и дай парите.
  • 67 Бок лук

    20 6 Отговор
    Аре у лево БЕ, пардон у Сибирят!!!
  • 68 ВУЗФ

    16 2 Отговор
    Лондон, работил в Ситито?!.. , управлявал нещо си.., върнал се в.... Югозападния да преподава. А, забравих - роден е след 1973 г.
  • 69 Корупцията била

    9 9 Отговор
    Поради бедност!!!
    Да 33 г. Не стигат едни и същи фамилии да се обогатяват за сметка на бюджета и европейските фондове в условията на 100% БЕЗНАКАЗАНОСТ.
    САМО НОВ 09.09. Е РЕШЕНИЕТО И ЕВРОАТЛАНТИЦИ ТЕ НИ ЯКО РАБОТЯТ ЗА НЕГО.

    Коментиран от #72

  • 70 Бамбука

    20 4 Отговор
    Доста объркано изказване. Хем сме в ЕС и НАТО, хем другия крак бяга в другата посока. И от кого може и/или трябва Русия да ни освобождава пак ? Русия разтрогна Варшавския договор и ни остави да се оправяме сами, застанали срещу Турция и Гърция, членки на НАТО. Ако тогава искаха, щяха да хи превземат за няколко дни. Това не се случи. Русия ни обяви за вражеска държава, не ние.
  • 71 Чичак

    7 16 Отговор
    Браво на младежа. Приятна изненада. Браво . Най вероятно също е от умните и успели деца на ДС и ВКР...... Браво !
  • 72 Мишо Шамара

    22 4 Отговор

    До коментар #69 от "Корупцията била":

    За Русия е удобно троянски кон като България да е член на ЕС, за да обслужва руски интереси.
    Драги русофили, ЕС не е зло, но всичко, което ЕС ни подари се открадна от руснаците и от техните проруски представители в България. Всичко подарено от ЕС не стигна до вас, защото го крадат чисти българи и руснаците - нито циганите, нито турците, нито емигрантите ви ограбват. Вашият живот лош го правят изцяло български политици, платени с руски копейки.

    Коментиран от #93

  • 73 !!!?

    21 6 Отговор
    Този защо забравя, че България се е освободила от турско робство с помоща и на днешните независими държави, членки на НАТО и ЕСУкрайна, Полша, Румъния, Финландия, които са били в състава на руската империя. Ников от варварсият режим на Путин със сатрапа Пригожин, православния Кадиров и шамана Кожудерович от монголските степи, ли очаква го освободи от външна агресия !!!?
  • 74 Чичак

    8 21 Отговор
    Радостно е да видиш Млади и Интелигентни нови лица. Приятно съм изненадан
  • 75 А така

    7 19 Отговор
    Казаха ли ви го най накрая в прав текст? Браво на човека
  • 76 Чичак

    4 18 Отговор
    Само умните и успели деца на ДС и ВКР.....могат да оправят тази пропаднала атлантическа държава. Повече като този младеж дай боже да има
  • 77 О СВЕЩЕНА ПРОСТОТА

    21 4 Отговор
    АРЕ И ТОЗ ПУТКИНИСТ СЕ ИЗКАЗВА ОТ ИМЕТО НА НАРОДА!!!!!!!!!!

    Коментиран от #79

  • 78 Леля Гошо

    4 14 Отговор
    "...платихме самолети авансово на Америка и ще ги чакаме години."

    Това направигме не ние, а жалкият родоотстъпник и предател, лицето Бойко Методиев. Нас никой не ни е питал, но си го заслужаваме, защото продължаване да гласуваме за него и за другият родоотстъпник, лицето Кирил Петков. Сега напишете че съм копейка, но това няма да промени жалката иатина.
  • 79 бахо

    4 13 Отговор

    До коментар #77 от "О СВЕЩЕНА ПРОСТОТА":

    Видяхме и чухме един друг "българин",той всъщност е антибългарин да се изказва от името на българския народ-казва се М0ни (с)паси.Чак намеси и Васил Левски-най-голямата българска икона!Абсолютен демагог и лъжец.Такива като него,нали знаете,какво би трябвало да им се случва?
  • 80 Попов

    13 2 Отговор
    Жалко, че на тези години този икономист няма един ден работа в практика като икономист. А хиляди долари са налято в дипломи и грамоти
  • 81 До бам бука

    5 15 Отговор
    Питайте сърбите дали са
    Изоставени от руснаците да се оправят сами.
    Нашту елит не може и не иска да поема национална отговорност, а винаги налита на
    ГОУЕМ Господар.История не чете!!!
    И Унгария е добър пример за отговорен елит.

