Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Август, 2023 10:00 1 566 28

Украйна ще търси на преговори в Саудитска Арабия глобална подкрепа за мирен план

  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • саудитска арабия-
  • русия-
  • мохамед бин салман

Зеленски присъства на срещата на върха на Арабската лига в Саудитска Арабия през май тази година, на която саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман изрази готовността си да посредничи във войната

Украйна ще търси на преговори в Саудитска Арабия глобална подкрепа за мирен план  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Украйна и нейните съюзници се стремят да съберат глобална подкрепа за мирен план на преговори, чийто домакин ще бъде Саудитска Арабия този уикенд, но е под въпрос дали Китай ще участва в тях.

Украински и западните дипломати се надяват срещата в Джеда на съветници по националната сигурност и други висши официални представители от около 40 държави да се споразумеят за ключови принципи, които да залегнат в основата на мирно споразумение за прекратяване на руската война в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски в сряда заяви, че се надява инициативата да доведе до "мирна среща на върха" на лидерите от цял свят, която да одобри принципите, базиращи се на неговата собствена формула от 10 точки за мирно уреждане.

Украински, руски и международни официални представители твърдят, че в момента няма изгледи за директни мирни преговори между Украйна и Русия, тъй като войната продължава да бушува, а Киев се опитва да си възвърне територията чрез контраофанзива.

Русия няма да участва нито в срещата в Джеда, която се очаква да започне днес, а основните дискусии ще се проведат в събота и неделя, нито в срещата на върха за мир, твърдят официални източници.

Вместо това Украйна се стреми да изгради първо по-голяма коалиция на дипломатическа подкрепа за своето виждане за мир извън основната група от западни поддръжници, като се обърне към страните от глобалния юг като Индия, Бразилия, Южна Африка и Турция.

"Една от основните цели на този кръг от преговори ще бъде най-накрая да се постигне общо разбиране за това какви са 10-те точки", каза вчера пред Ройтерс Игор Жовква, главен дипломатически съветник на Зеленски.

Десетте точки включват призиви за пълно възстановяване на териториалната цялост на Украйна, пълно изтегляне на руските войски, защита на хранителните и енергийните доставки, ядрена сигурност и освобождаване на всички затворници.

Представители на западни държави обаче признават, че инициативата може да постави само ограничен натиск върху Москва без участието на Китай, който поддържа тесни икономически и дипломатически връзки с Русия и отхвърля международните призиви за осъждане на нахлуването в Украйна.

Вчера официални лица заявиха, че не е ясно дали китайците ще вземат участие в разговорите в Джеда - или лично, или чрез видеоконферентна връзка. Китай бе поканен на предишния кръг в Копенхаген в края на юни, но не присъства.

"Наистина смятам, че е от решаващо значение не само Индия, Бразилия и други ключово важни партньори, но също така и Китай да седи на масата и действително да говори за мир", каза висш представител на Европейската комисия, който пожела да запази анонимност.

Жовква заяви, че посланикът на Китай в Украйна е присъствал на срещи в Киев по мирната инициатива и Украйна работи за китайското участие в Джеда.

"Поканата е на масата", каза той.

Китайското външно министерство не отговори директно на въпрос на Ройтерс дали Китай ще участва в срещата. "Китай е готов да работи заедно с международната общност, за да продължи да играе конструктивна роля за успокояване на ситуацията", каза министерството.

ЗЪРНЕНАТА СДЕЛКА

В стремежа си да спечелят страните от глобалния юг, западни официални представители казват, че ще наблегнат на факта, че цените на храните са скочили, след като Русия се отказа от сделката, позволяваща безопасното преминаване на украинското зърно през Черно море, като извърши и поредица от въздушни операции срещу пристанищни съоръжения на Украйна.

"Със сигурност ще изтъкнем това на висок глас и ясно", каза цитираният източник от Европейската комисия.

Саудитска Арабия не е коментирала публично разговорите през този уикенд, но украински и западни представители казаха, че решението на страната да бъде домакин на срещата отразява желанието на Рияд да играе важна дипломатическа роля в усилията за разрешаване на конфликта.

Саудитска Арабия, заедно с Турция, изигра посредническа роля в размяната на военнопленници между Украйна и Русия през септември миналата година.

Зеленски присъства на срещата на върха на Арабската лига в Саудитска Арабия през май тази година, на която саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман изрази готовността си да посредничи във войната.

Втори високопоставен служител на ЕС каза, че Саудитска Арабия е достигнала "до части на света, където класическите съюзници на Украйна не биха стигнали толкова лесно".

