Last news in Fakti

20 Юли, 2023 21:00 4 339 118

Паралелният български свят - където очевидностите са лъжа

  • русофили-
  • русофоби-
  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • евгений пригожин

Дневният ред в София, големите градове и малките населени места все повече се различава

Паралелният български свят - където очевидностите са лъжа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Те търсят "истината" в руски сайтове и Телеграм канали - в една част на България "другата гледна точка" все повече добива статут на свещена крава. Впечатления от Александър Андреев.

Като разбягващи се галактики.

Политическа София спори за Терзиев и Лилков, за управляващата конфигурация и за Радев, но отвъд Околовръстното, особено пък на няколко стотин километра от столицата, дневният ред звучи малко по-другояче: инфлацията, съборът в Рожен и новият пилон, украинките, намаленията в "Лидл", понякога и цената на таратора в Поморие. Не че имам нещо против, напротив - хората се занимават с това, което ги интересува. Ала недоверието към София и към "Запада", често пъти примесено с чиста враждебност, което се заквасва най-вече в отровните балони в социалните мрежи, осезаемо набъбва.

Светът, в който "Путин е голяма работа"

Познавам Джони от над 20 години. Практикува една от класическите летни черноморски професии и въпреки американския си прякор и западните си аксесоари твърдо подкрепя Путин. Според Джони войната е започната от Украйна, която преди това избила десетки хиляди руснаци в Донбас, а НАТО продължава да обгражда Русия, за да ѝ вземела природните богатства, докато американците доволно потривали ръце, печатали долари и продавали оръжие "като за световно".

"Путин е голяма работа, държавник от класа. Сега, аз харесвам и Пригожин, харесвам и Кадиров, ама те с него не могат да се мерят. И ако тия фашисти в Киев продължават да се опъват, нямам нищо против да им метне една атомна бомба", така върви монологът на Джони, който като тефлон отхвърля всички възражения, независимо от фактите, с които са подкрепени.

Денем Джони живее на плажа, в останалото време - в своя Фейсбук балон, чието съдържание обогатява с новини от "Първи канал" и от руски акаунти в "Телеграм". Не изглежда зъл човек и това с атомната бомба сигурно не го мисли баш така, но на предпазливото предложение да се осведомява понякога от БиБиСи или от обществените медии в Германия отвръща с бащински укор към наивния си събеседник: "Ама моля ти се! На теб ли да обяснявам, че тях ги държат евреите, масоните, деветте семейства и дълбоката държава. Колко години смучат кръвта на хората, и мозъците ни изпиха, но дотук беше!"

Дневният ред в София, големите градове и малките населени места все повече се различава

Ще кажете, че един Джони пролет не прави, но в рамките само на няколко седмици не един от моите събеседници в България сподели сходни възгледи. Джониевата омраза към украинците - включително и към тези в България - също се оказва популярен наратив, поне според субективните ми впечатления. От хора в туристическия бранш ще чуеш, че били мързеливи и все мрънкали за повече пари, от техни хазяи - че били мръсни и шумни, а за капак сред местните упорито се говори за "хищните украинки" (чиито мъже явно са на фронта), които прелъстявали български мъже и разваляли семейства. Да, всичко това са приказки от уста на уста. И, да, сигурно има всякакви украинци и украинки. Но и в този сюжет ясно личи, че доста хора в България живеят в паралелен свят, където политическите очевидности са лъжа и измама, а "баровците" в София, Брюксел или отвъд океана само мамят, грабят и си затварят очите за "истината".

Алтернативната истина, позната и като другата гледна точка

Тази "истина" моят симпатичен събеседник Пиер - и той българин с чуждоземно име - търси в Ютюб. Пиер е медицински работник, любознателен млад човек, който също е убеден, че зад привидностите на обкръжаващия го свят се крие стройна и зловеща схема. Пиер изброява имената на няколко известни влогъри, които явно е възприел като ментори. От тях той е научил например, че през 2024 година ще бъдем ударени от вирус, много по-ужасен от Ковид-19. Защото Ковид пандемията била само репетицията. Тайните властелини на света искали да намалят човечеството наполовина и тъкмо с тази цел синтезирали вируси и изпробвали готовността на хората и на политиците да се справят с подобни бедствия. Пъстроцветното и вълнуващо пътешествие, организирано от неговите влогъри, го отвежда до тайни биолаборатории в Украйна, до бункери в САЩ, до китайски заводи за оръжия за масово поразяване и до фундаменталистки джамии в Париж, където се подготвя ликвидирането на "бялата раса".

Добре, Пиер, ютюбърите може да са интересни, да са информирани и добронамерени, но нали те не разполагат с кореспондентска мрежа, със собствени репортери по цял свят, с достъп до осведомителни агенции и дълго разработвани източници? Нали те нямат опита и квалификацията, редакционните екипи, звената за проверка на фактите? Всичко това го имат големите обществени медии, на които обществото им плаща за качество. А влогърите живеят от количество, от бройката потребители. Нали така?

