Last news in Fakti

14 Септември, 2023 09:16 4 523 61

Доц. Огнян Боюклиев пред ФАКТИ: Във вноса на зърно от Украйна виждам политическа, а не икономическа логика

  • огнян-
  • боюклиев-
  • зърно-
  • украйна-
  • внос-
  • забрана-
  • нс-
  • ддс-
  • решение

Икономическата логика повелява да си защитим нашите производители, казва експертът

Доц. Огнян Боюклиев пред ФАКТИ: Във вноса на зърно от Украйна виждам политическа, а не икономическа логика - 1
Снимка: Факти.бг
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Решението да отпадне забраната за внос на зърно от Украйна трябва да бъде гласувано в пленарната зала. Правителството предлага забраната да отпадне след 15 септември. Зад идеята застават от депутатите от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Според данни на минитерството на финансите откакто действа рестрикцията, държавата пропуска приходи от ДДС. От опозицията се възпротивиха и заявиха, че така се обслужват определени интереси. Оказа се, че предложението не е съгласувано и със земеделския министър, но той ще се съобрази с решението на кабинета и Народното събрание. Пред ФАКТИ по темата говори доц. д-р Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.

- Доц. Боюклиев, защо кабинетът изведнъж реши да разрешим вноса на украинско зърно. Как гледате на това?
- Не знам защо го правят. Може и да е нещо свързано с Украйна, някой да иска да им помагаме. Нямам представа защо са тези политически действия, защото няма икономическа логика в тях. Икономическата логика повелява да защитим нашите производители. Излизаме след Ковид криза в сектора, след това идва войната, имаме една скъпа реколта и разрешаването на този внос просто запушва нашите производители. Да, може да имаме по-евтино олио, но те ще го изнесат.

- Северна Македония и Украйна не са длъжни да спазват регламентите от Европейския съюз за ГМО и пестициди, когато произвеждат зърно. Как да се конкурираме с тях?
- Македонците и украинците са асоциирани членове и имат право на квоти, които да търгуват в ЕС, ако докажат, че спазват изискванията на ЕС. Говорим за това, че тяхната продукция се изисква да отговаря на условия за препарати, за сортове на ЕС. Как се доказва това, вече е друг въпрос.

- Мотивът на кабинета е, че губим ДДС...
- Пак ще се повторя, че за мен е необяснимо защо го искат, защото не мога да намеря икономическата логика. Чуваме за някакви 40 милиона лева пропуснато ДДС. Не мога да го разбера какво е това. Имаме споразумение с Украйна, което изключва двойното облагане, а ДДС се плаща в Украйна. Това е икономическата логика. Реално ние сега излизаме от политика, която отстоявахме почти година и половина заедно с Унгария, Словакия, Полша и Румъния.

- А в ЕС как ще погледнат на това, че ние излизаме от тази договорка...
- Ако прием, че ние искаме да помагаме на Украйна, какво да кажем за една Полша, която е в пъти по-натоварена в отношенията си с Украйна. Ясно е, че Русия води война не само на фронта, но и икономическа. Русия унищожава инфраструктурата, свързана с износ на зърно, унищожава силози и пристанища. По този начин износът на зърно става възможен само по сухопътни граници. Ние имахме разговори да предоставим пристанища и т.н Но в това да внасяме тази продукция и да запушваме по този начин нашите производители, не виждам икономическа логика.

- Колко е по-евтино украинското зърно от българското?
- Украйна е голям производител. Там условията са други, имат чернозем - много богата почва, те използват технологии, които в Европейския съюз са забранени. Имат различни сортове, ползват и препарати за растителна защита, които в ЕС не са одобрени. Използват и много азотни торове, които са по-евтини, а знаем, че 30-40% от реколтата е благодарение на азотните торове. Те правят това независимо от правилата, които са определени в Европейския съюз. Има и един друг момент, защото не говорим само за зърно и пшеница. Да не забравяме сухото мляко, което също е тема, да не забравяме и пчелния мед. Тук въпросът е откъде идват тези суровини, от какви райони в Украйна. Примерно, сухото мляко не знаем откъде идва. Има един голям завод до Киев, който е построен. Той е построен там след аварията в Чернобил и то точно поради тази причина. Млякото да се преработва добре, за да се намалят странични фактори. Дали е точно така, не мога да бъда на 100% сигурен, но имаме колеги, защото сме в тесни отношения с хора в Украйна, дори и една укринка работи в нашата секция, от които чуваме такива неща. А те не са много приятни. Иначе просто няма икономическа логика да се разреши вносът. Това, което говори финансовият министър, е невярно. Като икономист, който следи секторните полотики в икономиката, зърнопроизводството е първичен сектор за развитие на цялото земеделие. Произвеждаме зърно, правим брашно, брашното отива за хляб. Ние, за да има икономическа логика, трябва да направим така, че от българско зърно да правим българско брашно и български хляб. Но това го няма от години, защото виждаме как хлябът все повече се прави от заготовки в търговските вериги.