Очаква се съветникът в Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан да представлява САЩ на разговорите.

"Това все още е началото на процеса", каза в сряда говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър.

"Не забравяйте, че в Украйна все още се водят активни бойни действия", добави той.

Попитан за разговорите по-рано тази седмица, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия трябва да разбере целите им и какво ще се обсъжда.

превод от английски език: Светослав Танчев, БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хахаха

    24 5 Отговор
    Ама , първо ще опънат по един хашиш с шейха ! Не ходи Зеления на случайни места , ей !
  • 3 да де

    29 3 Отговор
    Ами нещата отиват на изуй гащи и сега се чудят как да предложат на руснаците неприличен мир и да го представят като епохална победа.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 12343211

    12 2 Отговор
    Не може да разбуташ мира, да поискаш всичко да се върне с двойна тежест.
  • 6 АРЕС

    17 3 Отговор
    За укрофашистите само ZZZZZZZZZZZZZZZ
  • 7 ГАРГАМЕЛ

    14 3 Отговор
    Да не прекалява с реването че ще го наритат и от там .
  • 8 Момчил

    22 3 Отговор
    Странна работа- уж Украйна напредва по всички фронтове,а отчаяно търси мир. Май почва да става ясна истинската ситуация дори на зеленото нашмъркано човече.
  • 9 Обикновен

    18 2 Отговор
    Само от арабите не си е поискал "нещо". Там има доста закупено оръжие, но никой няма да му даде без нищо. Арабите доста мислят, не поддават на политически желания. Хайде да видим какво ще разберем.
  • 10 ти да видиш

    18 3 Отговор
    Истинската цел на Зеления наглец за посещенията му из арабския свят е че търси, къде да препере и вложи откраднатите и спечелени милиарди от войната, както и евентуално убежище!
    "формула за мир", друг път!
  • 11 Митьо Зъркела

    2 24 Отговор
    Ей какво нещо е живота.. руския е комбина с Китай а не получи военна помощ. Член на БРИКС а ЮАР каза че ще го арестува ако стъпи там. Това което сам си направиш , никой не може да ти стори. И на всичкото отгоре съседите ти един по един влизат в НАТО, да не говорим пък за рублата. Навални го каза в прав текст: Володя не се увличай по фашизма ... и получи 19 години затвор. А Зеленски, Зеленски стана любимец на света !

    Коментиран от #14

  • 12 нннн

    15 1 Отговор
    Сметки без кръчмаря.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този буламач

    10 0 Отговор
    Претендира да е статия която информира
  • 18 Как

    1 14 Отговор
    Вместо нашия президент- шашкънина, който е и платен агент на КГБ , да изработи мирен договор и да го предложи на приятеля си путин, оставя русия да разчита на Саудитска Арабия! Миротворец за нобелова награда!
  • 19 Редник

    7 0 Отговор
    Който търси намира. А дано, ама надали...
  • 20 Павел пенев

    11 1 Отговор
    Зеленски търси преговори за мир, там където няма да ги намери-прост престъпник.
  • 21 Урюрвкос

    9 0 Отговор
    набързо скалъпено театро от един актьор
  • 22 Дрън дрън та пляс

    6 0 Отговор
    знае зеленото джудже къде са тлъстите пачки и тича да проси
  • 23 мдаааа

    5 0 Отговор
    Тоя плачко не търси мир... моли се на някаква служебна победа... или така нареченото ТРАЙ КОНЬО ЗА ЗЕЛЕНА ТРЕВА ... или надали,се мУЙо на пияте жене!!!
  • 24 Адам Хилтън

    5 1 Отговор
    Украйна намери кой да пита за мир - Саудитска Арабия дето води геноцид в Йемен от 2014-та. Сигурно търсят съвети как "мирно" да продължат геноцида в Донецк, ако някак си го върнат.
  • 25 Гост

    5 0 Отговор
    Сметки без кръчмар. За близо две години война не видях някой да попречи на Русия да си прави каквото смята тя за добре, така че....
  • 26 Мнение

    3 0 Отговор
    В цялата истрория на планетата досега не е имало "преговори" без да присътва една от воюващите страни.Това е среща за световна война.Зеленият Гаргамел под "мир" той разбира "свят",т.е. световни преговори за война.

    Коментиран от #27

  • 27 Ну, "ЗАЕЦ"! Ну, Погоди! 🇺🇦🚀🏭💥☢️🇷🇺

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Мнение":

    От известно време ти чета с голям интерес коментарите, пичаго!!
    Еаларка от мен, продължавай в същия дух!
    👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.