Отидете към основна версия

3 649 71

Иван Бакалов: Защо Борисов се уплаши от плакат с надпис "Какъв искате да бъде вашият премиер?“

  • избори-
  • плакати-
  • цик

Впрочем, най-много плакати има Костадин Костадинов. Строгият му „справедлив“ поглед ни следи зорко по всички градове и магистрали

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ЦИК реши само с един глас „против“ да бъде премахнат предизборния плакат на ПП-ДБ с портрети на Денков, Борисов и Пеевски и надпис „Какъв искате да бъде вашият премиер?“ Забраната е по жалба в ЦИК от страна на ГЕРБ.

Казусът е интересен. Какво противозаконно или неморално има в този плакат? Пита се и не се дава оценка, обидна квалификация или подигравка. А предизборните слогани и плакати позволяват и ирония, закачка.

Ако е причината, че на снимката Денков гледа усмихнат, а Борисов и Пеевски не са, това не е достатъчна причина ЦИК да забрани плаката.

Какви възможни причини има да се възпротивят на този плакат?

Борисов и Пеевски изглеждат „грозно-крадливи“, според израза антоним на „умно-красиви“?

ГЕРБ са се обидили, че Борисов изглежда по-зле от Денков?

Признават, че Денков изглежда пред избирателите по-подходящ за премиер?

Борисов е направил гримаса на учудване и това е недопустимо? По кои правила и закони?

Или от ГЕРБ са се обидили, че Борисов е сложен в едно с Пеевски? Ами той сам се слага до него, заедно се появяват няколко пъти на срещи, обсъждания. Взаимно си обещават съвместно управление. (детайл е, че и двамата носят червен конец, единият на лявата, другият на дясната ръка).

Забраната на ЦИК може да се обжалва в съда и дано от ПП-ДБ обжалват, да чуем и съдебни аргументи по казуса.

Но жалбата на ГЕРБ показва притеснение от плакати и карикатури. По-рано Борисов лично реагира на карикатурата на Чавдар Николов с надпис „Кой печели, ако не гласуваш“ и нарисувано същество, което съдържа белезите и на Борисов, и на Пеевски.

Борисов се дразни от карикатури не за пръв път. Лично е негодувал от карикатури на Комарницки и Чавдар Николов, показвани в телевизионни предавания.

ПП-ДБ разпространиха тази карикатура във Фейсбук и социални мрежи. Някои намериха нещо нередно в това ПП-ДБ да платят на Фейсбук за разпространението. Защо? Фейсбук така работи – плащаш си за разпространение, както се плаща за билборд в града, на магистралата.

Впрочем, най-много плакати има Костадин Костадинов. Строгият му „справедлив“ поглед ни следи зорко по всички градове и магистрали.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 70 гласа.

Свързани новини