Отидете към основна версия

2 123 20

Депутатите са ни скъпи – да, колкото три рибай стека

  • депутати-
  • стек-
  • на ден-
  • заплата-
  • пари-
  • парламент

Но все пак да кажем, че това важи за всеки техен работен ден

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бой в парламента, късане на кабели на колоните, блокиране на изказвания от трибуната, разправии, обиди – на това му се вика работен ден. А всеки работен ден струва пари, защото депутатът/работникът получава заплата.

Та колко ни са скъпи „скъпите“ депутати в един работен ден.

Припомняме, че 48-ото Народно събрание е струвало на данъкоплатеца над 14,5 млн. лв. От тях брутните депутатски заплати са на стойност над 8,7 млн. лв. Предходният парламент имаше 66 заседания, тоест - средната стойност на един пленарен ден е била около 220 хил. лв. Един депутат пък ни е струвал около 550 лева на ден. И това - при едно сравнително краткотрайно Народно събрание.

Ако се върнем към 47-ия парламент, то той ни излезе по-скъпо - над 29 млн. лв. общо. Един ден е струвал към 294 хил. лв., а един депутат - близо 680 лв. на ден.


За 49-ия парламент сметка не можем да направим, защото все още работи… И така, да, изводът е ясен - депутатите са ни скъпи. Доста по-скъпи от много други жизненоважни неща. Дали от пари за онкоболни деца, дали от парите за образование, а за здравеопазването какво да кажем – колкото и да налеем там, все не стигат.
550-680 лева на ден…

А помните ли хитът на лятото, когато клиент плати близо 650 лв. сметка в ресторант на морето, а оновната част от нея бе за три пържоли, които струват 490 лева. Обявената цена бе от 35 лева за 100 грама, а не за една порция. Така четиримата клиенти получили три пържоли, които в сурово състояние тежали един килограм и 400 грама, за които по думите на сервитьорката, трябвало да платят близо 650 лв. сметка (с напитките). Месото - говежди рибай стек блек ангъс.

Та на този фон дали пък наистина депутатите ни са скъпи. Колко пък да са ни скъпи (б.р. – разбирай скъпи като близки, драги, душевно приемливи и обичливи). То три пържоли са толкова, колкото ни струва един депутат… но на ден де. Това е разликата.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.

Свързани новини