Last news in Fakti

8 Март, 2024 06:00 1 555 47

Газа: "Нашето страдание изглежда им е безразлично"

  • ивицата газа-
  • газа-
  • хамас-
  • израел-
  • храна-
  • оон-
  • палестина-
  • палестинци-
  • хуманитарна катастрофа-
  • криза-
  • глад-
  • цивилни жертви

Нуждата от хуманитарна помощ е огромна

Газа: "Нашето страдание изглежда им е безразлично" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Оцеляването в ивицата Газа представлява ежедневна борба дори за основните хранителни продукти, казва пред ДВ палестинецът Абу Ахмад. "Понякога стигаме дотам и да взимаме от изоставени или бомбардирани къщи, за да оцелеем някак".

В края на октомври израелската армия призова местните жители да напуснат град Газа, но Абу Ахмад и две от неговите шест деца са останали там. Другата част от семейството му е разпръсната из цялата ивица.

Храните не достигат до северната част на Газа

"Преди два дни успяхме да си купим на пазара брашно на сравнително приемлива цена", разказва Ахмад. В събота пък успяли да вземат малко пакетче, което било хвърлено от самолет. Йордания, САЩ и други държави подпомагат жителите на ивицата Газа, като спускат пакети с храни, готови ястия и медикаменти от въздуха – тъй като снабдяването с камиони не е достатъчно. Но и помощите от въздуха не стигат, посочва Ахмад.

Сестра му се принудила да приготвя само най-прости постни блюда, за да изхрани семейството – предимно от лапад, киселец и т.н. Но без ориз или хляб хората не могат да се заситят.

"Нашето страдание изглежда им е безразлично"

В търсене на храна Абу Ахмад се придвижва максимално внимателно из града – тъй като тежките боеве между израелската армия и Хамас продължават.

Хамас, която е определена като терористична организация от редица държави, продължава и до днес да държи над 130 израелски заложници. По данни на ръководеното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа до момента са загинали повече от 30 000 души. Голяма част от гъсто населената ивица Газа е разрушена от израелските бомбардировки.

"Нито една от двете страни не се интересува от нас – те очевидно са безразлични към нашето страдание", казва Абу Ахмад. Между палестинците в Газа се стига дори до сблъсъци заради нищожното количество храна.

Отчаяна нужда от храна

Миналата седмица се стигна до смъртни случаи, когато хиляди се опитаха да вземат от хранителните продукти, разпределяни от камиони в град Газа. Данните за случилото се при този инцидент се разминават, като властите в Газа говорят за над сто загинали, сред които има стъпкани, прегазени и застреляни хора. Очевидци също потвърждават, че израелските войски са стрелял по палестинците, докато те се опитвали да се доберат до хуманитарните помощи.

От Израел казват, че първоначалните разследвания са показали, че повечето от жертвите са загинали или са били ранени в струпването – израелските войници били отправили само предупредителни изстрели, защото се почувствали застрашени от някои от хората, събрали се там.

ООН настоява за хуманитарна помощ в подобаващия размер

От известно време помощните организации предупреждават, че населението най-вече в северната част на ивицата Газа страда от остро недохранване и е заплашено от гладна смърт. "В момента от причини за сигурност до средната и северната част на ивицата Газа достигат много малко хранителни продукти", каза говорителят на УНИЦЕФ Джонатан Крикс. По негови думи, там продължават да живеят около 300 000 души.

Информацията на здравното министерство в Газа, управлявано от Хамас, гласи, че 15 деца вече са починали от недохранване или от липса на вода. Тези сведения не подлежат на независима проверка, но Съветът за сигурност на ООН също констатира "тревожно ниво на остър недостиг на храни" и призова двете страни в конфликта да създадат възможност за незабавна, бърза, сигурна, трайна и безпрепятствена доставка на хуманитарни помощи в подобаващия размер.

Израел определя упреците като лъжа

Израел отхвърля упреците, че е ограничил хуманитарната помощ за цивилните граждани и на свой ред обвинява Хамас, че се възползва от помощите. "Идеята, че Израел ограничава помощите за цивилните, е просто лъжа", написа правителственият говорител Ейлон Леви в Х. "По израелските гранични пунктове има повече от достатъчно възможности за повече доставки."

Израелското министерство на отбраната нееднократно е обвинявало ООН, че доставените храни в Газа не се разпределят своевременно. Помощните организации от своя страна призовават Израел да отвори пропускателния пункт Ерез в северната част на Газа.