- Хлябът е с нулева ставка на ДДС, а не усетихме спад на цената...
- Това е другият въпрос. Да говориш как губим пари от ДДС, а в същото време да имаш 0% ДДС на хляба... За какви 40 милиона става въпрос? И другото, че секторът на земеделските производители бил най- субсидираният. Да, той се субсидира върху дохода на единица площ, защото се занимаваш със земеделие. Това е просто такъв отрасъл - труден, нискодоходен. Но това да е субсидиран е европейска политика. Аз бях почти сигурен, че земеделският министър ще подаде оставка. Виждаше се вчера как говори без настроение, говореше неща, на които и той не си вярва. Все пак той имал е разговор с колегите си - другите петима министри от страните, които не искат да се вдига забраната, а те всичките имаха подкрепа от страна на Европейската комисия. Така че е много трудно да коментирам политически действия. Във вноса на зърно от Украйна виждам политическа, а не икономическа логика. Осем месеца ти трябват, за да произведеш зърно. Тръгва се от една дълбока оран сега октомври, за да имаш юни-юли догодина реколта. Чуваме и много неща от гледна точка на преработката на слънчоглед. Родните производители покриват капацитета, а олио не се прави само слънчоглед. Смесва се, защото има рапично олио, има царевично олио. Вносът на зърно от Украйна ще удари по базовия сектор в зърнопроизводството.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МАЙБАХ

    13 45 Отговор
    На протест с жипките!!! Украинското зърно е напълно чисто, но кво от това?!?

    Коментиран от #16

  • 2 доцееент

    14 38 Отговор
    Нашите производители 2 000 000 0000. Да си защитим майбасарите. Този на хранилка при майбасарите ли е.

    Коментиран от #18, #19, #59

  • 3 Посолството

    47 7 Отговор
    казва друго....сламените марионетки изпълняват...
  • 4 Юлиян

    48 4 Отговор
    Политиците не ги Интересува Народа а ги интересува Интересите Политиците са Алчни
  • 5 Фейк Р

    51 7 Отговор
    Каквото кажат от ФАЩ това е, да му мислят независимите държави
  • 6 Тройна тройка

    49 8 Отговор
    Новата тройна и токсична - ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС - красива ли ви се струва или смърди??

    Коментиран от #32

  • 7 Ухаа ковид станало

    6 18 Отговор
    Какъв ковид във сектора бе..комбайната хвана ковид ли какво се случи?
  • 8 гост

    41 5 Отговор
    По времето на социализма имаше в кафенетата надписи : ТУРСКОТО КАФЕ Е ВИЕТНАМСКО" . Сега управляващите не си признаят, че имат заповед от Галя от посолствоТО, че "УКРАИНСКОТО ЗЪРНО Е АМЕРИКАНСКО"?
  • 9 даммм

    13 38 Отговор
    Аз съм копейка и страдам от раздвоение на личността. Хем мразя богатите хем трябва да защитавам тези с майбасите защото украинското зърно им застрашава богатството.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Напълно съм съгласен

    39 11 Отговор
    Един умен човек !! Ама то кой ли ги слуша такива... Само презокеанските господари се слушат квото кажат...
  • 12 Мдаа