Пиер внимателно и съсредоточено изслушва тази тирада, повдига рамене и обобщава: "Добре, истината сигурно е някъде по средата." За него истината и "алтернативната истина" явно могат да се срещнат някъде по средата и да се разберат по въпроса. Алтернативната истина, известна още като "друга гледна точка", която в България има статут на свещена крава…

Разширяването на Вселената върви с пълна сила

Докато с Пиер обсъждаме въпроса за истината, в един двор наблизо се е събрала весела компания. Яки мъже по потници, с обръснати глави и ланци, млади жени с напомпани устни и оскъден трикотаж. Дворът е бетониран, с желязна ограда и без никаква пролука към море или хоризонт. Певец на живо минава през целия обичаен репертоар - от "Бяла роза", през "Едно ферари с цвят червен", та чак до сръбско и гръцко. Барбекюто шепне, бирата бълбука, понякога се дочуват неартикулирани възгласи, гърмят пиратки.

Като разбягващи се галактики.

***

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 122 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    50 93 Отговор
    Жестоката истина е, че провалилите се хора винаги търсят "алтернативната истина".

    А провалили се хора ВИНАГИ ще има.

    Коментиран от #19, #61, #68, #83, #108

  • 2 милиционер

    50 7 Отговор
    " Аз съм Джони "!

    Коментиран от #95

  • 3 Гориил

    120 33 Отговор
    Съединените щати радостно потриват ръце, че са успели да отприщят война в Европа, без да стрелят. Американската въшка се храни с европейска кръв.

    Коментиран от #9, #16

  • 4 Трол

    54 131 Отговор
    Отличен 6 на автора!
    Рашистите нямат общо с реалният свят...

    Коментиран от #78, #82, #109

  • 5 ДВ си лъже отново и отново

    106 27 Отговор
    ДВ жалки краварски смешници!

    Коментиран от #17

  • 6 Съдията Дред

    95 20 Отговор
    Сашко , във това Дойче може да е вярна само прогнозата за времето. Евентуално. Ама ти нали пробута щерката на тлъста заплата в ЕС, че иначе , ако трябваше да се бори сама, и за преводачка нямаше да се уреди.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Чета ДВ и веднага разбирам че е време

    68 14 Отговор
    За зомбиране на гладкомозъчни
    Вие ако сте обективна медия
    Значи че и чекмеджан и шиши са невинни
  • 9 А бе

    22 6 Отговор

    До коментар #3 от "Гориил":

    Джони, ти ли си?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мда

    38 4 Отговор
    Докато има ограничени хора да вярват на всичко у фейса и да цъкат на всеки линк, така ще е!
  • 12 Боклук

    9 19 Отговор
    Джони е като Нигън от "Живите мъртви".
  • 13 Киру Гриндъра

    50 13 Отговор
    Нещо за Прайда нема ли?

    Коментиран от #21

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 За глупака

    17 3 Отговор
    Всичко е очевидно!
  • 16 Българин

    27 38 Отговор

    До коментар #3 от "Гориил":

    Съединените щати ли са ти виновни, че цял живот те е мързяло и си искал да минеш по тънката лайсна?

    Всеки се прави на "светец" като анонимник, и като се запознаеш с фактите около него и всичко лъсва.

    Коментиран от #24

  • 17 ХА ХА

    19 28 Отговор

    До коментар #5 от "ДВ си лъже отново и отново":

    Джони като няма аргументи, почва да обижда и да обвинява всичко на запад, горд че е защитил господарите на ума му.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Фон дер Миндер

    28 6 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Първо дефинирай "провалил се човек " и после ше говорим

    Коментиран от #23, #28

  • 20 Укропат

    55 15 Отговор
    Как не го е срам тоя Джони! Вярва на пропагандата а не на пропагандата. Няма право да мисли и да си прави сам изводите. Трябва да поема от това което "официалните" СМИ поднасят! Трябва да си завре главата в г...за и да чува само това което му снасяме от ДВ и еврогейските ценни сдъвкани акита.

    Коментиран от #27

  • 21 А бе

    4 9 Отговор

    До коментар #13 от "Киру Гриндъра":

    Като те влече, потърси и се осведоми, може и да участваш.
  • 22 ало, александре,

    57 11 Отговор
    от ден на ден преставаме да вярваме на официозите! ще попиташ защо?!? ами защото постоянно лъжат, даже и за дребни неща, примери бол, бол! ей ги днеска лъжите на боко за лиценза, лъжите на надежда йорданова пак по същата тема и то за неща лесно проверими в официални български източници, не „в паралелния свят при путин“ според вас разпространители на дезинформация са всички, които поставят интересите на страната си над указанията, които идват от евроатлантическите структури. тези, които отстояват националните специфики на държавите си, а не призовават всички да се претопим в котела на глобалното безличие.
    опасни дезинформатори са и онези, които не се подчиняват на предписанията, залегнали във вече официализираната идеология на ЛГБТ и последният да затвори вратата. всеки, който не крещи сутрин, обед и вечер „Слава Украине“ е дезинформатор.
    всеки, който не се обяснява в любов на зеленски, е дезинформатор. всеки, който не ругае русия от зори до мрак, е дезинформатор. александре, що не си ....
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ХАХАХА

    39 9 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Ама ти още ли вярваш ,че Рокфелер забогатял както лъскал всеки ден ябълки или Терзията как е спечелил 1 си милион ,еле за Десин роско да не говорим. Ако е така краварската пропаганда ти е изгоряла мозъка.

    Коментиран от #25

  • 25 Българин

    13 30 Отговор

    До коментар #24 от "ХАХАХА":

    Приказката за Рокфелер е просто метафора: зад нея стои идеята, че за да успееш трябва да се стремиш към успеха и да се подобряваш.

    Защо си толкова буквален?

