Отидете към основна версия

4 357 118

Паралелният български свят - където очевидностите са лъжа

  • русофили-
  • русофоби-
  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • евгений пригожин

Дневният ред в София, големите градове и малките населени места все повече се различава

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Те търсят "истината" в руски сайтове и Телеграм канали - в една част на България "другата гледна точка" все повече добива статут на свещена крава. Впечатления от Александър Андреев.

Като разбягващи се галактики.

Политическа София спори за Терзиев и Лилков, за управляващата конфигурация и за Радев, но отвъд Околовръстното, особено пък на няколко стотин километра от столицата, дневният ред звучи малко по-другояче: инфлацията, съборът в Рожен и новият пилон, украинките, намаленията в "Лидл", понякога и цената на таратора в Поморие. Не че имам нещо против, напротив - хората се занимават с това, което ги интересува. Ала недоверието към София и към "Запада", често пъти примесено с чиста враждебност, което се заквасва най-вече в отровните балони в социалните мрежи, осезаемо набъбва.

Светът, в който "Путин е голяма работа"

Познавам Джони от над 20 години. Практикува една от класическите летни черноморски професии и въпреки американския си прякор и западните си аксесоари твърдо подкрепя Путин. Според Джони войната е започната от Украйна, която преди това избила десетки хиляди руснаци в Донбас, а НАТО продължава да обгражда Русия, за да ѝ вземела природните богатства, докато американците доволно потривали ръце, печатали долари и продавали оръжие "като за световно".

"Путин е голяма работа, държавник от класа. Сега, аз харесвам и Пригожин, харесвам и Кадиров, ама те с него не могат да се мерят. И ако тия фашисти в Киев продължават да се опъват, нямам нищо против да им метне една атомна бомба", така върви монологът на Джони, който като тефлон отхвърля всички възражения, независимо от фактите, с които са подкрепени.

Денем Джони живее на плажа, в останалото време - в своя Фейсбук балон, чието съдържание обогатява с новини от "Първи канал" и от руски акаунти в "Телеграм". Не изглежда зъл човек и това с атомната бомба сигурно не го мисли баш така, но на предпазливото предложение да се осведомява понякога от БиБиСи или от обществените медии в Германия отвръща с бащински укор към наивния си събеседник: "Ама моля ти се! На теб ли да обяснявам, че тях ги държат евреите, масоните, деветте семейства и дълбоката държава. Колко години смучат кръвта на хората, и мозъците ни изпиха, но дотук беше!"

Дневният ред в София, големите градове и малките населени места все повече се различава

Ще кажете, че един Джони пролет не прави, но в рамките само на няколко седмици не един от моите събеседници в България сподели сходни възгледи. Джониевата омраза към украинците - включително и към тези в България - също се оказва популярен наратив, поне според субективните ми впечатления. От хора в туристическия бранш ще чуеш, че били мързеливи и все мрънкали за повече пари, от техни хазяи - че били мръсни и шумни, а за капак сред местните упорито се говори за "хищните украинки" (чиито мъже явно са на фронта), които прелъстявали български мъже и разваляли семейства. Да, всичко това са приказки от уста на уста. И, да, сигурно има всякакви украинци и украинки. Но и в този сюжет ясно личи, че доста хора в България живеят в паралелен свят, където политическите очевидности са лъжа и измама, а "баровците" в София, Брюксел или отвъд океана само мамят, грабят и си затварят очите за "истината".

Алтернативната истина, позната и като другата гледна точка

Тази "истина" моят симпатичен събеседник Пиер - и той българин с чуждоземно име - търси в Ютюб. Пиер е медицински работник, любознателен млад човек, който също е убеден, че зад привидностите на обкръжаващия го свят се крие стройна и зловеща схема. Пиер изброява имената на няколко известни влогъри, които явно е възприел като ментори. От тях той е научил например, че през 2024 година ще бъдем ударени от вирус, много по-ужасен от Ковид-19. Защото Ковид пандемията била само репетицията. Тайните властелини на света искали да намалят човечеството наполовина и тъкмо с тази цел синтезирали вируси и изпробвали готовността на хората и на политиците да се справят с подобни бедствия. Пъстроцветното и вълнуващо пътешествие, организирано от неговите влогъри, го отвежда до тайни биолаборатории в Украйна, до бункери в САЩ, до китайски заводи за оръжия за масово поразяване и до фундаменталистки джамии в Париж, където се подготвя ликвидирането на "бялата раса".

Добре, Пиер, ютюбърите може да са интересни, да са информирани и добронамерени, но нали те не разполагат с кореспондентска мрежа, със собствени репортери по цял свят, с достъп до осведомителни агенции и дълго разработвани източници? Нали те нямат опита и квалификацията, редакционните екипи, звената за проверка на фактите? Всичко това го имат големите обществени медии, на които обществото им плаща за качество. А влогърите живеят от количество, от бройката потребители. Нали така?

Пиер внимателно и съсредоточено изслушва тази тирада, повдига рамене и обобщава: "Добре, истината сигурно е някъде по средата." За него истината и "алтернативната истина" явно могат да се срещнат някъде по средата и да се разберат по въпроса. Алтернативната истина, известна още като "друга гледна точка", която в България има статут на свещена крава…

Разширяването на Вселената върви с пълна сила

Докато с Пиер обсъждаме въпроса за истината, в един двор наблизо се е събрала весела компания. Яки мъже по потници, с обръснати глави и ланци, млади жени с напомпани устни и оскъден трикотаж. Дворът е бетониран, с желязна ограда и без никаква пролука към море или хоризонт. Певец на живо минава през целия обичаен репертоар - от "Бяла роза", през "Едно ферари с цвят червен", та чак до сръбско и гръцко. Барбекюто шепне, бирата бълбука, понякога се дочуват неартикулирани възгласи, гърмят пиратки.

Като разбягващи се галактики.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 122 гласа.

Свързани новини