Много от пътищата обаче са непроходими, а тежките боеве продължават да представляват риск за сигурността навсякъде в ивицата Газа. Има и затруднения с контрола, тъй като Израел забранява доставката на стоки, които биха могли да бъдат използвани от Хамас за военни цели, включително джобни фенерчета, генератори и дори патерици.

В южната част на Газа ситуацията не е по-добра

Помощните конвои също са застрашени, тъй като подчинените на Хамас полицаи в Газа вече не ги охраняват, казват служители на ООН. Въоръжени групировки, но и отчаяни цивилни граждани биха могли да ги разграбят, намирайки се в критично положение. "Колега е видял как хората са взимали бутилки с вода от един камион и дори не са побягнали с тях, а просто са започнали да пият вода още на място, защото са били толкова жадни", казва говорителят на УНИЦЕФ Крикс и подчертава, че 2,2 милиона души не могат да живеят само от хуманитарни помощи. Но нямат на какво друго да разчитат – заради боевете реколтата и местното животновъдство са съсипани.

Нещата не стоят по-добре и в южната част на ивицата Газа. Предполага се, че хората, потърсили убежище в Рафах, на границата с Египет, са към 1,4 милиона. Сред тях е и Джамил Гербави, пристигнал там със съпругата си и шестте си деца. Семейството живее в палатка и тъй като Джамил няма работа, са зависими изцяло от помощите. "По цял ден търсим храна и гориво. И сме в постоянна готовност да побегнем от бомбите."

Наскоро успели да се сдобият с брашно и консерви от хуманитарната помощ. "Ежедневната ни храна са консервите, които затопляме на открит огън", казва Гербави. "Най-голямото ни желание е войната да свърши, но не знаем как и кога ще стане това. Искаме само да се приберем вкъщи и да възстановим живота си."

Автор: Таня Кремер


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Напиши коментар

    15 5 Отговор
    Затова трябва да държим надалеч всякакви интриганти и да не допускаме да ни се бъркат в мирният живот.

    България е с над сто години - спокоен трудов живот, чакаме си празниците, слушаме Лили Иванова, въобще - не е приятна историята да ти падат бомби - а в случая е - мизерия и ужас.

    Няма социална система - която да изключва войните, освен тази - която изключва вайните.

    Коментиран от #25, #34

  • 2 Харон

    26 23 Отговор
    Да са благодарни на Хамас и Иран...
  • 3 Хахаха

    28 30 Отговор
    Парестинците се радваха на изтъпленията извъпшени на 07.10.2023, че излизаха по улиците и биеха или плюеха по отвлечени жини или мъртви израелзи.
    Сега и да реват, все тая.
    С палестинската автономия се приключи, завинаги.
    Когато си прост, то е за цял живот, а за палестинците и съдба.
  • 4 Американско лицемерие

    29 12 Отговор
    За съжаление Израелското лоби управлява Вашингтон. Но иначе уж САЩ пускали помощи.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 точно

    26 16 Отговор
    да бе мирно стоямо, не би чудо видяло!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Старец

    20 16 Отговор

    До коментар #8 от "отивай":

    Ladies First, както казват братята американци. Наистина, не може да си нормален човек и да подкрепяш това, което се случва в Газа. Ооо забравих, това евре@четата не сте нормални хора а из@оди.

    Коментиран от #38

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Васко Делчев

    14 14 Отговор
    Къде е ЕС или САЩ да наложат санкции на Израел, които избиват невинни хора !!!!! Напратив те го подттържат това. Дори нашия нещастник отиди в израел и го каза там.... Това говори че служат на сатаната.... От САЩ разбира се, че нищо добро не се очаква никога и от никого, но ЕС.....!!??? Служителин а сатаната.
  • 14 Глупаци

    21 8 Отговор
    След кючеците на 7 октомври така ще е .
  • 15 АБВ

    18 14 Отговор
    Защо нападнахте Израел тъпи араби всичко си заслужавате .Дано ви държи влага 300 години
  • 16 Артилерист

    16 12 Отговор
    Това дали се съобщава на Байдън? А ако е да дали го разбира и оъзнава? Това е абсолютен геноцид, извършван с подкрепата на върхушката на САЩ, начело с Байдън. В Газа са убити над 30 000, а над два милиона са застрашени от гладна смърт. Югославия, заради размириците с албанците в Косово, БЕШЕ БОМБАРДИРАНА непрекъснато в продължение на 78 денонощия. Каква е разликата между Югославия и Израел? Ами в Донбас кой подкрепяше бандеровци 8 години да убият 14 000 човека? Или всичко е според аршина?