    Коментиран от #29

  • 26 Да, бе

    45 7 Отговор
    Ами разходите се из България и вижте безлюдни те села и градчета, от магистралата не се виждат, но са много и само гробищата се уголемяват... София загроби България и никой пясък около главата не може да скрие грозният вампирски факт...

    Коментиран от #52

  • 27 Мда

    14 20 Отговор

    До коментар #20 от "Укропат":

    Той ако можеше да мисли и да си прави сам изводите щеше да използва смислени аргументи и доказани факти, а не да повтаря като папагал безсмислени и доказано неверни руски опорки.

    Коментиран от #30

  • 28 Как да

    4 6 Отговор

    До коментар #19 от "Фон дер Миндер":

    Го дефинира? Та той е живият пример.
  • 29 ХАХАХА

    15 4 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    Защото има такива които още го вярват, аз дадох и други примери как чрез "личен стремеж" се успява. Хората отдавна са казали да имаш вуйчо владика пък успеха сам ще дойде при тебе,ама не всички имат такива вуйчовци.

    Коментиран от #79

  • 30 Укропат

    24 14 Отговор

    До коментар #27 от "Мда":

    Доказана руска опорка е че шефчето прекалява с белия прах. Не той не прекалява. Умерено дърпа магистралка след магистрала. И да ,не е забранил руския език в Киев. И да винаги е спазвал Минските договорености ,обаче не с Русия а със кукловодите си. И да той се стреми към мирно решаване на проблема в 404 след като утре и цялото население което не научи мовата.

    Коментиран от #31, #34

  • 31 Укропат

    8 7 Отговор

    До коментар #30 от "Укропат":

    Така де ,който бе скача е москал и трябва да бъде убит.
  • 32 Теме Рут

    25 5 Отговор
    всичко, което не е спуснато от посолството е неистина и ерес. Поклонете се на вашия бог, кузеци
  • 33 ха ха хааа

    11 19 Отговор
    Бръкна надълбоко на русоснята , с боксова ръкавица ...🤭😁👍
  • 34 Мда

    2 4 Отговор

    До коментар #30 от "Укропат":

    Виж как ги знаеш, браво!
  • 35 ха ха

    15 5 Отговор
    Те търсят "истината" в руски сайтове и Телеграм канали - в една част на България "другата гледна точка" все повече добива статут на свещена крава. Впечатления от Александър Андреев./ питайте дойче веле те знаят и пин кода на банковите ви карти
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Боби

    14 11 Отговор
    Личи си от коментарите, че нищо не са разбрали. Орките са си орки.
  • 38 да питам

    8 3 Отговор
    Абе , Джони и Пиер не са ли руски имена ?! 🤔

    Коментиран от #57

  • 39 123

    20 8 Отговор
    За разлика от джендърите ние не се продаваме на гьобелс пропагандата
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Дойче зеле

    19 15 Отговор
    Не разберете ли, че пропагандата ви не струва пари, Европа ще умре много скоро. Да Европа има съвсем други проблеми и последния е войната в Украйна. Инфлацията е факт навсякъде, това е положението. А брюкселските зели прибират по 10 000 евро на месец. Сащ и Русия ще се оправят. Ние загиваме. Ферщеен зи Пропаганда веле?

    Коментиран от #45, #48

  • 42 Ехех

    15 3 Отговор
    Как ли не се опитват да мислим Правилно! Оставете ни всеки да прецени
  • 43 Някой

    22 8 Отговор
    "Те търсят "истината" в руски сайтове и Телеграм канали " А къде да ги търсят - в във "Факти и "Дойче веле" пи

    Коментиран от #50

  • 44 Анонимен

    19 13 Отговор
    Познато, 30г.след комунизма отново хората които не могат да се справят сами търсят месия, така е и така ще бъде, дори и Путин да ги управлява пак няма да са доволни.

    Коментиран от #53, #69

  • 45 Анонимен

    4 3 Отговор

    До коментар #41 от "Дойче зеле":

    И кога Русия се е правила, живя ли там!?
  • 46 Обективно

    8 5 Отговор
    Дойче веле и вас ви чета предполагам други хора също само правя едно нещо обръщам верностната стойност на вашите твърдения.
  • 47 !!!?

    22 6 Отговор
    Другата гледна точка в "руския мир" по Канал 1: Сутрин - новини от фронта, Обяд - репортаж от фронта, Вечер - филми за ВСВ и възхвала на героите !!!?

  • 48 Кукумицин си

    7 0 Отговор

    До коментар #41 от "Дойче зеле":

    от класа! Клинична патология! 🤣🤣🤣
  • 49 Сиси Кеч

    21 11 Отговор
    Много им се иска на евроатлантическите безродници да ни представят като прости и заблудени. Ние ще лапаме грантове и еврофондове от Брюксел и Сорос, пък онези диваци в провинцията да измират от глад. Не разбрахте ли, че всеки такъв период има цикличност и след това такива като вас отиват на едни неприятни места. И сега ще стане така, както след девети.

    Коментиран от #64

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Агент Алберт - коритото

    13 13 Отговор
    Украйна беше най-пропадналата република в СССР.А,Одеса свърталище на бандити и пропаднали.Никъде по света не ги харесват тия .

