3 Юни, 2024 09:00 2 983 29

Пламен Павлов пред ФАКТИ: Ако ЕК не манипулира политически емисиите и тяхната цена, щяхме да имаме ток под 100 лв./МВч

  • пламен павлов-
  • пламен-
  • енергетика-
  • ес-
  • квоти-
  • парникови-
  • газове

Създаването на национален борсов пазар ще формира условия за пазарно организирана грижа за околната среда и климата, казва експертът

Пламен Павлов пред ФАКТИ: Ако ЕК не манипулира политически емисиите и тяхната цена, щяхме да имаме ток под 100 лв./МВч - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

У нас се учредява „Алианс за достъпна енергия“. Една от целите на новата формация е изготвяне на Национален баланс на въглеродните емисии, при който в актива се отчита абсорбиращата способност на националната зелена и водна системи, а в пасива всички генерирани парникови газове от индустриалните, аграрни и битови потребители. Също така се формулират целите и мерките за ограничаване на парниковите газове. По темата пред ФАКТИ говори Пламен Павлов, председател на Българската газова асоциация.

- Г- н Павлов, в разгара сме на предизборна кампания, включително и за европейски парламент, но темата за Европа, за „Зелената сделка“ не се чува много. А у нас се учредява „Алианс за достъпна енергия“… Каква е целта на новото сдружение, какво е бъдещето на енергията в ЕС?
- Целта на Алианса е да се информира обществото и повлияе на управляващите за преоценка политиката на ЕК относно „Зелената сделка“, през която и чрез квотите парникови газове става така, че един ефективен конвенционален енергоносител се оскъпява до степен непродаваем за сметка на по-скъпи и недоказано по-чисти технологии.

- Говорим за равнопоставеност на всички енергийни носители и гарантиране на достъпна и поносима енергия за българските потребители на енергия, но цената на тока се вдига. Само вътрешни фактори ли влияят на това, или има и външни?
- Именно това оскъпява цената на тока, който преди „Зелената сделка“ и без квотите струваше значително по-малко. Ако сега ЕК не манипулира политически емисиите и тяхната цена, ние щяхме да получаваме ток на цена под 100 лв./МВч. Ако сега европейските граждани заплащат ток, остойностен с квоти от 80-100€ за тон СО2, в Китай цената на квотите е 7 € за тон СО2. Ако не прекратим тази самоубийствена практика, през 2026 година евробизнесчиновниците, водени от Урсула фон дер Лайден, планират 450-500€ за тон.

- „Зелената сделка“ бе една от гордостите на миналия мандат на Европейската комисия, но видяхме и как бе ревизирана. Има ли ясна стратегия на ниво ЕС какво искаме и как да го направим…
- Ако не променим политиката на ЕК по отношение на „Зелената сделка“ и квотите, ние сме обречени на енергийна и индустриална криза. Именно затова ние предлагаме експертна оценка от ползите и вредите на енергийните носители от целия микс - без политическа намеса, без икономически лобита. Предлагаме национална борса за квоти на парникови газове, защото искаме този, който вреди на околната среда и климата, да заплаща на този, който възстановява последиците от енергопроизводството.

- Големият проблем и на ниво ЕС, и на ниво България е формирането на квотите за парникови газове. Какво очаквате да се случи в близко бъдеще?
- Искаме да се преустанови изсичането на българската зелена система за сметка на фотоволтаични паркове, които повишават средногодишната температура с 3.7 до 4,2 градуса, искаме да се прецени нужни ли са офшорните ветрогенераторни паркове в Черноморския басейн на страната за сметка на спиране на въздушните течения, носещи влага за националната житница Добруджа, искаме да се оценят реалните емисии СО2, генерирани от всяка ТЕЦ, и те да заплащат пропорционално на вредите, ако се установят.