    Коментиран от #18, #22

  • 17 Хомосапиенс

    18 7 Отговор
    На прост народ това му е съдбата. Парите за оръжие да ги бяха давали за образование.
  • 18 Жжттт

    18 11 Отговор

    До коментар #16 от "Артилерист":

    Разликата е това което си послаха на 7 октомври.

    Коментиран от #26

  • 19 Уса

    13 4 Отговор
    Засипахме ги с чипсове и пак недоволни
  • 20 Бен Гурион

    17 8 Отговор
    Предайте заложниците и спрете да сте съучастници на терористите от Хамас.
  • 21 Загрижен

    19 7 Отговор
    A какво пречеше да изгоните джихадистите?
    Май по-скоро си ги поддържахте и сега ревете! Не им ли казвахте на 07,10 - вземете повече изрелци, унищожете повече?
    Какво ви пречи сега да посочите къде са джихадистите - въпросът ще се реши на мога - НЕ ви вярваме!!!!

    Коментиран от #23

  • 22 Според

    12 9 Отговор

    До коментар #16 от "Артилерист":

    За руските наколенки всичко е спорад руския фашистки аршин.

    Коментиран от #30

  • 23 Бен Гурион

    17 5 Отговор

    До коментар #21 от "Загрижен":

    "Май по-скоро си ги поддържахте "

    Абсолютно невъзможно е да бъдат държани 130 заложници без да имат широка подкрепа от живеещото на място население.
  • 24 Аз съм веган

    9 2 Отговор
    Радеф каза да им спрат помощта и конфликта, ще свърши.
  • 25 Възмутен

    10 15 Отговор

    До коментар #1 от "Напиши коментар":

    Коментарът ти е в унисон с заглавието: Очевидно ти липсва състрадание към нхещастието на тези хора. Цяла Европа рони крокодилски сълзи за Украйна и лицемерно мълчи за Газа, където е истинското страдание на хората. Хайде, успокойте съвестта си с фразата, че Израел има право да се защитава
  • 26 Артилерист

    6 8 Отговор

    До коментар #18 от "Жжттт":

    А албанските сепаратисти в Косово не си ли послаха, за да се намеси ЗАКОННАТА ВЛАСТ в Югославия? Посочи някаква причина американците ВИНАГИ безусловно да подкрепят Израел, а така жестоко да наказаха Югославия. Между другото да припомня, че американците си направиха най-голямата военна база в Косово на Балканския регион. Големи приятели ще да са били с косоварите. Почти като с израелците.

    Коментиран от #31

  • 27 Алекс

    7 9 Отговор
    2 военни конфликта (или войни), провокирани от еврейски милиардер и евреи, поддържани от САЩ и Сорос.

    Коментиран от #29

  • 28 Суха съчка

    15 4 Отговор
    Когато нападнахте евреите дори и тези с магарешките каруци се радваха и празнуваха.

    Коментиран от #32

  • 29 Аз съм

    12 5 Отговор

    До коментар #27 от "Алекс":

    И двете войни ги започнаха два тоталитарни режима. Не намесвай американската демокрация, която само помага на нападнатите демократични държави. Пръстът ти трябва да е насочен към Путин и Хамас - единствените виновни.
  • 30 Артилерист

    8 5 Отговор

    До коментар #22 от "Според":

    Задава се конкретен прост въпрос: каква е разликата между Югославия и Израел, за да имат американците различно отношение към двете страни? Тоест, да имат различна мярка по сходен, да не казвам идентичен проблем. Кой в случая слага наколенките пред американците? Що се отнася до "руския фашизъм", нямам нищо против да го обсъдим в контекста на американския такъв, като се има предвид, че американците откакто съществуват непрекъснато някъде с някого воюват по целия свят. А след Втората световна на сметката си имат 25 войни, обръщам внимание на ВОЙНИ, на хиляди километри от територията им, а не погранични конфликти. Тогава да теглим чертата и да видим кои са по-фашисти.
  • 31 Петър

    12 4 Отговор

    До коментар #26 от "Артилерист":

    Югославия беше незаконна, изкуствена държава, в която сърбите тероризираха другите народи. Югославия беше мъртво родена и само тоталитаризмът я крепеше. Диктатурата не може да бъде закон, защото сама по себе си е противозаконна.

