Отидете към основна версия

3 108 62

Бойци на "Вагнер" влизат в Полша, представят се за мигранти?

  • русия-
  • беларус-
  • вагнер-
  • полша-
  • владимир путин-
  • александър лукашенко

Очевидно президентите на Беларус и Русия Александър Лукашенко и Владимир Путин се опитват да изплашат сериозно Варшава

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бойци на "Вагнер" влизат в Полша, като се преструват, че са нелегални мигранти? Подобна информация се разпространява в социалните мрежи, но и от някои медии в страната. Така ли е? ДВ провери фактите:

Очевидно президентите на Беларус и Русия Александър Лукашенко и Владимир Путин се опитват да изплашат Полша. На срещата между двамата, провела се в Санкт Петербург на 21 юли, Лукашенко заяви, че наемниците на групировката "Вагнер", които се намират в страната му, искат да отидат на "екскурзия до Варшава и Жешов".

Реакцията на политиците и медиите в Полша беше бърза. Министър-председателят Матеуш Моравецки обяви, че разполага с информация, че над сто наемници на "Вагнер" напредват към Сувалския пролом. Това е участъкът от границата между Литва и Полша, простиращ се между руския ексклав Калининград и Беларус.

Междувременно в мрежата циркулират твърдения, че хората на руската наемническа група вече навлизат в Полша почти незабелязано.

Наистина ли наемниците на "Вагнер" навлизат в Полша, преструвайки се за мигранти?

Твърдение: "Вагнеровците навлизат в Полша под прикритието на мигранти", твърдят няколко потребители в Туитър, включително на немски и английски език. Те се позовават на полската "Полсат Нюз", която съобщи, че "хората са сигурни, че нелегални имигранти от Беларус навлизат в страната и всъщност са бойци на ЧВК "Вагнер".

Проверка на фактите на ДВ: Недоказано.

Съобщенията в "Туитър" се позовават на интервю на беларуския опозиционен политик Павел Латушко, който живее в изгнание във Варшава, дадено от него на 28 юли за Полсат Нюз. В разговора той не казва, че е факт, че наемници на "Вагнер" навлизат в Полша от Беларус "под прикритието на мигранти", а само прави предположения.

Латушко казва в интервюто, че в Беларус може да има няколко хиляди наемници на "Вагнер". И добавя, че човек може да си представи, "че плановете на Лукашенко и Путин може да са наемници на "Вагнер" да се преструват за мигранти и да провокират конфликт на границата на страна от НАТО". Латушко обаче говори за това чисто хипотетично.

Медийният екип на Латушко го потвърди писмено пред ДВ: "Г-н Латушко не е твърдял, че наемници на "Вагнер", "дегизирани като мигранти", са навлезли в Полша. Няма доказателства за това."

Премиерът Моравецки също коментира темата за предполагаемите наемници, представящи се за мигранти. Министър-председателят повдигна въпроса на 29 юли по време на посещение в оръжеен завод в Гливице. Той направи две предположения за наемниците на "Вагнер" в Беларус. От една страна, Моравецки каза: "Вероятно те ще се опитат и да влязат в Полша, представяйки се за нелегални мигранти". От друга, според него наемниците на "Вагнер" вероятно ще се маскират като беларуски граничари и "ще помагат на нелегални мигранти да навлязат на полска територия, за да дестабилизират Полша".

Подобни твърдения обаче са само догадки за бъдещето и не съдържат никакви доказателства. Дяснопопулистката управляваща партия в Полша "Право и справедливост" е позната със своите антимигрантски изказвания.

Експерти: Путин и Лукашенко искат да дестабилизират Полша

Междувременно политически експерти посочват, че заплахите на Русия и Беларус срещу Полша са инсценировка. Русия се опитва да заплашва Полша, която е членка на НАТО, за да ограничи подкрепата за Украйна.

"През есента в Полша предстоят парламентарни избори. И Путин, и Лукашенко се опитват да им повлияят, включително със заплахи, за да бъдат отклонени избирателите в "правилната" посока", коментира пред ДВ Рихор Нижникау от Финландския институт за международни отношения. По този начин се цели отдалечаване на Полша от ролята, която играе във войната, "за да се предотврати Трета световна война", обяснява Нижникау.

Заключение: Не съществуват доказателства, че наемниците на "Вагнер" от Беларус навлизат в Полша, "дегизирани" или представяйки се за мигранти. И Латушко, и Моравецки правят единствено предположения.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.

Свързани новини