Отидете към основна версия

2 991 29

Пламен Павлов пред ФАКТИ: Ако ЕК не манипулира политически емисиите и тяхната цена, щяхме да имаме ток под 100 лв./МВч

  • пламен павлов-
  • пламен-
  • енергетика-
  • ес-
  • квоти-
  • парникови-
  • газове

Създаването на национален борсов пазар ще формира условия за пазарно организирана грижа за околната среда и климата, казва експертът

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

У нас се учредява „Алианс за достъпна енергия“. Една от целите на новата формация е изготвяне на Национален баланс на въглеродните емисии, при който в актива се отчита абсорбиращата способност на националната зелена и водна системи, а в пасива всички генерирани парникови газове от индустриалните, аграрни и битови потребители. Също така се формулират целите и мерките за ограничаване на парниковите газове. По темата пред ФАКТИ говори Пламен Павлов, председател на Българската газова асоциация.

- Г- н Павлов, в разгара сме на предизборна кампания, включително и за европейски парламент, но темата за Европа, за „Зелената сделка“ не се чува много. А у нас се учредява „Алианс за достъпна енергия“… Каква е целта на новото сдружение, какво е бъдещето на енергията в ЕС?
- Целта на Алианса е да се информира обществото и повлияе на управляващите за преоценка политиката на ЕК относно „Зелената сделка“, през която и чрез квотите парникови газове става така, че един ефективен конвенционален енергоносител се оскъпява до степен непродаваем за сметка на по-скъпи и недоказано по-чисти технологии.

- Говорим за равнопоставеност на всички енергийни носители и гарантиране на достъпна и поносима енергия за българските потребители на енергия, но цената на тока се вдига. Само вътрешни фактори ли влияят на това, или има и външни?
- Именно това оскъпява цената на тока, който преди „Зелената сделка“ и без квотите струваше значително по-малко. Ако сега ЕК не манипулира политически емисиите и тяхната цена, ние щяхме да получаваме ток на цена под 100 лв./МВч. Ако сега европейските граждани заплащат ток, остойностен с квоти от 80-100€ за тон СО2, в Китай цената на квотите е 7 € за тон СО2. Ако не прекратим тази самоубийствена практика, през 2026 година евробизнесчиновниците, водени от Урсула фон дер Лайден, планират 450-500€ за тон.

- „Зелената сделка“ бе една от гордостите на миналия мандат на Европейската комисия, но видяхме и как бе ревизирана. Има ли ясна стратегия на ниво ЕС какво искаме и как да го направим…
- Ако не променим политиката на ЕК по отношение на „Зелената сделка“ и квотите, ние сме обречени на енергийна и индустриална криза. Именно затова ние предлагаме експертна оценка от ползите и вредите на енергийните носители от целия микс - без политическа намеса, без икономически лобита. Предлагаме национална борса за квоти на парникови газове, защото искаме този, който вреди на околната среда и климата, да заплаща на този, който възстановява последиците от енергопроизводството.

- Големият проблем и на ниво ЕС, и на ниво България е формирането на квотите за парникови газове. Какво очаквате да се случи в близко бъдеще?
- Искаме да се преустанови изсичането на българската зелена система за сметка на фотоволтаични паркове, които повишават средногодишната температура с 3.7 до 4,2 градуса, искаме да се прецени нужни ли са офшорните ветрогенераторни паркове в Черноморския басейн на страната за сметка на спиране на въздушните течения, носещи влага за националната житница Добруджа, искаме да се оценят реалните емисии СО2, генерирани от всяка ТЕЦ, и те да заплащат пропорционално на вредите, ако се установят.

- Говорите за национален борсов пазар за квоти парникови газове. Какво е това и как да работи…
- Създаването на национален борсов пазар ще формира условия за пазарно организирана грижа за околната среда и климата, при което действа принципа - който вреди, дори когато сече, пък било и санитарна сеч, ще купува квоти, а който допринася за ограничаване на вредите, дори когато залесява, ще получава квоти, които може да осребри на борсата. Това е реална мотивировка на грижата за климата.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.

Свързани новини