    16 7 Отговор
    Картела иска да държи монопола..нищо ново на територията

    Коментиран от #17

  • 13 няма икономическа логика

    34 5 Отговор
    да живее политическата такава, която ще осигури на случайни хора известно време в политиката (достатъчно, та да си оправят личното положение).
    Срамота е да задушаваш местните производители, чиито интереси всъщност си длъжен да защитиш.
    Всички разбраха, че въпросите на изхранването ще са от стратегическо значение и ако нямат условия за производство, то страни като Нидерландия вече започнаха усилено да трупат национални резерви в хранителните си банки. Само нашите умници с академични титли и дипломи от Харвад не могат да видят безспорното. България от държава, можеща да обезпечи изхранването на собствения си народ ще затрие поредния отрасъл с ключово значение. Утре, България няма да бъде само най-бедната в ЕС, но ще бъдем и най-гладната.
  • 14 САНЧО

    19 1 Отговор
    И НИЕ СВИНЕПРОЙЗВОДИТЕЛИТЕ НЕ ИСКАМЕ ДА СЕ ВНАСЯ СВИНСКО ОТ ИРЛАНДИЯ И ФРАНЦИЯ И ИЗЛИЗАМЕ НА ПРОСЕСТ С ГОЛФОВЕНЕ
  • 15 Николов

    12 27 Отговор
    Аз съм пройзводител на олио и за да ви го продавам по 2.30лв го внасям от Украйна и Полша ако го пройзвежам с наш слънчоглед ще ви го продавам на 4.70 лв а честито на печелившите!

    Коментиран от #23

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Картел ПП-ГЕРБ-ДПС

    17 1 Отговор

    До коментар #12 от "Мдаа":

    Простото, Банкята и Сокола
  • 18 Коментар

    24 7 Отговор

    До коментар #2 от "доцееент":

    Какви майбахи?Тази опорка може да важи за друга страна,но не и за България.Последният път на протеста бяха възрастни хора с окъсани дрехи,които са купили преди 10-20 години.Или ти имаш предвид,че укрите са с майбахи?Верно карат хубави коли.
    Душманите като има кажат от вън да вкарват заразено зърно веднага изпълняват...после ще искат да гласуваме за тях,но хора няма да има.Това е геноцид!

    Коментиран от #20

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Човешка трагедия

    6 8 Отговор

    До коментар #18 от "Коментар":

    Преди 10 20 години ли вее??
    Ако отворя кадастъра да не излезе че земя само се купува без да се продава и то от едни и същи хора които са милиардери..можете да дадете обяснение как така зърното на вътрешния пазар е по-скъпо от потенциален внос

    Коментиран от #26

  • 21 Защо ни будалкат?

    32 4 Отговор
    Американски компании притежават половината украинска земеделска земя и искат да си приберат печалбата. Ние, в наш ущърб, сме съгласни да им помогнем.

    Коментиран от #31, #36

  • 22 Велика загадка

    12 6 Отговор
    Искам да знам как така зърното в бг е по-скъпо от украинското при условие че се субсидира от ЕС и от българската държава на няколко нива??

    Коментиран от #28

  • 23 какви печеливши бе

    20 3 Отговор

    До коментар #15 от "Николов":

    дори не споменаваш какъв боклук произвеждаш. Потриваш ръчички, че ще ти разрешат да правиш стока с максимална печалба, но пропускаш, че същия боклук ще консумираш и като хляб, мляко и т.н. Ще се тровим и ще се радваме на евтинджоса, дето не става за нищо. За собствена консумация, сигурно обаче използваш родното производство, нищо че излиза по-скъпо, ама е по-качествено и сигурно откъм примеси (уран, пестициди и други елементи на Менделеевата таблица).
    След години, като няма как да вземеш суровина от наши производители ще затвориш и ти, щото цената на външните доставчици може да ти бъде непосилна. Радвай се на днешния ден, щото при тая политика след известно време и твоя бизнес няма да има кой да защити.
    Ние потребителите, ще купуваме чуждото производство, щото има държави, които си защитават местните производители и ще могат да продават на по-ниски от твоите цени. Такава е играта, когато мислиш само за днешния момент и нямаш идея за бъдещето