    Коментиран от #127

  • 82 Да върнем царя?

    5 7 Отговор
    Объркан народ. Побъркани млади хора. А глобалфашизмът си настъпва, когато капанът щракне ще има "олеле, как не разбрахме, как никой не го прозря" , както днес с бананите и банановата ни държава... Кой ни управлява днес, кой е представен в говорилнята и чии интереси защитава? Непрекъсната лъжат и демонстрират силата си, управляват ни откровено на инат. Борят се с усещането за корупция, щото ако трябва да борят корумпираните, трябва да посегнат на себе си. С грабежа си обезсмислиха членството ни в ЕС, сега се готвят да ограбят и душите ни с противоестествената идеология на джендаризма...Целта е подчинен и смачкан човек.
  • 83 Lоста

    16 3 Отговор
    леле-мале! Икономист дава акъл за конституционни промени. Това, което е написано, е пълна пародия!

    Коментиран от #84

  • 84 Мдаа

    13 1 Отговор

    До коментар #83 от "Lоста":

    Тук е достатъчно да си путинист, и получаваш място за статия.
  • 85 Диамантената ръка

    9 2 Отговор
    Поредния, който освен учебниците по история от бай тошово време нищо друго не е чел горкия...
  • 86 Меглена

    11 1 Отговор
    Авторът само е забравил да уточни, че президентът не трябва да се избира, а да се назначава от Путин.
  • 87 Инженер

    10 0 Отговор
    Когато следвах за машинен инженер учих математика при проф. Брадистилов. Често се случваше на неговите лекции някои да говорят и да пречат. Тогава той се обръщаше към тях и им казваше преди да ги изгони "ако не им е интересно" да идат в "икономическото" училище, така той наричаше икономическия институт. И довършваше. " там приемат" всякакви, които не могат да мислят... Така България полека лека се насити с бавно мислещи..икономисти та и до сега.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 тошко африкански

    9 1 Отговор
    Не знам как си е взело дипломата това нещо изпружило са на стола и мислещо се за особено краZивo и умнo. Какъв нарцисизъм струи само от него..... Радвам се, че не съм имал такова чучело за преподавател някога!
  • 91 мнение

    7 1 Отговор
    Нашите възрожденци, апостоли на свободата, светци и исторически икони са жертвали себе си за свободата на България от османското владичество, защото са били идеалисти, и не са допускали, че по време на социализма че сме с по ограничени свободи
  • 92 СЕЛО ГОРНО НАНАДОЛНИЩЕ

    10 3 Отговор
    "- Нека не забравяме, че членството ни в Европейския съюз и НАТО е "брак по сметка", това не е провокирано от любов и близост."

    А бе аланкоолу, същото важи и за освобождението ни турско робство. Да не си мислиш, че царят е изгарял от лИбоФ по назе, тъмните балкаски субекти?????
  • 93 Браво

    3 2 Отговор

    До коментар #72 от "Мишо Шамара":

    Един да им го обясни просто и ясно
  • 94 Заради

    5 0 Отговор
    Един такъв преподавател изоставих ВИНС а полит икономия на социАлиЪМа
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 ИВАН

    6 8 Отговор
    Не знам какви пари ни е дала европа, но аз съм вече на границата на оцеляването, а и много други хора са като мен ... да, градинки, магистрали, тротоари, които след две години вече са стари, но горите се секат, наводнения, суша, ветрове ... а сега нямаме и море

    Коментиран от #101, #112, #114

  • 97 НЯКОЙ

    9 1 Отговор
    Намери си друга държава за експерименти, другарю ников! Това, което предлагаш не е подходящо за нас, казаха го признато умни хора!
  • 98 пацо