    Коментиран от #43

  • 32 Реплика

    7 3 Отговор

    До коментар #28 от "Суха съчка":

    Израел извършва геноцид,за да предотврати евентуален геноцид над евреите.Така поднесено приемливо ли е???!
  • 33 Ако го написаното е вярно

    4 2 Отговор
    То в сравнение с тях в Украйна си живеят царски
  • 34 България била живяла над 100 години мирн

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Напиши коментар":

    Българите преживяха освободителната война
    Сръбско-българската война
    Балканската война
    Междусъюзническата война
    Първата световна война
    Втората световна война
    Безброй въстания вълнения и сблъсъци и на това ако му кажеш спокоен и мирен живот здраве му кажи
  • 35 Първо играят хоро после реват

    7 3 Отговор
    Тия хора се метнаха под влака заради Путен пък той сега не им дава да ядат
    Само оня катъра Лавров дава някакви изявления как щял да прави пет държави там обаче никой не го пита защото е господин никой
  • 36 Урюрвкос

    3 3 Отговор
    цивилните жертви в Газа са в десетки пъти повече от военните а в Украйна е обратното огромни военни загуби и малко цивилни.

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ти си храна

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Старец":

    за рибешката храна
  • 39 урудфлюс

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "Урюрвкос":

    ше те олабят 300 палесвинци
  • 40 Дойче целле

    1 1 Отговор
    До вчера стояхте зад детеубийците а сега изведнъж обърнахте резбата мръсни двуличници съучастници на детеубийците!
    А.д.а ви чака вас слуги на сатанннааттааа

    Коментиран от #42

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 пий кислол

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Дойче целле":

    йеретик
  • 43 Артилерист

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Петър":

    А Израел колко законно е създаден? Всички държави, които американците са нападнали, разрушили и ограбили са обвинени на практика в едно и също-диктатури!Може с много голяма степен на достоверност да се каже, че само тези, които са със САЩ не са диктатури. Например България, нали? Югославия беше една от най-развитите соц. държави и поради своята неотклонна лоялност към Съветския съюз/Русия тя се ползваше с по-голяма независимост и вземаше по-изгодното и от Запада. Именно непреривната лоялност към Русия, за разлика от България, е "вината" и бедата на Югославия/Сърбия към англосаксите. Ако Русия не беше се съвзела след Елцин Сърбия нямаше да оцелее като независима държава. Тя непременно щеше да "пожелае" да стане и член на НАТО, тоест колония на американците.

    Коментиран от #44

  • 44 СоС

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Артилерист":

    Югославия беше добре докато Тито беше жив и бяха първи дружки със запада и скарани с Руснаците. Когато сърбите взеха власта си е...м..... и, всичко взе да ходи към Сърбите и когато останалите писнаха и решиха че така не може вече и ще се отделят почна геноцида.
  • 45 Хмм

    2 0 Отговор
    Къде отиде любовта към палестинците? Йордания, Египет, Ливан…..много добре познават характера на палестинците и затова затвориха границите си за тях.
  • 46 Мдаа

    2 0 Отговор
    Санкции трябва да има към палестинците и ХАМАС! Светът много добре видя кои са убийците и какво направиха. Терористите от ХАМАС на 7-ми октомври 2023г нападнаха Израел. Избиха много невинни хора, изнасилваха жени и момичета, и накрая изпекоха бебе във фурна пред очите на вързаните им родители. За капак отвлякоха 253 заложници в тунелите на ГАЗА, които и до ден днешен стоят вързани в дупките на ГАЗА. В деня на "победата" се вееха хиляди палестински знамена, играха се кючеци, всичи се смеха и радваха на извършените издевателства в кибуците на Израел. Сега, оле-ле, какво стана. Ами ще стане, може ли да се радваш и поощряваш злодеите терористи от ХАМАС, извършили без причина стотици престъпления срещу човечеството. Съдът в ХАГА още не е осъдил терористичната групировка ХАМАС, що за справедливост е това?
  • 47 Антитрол

    2 0 Отговор
    "Какви кючеци и гюбеци мятаха когато хамас нападнаха на 7-ми октомври 2023г, беззащитни хора помните ли. Сега ще плащат и плачат още много". Страданието сами си го докараха.