    Коментиран от #25

  • 24 инж. Ганчо Илков

    4 1 Отговор
    Бедата на Българската Икономика, е в това, че "Експертите" дали от незнание, или умишлено, се представят като Функционално неграмотни относно същността на Пазарната Икономика. Има прости правила, като: "Със Суровина не се Търгува"; "Силен е онзи Производител, който създава по-висока Принадена Стойност"; "Потреблението показва посоката на движение на Пазара"; "Капиталът е Предмет на непрекъснато Движение, затова не му слагай Спирачки, той се саморегулира". Тези Правила показват, че този който произвежда и се задоволява само с производство на суровина, винаги е губещ. Селското Стопанство Изисква Създаване на Производствено Търговски Организации. Създавания Продукт и Реализацията му на Пазара се извършва от Собственика на Предмета на Труда.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Тракия

    10 0 Отговор

    До коментар #20 от "Човешка трагедия":

    Ами без ограниченията на ЕС никой не ти проверява вноса на продукцията (в случая от Украйна ) Забранените от ЕС пестициди са опасни за хората , но умножават продукцията . Виж турските домати - пластмасови , ама траят седмица . Затова хората се цупят , ама търговците ги предпочитат .

    Коментиран от #29

  • 27 Български стандарт

    5 1 Отговор
    В България в момента няма нито животновъдство нито зеленчукопроизводство..добре че е ЕС да държи някакъв стандарт че да има какво да се яде в магазина..
  • 28 Тракия

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Велика загадка":

    Отговорил съм в 26 . Вредно , но почти не боледува при отглеждане , издържливо при транспорт .
  • 29 Видял

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "Тракия":

    И какво в България не ползвате пестициди така ли?..заради туй няма пчели и мишки на нивата..преди известно време ходих на едно място в България всички селски чешми са отровени с нитрати
  • 30 Айде

    5 6 Отговор
    Ами, понякога политическата логика е наложителна! Както в случая с Украйна!
  • 31 Абсолютно

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Защо ни будалкат?":

    вярно, с едно уточнение - не половината, а много повече от половината.
  • 32 нннн

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тройна тройка":

    Това е изборът на ,,умните" гласували и негласували. Партиите на Сглобката имат мнозинство и хич не ги е еня, дали ухаят или cмъpдят.. Дано поумнеем, де!
  • 33 любител

    9 1 Отговор
    абе уж си доцент учен човек а се чудиш защо правителството го прави ми много ясно така им е заповядано от посолството на краварите
  • 34 стоян

    1 5 Отговор
    Този чувал ли е за пазарна икономика - пазара определя цената - досега нашите зърнали милионери се ръководиха по парижката борса - там 350 евро тук 700 лева - пазара сега казва че цената ще пада с украинска или с руска да се сърдят на другаря си путин
  • 35 мисирки

    1 1 Отговор
    за провопис да сте чували?
  • 36 стоян

    1 7 Отговор

    До коментар #21 от "Защо ни будалкат?":

    До 21 ком - откъде я имаш тая специална информация другарю - сигурно е от другарката мутрафанова
  • 37 ийнтфц

    7 5 Отговор
    Честито на всички глупаци дето са гласували за ГЕРБ. ПП-ДБ и ДПС. Сега ще изядете и ГМО продукцията на Украйна, вие и децата ви. Всичкото зърно дето произвеждат е на краварите от Монсантно, най големия ГМО производител и всичката им продукция да я изядете всички и децата ви дето нито сте умни нито красиви.Честито и още се радвайте на предателите и на бандера фашистите. Тровете се.
  • 38 Професор

    4 3 Отговор
    Нищо подобно, другарю доцент! Икономическата логика е да купуваш от там, където ти е най-изгодно, а не да храниш ненаситните БГ-мутри - "зърнопроизводители"!
    Изяж си дипломите!
  • 39 Българин

    4 4 Отговор
    Зърнарите достатъчно са се нагушили и всеки, който ги защитава подкрепя "правото" им са се сменят автопарк всяка година с най-новите модели Бентли е Майбах.
  • 40 Българин

    4 3 Отговор
    Преди години същият този доцент се вайкаше, че сме станали като Латинска Америка със земеделие от латифундистки тип при, който 200 фамилии владеят 80% от обработваемата земя. Сега зърнарите са му пратили за да ги защитава!
  • 41 влади

    2 2 Отговор
    Тука имаме 7 големи производителя. За да я има нашта икономика. те трябва да могат да си развиват бизнеса. А за това са им нужни около 500 млн за всеки, които държавата е длъжна да им отпусне! Щото ако не подпомагаме нашата икономика сме обречени!