    1 0 Отговор
    Правилно най-много 100 гладника които ще станат шопари като сегашните манов и бившия на Бедрова красен тъп---о и никакви субсидии на партиите
  • 99 Хахаха

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Знай":

    Да беше супер , ако беше партиен секретар или службарче към партията
  • 100 Иво

    10 3 Отговор
    Нали чалгарите верните подлоги на Радев правиха референдум за президентска република. Народа не иска такъв тип управление ала путинска диктатура. Може да има русофили но нормалните хора които си обичат България са много повече. Русия е враг на Свободния свят значи и наш враг.
  • 101 666

    6 6 Отговор

    До коментар #96 от "ИВАН":

    Иване признай си просто не ти се работи. Затова трудно оцеляваш. Комунизма ни научи да не работим и да крадем от държавното затова социализЪма фалира.
  • 102 правдотърсач

    6 6 Отговор
    Русия, никога не ни е освобождавала, тя е прогонила турците от нашите земи, за което сме й платили щедро, с активи на стойност 32 тона злато! Ако има някой обаче, който да ни е освободил, и да сме се почувстваме истински свободни, това са САЩ, които ни освободиха от натрапеният ни от Русия, Социализъм, но не можаха да ни освободят напълно от зловредното руско вмешателство, във вътрешните ни работи!
  • 103 Никси

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "Пепи":

    Костов никога не е бил Президент , Премиер беше , не бъркай Петър Чернев с Черен Петър , единия беше певец а другия коминочистач !!!
  • 104 Никси

    2 2 Отговор

    До коментар #59 от "АУУУУУ":

    защо си мислиш че Радев ще бъде задължително , може народа да избере !!!.
  • 105 няма да го бъде

    6 0 Отговор
    Сигурно знаете и поименно 60-те депутати?
  • 106 да попитам

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Франц Кафка":

    За този на картинката или за себе си намекваш.
  • 107 Копейки

    8 0 Отговор
    Сега Мутрофанима тази опорка ли ви спусна да убеждавате непросветените че Президентска республика е хорошо за Болгария
  • 108 Българин

    3 9 Отговор
    Много точен коментар.Изразява позициите на народа.Но една птичка гнездо не прави.Браво.Четете и се учете.
  • 109 Лаврентий Берия

    6 0 Отговор
    Тоя комунист къде е завършил икономика? В ПартИздат ли? Само Бащицата който кара ладията към Русия ще ни "спаси" подобно на Великия Кормчия! 60-те Апостоли вероятно също ги знаем - милиционери и военни верни внуци на БКП! Е..си и проZтотията, честно! На бас, че тоя екZемпляр е внук на "активни борци" и цял живот е черпил "вдъхновение" по партийна линия!
  • 110 Българин

    2 5 Отговор
    Единственото решение ,за да няма войни ,глад, мизерии , корупции, бедност, престъпления е ПЪЛНА смяна на структурата на управление,не само в България, но и в целия свят !!!! Нито комунизъм,нито социализъм,нито капитализъм и нито демокрация !! Това е нова система ,при която децата ще получават нужното образование и възпитание !! Всички хора ще се учат как да живеят заедно и задружно !!! И за всички хора ще има храна,вода и всичко нужно !!! Няма да има бедни и богати !! Сега богатите единствено имат достъп до всички ресурси на Земята !!! Ресурсите са за всички хора !! Това, ако не стане ще се изтрепем сами всичките !! Няма нужда от оръжия,бомби и ядрени сили !! Има такива проекти измислени от умни хора !! Но никой не говори за тях !! Ако всички обърнат поглед към тези проекти и да се работи по този въпрос, ЗЕМЯТА ще стане РАЙ !!! Тези, които се смятат за много умни и красиви, ЗАЩО не правят точно това ???? Защото са АЛЧНИ и прости !!!
  • 111 Eййййй

    5 3 Отговор
    тоя малограмотен пасквил още ли стои в топ новините????? Мутрофайна Путлерова здраво е платила.
  • 112 Лаврентий Берия

    5 3 Отговор

    До коментар #96 от "ИВАН":