    Коментиран от #56

  • 52 555555

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Да, бе":

    А ти от къде разсъждаваш,да не би от София?
  • 53 стига бе

    13 4 Отговор

    До коментар #44 от "Анонимен":

    А ти можеш да се справиш сам? Можеш утре, ако детето ти се разболее от тежка болест, да извадиш веднага 200 000 евро за лечение? После да му платиш още 200 000 евро за обучение в добър университет? Междувременно да плащаш все по-високите сметки за храна, ток, вода, учебници, тетрадки, дрехи, обувки? Сериозно? Имаш ли идея колко души в света живеят без страх за утрешния ден и внезапната поява на непредвидени разходи? И аз не знам точно колко са, но знам че са много, много малко и ти не си един от тях. Когато го проумееш, ще разбереш и каква позиция да заемеш. Дотогава работи неуморно в полза онзи 1%, който не се притеснява, че утре може и да не успее да плати за живота и здравето на близките си.

    Коментиран от #59

  • 54 Човек с памет

    19 11 Отговор
    DW е източник на лъжи. ЕС развива тоталитаризъм (всички трябва да живеят в, и да преповтарят, лъжата), блокира руски медии, явно не иска свобода на словото, само партийната линия е правилната.
  • 55 007

    16 6 Отговор
    Хора, които са прочели по 1 книга не могат да са показател за българския дух, разнесъл по света българската азбука(не кирилица), богомилството, учението на Данов!!! Ограничените хора са си такива навсякъде по света!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇲🇧🇬
  • 56 555555

    2 2 Отговор

    До коментар #51 от "Агент Алберт - коритото":

    Не се прави на маруля.А ти харесваш другия бандит ,това прави ли те по различен.
  • 57 Нека отговоря

    3 6 Отговор

    До коментар #38 от "да питам":

    Джони е гей, а Пиер още не се е определил. И те търсят истината. Двамата са двойка и четат Дойче веле.

    Коментиран от #67

  • 58 нн..ццц

    11 5 Отговор
    Автора явно е от онова загубено поколение юпита-тези на ДС партията на Президенството - ПП.Я виж ти.Софиянци били образованите и умните.Затова ли стана 5 избора за НС, гласуват за ДС елита, матрьошките на Черепа, Бобока, разни Бабикяни и Шевиковци им озвучаваха протестите.Покрай вдигнатия юмрук и нас подведохте умници.Ами Прокофи-достойния за Магнитски преди Пеевски.Ами другите юпита, тези на Царя, дето ги оправи и ги избрахте.Поколение, което не знае, че елита прави държавата, а не обикновения Джони.Поколение, което не е наясно, че ако Копейкин, Нинова, Радев, Слави им размразят трупчетата от делата и ги разходят по жълтите павета, няма да има такива като джони.Ей затова Джони има такова мислене.Най големия политически и криминален БОКЛУК е събран в София.И Ченгесарски.Сега като си изберете ДС-чекиста, отиде още 30 години от същото през изминалите 30.Това е.Елита прави Държавата, а не гражданите.Ама това не се учи в София, а в провинцията.За кучето на Павлов...това сте ...Трябва да има въдрастово ограничение за заемане на висш държавен пост в тая бивша руска република.
  • 59 А ти...

    3 2 Отговор

    До коментар #53 от "стига бе":

    Можеш ли да обясниш твоята позиция?, на кого и на кои се надяваш да променят това което си описъл?, и за кого работиш?, ако не за себе си, какъв 1% те гони, не е интересна тази шльоковица която си избълва, дай нещо по оригинално
  • 60 Иванушка🇺🇲

    10 15 Отговор
    Войната която за момента печелят руските убийци и нацисти е войната за душите на хората. Руската отровна пропаганда превръща хората в zомбита, които вярват на безмилостни убийци като кагебиста Путин и неговото обкръжение. Тези хора не вярват на това което виждат а на това което чуват. Борбата ще бъде трудна.
  • 61 вие се провалихте

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Вече никой не ви вярва.

    Коментиран от #80

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Дойче Зеле

    15 3 Отговор
    мисли българите за тъпаци, които реално са създали немската култура и бит. Ама не ги търсете арийците в Индия, те са били винаги на Балканите и не позволят на разни робовладелци като дойчовците, да им казват какво да правят и какво да мислят и говорят.
  • 64 Другари,

    2 3 Отговор

    До коментар #49 от "Сиси Кеч":

    Цикличността води до обедняване на населението и ще бъде прекъсната. България ще бъде истинска демокрация.
  • 65 Иво

    8 17 Отговор
    Най опасното оръжие на руснаците не е атомното оръжие а промиването на мозъци. Фашистка Германия и Гьобелс са нищо в сравнение с пропагандаторите от руската телевизия. Затова тези изроди са милионери. В действителност путинска Русия е едно нищо. Изостанала и мизерна държава в която и руснаците не искат да живеят.
  • 66 Простоти до простия мила моя майно льо

    10 3 Отговор
    Путин напредва и разката НАТО. Дойчето което лъже няма да го има до година две. Сега са в шаш и паника.
    А аз ще вдигна банкет с "Бяла роза" и "Едно ферари с цвят червен", та чак до сръбско и гръцко. Барбекюто ще шепне, бирата бълбука... хаха..
  • 67 да питам

    5 1 Отговор

    До коментар #57 от "Нека отговоря":

    Явно , не си чел статията .. ама , простено да ти е , Джони ..🤭
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 666

    8 9 Отговор

    До коментар #44 от "Анонимен":

    Точно така. Затова комунизма мрази Запада защото трябва да се работи много за да живееш добре. Комунистите искат само да лапат но някой друг да работи. Затова ще останем русофилска и недоразвита държава.
  • 70 А50

