Отидете към основна версия

1 584 47

Газа: "Нашето страдание изглежда им е безразлично"

  • ивицата газа-
  • газа-
  • хамас-
  • израел-
  • храна-
  • оон-
  • палестина-
  • палестинци-
  • хуманитарна катастрофа-
  • криза-
  • глад-
  • цивилни жертви

Нуждата от хуманитарна помощ е огромна

Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Оцеляването в ивицата Газа представлява ежедневна борба дори за основните хранителни продукти, казва пред ДВ палестинецът Абу Ахмад. "Понякога стигаме дотам и да взимаме от изоставени или бомбардирани къщи, за да оцелеем някак".

В края на октомври израелската армия призова местните жители да напуснат град Газа, но Абу Ахмад и две от неговите шест деца са останали там. Другата част от семейството му е разпръсната из цялата ивица.

Храните не достигат до северната част на Газа

"Преди два дни успяхме да си купим на пазара брашно на сравнително приемлива цена", разказва Ахмад. В събота пък успяли да вземат малко пакетче, което било хвърлено от самолет. Йордания, САЩ и други държави подпомагат жителите на ивицата Газа, като спускат пакети с храни, готови ястия и медикаменти от въздуха – тъй като снабдяването с камиони не е достатъчно. Но и помощите от въздуха не стигат, посочва Ахмад.

Сестра му се принудила да приготвя само най-прости постни блюда, за да изхрани семейството – предимно от лапад, киселец и т.н. Но без ориз или хляб хората не могат да се заситят.

"Нашето страдание изглежда им е безразлично"

В търсене на храна Абу Ахмад се придвижва максимално внимателно из града – тъй като тежките боеве между израелската армия и Хамас продължават.

Хамас, която е определена като терористична организация от редица държави, продължава и до днес да държи над 130 израелски заложници. По данни на ръководеното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа до момента са загинали повече от 30 000 души. Голяма част от гъсто населената ивица Газа е разрушена от израелските бомбардировки.

"Нито една от двете страни не се интересува от нас – те очевидно са безразлични към нашето страдание", казва Абу Ахмад. Между палестинците в Газа се стига дори до сблъсъци заради нищожното количество храна.

Отчаяна нужда от храна

Миналата седмица се стигна до смъртни случаи, когато хиляди се опитаха да вземат от хранителните продукти, разпределяни от камиони в град Газа. Данните за случилото се при този инцидент се разминават, като властите в Газа говорят за над сто загинали, сред които има стъпкани, прегазени и застреляни хора. Очевидци също потвърждават, че израелските войски са стрелял по палестинците, докато те се опитвали да се доберат до хуманитарните помощи.

От Израел казват, че първоначалните разследвания са показали, че повечето от жертвите са загинали или са били ранени в струпването – израелските войници били отправили само предупредителни изстрели, защото се почувствали застрашени от някои от хората, събрали се там.

ООН настоява за хуманитарна помощ в подобаващия размер

От известно време помощните организации предупреждават, че населението най-вече в северната част на ивицата Газа страда от остро недохранване и е заплашено от гладна смърт. "В момента от причини за сигурност до средната и северната част на ивицата Газа достигат много малко хранителни продукти", каза говорителят на УНИЦЕФ Джонатан Крикс. По негови думи, там продължават да живеят около 300 000 души.

Информацията на здравното министерство в Газа, управлявано от Хамас, гласи, че 15 деца вече са починали от недохранване или от липса на вода. Тези сведения не подлежат на независима проверка, но Съветът за сигурност на ООН също констатира "тревожно ниво на остър недостиг на храни" и призова двете страни в конфликта да създадат възможност за незабавна, бърза, сигурна, трайна и безпрепятствена доставка на хуманитарни помощи в подобаващия размер.

Израел определя упреците като лъжа

Израел отхвърля упреците, че е ограничил хуманитарната помощ за цивилните граждани и на свой ред обвинява Хамас, че се възползва от помощите. "Идеята, че Израел ограничава помощите за цивилните, е просто лъжа", написа правителственият говорител Ейлон Леви в Х. "По израелските гранични пунктове има повече от достатъчно възможности за повече доставки."

Израелското министерство на отбраната нееднократно е обвинявало ООН, че доставените храни в Газа не се разпределят своевременно. Помощните организации от своя страна призовават Израел да отвори пропускателния пункт Ерез в северната част на Газа.

Много от пътищата обаче са непроходими, а тежките боеве продължават да представляват риск за сигурността навсякъде в ивицата Газа. Има и затруднения с контрола, тъй като Израел забранява доставката на стоки, които биха могли да бъдат използвани от Хамас за военни цели, включително джобни фенерчета, генератори и дори патерици.

В южната част на Газа ситуацията не е по-добра

Помощните конвои също са застрашени, тъй като подчинените на Хамас полицаи в Газа вече не ги охраняват, казват служители на ООН. Въоръжени групировки, но и отчаяни цивилни граждани биха могли да ги разграбят, намирайки се в критично положение. "Колега е видял как хората са взимали бутилки с вода от един камион и дори не са побягнали с тях, а просто са започнали да пият вода още на място, защото са били толкова жадни", казва говорителят на УНИЦЕФ Крикс и подчертава, че 2,2 милиона души не могат да живеят само от хуманитарни помощи. Но нямат на какво друго да разчитат – заради боевете реколтата и местното животновъдство са съсипани.

Нещата не стоят по-добре и в южната част на ивицата Газа. Предполага се, че хората, потърсили убежище в Рафах, на границата с Египет, са към 1,4 милиона. Сред тях е и Джамил Гербави, пристигнал там със съпругата си и шестте си деца. Семейството живее в палатка и тъй като Джамил няма работа, са зависими изцяло от помощите. "По цял ден търсим храна и гориво. И сме в постоянна готовност да побегнем от бомбите."

Наскоро успели да се сдобият с брашно и консерви от хуманитарната помощ. "Ежедневната ни храна са консервите, които затопляме на открит огън", казва Гербави. "Най-голямото ни желание е войната да свърши, но не знаем как и кога ще стане това. Искаме само да се приберем вкъщи и да възстановим живота си."

Автор: Таня Кремер

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.

Свързани новини