    Иване, и защо "нямаш море"?! А, вярно - защото си правоверен и последователен консуматор на руската пропаганда. Иване, един съвет - докато се "образоваш" в сайтове с .RU накрая, все ще "изнемогваш".
  • 113 Истината:

    6 4 Отговор
    Отиваме към самоунищожение !! И Русия НЕ ни е освобождавала !! След 1944-година , България е разграбена от Русия и не остава нищо в хазната !! България е плащала в долари за газта !! Българският лев още тогава не е струвал нищо !!!
  • 114 Обикновен човек

    3 2 Отговор

    До коментар #96 от "ИВАН":

    Да, защото много пари се ОКРАДОХА !!! Трябва революция да стане,не друго !!!
  • 115 Kирил

    6 1 Отговор
    Президентството е напълно излишно в Републиката
  • 116 Ами не

    3 1 Отговор
    Всичко, което казва този застраховател е напълно погрешно за България! От къде ги намирате такива некомпетентни!? Работещото за България е да се промени политическата система, но така, че силно да се ограничи влиянието на партийните вождове от парламента върху държавните власти и институции! Да се осигури реална власт на избирателите, особено по отношение на съдебната власт и полицията в областите! Да се въведе истинско разделение на властите в държавата, мажоритарни избори и крайна мандатност във всички власти и държавни институции. Също, отзоваване на всеки избран при несправяне със задълженията!
  • 117 Абсурдистан

    0 0 Отговор
    Ако е наш президента сме за президентска република, ако ли не, сме за парламентарна република. Отново диви абсурди!
  • 118 Гаросян

    1 4 Отговор
    Защо някой трябва да се интересува какво мислят скапаните русофили.До края на годината ЕС ще изиска всяка страна да Приеме и ратифицира Истанбулската конвенция.
    Неприемането и води след себе си стотици милиони евро Глоби.
    Ние трябва всички като един да подкрепим Истанбулската конвенция.Защото само тя ни дава равни права На жените и децата.

    Коментиран от #128

  • 119 Ники

    1 3 Отговор
    Президентска република с пожизнен президент Румен Радев
  • 120 От Бг-партийците няма оправия 1

    3 1 Отговор
    А за какво ни е изобщо "законодателен" цирк "Народно събрание"?! За да ни занимават с месеци и години с партийно-котерийни и коалиционно-БКП-кланови клоунади, простотии и разправии?!
    Трябва да се въведе ЗАКОНОДАТЕЛНО-ЮРИДИЧЕСКИ БОРД привързан към законодателно-нормативната система (например) на Австрия (съразмерна на Б-ия и с дългогодишни традиции в законите и организацията и системата още от Княжество и Царство Б-ия, плюс и НЕУТРАЛЕН член на ЕС, но не и на военни блокове)! Без бг-парламент и без бг-конституц.съд! Всичкото законодателство и норми на Австрия и промените им да се превеждат на БГ, публикуват в ДВ и да влизат в сила!
    В Конституцията да се въведе ГОДИШЕН ИЗБОРЕН ДЕН, в който да се провеждат всички изботи, допитвания, референдуми, .... за годината без извънредни избори и без партийни търговии и галимации по свикването и определяне датата!
    Всики мандати да са 2 и 4 годишни, като за 4-годишните мандати на колективните органи да има избори за 1/2 от състава на всеки 2 години!
    Пряко избираемия президент+вице да е и премиер (административната власт)!
    За всяка назначаема или избираема адмистративна / общинска длъжност да се явявят комплект от 2-ма кандидати: титуляр и само един заместник титуляр без назначаване на сюрии от заместници-партйци и без катуни от "политически кабинети"! Конституционно въвеждане лична наказателна и материална отговорност на ВСИЧКИ административни и общински служители, кметовем, управители, министри, ...... за беззаконие

    Коментиран от #121

  • 121 От Бг-партийците няма оправия 2

    2 1 Отговор

    До коментар #120 от "От Бг-партийците няма оправия 1":