    Коментиран от #44

  • 42 Логос

    6 2 Отговор
    След като кашерния задокеански говедарник и ингилизия дадоха на киевската хунта огромно количество боеприпаси с обеднен уран с които бандеровците използвайки ги безогледно заразиха почвата и зърнените култури на уКрайна ,сега и$родите които ни управляват решили да внасят в България това радиоактивното зърно от уКрайна та да си изпълнят поставената им задача от посолствоТО и синедриона да довършат омразния на хазарите и англо-саксите Православен българския етнос .

    Коментиран от #46

  • 43 А каква

    2 1 Отговор
    логика вижда господинът във високите цени на храните за населението?
  • 44 А колко

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "влади":

    българи са обречени от високите цени на хляба, месото, млякото, плодовете и зеленчуците. Много са.

    Коментиран от #58

  • 45 ХА ХА ХА

    7 2 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО ! ПРЕДАТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ВИНАГИ СИ ОСТАВАТ ПРЕДАТЕЛИ ! ТАКИВА СА ГЕРБ , ДПС, ДБ , И ХУНТАТА НА КИРО ЛЪЖЕЦА ! ЕЙ ТИЯ ДРУГАРИ ЩЕ ДОСЪСИПЯТ БЪЛГАРИЯ , ЗАЩОТО ЯКО СЕ ДУПЯТ И ЛИЖАТ ЗАПАДА !
  • 46 Боже,боже

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "Логос":

    колко злоба има на този свят................
  • 47 Ми то ......

    4 0 Отговор
    Държава имаме ли бе , то тя пропуска да събира много ДДС даже нейни дружки яко точат ДДС - то и са много доволни от това А ЗА ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА ?????
  • 48 Хи хи хи

    4 2 Отговор
    Ей тая наша ДъРжАвА винаги работи срещу Българския Народ и винаги се тупа във гърдите , че му мисли само доброто , а гледа да го унищожи !!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #54

  • 49 Ехааааа

    4 2 Отговор
    Докато не вземем коловете и не ги натупаме тия пехливани от парламента .......няма да се оправят нещата !!!

    Коментиран от #52

  • 50 Тия са за трепане !

    2 2 Отговор
    Тия са за трепане !

    Коментиран от #53

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "Ехааааа":

    Иди ги натупай бе!От къде на къде ще правят сделки да може да купуваме оевтино зърно и олио? ТИя за какви се мислят? Бай Ганьо е свикнал да харчи пари, да поддържа стандарт. Да няма да се излага с олио за 2лв?
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "Хи хи хи":

    Как смеят да лишават зърнарите от нови Бентлита? Гадовете мръсни! Всенародно възтание!

    Коментиран от #60

  • 55 Какво да им защитаваме

    3 0 Отговор
    Опитаха се да спекулират чакайки високите цени. Напълниха складовете. Сега реват че нямали място за новата продукция. Другите пък чакат за ефниния слънчоглед от Украйна да не затворят заводите. Свободен пазар. Има си и рискове. Както е казал народа...хитрата сврака с двата крака
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Българин

    2 0 Отговор
    Напълно вярно, проблемът е политически,трябва да се помага на Украйна.Докога ще гледаме чуждия интерес,а не националния?
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 За теб лъжа, за мен - истина!

    1 0 Отговор
    Българското качествено зърно (доколкото изобщо се произвежда такова в последните десетилетия!), се продава у нас и в чужбина на космически цени. До масовия потребител стига фуражно зърно/ брашно/ хляб (добивите от което са 5 пъти по-високи!), ГМО-та и радиоактивни и други отпадъци от "братска" Украйна (още от преди "войната"!) и други "братски" страни.
    Та в момента качественото зърно е продадено, складовете са претъпкани с боклучаво, преди всичко украинско, което милите "зърнопроизводители" представят за българско и искат да го препродадат на тройна-петорна цена!
    Аналогично на "производителите" на дини и пъпеши, които още юни и юли продаваха "български" такива (кеф ти от Любимец, кеф ти - добруджански, на двойна и тройна цена спрямо същите гръцки във веригите! И на "производителите" на грозде, които в началото на август продаваха "български" Болгар", който започва да зрее в края на септември! Няма да ви обяснявам за египетския "смилянски" боб и за "самоковските" картофи от Полша!