    10 2 Отговор
    Ха ХА ХА Истината е навсякъде, но не и в западните медии и майн стрийма им. Да пребъде Русия
  • 71 А50

    7 1 Отговор
    Тия чукундури немогат да си намерят място защото ние не искаме да се бием срещу Русия за техните интереси
  • 72 лангли

    9 1 Отговор
    Авторът на статията е Александър Андреев, работещ за DW от 1990 г., което може да е пречка в ориентира му, между очевидности и лъжи.
  • 73 Ха,ха,ха

    16 0 Отговор
    И все пак Джон е прав. Спряха ни руските телевизии и радия , защо? Не ни дават възможност ние да преценим кой крив кой прав. Всички официални медии ежедневно бълват : Зелнски,Украйна, НАТО колко са силни ,как побеждават ,колко непобедима е техниката им ,колко много руснаци са убили. Как да им повярваш,? Като поровиш в Интернет разбираш ,че 80% е лъжа. Дайте и другата гледна точка ,на руснаците пък нека преценим ,не сме толкова тъпи. Тази тактика върви на запад особено при американците ,но ние сме Тома неверни, не са ни промили мозъците чак толкова ,че да вярваме на всичко което ни се казва.


    .

    Коментиран от #81, #88, #114

  • 74 Азиим

    7 1 Отговор
    Каква кретенска статия, противопоставяща българите! Та София се напълни със селяния, с огромно самочувствие без покритие. Кореняците софиянци почти липсват. Всички беди в държавата идват от т.н. столица.
  • 75 от провинцията питаме???

    11 0 Отговор
    В DW прибраха синчетата на елита на ПРЕСТЪПНАТА БКП, да просвещават народа на демокрация и КУЛТУРА, дето сега пропагандират Терзиев и ни готвят нови 30 години ДС управление.Тия дето пишеха против Запада и пишеха томовете на др. Живков.В Америка за България - криминалните олигарси.Е, да питаме, за DW няма ли значение чистото минало и морала.А това, че по горе има хора, които не ви вярват, не може да е непонятно и изненада.Това, че гледат руски канали, не ви ли говори, че, че сте нагли в манипулирането, щом ние сме добре и богати, останалите да го д?хат.И всичките сте на Държавна служба, кафета и вицове.Денонощно ги дезинформирате и сте спуснали информационна завеса по националните медии.Медиите са се превърнали в шоуто на Слави.За опростачаване на обществото.Използва се БНТ и БНР за информационно насилие.Кога да питаме DW, ще ни просвети, защо в Щатите е ЗАБРАНЕНО със закон, Правителството да управлява и притежава медии.Спрете с информационния тероризъм моля..
  • 76 Хаха

    3 15 Отговор
    Описа ги едно към едно. Браво на автора за хубавата статия, успял е да хване лудостта на българина. Дано повече хора се припознаят и спрат са вярват на глупости от Фейсбук.
  • 77 Алфа херинга

    8 0 Отговор
    Доста жалко обобщение от автора, защото както има Джони и Пиер, така има Минчо и Гунчо, които попиват всичко от тъй наречените проверени медии, които пък не се отличават по нищо от другите, които тук се наричат влогъри и конспиратори. Нима Земенски не каза, че Руснаците са избили войниците на змийският остров? А, после ги награждава живи и здрави. Това нали уж дойде от проверена медия? Нима Кирчо като премиер, не излезе и каза че ние сме спасили моряците? А, те самите после казаха, че руснаците са ги спасили. Сега на кой да вярваме, на очите и ушите си или на проверените медии. Защо проверените медии вдигнаха шум до небесата, когато заплашиха Грозев, а сега мълчат и се крият в миши дупки, когато от Миротворец са нарочили за елиминиране Диляна Гайнтанджиева и други българи? Те по малко хора от Грозев ли са? За съжаление, авторът е от тези нови интелигенти дето много знаят, но не могат сами да си вържат връзките и още мама и готви, защото сам много трудно. Иначе да ти обясни, колко си задръстен и изостанал, грешка няма. В това е топ.
  • 78 Край

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Трол":

    Сещам се - кара един като теб по магистралата и по радиото обявяват че някакъв тъпчо кара в насрещното по магистралата. Да, ето го- вика нашия - и не е един още и още идват. Ето ги!!!!
  • 79 Българин

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "ХАХАХА":

    Ти просто повтаряш една от многото версии на оправданията защо другите са успешни, а ти не си.

    В тази твоя версия другите имат "нечестно" предимство (вуйчо владика) и това е ЕДИНСТВЕНАТА причина да са успели ПОВЕЧЕ ОТ ТЕБ. Дори да "имаш", ти мислиш, че НЕ СИ ОЦЕНЕН СПРАВЕДЛИВО и ЗАСЛУЖАВАШ ПОВЕЧЕ.

    Което ме връща на дефиницията за провалили се хора - такива, които изпитват постоянно неудовлетворение и търсят причината ВИНАГИ ВЪВ ВЪНШНИ ПРИЧИНИ И НИКОГА В СЕБЕ СИ. В твоята версия, външната причина е нечестното предимство от "вуйчото владика".