- Говорите за национален борсов пазар за квоти парникови газове. Какво е това и как да работи…
- Създаването на национален борсов пазар ще формира условия за пазарно организирана грижа за околната среда и климата, при което действа принципа - който вреди, дори когато сече, пък било и санитарна сеч, ще купува квоти, а който допринася за ограничаване на вредите, дори когато залесява, ще получава квоти, които може да осребри на борсата. Това е реална мотивировка на грижата за климата.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да , секирата е за всички

    23 5 Отговор
    така е от години . има ли 8 реактора . няма . защо . 1,2,3,4, са затворени . 2 нови . 2 работят . Има 2 само сега . лъжат как 7 и 8 щели да правят . за 30 години , нищо не се е променило . няма инвестиции и гъвкавост . старото парно не е на водород . въглищарите забогатяха . средна заплата в сектора е 10 бона . ЕС ни гледа . вредни емисии всеки плаща . за 30г са измрели 600 000 души от рак и тумори в българия . спираш да пушиш и умираш от рак . прахови частици . само сухата пара се гледа . раждат се уродливи деца .
  • 2 Лост

    25 1 Отговор
    Я как и се радваха вчера гербаджиите вчера в Пловдив.А цялата истина е ,че всички се радват на Борисов и сие , защото краде и се отчита и на тях.

    Коментиран от #7

  • 3 Къде по света има 6 милионен град

    14 0 Отговор
    С АЕЦ три ТЕЦа мини за въглища и да е с застаряващо население и всичко да му е вносно да няма кадри
  • 4 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    24 5 Отговор
    И всички тези пари от „Зелената сделка“ отиват за заплати на еврогейските чиновници...
  • 5 ВАТ

    16 3 Отговор
    ВецАецТец
    Като влезем в еврозоната ще ни купят всичките енергийни централи
  • 6 долу ЕС

    29 3 Отговор
    защо сме в съюзи от които има само вреда? искам договор точно като на сърбия и швейцария и норвегия с ес, движение на хора и капитали, но без политическа обвързаност. А за нато австрия съшо не е! ес и нато ни убиват всеки ден по малко
  • 7 наблюдател

    0 15 Отговор

    До коментар #2 от "Лост":

    до 2 ти видял ли си когато краде или си чувал от кумунистите дето го плюят

    Коментиран от #19

  • 8 редник

    21 0 Отговор
    Залесяването трябва да стане първостепенна грижа на държавата и обществото - засаждането на фиданки не е трудно и в него могат да участват и ученици - да, засадил съм десетки дръвчета като ученик през 60-те години на миналия век...
  • 9 Българин 🇧🇬

    10 10 Отговор
    Очаквано започнаха да пищят от лобито на американските тецове и да плюят зелената сделка . България си има АЕЦ , произвеждащ в пъти пи-евтина енергия от ТЕЦиве и волтаици . Имаме си и два нови генератора за АЕЦ .Няма нужда да плащаме милиарди глоби , вместо чуждите собственици на ТЕЦове !

    Коментиран от #22

  • 10 европска кочина

    14 5 Отговор
    На 9 да изритаме това европско полит бюро което ни докара до просешка тояга ,а Ани си живуркат као бурнейски махараджи!!!!
  • 11 Булекзит

    19 2 Отговор
    Еврофондовете облагодетелстват единствено обръчите от фирми на политиците. Официализирана корупция на най-високо чиновническо ниво. Скандално е народът да не бъде питан и запознат с вредите от членството в тази бюрократична структура. "Да забраниш Референдуми по Международни Договори" вписано в Закон? Диктатура в най-реакционен вид, да не пишем за атрибутите й, като забрана на ВЕТО на малки държави, забрана на медии и журналисти, анулиране на основни права и свободи, подкрепа на корумпирани политици. Премахване на висши национални политически лидери от "поети с пистолети".
  • 12 Абсолютно

    18 2 Отговор
    точно го е казал. Европейската комисия манипулира цената на тези измислени въглеродни сертификати, като ежегодно намаля тяхната бройка. Това е политически инструмент, който няма нищо общо с реалната икономика. Вид европейска такса, която заплащаме всички ние.
  • 13 енергетици

    8 1 Отговор
    енергетика зърнари
  • 14 ЕС е

    15 2 Отговор
    Безсмислена политическа организация. Никой още не е обяснил на смислен език за какво точно служи тя. Националните държави нямат алтернатива. ЕС следва да се саморазпусне по мирен и приятелски начин, в името на доброто за европейските народи.
  • 15 пожелавам

