Отидете към основна версия

1 819 24

Посещението на Дмитрий Кулеба в Китай – важна стъпка към справедлив мир и стабилност

  • дмитрий кулеба-
  • ван и-
  • украйна-
  • китай

Украйна се интересува от стабилно развитие и се стреми да се присъедини към Европейския съюз и НАТО

Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От 23 юли до 25 юли 2024 г. министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба е на посещение в Китайската народна република, което стана първото посещение на ръководителя на външнополитическото ведомство от началото на мащабната агресия на Русия. Това посещение, осъществено по покана на китайския външен министър Ван И, се превърна в значителна стъпка в укрепването на украинско-китайските отношения.

На 24 юли се състояха преговори между Дмитрий Кулеба и неговия китайски колега в град Гуанджоу. Основната тема на дискусията беше търсенето на начини за спиране на руската агресия и възможната роля на Китай за постигането на устойчив и справедлив свят. Министрите обсъдиха начините за сътрудничество за гарантиране на сигурността и стабилността в региона, както и възможните стъпки за прекратяване на руско-украинската война, пише cyprus-daily.news.

Руските пропагандисти се опитват да представят посещението на Дмитрий Кулеба в Китай като търсене на изход от трудна ситуация или дори като доказателство за готовността на Украйна да капитулира. Москва активно дискредитира позицията на Украйна, като насърчава стратегия за „налагане на мира“. Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова изрази недоверие към думите на президента Владимир Зеленски за възможността за преговори с Москва, като обвърза изявленията му с предизборната ситуация в САЩ и го обвини в пропагандиране на „Формулата на мира“. Тези твърдения обаче са неоснователни. Украйна не се намесва в изборните процеси в САЩ и е готова да си сътрудничи с всяка администрация за постигане на устойчив и справедлив мир.

Участието на голям брой страни в първата среща на върха за мира свидетелства за глобалното значение на установяването на мир в Украйна. Войната разрушава системата за сигурност, унищожава перспективите за развитие и неутрализира принципа на хуманизма в света. Русия изпитва конкуренция за гласове от страни от глобалния юг, докато се опитва да разпространи влиянието си. Неотдавнашното посещение на руския президент Владимир Путин в КНДР свидетелства за милитаристичните неоколониални стремежи на Русия в азиатския регион и нейния фокус върху тоталитарните режими. Украйна, напротив, отчита нуждите на тези страни, по-специално в продоволствената сигурност.

Официален Киев е отворен за преговори и е готов да работи за постигането на устойчив мир. Дмитрий Кулеба обясни в Китай логиката на въвеждането на „Формулата на мира“, която предвижда интегриран подход за прекратяване на руската агресия и установяване на стабилен мир не само в Украйна, но и в Европа и на цялата планета. Украйна се интересува от стабилно развитие и се стреми да се присъедини към Европейския съюз и НАТО. Руската агресия възпрепятства осъществяването на плановете за положителни трансформации, забавя международните търговски процеси и взаимноизгодното взаимодействие на международния пазар. Гласовете на международната общност са жизненоважни за прекратяване на войната и установяване на траен мир.

Посещението на Дмитрий Кулеба в Китай беше важна стъпка в укрепването на международните отношения и намирането на пътища за мирно уреждане. Украйна демонстрира отвореност към диалог и желание за постигане на справедлив свят, желание да допринесе за глобалната стабилност и сигурност, което отговаря на интересите на всички страни.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 29 гласа.

Свързани новини