    По правило такива хора НИКОГА не намират в себе си нищо нередно че са на положението в което се намират. Излишно е да казвам, че много лесно НАРОЧНО "пропускат" реални факти, които говорят, че, напротив, има СЕРИОЗНИ ПРИЧИНИ в самите тях. Лицемерието е гигантски проблем.
  • 80 Българин

    4 3 Отговор

    До коментар #61 от "вие се провалихте":

    Даже не си разбрал, че това ти как се изтипосваш пред света засяга само теб. Ти си отговорен за положението, в което си се докарал, не аз или някой друг по твой избор.

    Дрееми дали ми "вярваш", това няма да ми накриви шапката (разбирай, няма да промени положението ми).
  • 81 Българин

    4 13 Отговор

    До коментар #73 от "Ха,ха,ха":

    " Спряха ни руските телевизии и радия , защо?"

    Защото по цял ден бълваха лъжи, затова.
  • 82 Всъщност,

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "Трол":

    Днес и децата знаят, че украинските и западните новини за войната имат сериозни отклонения от истинското състояние на нещата. Е, ще каже някой атлантист - така е при война, пропаганда. Тогава защо се мъчат да ни убедят да вярваме само на Дойче Веле? - ние да не би да им изглеждаме толкова наивни?
  • 83 Алтенативен

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    При всички случаи да се вярва само на официозите е грешка -точно за това пледираха комунистите (сегашните върли атлантисти) в миналото. "Ти защо прпагандираш неща за които нищо не пише в Работническо Дело? - откъде ги научи тези рзботи? А ти Българино, понякога не те ли хваща срам да повтаряш това, което пише в официозите? Много конюнктурно, много.............

    Коментиран от #84

  • 84 Българин

    2 3 Отговор

    До коментар #83 от "Алтенативен":

    Поеми ОТГОВОРНОСТ за положението си :)
  • 85 Човек

    2 10 Отговор
    В България е пълно с полезни иди.оти като героите от статията. Руските агенти, които ни управляват от 80 години, се погрижиха населението да не е особено интелигентно за да кълве по-лесно на пропаганда. Ние тук дори не си знаем историята и вярваме на чуждите лъжи, че сме азиатски пришълци и сме имали ханове. Преславската книжовна школа ограмоти и цивилизова цялото славянско море, а днес глу.постта ни няма граници. Интелектуалното ни падение е просто удивително и може би няма аналог в човешката история. Отдавам го на турското и руското робство - два народа, които винаги са били изключително прости. Те ни върнаха в първи клас.

    Коментиран от #93

  • 86 йхнкхйких

    5 0 Отговор
    гнилото сорос зеле
  • 87 Истината е навсякъде

    7 1 Отговор
    но само не и в злощастните статии на Дойче Веле. Боже какви неистови напъни и хич не захваща!
  • 88 Демокрацията се изтърка

    7 2 Отговор

    До коментар #73 от "Ха,ха,ха":

    И при Американците не вървят евтините лъжи на евроатлантизма. Обикновените хора почти спряха да гледат СНН и други пропагандни телевизии. Истината винаги изплува в независими медии и интернет.
  • 89 Гост

    4 0 Отговор
    Разбира се, истината е по средата,, но когато залееш цялото информационно пространство с едностранна пропаганда и тотално забрниш алтернативата, народът започва сам да си я намира и подсъзнателно да вярва повече на забраненото. Същата грешка правеха комунистите, същото прави ЕС в момента. Всички усещаме, че нещо не е наред, когато насила ни налагат някаква "истината" и това е напълно присъщо за всеки мислиш човек. Така че, вместо да наричате от сутрин до вечер черното бяло, оставете на хората възможността свободно да се информират. Не сме толкова глупави, все ще успеем да отделим зърното от плявата. В противен случай ще свършите като комуниститете.
  • 90 Ани

    2 3 Отговор
    ДВ пак се изложи. Първо, най-социалистическия град в България е София. Софиянци ни избраха ПП, които после агитираха за Радев който счита че "Крим е Руски, какъв да е . . ."
    Софиянци са слънчогледи и за мен служат за ветропоказатели накъде духа вятъра.
    Колкото до посочените двама индивиди, да има и такива. Но най-фрапантен е случая с обитателя на Дондуков № 2 и той беше натресен на България от софиянци.
    ДВ има последователна лява политика и не може да бъде источник на достоверна информация.

    Коментиран от #92

  • 91 Разбрах само,

    4 2 Отговор
    че джонито е по-умен от александърчо, журналето
  • 92 Имаше една героиня

    0 0 Отговор

    До коментар #90 от "Ани":

    от Среднощен каубой...ани редицата , хаха
  • 93 Такатака

    1 0 Отговор

    До коментар #85 от "Човек":

    Не Човек си, а Скот
  • 94 Eдин

    1 1 Отговор
    "Deusche Welle " : про-ЕС и про-германска пропаганда!
  • 95 бай Ставри

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "милиционер":

    И Аз !
  • 96 Българин

    2 1 Отговор
    Жестоката истина е, че провалилите се хора винаги търсят "алтернативната истина".