    6 1 Отговор
    пожелавам ви още дълго да им пълните гушките
  • 16 да са ви

    9 0 Отговор
    да са ви честити
  • 17 За АЕЦ

    19 2 Отговор
    Само че евтиният ток от АЕЦ отива за износ, според изискванията на ЕС. Ток от АЕЦ е за чужди държави, а не за български потребител. За българите са: миксове от скъпи и неефективни фото и перки на политици и чужди ТНК-та, плюс данък въздух. Без данък въздух енергията от държавна ТЕЦ е най-евтината след Козлодуй, мегаватчас ТЕЦ производствена цена 70 до сто лева, дданък въздух над 200 лева, наложен от ЕС. Питайте гърците, плачещи над сметките за ток, колко им е евтина "зелената енергия". Сметки за частни потребители между 250 и 450 евро на месец. Как ви се струва 900 лева, месечна сметка за ток???? (70% от политиците имат частни интереси в производство ток)
  • 18 Вън от ЕВРопЕЙСКИЯ Райх

    14 3 Отговор
    Румънският евродепутат Кристиан Терхеш напълно разобличава климатичната измама в Парламента на ЕС:

     - "CO2 е газ, който понастоящем съставлява 0,041 % от цялата атмосфера. Въпреки този малък процент, в продължение на десетилетия се провеждат кампании, за да се накарат хората да повярват, че антропогенният CO2 е причината за изменението на климата.
    Решенията, предлагани за борба с изменението на климата, са по-високи данъци и по-голям държавен контрол и по-малко права за хората... Ясно е, че заявената цел е да се промени поведението ни, а борбата с изменението на климата е само повод за това."
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Вън от ЕВРопЕЙСКИЯ Райх

    13 3 Отговор
    Румънският евродепутат, Кристиан Терхеш, разобличава напълно измамата за „причиненото от човека глобално затопляне“ в Европейския парламент:
    „CO2 е газ, който в момента представлява 0,041% от цялата атмосфера. Въпреки този малък процент, от десетилетия се провеждат кампании, за да накарат хората да повярват, че създаденият от човека CO2 е причината за изменението на климата.“
    „Предложените решения за борба с изменението на климата са по-високи данъци и повече държавен контрол, както и по-малко права и възможности за хората... Очевидно декларираната цел е да променим нашето поведение, докато борбата с изменението на климата е само претекст за това."
  • 21 Българин

    13 2 Отговор
    Референдум за членството в еврорайха и по-далеч от корумпираното брюкселско политбюро! Нали видяхте вчера кой доведе брюкселската вещица Урсула у нас - Тиквата, дето не можем да го махнем от 2009 година. Официално брюксел застава в подкрепа на гербавия феодализъм, в който живеем.
    На 9 юни излезте и гласувайте против тях. Те са и партия на войната.
  • 22 333

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българин 🇧🇬":

    Единия американски тец вече го затвориха. Големите фирми си строят собствени мощности в мегавати. Слънчевата енергия беше скъпа преди 10 години, сега не е скъпа. В индустриалната зона няма една фирма без панели.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Сандо

    6 0 Отговор
    А защо тогава ни лъгахте толкова години за изключителноста на ЕС,ЕК,ЕП и всякакви там други евробърлоги?И защо продължавате да ни лъжете?

    Коментиран от #28, #29

  • 25 5кв.м. е 1кВтп,

    0 1 Отговор
    5мил. кв. м.=5кв.км.- 1000МВтп. На България ѝ трябват 10 000МВтп което е 50кв. км., а страната ни е 111 000кв.км. Разбира се тия 50кв. км. са чиста площ, ще има пътища, пътеки между панелите, преобразувателни станции, акумулаторни депа. Нека са 100кв. км, това е квадрат 10Х10км и 0,1% от площта на България. Унищожената земя от откритите рудници в Маришкия басейн е повече(250кв. км.). Могат да се поставят на покриви, над пътища, над паркинги - не е задължително върху земеделска земя. Бъдещето е в много, но малки семейни фотоволтаици 3-30 кВтп, които да отдават излишния ток на Енергото, а не в огромни паркове по 50-300 МВтп като на Гинка Върбакова.
  • 26 2013

    1 0 Отговор
    Стълбовете на енергото могат да имат много алтернативни приложения, освен лепенето на обяви, некролози и предизборни плакати.
  • 27 БЪЛГАРИН🇧🇬

    4 0 Отговор
    Най-добре БЕЗ ЕС и НАТО.
  • 28 Отговор

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "Сандо":

    Ами отговорът е ясен: Лъжат, ЗАЩОТО СА ЛЪЖЦИ.
    ТОВА Е.
  • 29 Урсула

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Сандо":

    Ами защото сте глупави полу-човеци а ние каролинците трябва да живеем по добре.