    Конституционно въвеждане на лична наказателна и материална отговорност на ВСИЧКИ административни и общински служители, кметове, управители, министри, ...... за беззаконие, кривораздаване, разхитителство, кастово-олигархичен лобизъм, неизгодни сделки, корупция, шуро-баджанащина и кумовско-сватовщина! Без безотговорност, ненаказуемост, несменяемост и имунитети!
    Видът и броя на министерствата да е изрично вписан в Конституцията - макс. 9 броя - като всички агенции, комисии, ..... да са със статут на дирекции към тези министерства.
    Съдебната с-ма да е единна тринстанционна с изрично изброяване в Конституцията на колегиите (които могат да се подразделят и на отделения) като адмистрат. съдилища и прокуратурите да са съответно админстр. и прокурорска колегии към съответното съдилище! Без главен прокурор и без комунистическа военизирана и централизирана система и организация! С конституционна колегия на подчинение на австийския конституционен съд, която да извършва оргоанизационно-техническта работа за пред австрийския конституционен съд, който задължително да преглежда за конституционно- и евро-съобразност преди влизането в сила на всики актове и норми съдавани и издавани от държ.+общ. адмиистр.- така няма да има нужда от констуционно обжалване! С възможност от сезиране от ФЛ или ЮЛ за актовете на съдилищата!

    Коментиран от #122

  • 122 От Бг-партийците няма оправия 3

    2 1 Отговор

    До коментар #121 от "От Бг-партийците няма оправия 2":

    Към Съда да има и Регистрационна колегия в която да са: ИМОТЕН (вкл. кадастъра), ТЪРГОВСКИ, ОБРАЗОВАТЕЛЕН, НАУЧЕН, ПРОФЕСИОНАЛЕН, магистратски (вкл. вещи лица), .... РЕГИСТРИ, които да поемат държавното задължение за регистрация, обективно СТЕПЕНУВАНЕ, правоспособност на различните специалисти, като се премахне придаването на държавни задължения и права към частни кастови колегии, камари, съюзи, ..... Всяка държ. и/или общ. длъжниост да се заема само от лица със съответната обраователна и професионална степен в регитъра!

    Коментиран от #123

  • 123 От Бг-партийците няма оправия 4

    3 0 Отговор

    До коментар #122 от "От Бг-партийците няма оправия 3":

    Да се забрани партийно-коалиционната и пропагандно-политическата дейност в законодателните и административните институции и органи! Без партийни групи със съответното управи, администрация, бонуси и привилегии, ... Без държавни / общински преки или котвени субсидии за партиите и политическите образования (остатък от еднопартийната комунситиеска система)! Без партийно-политически кабинети, издържани от обществото и хазната! Депутатите да са подредени по азучен ред и със съответния номер (както в ЕвроПрламенъта) без скупчване на катуни и колективни разправии и простотии! Партийно-коалиционната и пропагандно-политическата дейност да се развива свободно и на самоиздръжка само извън държ./общ. институции, органи и структури!
  • 124 лобистъ Никовъ

    0 2 Отговор
    е пропуснал да спомене, и удължаване на маднтатъ на Радевъ до безъкрай: - като в кремълъ!
  • 125 Само Питам

    0 0 Отговор
    Америка като е президентска диктатура ли е?
  • 126 И аз да кажа

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Знай":

    Да, бе- толкова бяхме супер, че ни вардеха с телени мрежи, ток и снайперисти по границите за да не се разбягаме!
  • 127 Мухаха

    1 2 Отговор

    До коментар #81 от "До бам бука":

    И нещо много да са цъфнали Сърбия и Унгария? Да ти имам идеалите! Като добавиш Куба и Венецуела, Иран и Северна Корея. ..картинка за пример!
  • 128 Б.Б

    0 0 Отговор

    До коментар #118 от "Гаросян":

    Арменски пе...ст !
  • 129 За протокола

    1 0 Отговор
    Айдееее,
    И това момченце "изкласило" на Запад, стана голям разбирач и политик.
    Аз пък си мисля, че е от онази групичка "наши" момчета, които с помощта на "онези другари", бяха изпратени да учат на Запад, в замяна на вършенето на различни "услуги". Виждаме, че сега този "западен" възпитаник отстоява ясни про-путинови позиции и работи за каузата на Радев, който също е на про-руска вълна.