    А провалили се хора ВИНАГИ ще има.
  • 97 Касапин

    4 1 Отговор
    АУУУУУУ ПРОСТАЦИТЕ ОТ ПРОВИНЦИЯТА НЕ ВЯРВАТ НА СОФИИСКИТЕ ТАРИКАТЧЕТА АУУУУУ И СТАВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ АУУУУУУ И НЕ ХАРВСВАТ ПП ДБ ГЕРБ ДПС ДАЛАВЕРАТА АУУУУУУ И ХАРЕСВАТ ПУТИН И СЕ МЪЧАТ ДА МИСЛЯТ КАК Е ВЪЗМОЖНО И КОЙ ИМ РАЗРЕШАВА НА ТИЯ ДА МИСЛЯТ ВМЕСТО ДА СЛУШАТ МЪДРИТЕ СЛОВА НА ДВ ААААА НЕ МОЖЕ ТАКА ЩОТО АКО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА МИСЛЯТ ЩЕ ВЗЕМАТ ДА НИ ИЗРИТАТ И КО ШИ ПРАЙМ ДА КОПАЕМ КАРТОФИ ЛИ ИЛИ КВО АБЕ АНДРЕЕВ АБЕ ПОГЛЕДНИ САМО ФИЗИОНОМИИТЕ НА ТЕЯ ДЕТ ХАРЕСВАШ ГАБРИЕЛ КИРЧОКОКОРЧО БОЙКИКЕВ АТАНАСОВ ТО САМО КАРИКАТУРИ БЕ МОЙ ТУК ТАМЕ НЯКОЙ СВЕСЕН ПОНЕ ВИЗУАЛНО

    Коментиран от #112

  • 98 Орка

    5 1 Отговор
    АНДТЕЕВ Е ТЕ ЗАРАДИ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ПЛАМНА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ВИСОКОМЕРНИ КИЕВСКИ И ЛВОВСКИ АСПИРИНИ СЧИТАЩИ СЕ ВИНАГИ ЗА ПРАВИ А ДРУТИТЕ ЗА ТЪПИ И ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТВОЕТО И НА ПОДОБНИТЕ ТИ ЗАБОЛЯВАНЕ СЕ ЛЕКУВА В ОКОПИТЕ ТА МОЛИ СЕ ПУТИН ДА УСПЕЕ БЕЛКИМ ПОУМНЕЕТЕ И МИРЯСАТЕ АМА НЕ ВЯРВАМ
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 резервист

    3 1 Отговор
    Ти си бил философ бе друже! Бравос! Не ти ли минава през ума че нещата може да са обърнати на 180 градуса. Твоята истина да е алтернативна и апокрифна? Нератива Русия = ужас, насилие, кражби и т.д. не работи навсякъде, защото не е верен. Аз нямам какво да деля с Русия. Освен това всеки умен човек събира различни, често противоположни мнения, за да може разсъждавайки върху тях да намери своята истина. Това с уеднаквяването на мисленето не го ли преживяхме вече?
  • 102 Живко Йорданов

    3 5 Отговор
    Даааа много е прав автора! Наистина, колкото е по-слабо интелигентен един човек, толкова по-категорично отстоява мнението си, в основата на което СТОИ НЕПРЕМЕННО ОБВИНЕНИЕТО КЪМ АМЕРИКАНЦИТЕ ИЛИ СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ КОИТО СА ВИНОВНИ ЗА ТОВА ЧЕ ТОЙ НЕ Е ПРОСПЕРИРАЛ В ЖИВОТА! Истината е много по-проста - обикновен мързел, липса на воля да се справя с трудностите и ......... ЗАТОВА ТРЯБВА НЯКОЙ ДРУГ ДА Е ВИНОВЕН. А именно - АМЕРИКАНЦИТЕ ИЛИ СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ! Дълбоко в недрата на съзнанието си той се оправдава пред самия себе си казвайки АКО НЕ БЯХА ТЕ...,.... ЩЯХ ДА НАПРАВЯ ТОВА И ТОВА АМА........! Дрън дрън! По целия свят има подобни хора, които са фрустрирани от неосъществените си мечти в младостта си. Само че те не търсят истинската вина, която е в самите тях - че лежат по гръб и нищо не правят. Или пък се задоволяват с една мизерна заплата, след като могат или са били могли да се усъвършенстват и да печелят много повече, без обвиняват АМЕРИКАНЦИТЕ ИЛИ СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ, за своето нерадостно ежедневие!
  • 103 Умнокрасив

    3 0 Отговор
    Трудно ли се става ЛГБТ+? Какви изпити се полагат?
  • 104 Гойбелс

    1 0 Отговор
    Като чуя думата наратив и се хващам за парабелума. Много възбуждащо. Не е като просташката дума опорки.
  • 105 Анджо3

    0 1 Отговор
    Тука плювате медията.
    Защо ги чете като не им вярвате.

    Коментиран от #106, #110

  • 106 МНОГО

    1 0 Отговор

    До коментар #105 от "Анджо3":

    Е ПРОСТО. ЗА ДА МОЖЕ ДА ЧУЕШ ДРУГАТА ГЛЕДНА ТОЧКА. И ДА ПОСПОРИШ. РАЗБИРА СЕ АКО ИМА С КОГО.
  • 107 Пловдив 1912

    3 0 Отговор
    Автора е в паралелен свят ...
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 Ко Не

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Трол":

    Сигурно си на морфин , няма друго обяснение за теб ! Ама вие джендърите сте все ал- химици , кой знае с какво си се наджаскал !
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 1886/1887г

    2 1 Отговор

    До коментар #110 от "Кой ги чете бре,":

