Отидете към основна версия

4 541 61

Доц. Огнян Боюклиев пред ФАКТИ: Във вноса на зърно от Украйна виждам политическа, а не икономическа логика

  • огнян-
  • боюклиев-
  • зърно-
  • украйна-
  • внос-
  • забрана-
  • нс-
  • ддс-
  • решение

Икономическата логика повелява да си защитим нашите производители, казва експертът

Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Решението да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна трябва да бъде гласувано в пленарната зала. Правителството предлага забраната да отпадне след 15 септември. Зад идеята застават от депутатите от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Според данни на минитерството на финансите откакто действа рестрикцията, държавата пропуска приходи от ДДС. От опозицията се възпротивиха и заявиха, че така се обслужват определени интереси. Оказа се, че предложението не е съгласувано и със земеделския министър, но той ще се съобрази с решението на кабинета и Народното събрание. Пред ФАКТИ по темата говори доц. д-р Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.

- Доц. Боюклиев, защо кабинетът изведнъж реши да разрешим вноса на украинско зърно. Как гледате на това?
- Не знам защо го правят. Може и да е нещо свързано с Украйна, някой да иска да им помагаме. Нямам представа защо са тези политически действия, защото няма икономическа логика в тях. Икономическата логика повелява да защитим нашите производители. Излизаме след Ковид криза в сектора, след това идва войната, имаме една скъпа реколта и разрешаването на този внос просто запушва нашите производители. Да, може да имаме по-евтино олио, но те ще го изнесат.

- Северна Македония и Украйна не са длъжни да спазват регламентите от Европейския съюз за ГМО и пестициди, когато произвеждат зърно. Как да се конкурираме с тях?
- Македонците и украинците са асоциирани членове и имат право на квоти, които да търгуват в ЕС, ако докажат, че спазват изискванията на ЕС. Говорим за това, че тяхната продукция се изисква да отговаря на условия за препарати, за сортове на ЕС. Как се доказва това, вече е друг въпрос.

- Мотивът на кабинета е, че губим ДДС...
- Пак ще се повторя, че за мен е необяснимо защо го искат, защото не мога да намеря икономическата логика. Чуваме за някакви 40 милиона лева пропуснато ДДС. Не мога да го разбера какво е това. Имаме споразумение с Украйна, което изключва двойното облагане, а ДДС се плаща в Украйна. Това е икономическата логика. Реално ние сега излизаме от политика, която отстоявахме почти година и половина заедно с Унгария, Словакия, Полша и Румъния.

- А в ЕС как ще погледнат на това, че ние излизаме от тази договорка...
- Ако прием, че ние искаме да помагаме на Украйна, какво да кажем за една Полша, която е в пъти по-натоварена в отношенията си с Украйна. Ясно е, че Русия води война не само на фронта, но и икономическа. Русия унищожава инфраструктурата, свързана с износ на зърно, унищожава силози и пристанища. По този начин износът на зърно става възможен само по сухопътни граници. Ние имахме разговори да предоставим пристанища и т.н Но в това да внасяме тази продукция и да запушваме по този начин нашите производители, не виждам икономическа логика.

- Колко е по-евтино украинското зърно от българското?
- Украйна е голям производител. Там условията са други, имат чернозем - много богата почва, те използват технологии, които в Европейския съюз са забранени. Имат различни сортове, ползват и препарати за растителна защита, които в ЕС не са одобрени. Използват и много азотни торове, които са по-евтини, а знаем, че 30-40% от реколтата е благодарение на азотните торове. Те правят това независимо от правилата, които са определени в Европейския съюз. Има и един друг момент, защото не говорим само за зърно и пшеница. Да не забравяме сухото мляко, което също е тема, да не забравяме и пчелния мед. Тук въпросът е откъде идват тези суровини, от какви райони в Украйна. Примерно, сухото мляко не знаем откъде идва. Има един голям завод до Киев, който е построен. Той е построен там след аварията в Чернобил и то точно поради тази причина. Млякото да се преработва добре, за да се намалят странични фактори. Дали е точно така, не мога да бъда на 100% сигурен, но имаме колеги, защото сме в тесни отношения с хора в Украйна, дори и една укринка работи в нашата секция, от които чуваме такива неща. А те не са много приятни. Иначе просто няма икономическа логика да се разреши вносът. Това, което говори финансовият министър, е невярно. Като икономист, който следи секторните полотики в икономиката, зърнопроизводството е първичен сектор за развитие на цялото земеделие. Произвеждаме зърно, правим брашно, брашното отива за хляб. Ние, за да има икономическа логика, трябва да направим така, че от българско зърно да правим българско брашно и български хляб. Но това го няма от години, защото виждаме как хлябът все повече се прави от заготовки в търговските вериги.

- Хлябът е с нулева ставка на ДДС, а не усетихме спад на цената...
- Това е другият въпрос. Да говориш как губим пари от ДДС, а в същото време да имаш 0% ДДС на хляба... За какви 40 милиона става въпрос? И другото, че секторът на земеделските производители бил най- субсидираният. Да, той се субсидира върху дохода на единица площ, защото се занимаваш със земеделие. Това е просто такъв отрасъл - труден, нискодоходен. Но това да е субсидиран е европейска политика. Аз бях почти сигурен, че земеделският министър ще подаде оставка. Виждаше се вчера как говори без настроение, говореше неща, на които и той не си вярва. Все пак той имал е разговор с колегите си - другите петима министри от страните, които не искат да се вдига забраната, а те всичките имаха подкрепа от страна на Европейската комисия. Така че е много трудно да коментирам политически действия. Във вноса на зърно от Украйна виждам политическа, а не икономическа логика. Осем месеца ти трябват, за да произведеш зърно. Тръгва се от една дълбока оран сега октомври, за да имаш юни-юли догодина реколта. Чуваме и много неща от гледна точка на преработката на слънчоглед. Родните производители покриват капацитета, а олио не се прави само слънчоглед. Смесва се, защото има рапично олио, има царевично олио. Вносът на зърно от Украйна ще удари по базовия сектор в зърнопроизводството.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 23 гласа.

Свързани новини