Отидете към основна версия

4 676 95

Транссексуален до Христос – не, благодаря!

  • париж-
  • олимпийски игри-
  • откриване-
  • тайната вечеря-
  • христос-
  • исус-
  • декамп

Ако хората са се обидили, наистина съжаляваме, обяви Ан Декамп

Кадър: A scene from the Paris 2024 Olympics Opening Ceremony
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Организаторите на Париж 2024 се извиниха на католици и други християнски групи, разгневени от кичозна картина на церемонията по откриването на Олимпийските игри, която пародира известната картина на Леонардо да Винчи „Тайната вечеря“. Извинение за какво – за екстравагантността, за провокацията, за препратката, за неудобството до Исус Христос да има транссексуален, за търсения ефект. Да, ефектът от „Тайната вечеря“ се получи, определено. Лоша реклама няма. Така е!

Но…

Сегментът, който наподобяваше библейската сцена на Исус Христос и неговите апостоли, които споделят последно хранене преди разпятието и включваше драг кралици, транссексуален модел и гола певица, гримирана като гръцкия бог на виното Дионис, предизвика... Предизвика реакция от Католическата църква и религиозното право в Америка.

„Ясно е, че никога не е имало намерение да се покаже неуважение, към която и да е религиозна група. Церемонията по откриването се опита да отпразнува толерантността на общността, каза говорителят на Париж 2024 Ан Декамп на пресконференция. - Вярваме, че тази амбиция беше постигната. Ако хората са се обидили, наистина съжаляваме.“

Търсен ефект - първо удряш вярата, а после достойно казваш, че съжаляваш. И това е така, защото Франция, макар да се гордее с богатото си католическо наследство, също има дълга традиция на секуларизъм и антиклерикализъм. Богохулството е не само законно, но също така се счита от мнозина за основен стълб на свободата на словото.

Католическата църква във Франция заяви, че осъжда церемония, която "включва сцени на присмех и подигравка с християнството".

В Германия епископът на Пасау Стефан Остер каза: „Впечатляващо начало на надяваме се мирни игри. Странната „Тайна вечеря“ обаче беше ниска точка и напълно излишна в контекста.“

Томас Джоли, артистичният директор и „мозъкът“ зад пищната церемония по откриването, каза, че религиозната подривна дейност никога не е била неговото намерение. И пак стигаме до онова „но“, спрямо което ефектът е постигнат. Всички говорят и коментират.

„Искахме да говорим за многообразието. Разнообразието означава да бъдем заедно. Искахме да включим всички, толкова просто“, каза още Джоли.

Може и да е толкова просто, но транссексуален до Исус Христос – не, благодаря.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 59 гласа.

Свързани новини