    Всички, които имаха разрично мнение от това да бъде България суверенна независима от Русия, направиха въоръжен преврат, 1886 под давление на Русия,главен изпълнител ген.Каулбарс от руския дипломатически корпус,Стефан Стамболов, Пол. Сава Моткуров герой от съединението и верните на България офицери и войници от пловдивският гарнизон превземат София, русофилите бягат,към Дунав превземат Силистра и Свищов, Руските кораби са в пристанището на Варна, Англия и Австро Унгарската империя предупреждават Русия нарушат ли международните договори ще им обявят война,Българските офицери верни на Българската държавност,противници на Заддунанската губерния България в чертите на Руската империя,разбиват превратаджиите арестуват ги и ги съдят за национално предателство Регентите предатели са осъдени и разстреляни ,назначен е нов регенти съвет начело със С.Стамболов,започва подготовка за великото народно събрание и приемането на новата Търновска конституция, русофилите са против начело с руските дипломати 1887 г България получава модерна и демократична конституция просъществувала до 1947 г.отменена от комунистическата диктатура по нареждане на Москва.
  • 112 1886/1887г

    2 1 Отговор

    До коментар #97 от "Касапин":

    Няма да разрешим България да бъде колония на Русия,както до 1989г.Българите сме ЕВРОПЕЙЦИ ане евро азиатци,тук не е Беларус, а Европа, ясно ли ви е комунисти русофили.
  • 113 Което опровергава

    1 1 Отговор
    На последните избори спциолозите констатираха, че много вишисти гласуват за Възраждане... ,което опровергава цялата статия на този . резерватив.
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 кат Русия втора няма

    0 0 Отговор
    Както правилно някои от коментарите отбелязват, огромното мнозинство от хората по света живеят усилено, борят се за хляба, борят се с ежедневието. Но това е било така от хиляди години, и очевидно продължава да бъде… Отделно от това са специфичните недъзи на всеки отделен човек, за които всеки е склонен да обвинява другите – мързела, липсата на любознателност, завистта към други хора. В България тези индивидуални човешки недостатъци са добре видими, а за съжаление масово са издигнати и в култ, та всъщност населението често не ги брои за недостатъци. Да, сигурно има някакво задкулисие в този свят. Да, колкото и да разсъждаваме, често нещата не могат да се обяснят само с информацията която имаме от официалните медии. Обаче откъде на къде един нормален разумен човек може да си помисли че Русия с отвратителните й управници е нещо по-добро, нещо алтернативно, и даже нещо божествено. Че в тази обетована земя видиш ли няма задкулисие, няма зло, че всичко е много по-добре от където и да е другаде по света???? Както казваше прочутия диктатор Сталин: „Жить стало лучше, жить стало веселее“. Само дето не съм чул към Русия да е имало (а и сега да има) наплив на емигранти от цял свят, да се радват на тоя хубав живот там… Виж, избягали от Русия колкото щеш, по целия свят. Жалко за свестните хора там. Те, както и другаде по света, са малко. И горко им…
  • 116 кат Русия втора няма

    0 0 Отговор
    И в този смисъл – Русия е несъстояла се алтернатива на САЩ и Европейския съюз. Да, тя има всички природни богатства, които предполагат да бъде такава ПРИВЛЕКАТЕЛНА алтернатива през последните 100 години, но тя дори не се е приближавала то това! Напротив, тя тъпо и упорито играе ролята на самоизолираща се империя на злото, като се сърди на останалия свят, че не я одобрява и не й ръкопляска. Кой й е крив? САЩ, Европа, ционистите, Космоса, международното положение? Враговете й нямат край - все някой я заплашвал, все някой искал да я нападне, да я разкъса… А всъщност Русия никога не търси причината в себе си, в собствения човешки материал, в доминирането на азиатщината, в нежеланието за развитие, не-вземане на поуки от грешките си, не-приемане на чуждестранния опит във всички сфери…
  • 117 и кат Украйна втора няма

    0 0 Отговор
    И за да сме обективни и честни, а и за покажем че в тоя свят нещата не са черно бели, нека продължим и кажем нещо и за Украйна. То е леко по-различно от това което мейнстрийма ни внушава ежедневно. Съвременна Украйна е една сбирщина от прекалено различни хора – например няколко вида националисти (не само украински, но и руски, и полски, и други). Отделно от това се наслагва тежкото наследство от съветските времена, развило у населението неприятните качества, които и в България имаме в изобилие – мързел, липсата на любознателност, завист, омраза, склонност към лъжи и измами и т.н. Това съответно води до добре известния украински бандитизъм и олигархизъм (същите като в Русия). Демек Украйна е нещо като умален модел на Русия – с почти същия манталитет и проблеми. И двете страни са сбирщина на хора от кол и въже, но не са намерили начин как да накарат тия хора да живеят в една държава прилично и демократично, с минимум търкания. А за това можеше да почерпят опит от страни като САЩ и Канада, където също живеят хора от кол и въже. Не че САЩ и Канада са идеални, но сравнение с двете кочини Русия и Украйна не може да се прави. Освен това, Украйна през последните 150 години е претърпяла и много териториални трансформации. Част от териториите й са били даже в Австро-Унгарската империя, някои към Полша, други към Русия… Както се казва – сложно е. Може би там в момента се пробват да формират нация, не знам. Но ако карат по руски образец и в това отношение, нищо добро
  • 118 Московски

    0 0 Отговор
    Болшевикофили и родни предатели Русия сама избра насилието а Путин пътя на Хитлер ама този номер вече не върви. Скоро болшевиките с Радев и всички комунисти наричащи се русофил ще се покрият. Както стана след 10 11.1990. Но Слава Богу че име достатъчно медийни изяви за разобличаването им.